Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

„Lupoaica, de care eram atît de mîndri pînă acum, este retrogadată cățea”

Veștile despre Dictatul de la Viena (mai ales cele din noaptea de 30 spre 31 august 1940, cînd a ajuns la București harta impusă de Germania și Italia) au provocat în România un cutremur social-politic.

Scrie Constantin Virgil Gheorghiu în Memorii, traducerea românească din 1989 la Gramar a volumului Mémoires, apărut la Éditions du Rocher în 1990:

„Cumplita veste a căzut în plină noapte ca trăsnetul. Ca un tunet. Era ca un cutremur de pămînt. Oamenii au coborît în stradă. S-au adunat. Mulțimea se jeluia, mergea în convoi, se îngrămădea la răscruci și în piețele publice.”

Pe 3-4 septembrie 1940, Nicolae Iorga nota în Jurnalul său :

„Mari manifestații contra cedării la Cluj (pentru Maniu, proclamat șef al nației), la Sibiu, la București, la Timișoara. Se huiduiește Hühnlein, trebuind să se întrebuințeze tankuri pentru a-l păzi. Se dă jos simbolul « lupoaicei»” (N. Iorga, Jurnalul ultimilor ani. 1938-1940. Inedit, Humanitas, 2019)

Editorul Jurnalului, Andrei Pippidi, trece peste numele Hühnlein prea ușor, fără a se gîndi că acesta e deosebit de important în însemnările lui Nicolae Iorga. Hühnlein din Jurnal e Adolf Hühnlein, conducătorul Nationalsozialistisches Kraftfahrkorps – Organizație paramilitară a Partidului Național Socialist al Muncitorilor din Germania. Despre legătura dintre neamț și demonstrațiile de protest împotriva Dictatului scrie Horia Sima în Sfîrșitul unei domnii sîngeroase. (10 decembrie 1939-6 septembrie 1940), Editura Mișcării Legionare, Madrid, 1977:

„Manifestaţiile erau îndreptate contra Ungariei, dar cum pierderea Ardealului de Nord se datora unei decizii a Puterilor Axei, ostilitatea maselor populare s-a revărsat şi asupra Romei şi Berlinului. Lozincile de ură au găsit ecou în sufletul disperat al mulţimilor.

Consulatele germane din Ardeal şi Banat au fost atacate şi s-a ajuns chiar la un anumit grad de tensiune între populaţia română şi cea germană. Tocmai în acele zile se afla la Timişoara N.S.K.K. Huhnlein. Restaurantul unde se întreţinea cu reprezentanţii populaţiei germane a fost înconjurat de manifestanţi şi s-au proferat insulte la adresa Germaniei.”

„Lupoaica” din Jurnal e statuia Lupoaicei din București și din țară, victimă a mîniei populare prin identificarea cu Mussolini, „care dăduse Ardealul ungurilor”. Amănunte despre războiul cu Lupoaica ne oferă Constantin Virgil Gheorghiu în Memorii:

„Că Stalin şi Hitler au mutilat atroce România, patria noastră, puteam, la o adică, s-o înţelegem. Hitler şi Stalin sînt dictatori. Din partea lor nu te poți aştepta decât la crime, asasinate, masacre. Dar din partea lui Mussolini nu ne aşteptam la aşa ceva. Nu. Desigur, Benito Mussolini este, şi el, un dictator ca Hitler şi ca Stalin. Dar Benito Mussolini, Ducele, este roman. Ca românii. Benito Mussolini nu ne putea împlînta cuțitul în spate. Sîntem frații lui. Ne tragem din aceiaşi strămoşi, pruncii Romulus si Remus, pe care îi vedem în toate piețele publice, alăptaţi de Lupoaică. Mussolini, ruda noastră, nu putea să comită această crimă împotriva noastră. Şi a făcut-o totuşi. E mai rău decît ceea ce au făcut Hitler şi Stalin. E un fratricid, Benito Mussolini a săvîrşit crima de fratricid. A înfipt pumnalul în fratele său român. Aşa cum l-a înjunghiat Cain pe Abel. Mulţimea strigă lozinci împotriva Ducelui, Benito Mussolini. Împotriva fiicei lui, Edda. Împotriva ginerelui său, împotriva oraşului Roma. Împotriva întregii Italii, care apare pe hărţi cu contururile sale de cizmă. Mulțimea furioasă descoperă într-o piață din centrul Bucureştiului statuia cu Lupoaica romană care-i alăptează pe strămoșii noștri, pruncii Romulus și Remus. Toată durerea pe care au strîns-o împotriva dictatorilor care ne-au mutilat țara se concentrează subit, în toiul nopții, împotriva Lupoaicei romane și a copiilor de bronz.

Se încearcă demontarea statuii. Doborîrea ei de pe soclu și sfărîmarea ei în bucăți. Fiindcă ei, această Lupoaică și copiii săi, strămoșii lui Mussolini, ai fiicei sale Edda și ai lui Ciano, sînt autorii cumplitei noastre nenorociri. Dar mulțimea nu reușește să răstoarne statuia. Lupoaica și copiii săi sînt prea solid fixați de soclul lor. Sînt huiduiți. Sînt înjurați. Apoi li se atîrnă o uriașă pancartă pe care scrie: «Duce, Duce, vino să-ți iei înapoi cățeaua…»

Încă de a doua zi, aceeași lozincă este agățată de gîtul Lupoaicei romane, a cărei statuie este ridicată în toate orașele românești.
Lupoaica, de care noi eram atît de mîndri pînă acum, este retrogradată cățea. Cățea ticăloasă. Nu i se mai spune altfel. Fiindcă nenorocirile de la ea vin. De la Mussolini, care a murdărit numele de roman. Ne este rușine de Lupoaică. Ne este rușine să ne tragem, ca Mussolini și Ciano, din această cățea care le dă să sugă celor doi copii, în piețele noastre.”

Horia Sima scrie în Sfîrșitul unei domnii sîngeroase că manifestațiile împotriva Puterilor Axei îi conveneau lui Carol al II-lea:

„Regele nu numai că a tolerat aceste manifestații, dar le-a încurajat. El le-a dat ordin poliției și jandarmeriei să le ocrotească, ca să ia o amploare mai mare.”

Ipoteza lui Horia Sima e contrazisă de Însemnările lui Carol al II-lea, care mărturisesc îngrijorare față de manifestații, și de deciziile Guvernului Gigurtu de a le interzice. Eu nu cred că Regele își putea permite alimentarea manifestațiilor împotriva Axei. De la 1 iulie 1940, România era sub protectoratul Germaniei. Odată acceptat Arbitrajul de către Consiliul de Coroană, Germania n-avea nici un interes să vadă tulburări în România. Ea ținea ca hotărîrile Dictatului să fie aplicate fără probleme. Manifestațiile pașnice ale populației și cele violente ale Legiunii au fost de altfel unul dintre motivele pentru care Germania și-a luat mîna de pe Regele Carol al II-lea în timpul Loviturii de stat din 4-6 septembrie 1940, dată de generalul Antonescu. Pentru stabilitatea din România, furnizoare de petrol, Regele nu mai era un garant, cîtă vreme își pierduse încrederea populară. La o adică, Germaniei puțin îi păsa cine le era slugă în România. Crucial rămînea însă ca acesta să aibă sprijin popular. Carol al II-lea nu-l mai avea. De aceea Germania l-a preferat pe generalul Antonescu.

Dincolo de aceste considerații rămâne momentul hazliu în care Poporul se înfurie pe statuia Lupoaicei și o retrogradează la rangul de Cățea.
Ca să vezi de ce-i în stare Poporul cînd se înfurie!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „„Lupoaica, de care eram atît de mîndri pînă acum, este retrogadată cățea””

  • Până la Diktatul de la Viena, Italia fusese tot atât de simpatizată precât Franța. Și invers. Prințul moștenitor Carol II, vizitând Roma în preajma primului război mondial are parte de o primire monarhică fastuoasă, incredibilă, ca de mare șef de stat. Mussolini însuși, înainte de a conta pe Ungaria în politica balcanică și mai ales de a fi umilit de sancțiunile titulesciene, i-a sprijinit pe români măcar la Roma, când cu ridicarea monumentalei Accademia di Romania (1928-1933), cea abandonată după 1947 patru cincinale și căreia la 1994 i s-a alăturat ca podoabă un Traian cu… cățeaua, identic cu cel de treptele Muzeului Național de Istorie, aflat în reparații din 2002.

    • asa e, multumim pentru explicatii/reamintiri 😎
      ostilitatea nefireasca a lui ciano (a tuturor italienilor si germanilor) fata de romani in 1940 avea cauza prostiile (adica excesul de zel, ca omul avea dreptate in esenta) facute de titulescu.
      raul bossy spune ca hitler i-ar fi zis lui gigurtu in 1940 ca daca n-ar fi fost titulescu si gafencu niciodata germania n-ar fi privilegiat ungaria in defavoarea romaniei. de italieni ce sa mai zicem…
      dar e si o buna lectie pentru diplomatii si politicienii romani actuali, pe care uneori ii ia gura pe dinainte, fara sa vada toata perspectiva.

  • Dragnea e de vina pentru urmatoarele:
    -ma anunta furnizorul de energie, nu spui cine anume, ca imi schimba tariful de la 0323 lei/kwh la 1,368 lei/kwh (doar energia, fara altele) din aprilie. (Asta inseamna de peste 4 ori.)
    -contractul de energie a fost schimbat din serviciul universal intr-o oferta de piata concurentiala fara acordul meu. La telefon mi s-a spus „pentru ca trebuie” cand am intrebat de ce saa-l schimbe.
    .
    Nu am scris aici sa rezolv ceva, ci doar sa multumesc domnisoarelor, doamnelor si domnilor care au iesit in Piata Victoriei pe 10 august. Aceia destepti. Dar destepti rau! Se vor prinde vreodata de ce a facut Dragnea puscarie? Ca sa ii ajut: sa fie posibila asta, doar un exemplu.

  • ‘Dincolo de aceste considerații rămâne momentul hazliu în care Poporul se înfurie pe statuia Lupoaicei și o retrogradează la rangul de Cățea.
    Ca să vezi de ce-i în stare Poporul cînd se înfurie!’

    …hazliu?
    pai cind poporul asta ti a demolat simbolul pe care l porti in frunte…poate chiar pentru ca el ti l a agațat acolo,…e mai rau decat te ar fi demolat pe tine. daca a ajuns la concluzia…intima, ca nu meriti simbolul…s a terminat.
    insa e valabil si celalalt sens, ei vor ramane loiali simbolului cu orice pret, deci si tie, indirect

  • intamplarea mai spune si despre instinctul formidabil al poporului, inainte sa fi cunoscut „jurnalul” lui ciano, in care acesta scrie cu un dispret si o ura totale (niciodata n-am gasit vreo explicatie; nici n-am cunostinte istorice avansate, n-am cautat pricina) despre romani.

  • -ultima data mutasera Lupoaica in Piata Romana;
    maxtor trecea pe acolo si tot pe acolo se nimerise Bratesh,
    ala de la TVR, de la Revolutie,
    „fratele nostru”
    (are „radacini”).
    altadata Lupoaica era in Piata Dorobantilor……

  • Nicușor Dan e terminat. Are 52 de ani și peste suta de dosare plus amenzi cât cuprinde.
    Asta înseamnă, la cum se mișcă Coana Justiție, că toată viața lui de acum încolo va sta numai prin tribunale. Ultima amendă e de 300.000 euro. De unde draq să plătească că el nici nu prea a muncit până acum.

  • Cine e in stare sa „mutileze”teritorii or e foarte destept, or suficient de puternic ca sa nu dea o ceapa degerata pe ce vor altii…Uitati aici un link, doua, trei…singurul jurnalist din lume care a reuşit să realizeze interviuri cu Adolf Hitler şi cu Benito Musolini în 1942, a fost…UN ROMAN:
    https://glasulvailor.ro/2015/10/30/singurul-jurnalist-din-lume-care-i-a-luat-interviu-lui-hitler-si-lui-mussolini-a-facut-scoala-la-reghin/
    https://viselenuautermenlimita.ro/singurul-jurnalist-din-lume-care-i-a-luat-interviu-lui-hitler-si-lui-mussolini-a-facut-scoala-la-reghin/
    https://evenimentulistoric.ro/roman-intervievat-mussolini-hitler.html
    Romania e dintotdeauna un fel de mar al discordiei pt occidentali…asezarea geografica, resursele naturale, iesirea la Dunare, la Marea Neagra, pamintul fertil, toate astea sint atractive si unii isi imagineaza ca e „datoria” lor sau „vointa” lor sa-si vire nasul unde nu le fierbe oala…Nu e de vina ala care cere, e de vina ala care da…Si-n trecut, si-n ziua de azi, cistigi sau pierzi ca tara, in functie de cine e in functia cheie…ai dobitoc la virf, totul se naruie ca un castel din carti de joc.Ai un om puternic la conducere? Vor sari viperele unite ca sa-l distruga…dar daca omul puternic stie sa aprecieze lioalitatea si isi aduce linga el oameni loiali, va rezista…noi ce-am avut?Ce avem azi? Oricum o dai, se pare ca cea mai stabila perioada din istoria Romaniei a fost intre 1965-1989, indiferent ce ar spune oricine, periada asta de 25 de ani a fost STA-BI-LA, STABILA.PUNCT. La vestici le place sa stirneasca zizanie pe teritoriile altora, le place sa-si vire coada chiar daca nu le cere nimeni nimic, le place sa creada ca ca au ce sa te invete, desi habar n-au de ce sau cit stii tu deja…cind ai tradatori la virf si oameni slabi si prosti, rezultatele nu vor fi bune pt nimeni din tara respectiva, inclusiv pt ei, aia de la virf…doar ca in prostia lor, sau lacomia lor, nu inteleg acest detaliu… trecutul e important, din pacate nu invata nimeni din istorie, ba istoria mai e si ciuntita sau modificata in functie de interese si de cine-i la putere. Cit din istorie e „istorie” si cit e „poveste”? Cine mai stie? Prezentul e de asa natura ca riscam sa repetam o parte de „istorie” pt ca la virf, in toata lumea, avem neghiobi disperati dupa putere si comfort personal….citesc stiri cit pot si ma ingrozeste ce se intimpla peste tot…cele mai multe stiri se dau despre camionagii de la Ottawa si cei care au blocat o autostrada in Alberta… apoi un prost de la conservatorii de la Ottawa a fost dat afara azi de bun ce era ca sef, ramine doar membru…de prostovanu’ ala de Trudeau vuieste internetu…apoi aia din Florida s-au cam speriat de ce se intimpla cu camionagii de la vecini si s-au saturat de rahatul asta interminabil cu covidu’ si-si baga picioarele, incearca sa termine cu minciuna asta…apoi unii din Manhattan au pornit alt rahat, se leaga acum de ce-a spus Whoopi Goldberg despre holocaust, au si suspendat-o sa „reflecteze” la ce-a zis sau n-a zis, au isterizat o intreaga hamerica pe tema asta…nu ma apuc sa insir, toate aiurelile, da’ un lucru incepe sa fie comun…incep sa lase pandemia pe care-au avut-o blocata-n gura de 2 ani, au cam dat chix cu subiectele pe teme de mediu, si acum au toti gura plina cu „fascism” si „fascisti” de zici c-au innebunit toti…totul trebuie sa fie politic corect azi, nu adevarat, doar sa fie unii de acord cu majoritatea…pai daca o mina de bezmetici au puterea sa astupe gura unei majoritati, de ce ne mai miram ca Romania pierde…si dupa al doilea razbel, si-n ziua de azi la fel…ala cu gura mai mare,sau cu mai multa putere, cistiga…Homo homini lupus est…Daca oamenii nu-s uniti, doar zbiara si reactioneaza cind e prea tirziu, va cistiga shmecherul, nu cel care are cu adevarat dreptate, adica omul de rind…astept stirile de miine, sa vad ce fac aia in Alberta la granita cu Montana…au trimis politia sa-i convinga pe camionagii sa plece…strategia lor a fost sa-i convinga pe camionagii de la coada convoiului de acolo, sa plece. Citiva au plecat, apoi au venit altii cu camioane, tractoare si le-au luat locul spre uimirea politistilor…apoi politia i-a amenintat intr-un fel, ca o sa trimita remorchere sa-i mute de acolo daca nu pleaca…cind politia a vrut sa trimita remorcherele sa-i mute pe camionagii, soferii de remochere le-au spus ca le pare rau da’ ei nu pot sa ajute politia de data asta ca-i covid si nu cumva sa fie periculos…aia e cind oamenii sint mai uniti…ce-o sa faca autoritatile?In Ottawa vor sa trimita armata…pe internet faceau agitatie ca politia vorbeste cu camionagii sa plece din orasul ala, dar realitatea pare sa fie alta, sint clipuri unde politia duce lazi cu mincare la camionagii, ba cica oamenii din zona si altii veniti nu se stie de unde, s-au dus la camionagii cu canistre de benzina, cu mincare calda si-au dus in zona gratare industriale cu care sa le faca gratis hot dogs, hamburgheri, bacon si ce le-or mai pregati…GRATIS pt camionagii, plus donatiile continua sa gurga in fondul „Fund me” pt camionagii, iar politicienii zbiara ca asta-i fascism…de doare bila la ce rahat s-a ajuns…tot ce au de facut acesti politicieni idioti, de pe toata planeta, e sa-si bage mintile-n cap, au mintit…bun, lumea ainteles, da’ acum ajunge…ajunge cu covid si masti si mai ales cu rahatul asta de vaccin fara sens care a lasat oameni nenorociti… desi s-a ajuns la varianta „fis pa doi” numita omicron, o mina de nebuni vor sa injecteze pe cei care nu s-au lasat intepati, cu doza unu…auzi la ei…pai care mai e sensul la doza 1, 2, 3 n-shpe cind variantele pt care au fost facute dozele astea interminabile, nu mai sint d actualitate, iar vaccinurile astea nici n-au fost vreodata aprobate de FDA…Escrocul ala de la Pfizer anunta ca vine cu varianta de vaccin pt omicron la sfirsitul lui Martie, in timp ce unii deja spun ca-n Martie scapam si de Omicron…pai daca camionagii sint „fascisti”, politicienii care au innebunit lumea cu vaccinatu’ asta aiurea,aia ce sint dom’le ca nu inteleg…Deja camionagii din canada au dat un exemplu pe toata planeta, iar politicienii ce fac?Braveaza, sau merg pe principiul „nu negociem cu teroristii”…pai care-i unu’, care-i celalat ca nu ma duce capu’, nu inteleg…o sa vedem cum se termina tot rahatul asta si-o sa aflam cind se incheie cine a cistigat si cine a pierdut disputa asta inutila…intotdeauna ala care cistiga e baiatu’ bun, si ala care pierde e „teroristu'”…sper sa cistige camionagiii…uitati aici un clip din Noiembrie cu o avocata care a lucrat pt Pfizer…lumea nu e informata corect nici in ziua de azi: https://www.youtube.com/watch?v=Pgds-a_0n7o
    Aia e si cu istoria,si cu conducatorii, si cu care pe care…etc…lumea e turma pt o mina de bezmetici.

    • @
      fondul camionagiilor am impresia ca e conectat…barim printr o fanta mititica, la un sac fara fund:)
      el se va comporta cel mai probabil ca o fantana care nu seaca ( decat la comanda:)) )
      ideea cu fondul e tare.
      doar sustinind frenetic marsul camionagiilor il poti pandemiza, i greduentele sint la dispozitie in toata lumea:)

    • @pandemizarea marsului camionagiilor poate deveni impulsul care va misca din loc o pandemie care exista deja, insa in stare latenta.
      sau poate ca va deveni catalizator potent al unor pandemii care deja se manifesta, spre ex a pandemiei de inflatie

    • @Se știe@
      1. În România au fost date niște legi constituționale – creșteri de salarii, pensii, indemnizații pentru copii, venituri diverse, toate date în baza unor analize temeinice – legi care n-au fost respectate pe bandă rulantă pentru că se crease deja un precedent, acela cu pensiile militare care au fost micșorate, cu toate că legea spunea că un venit câștigat nu poate fi luat și o lege nu poate acționa retroactiv. Nu se mai respectă nimic, dar avem și o singură excepție: VENITURILE ȘI PENSIILE MAGISTRAȚILOR. Ele au crescut așa cum era stipulat în lege. De ce asta? Pentru că ei au pâinea și cuțitul, chiar și un cozonac! Ăștia sunt cei care fără jenă și-au dat singuri salarii și pensii și ei și le-au aprobat. Sunt de neatins. Au spus-o chiar ei. Orice venit poate fi ajustat, dar ce e în grădina ăstora nu! Păi ce stat mai e ăsta când pentru unii e ciumă, iar pentru alții mumă!? 2. Înainte CFR-ul era considerat a doua armată a țării și era firesc să fie așa. Acum cred că prin proliferarea transportului pe șosele, căile ferate au fost detronate. Camionagiii sunt într-adevăr o armată și au ajuns să arate explicit acest lucru, dar, deocamdată, doar în Canada. La vremuri noi, armate de tip nou, dacă altfel nu se mai poate.

  • Excelent articol ! Oare azi pe cine sau pe ce s-ar revarsă ură poporului disperat,exploatat și umilit ! Metodele de azi sunt mai perfide,mai subtile dar mult mai eficiente !

    • Este mai simplu, nu-ti trebuie Gustave Le Bon cu : Psihologia multimii sau cu: Psihologia revolutiei.
      Prin structura, natia este : proasta, fudula, lasa si lenesa. In multime responsabilitatea individuala se disipeaza.
      Ura sau suferinta tine multimea unita.O TROMPETA care sa sune bine ptr urechile lor clapauge ii scoate din amorteale.
      Dar nu au idealuri, doar instincte primare; nu au capacitate de creatie / mai comod e sa traiasca in colonie.

  • „Duce, duce, ia-ţi caţaua şi ţi-o fuce!” , desigur cateaua din 1926 de la Timisoara.
    Interesant : un ziarist ajuns „duce” care a trezit energii nationale nebanuite (ma refer la B Mussolini)
    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
    Trec peste parerea oribila a italienilor despre romani : „libidinosi” in traducere.(vezi Ciano, ..dar si cum a murit)
    Dar :
    „Giovinezza, giovinezza
    Primavera di bellezza
    Nella vita e nell’asprezza
    Il tuo canto squilla e va”
    ………………………….
    cu vocea superba a lui Beniamino Gigli, ce placere, d’aia imi place acest blog, ador „rafinamentele” trecutului.

  • Un fapt istoric înfiorător , aproape ireal prin tragismul său !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *