Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Lia Lungu: „Rugă pentru curățirea trădării din neam”

Cuvenit este, în aceste zile, sa înălțam Rugă pentru curățirea trădării din neam. Se împlinesc 234 de ani, de la Răscoala iobagilor transilvăneni, conduși de Horia, Cloșca și Crișan. Asupriți, umiliți și fără drepturi în propria țară, la 1 noiembrie 1784, în zona Abrudului, un număr restrâns la început, 600 de țărani, cresc uimitor și reușesc ca în zilele de 4 și 5 noiembrie să ia în stăpânire zona Zarandului și Bradul. Ajunși în cetatea Devei în 6,7 noiembrie, sunt respinși de armata care apăra cetatea, dar ocupă Țara Hațegului. Până la sfârșit de noiembrie, zona Zlatnei cu minerii li se alătură. Dar în decembrie cei trei „cutezători ai mântuirii neamului” sunt trădați și astfel prinși! Supliciul tragerii pe roată, despicarea și împărțirea în patru parți a trupurilor lui Horia și Cloșca și expunerea sfârtecatelor trupuri în localități, pentru „învățarea de minte”, încă dor, încă strigă în ființa neamului! Cloșca, terorizat și îndurerat s-a spânzurat în temniță. Este timpul să reflectăm asupra Trădării din Neam! Trădările, dezbinarea și orgoliile trebuie asumate, reparate moral (nu doar prin fățarnica căință!) și niciodată de nimenea dintre noi repetate.

O reparație morală, se întâmplă la 14 octombrie 1937.
Prin colectă publică, din inițiativa Astrei, se ridica la Alba Iulia Obeliscul – Horia, Cloșca și Crișan. Monumentul, este o frumoasa colaborare dintre arhitectul Octavian Mihălțan și sculptorul Iosif Fekete.

Inaugurarea a avut loc în prezența regelui Carol al II-lea și a lui Mihai, voievod de Alba Iulia, având amploarea unei celebrări naționale. Obeliscul este așezat pe un soclu, in interiorul căruia se află o celula simbolică cu inscripția: „Smerita închinare lui Horea, Cloșca și Crișan”

Societatea „Pietroasa” din Deva a oferit calcarul de Banpotoc din care a fost înălțat monumentul, iar pentru soclul s-a folosit o rocă mai dură, trahit. Fațada vestică a monumentului are atașată o reprezentare sculpturală a zeiței Victoria, înaripată, purtând în mâna dreaptă o cunună de lauri, destinată celor trei eroi martiri.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Lia Lungu: „Rugă pentru curățirea trădării din neam””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *