Marea problemă a lui Iohannis

Se numește Ludovic Orban. Atâta timp cât insistă să rămână la Palatul Victoria. Fiindcă încurcă planul președintelui Iohannis de a avea „guvernul meu” pe parcursul celui de-al doilea mandat.
Venirea PNL la guvernare, în ciuda lipsei unei majorități clare în Parlament, i-a folosit lui Klaus Iohannis ca să arate că deține controlul, că este jucător și că nici chiar marele PSD nu îi stă în cale, în obținerea unui rezultat istoric, la prezidențiale. Rezolvat! În plus, la Bruxelles se întocmea noua comisie și Germania și-a mai numit un comisar de la populari, prin intermediul noului guvern de dreapta de la București. Bonus, șefii marilor parchete. Deci, „guvernul de tranziție” și-a cam îndeplinit toate obiectivele pentru care a fost instalat. Acum, trebuie să plece!

PNL trebuie să iasă urgent de la guvernare, ca să fie menținută scamatoria cu PNL la 40% până la toamnă, altfel poporul se va prinde că regele e gol și nu se va îndeplini a doua etapă din planul președintelui, prima fiind victoria cu 66% la prezidențiale. Acum, Klaus Iohannis își dorește un mandat fix opus primului. Unul în care să fie activ, să joace, să dețină controlul total. Gurile rele spun că în folosul Germaniei. Poate e totuși cam mult, dar lucrurile nu sunt așa departe de adevăr. Comportamentul său în primele luni ale noului mandat vin să susțină ipoteza puterii totale. Crede cineva că nicio persoană din Administrația Prezidențială nu l-a atenționat pe domnul Iohannis că participarea la ședința politică a PNL reprezintă o încălcare gravă a Constituției României?! Bineînțeles că da! Doar că a fost un risc asumat, o pierdere controlată astfel încât Klaus Iohannis să transmită un mesaj cât se poate de important: „Eu sunt șeful! Nu doar la Cotroceni, ci și în Modrogan!”. Și, probabil, vrea să fie șeful și la Palatul Victoria, în următorii patru ani. Însă huiduielile de la Mica Unire, i-au confirmat Președintelui că PNL nu se va putea menține la acest idilic 40%, generat de victoria sa spectaculoasă, dacă nu părăsește guvernarea. Urgent!

Singurul care nu vrea să lase guvernarea din mână este Ludovic Orban. Deși tot mai multe voci din partid îi cer asta! Atitudinea premierului este cât se poate de autentică. În primul rând pentru că este șansa vieții sale. Politice. Și doi, pentru că lui nu i-a spus nimeni astă-toamnă, când strângea de zor semnături prin Parlament să o dea jos pe Viorica Dăncilă, că va fi folosit într-o scenetă iohannesciană, pe post de pion. Bufonul e altcineva!

Așa apar în schemă anticipatele. Tot via Cotroceni. În realitate, nimeni nu vrea anticipate. Ele reprezintă doar scamatoria prin care PNL să fie scos de la guvernare și să revină PSD. Mutare prin care PSD va fi îngropat definitiv, iar PNL va jubila în alegerile din toamnă. Fiind în plin proces de refacere și de reașezare a puterii în partid, PSD nu poate gestiona acum guvernarea. S-ar declanșa o bătălie internă pe putere, aruncând în aer actul în sine al guvernării.

Însă Orban nu achiesează la planul Președintelui. Nu vede pădurea de copaci, îndrăgostit fiind de propria-i guvernare. Iar dacă pionul refuză, Iohannis mută cu nebunul. Marcel Ciolacu depune moțiune de cenzură și salvează PNL de la colaps.

Comentarii

📹 Videoblitz 📹
Loading