Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

Marea uniune a dreptei sau îngroparea USR și salvarea PNL

Până ca alegerile locale într-un singur tur să devină o certitudine, toate partidele de dreapta se întreceau în candidați pentru Primăria Capitalei. O redută pe cât de greu de cucerit din mâna Gabrielei Firea, pe atât de semnificativă în ecuația anului electoral 2020. Până și PMP l-a scos de la naftalină pe eternul Traian Băsescu, sperând accederea în turul II. Căci despre asta era vorba, fiecare mic sau mare partid de dreapta se visa în finală cu Gabriela Firea. Și, o dată ajuns în turul II, toate forțele de dreapta s-ar fi adunat volens nolens în spatele finalistului.

Ecuația, însă, s-a schimbat profund după căderea Guvernului Orban și anularea oricărei posibilități de a avea două tururi la locale. Premisele, de asemenea. Iată-le!
Coagularea dreptei era inevitabilă, deci anunțul cu Nicușor Dan nu este o așa mare lovitură pentru actualul primar general, așa cum s-au grăbit mulți să concluzioneze cu superficialitate.
Nicușor Dan este cel mai accesibil contracandidat al dreptei unite pentru Gabriela Firea.
PNL este marele câștigător al acestei mutări, mizând pe maximizarea votului politic și face încă un pas spre marele partid de dreapta, pe care îl așteaptă o parte din electorat.

În contextul alegerilor locale dintr-un singur tur, scrutin care favorizează candidatul celui mai mare bazin electoral, o alianță a partidelor de dreapta pentru Primăria Capitalei ține de logica politică elementară. Refuzul oricărui dintre aceste partide de a intra într-o alianță contra-Firea ar fi fost aspru sancționat de propriul electorat care, dezamăgit și revoltat, ar fi migrat către alte orizonturi. Așadar, alianța dreptei la București era doar o chestiune de timp. Adică unde ajungem acum, la temporizare.

De unde acest anunț intempestiv al lui Ludovic Orban de susținere a lui Nicușor Dan, în condițiile în care partidul nu a votat așa ceva? Chiar actualul premier a declarat că a făcut „o consultare sumară, dar s-a grăbit cu a anunțul fiindcă are argumente”. Mai mult, în plină frenezie a coronavirusului, anunțul lui Orban a picat ca nuca în perete, arătând o totală lipsă de concentrare și preocupare pe problemele curente ale poporului, dovadă că este un subiect care nu a reușit să se impună pe agenda publică. Ori, în comunicarea politică aici e cheia, să controlezi agenda. O explicație a acestui anunț pripit poate fi nominalizarea lui Florin Cîțu ca premier, fix cu o seară înainte. Orban, nervos, reacționează violent și crede că îi aruncă în aer planul lui Klaus Iohannis, care-l dorea pe Rareș Bogdan candidat la București. Merge vorba prin târg că Bogdan avea inclusiv staff-ul de campanie pregătit și vreo doi finanțatori. De ce și-l dorea Iohannis pe Rareș Bogdan? Simplu, o victorie la București, venită drept botez politic și confirmare a anvergurii sale, ar fi fost argumentul perfect pentru preluarea PNL. Deci, Orban a reacționat legitim ca să-și salveze scaunul. Însă, conflictul dintre premier și președinte este abia la început și vom avea episoade și mai interesante.

Revenind la Nicușor Dan. Așa a considerat Orban că punctează în meciul său cu Iohannis. Însă a și reușit să fure startul lansării unui candidat unic al dreptei. Iar alegerea lui Nicușor Dan, părintele fondator al USR, nu este întâmplătoare. Prin această mutare Ludovic Orban i-a luat pe nepregătite și i-a pus pe toți în fața faptului împlinit, forțând capitularea tuturor partidelor de dreapta în fața candidatului său. USR nu poate refuza orice fel de alianță care-l propune pe Nicușor Dan candidat, deoarece oricum electoratul său merge către fostul matematician, indiferent ce ar spune sau decide liderii partidului, și atunci s-ar vedea că sunt goi de conținut. PLUS și PMP ar fi catalogate drept deviaționiste dacă nu achiesează la plan, oricâte argumente ar aduce. Este exact ca atunci când Traian Băsescu l-a numit pe pesedistul George Maior șef la SRI. Cum ar fi putut PSD să critice sau să nu îl susțină?! Și așa a debutat „statul paralel”. (Dar asta e istorie, să sperăm!). La fel și acum, PNL este marele câștigător, pentru că își maximizează votul politic prin intermediul electoratului USR. Iar la București useriștii nu sunt puțini deloc. În aceste condiții, lui Dan Barna nu îi rămâne de ales decât să meargă pe burtă și să spere la victoria colegului său de partid. Altfel, va rămâne președinte la un partid de 7%, perspectivă care oricum nu prea îl deranjează.

Dintre toți candidații vehiculați pentru Primăria Capitalei, Nicușor Dan este cel mai accesibil pentru Gabriela Firea, fiindcă este cel care are cele mai multe probleme. Nu le voi detalia eu aici, e plin on-line-ul de isprăvile sale. Pe de altă parte, un Vlad Voiculescu cu a sa puritate sfioasă sau un Rareș Bogdan debordant și extrem de carismatic ar fi schimbat fundamental ecuația alegerilor de la Capitală. Ori, Nicușor Dan este ca o ciorbă reîncălzită. De ce ar fi mai bun el acum decât în 2016, când a pierdut la scor în fața Gabrielei Firea?!

În schimb, liberalii, care au avut o prestație jalnică în 2016, acum au candidat. Se impune o paranteză: Nicușor Dan are problemele sale care-l fac vulnerabil, adică dintre candidații pe care i-ar putea avea dreapta el are cele mai mari șanse să piardă, dar asta nu înseamnă că nu va genera o emulație anti-PSD. Iar PNL va fi principalul beneficiar al acestei infuzii de capital politic proaspăt, mare parte venind din bazinul USR. (Liberalii știu că dacă vor ajunge să controleze aproape 40% din Consiliul General, nici nu mai contează cine ocupă fotoliul de primar). La care dacă adăugăm și o viitoare fuziune cu PMP, este limpede planul transformării PNL în marele partid de dreapta capabil să se bată cu PSD. În ceea ce privește posibila demotivare a propriului electorat, ca urmare a susținerii unui outsider, lucrurile nu sunt așa de grave, la PNL spre deosebire de PSD, existând deja o tradiție în susținerea unor oameni din afara partidului, de dragul câștigării alegerilor – Klaus Iohannis, fiind un exemplu emblematic în acest sens. Doi, Bucureștiul, spre deosebire de alte orașe din țară, este atât de mare și de complex, încât nu se câștigă cu mașinăria de partid, ci cu televizorul.

În concluzie, acaparând și celelalte partide de dreapta, PNL va fi marele câștigător, mai ales la votul politic. Despre Ludovic Orban nu se poate spune același lucru. Anunțându-l pe Nicușor Dan, el a reacționat visceral, dându-i o replică Președintelui Iohannis. Ceea ce s-ar putea să fi înțeles el prea târziu, este că cine i-a sugerat ideea cu Nicușor Dan, s-ar putea să nu îi dorească tocmai binele. Dimpotrivă, este foarte probabil ca echipa de la Cotroceni să fi înțeles că este mult mai simplu să dai jos un pierzător, decât să promovezi un câștigător. În concret, e mai ușor să-l faci pe Orban să piardă Bucureștiul, decât pe Rareș Bogdan să-l câștige.

Iar o dată cu ieșirea din schemă a lui Ludovic Orban, pensionat forțat de Klaus Iohannis, va dispărea și fratele său de arme, Marcel Ciolacu. Maurul și-a făcut datoria, maurul poate să moară. A salvat PNL de la picajul accentuat în care intrase, printr-o moțiune de cenzură picată fix când trebuia. A fost necesară intervenția fermă a Curții Constituționale ca să anuleze stricăciunile generate de Marcel Ciolacu.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *