Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Marea problemă a lui Iohannis

Se numește Ludovic Orban. Atâta timp cât insistă să rămână la Palatul Victoria. Fiindcă încurcă planul președintelui Iohannis de a avea „guvernul meu” pe parcursul celui de-al doilea mandat.
Venirea PNL la guvernare, în ciuda lipsei unei majorități clare în Parlament, i-a folosit lui Klaus Iohannis ca să arate că deține controlul, că este jucător și că nici chiar marele PSD nu îi stă în cale, în obținerea unui rezultat istoric, la prezidențiale. Rezolvat! În plus, la Bruxelles se întocmea noua comisie și Germania și-a mai numit un comisar de la populari, prin intermediul noului guvern de dreapta de la București. Bonus, șefii marilor parchete. Deci, „guvernul de tranziție” și-a cam îndeplinit toate obiectivele pentru care a fost instalat. Acum, trebuie să plece!

PNL trebuie să iasă urgent de la guvernare, ca să fie menținută scamatoria cu PNL la 40% până la toamnă, altfel poporul se va prinde că regele e gol și nu se va îndeplini a doua etapă din planul președintelui, prima fiind victoria cu 66% la prezidențiale. Acum, Klaus Iohannis își dorește un mandat fix opus primului. Unul în care să fie activ, să joace, să dețină controlul total. Gurile rele spun că în folosul Germaniei. Poate e totuși cam mult, dar lucrurile nu sunt așa departe de adevăr. Comportamentul său în primele luni ale noului mandat vin să susțină ipoteza puterii totale. Crede cineva că nicio persoană din Administrația Prezidențială nu l-a atenționat pe domnul Iohannis că participarea la ședința politică a PNL reprezintă o încălcare gravă a Constituției României?! Bineînțeles că da! Doar că a fost un risc asumat, o pierdere controlată astfel încât Klaus Iohannis să transmită un mesaj cât se poate de important: „Eu sunt șeful! Nu doar la Cotroceni, ci și în Modrogan!”. Și, probabil, vrea să fie șeful și la Palatul Victoria, în următorii patru ani. Însă huiduielile de la Mica Unire, i-au confirmat Președintelui că PNL nu se va putea menține la acest idilic 40%, generat de victoria sa spectaculoasă, dacă nu părăsește guvernarea. Urgent!

Singurul care nu vrea să lase guvernarea din mână este Ludovic Orban. Deși tot mai multe voci din partid îi cer asta! Atitudinea premierului este cât se poate de autentică. În primul rând pentru că este șansa vieții sale. Politice. Și doi, pentru că lui nu i-a spus nimeni astă-toamnă, când strângea de zor semnături prin Parlament să o dea jos pe Viorica Dăncilă, că va fi folosit într-o scenetă iohannesciană, pe post de pion. Bufonul e altcineva!

Așa apar în schemă anticipatele. Tot via Cotroceni. În realitate, nimeni nu vrea anticipate. Ele reprezintă doar scamatoria prin care PNL să fie scos de la guvernare și să revină PSD. Mutare prin care PSD va fi îngropat definitiv, iar PNL va jubila în alegerile din toamnă. Fiind în plin proces de refacere și de reașezare a puterii în partid, PSD nu poate gestiona acum guvernarea. S-ar declanșa o bătălie internă pe putere, aruncând în aer actul în sine al guvernării.

Însă Orban nu achiesează la planul Președintelui. Nu vede pădurea de copaci, îndrăgostit fiind de propria-i guvernare. Iar dacă pionul refuză, Iohannis mută cu nebunul. Marcel Ciolacu depune moțiune de cenzură și salvează PNL de la colaps.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *