Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Masca și alienarea socială

Mișcarea de rezistență a început să se organizeze! După o primă perioadă de confuzie, refuzul unei societăți bazate pe teamă, constrângere și abuz a început să își facă simțită prezența, mai ales în rândul tinerilor. Ați văzut în ultima vreme manifestațiile din Germania sau Marea Britanie, nu revin asupra lor. În Franța lucrurile se petrec puțin diferit, chiar dacă finalitatea este aceeași.

Au fost mai întâi întâlnirile în grupuri importante, nu doar în locurile de vacanță, ci cam peste tot în marile orașe. Sub acoperirea unei petreceri, a unor plimbări pe vreme frumoasă sau unor manifestări mai mult sau mai puțin culturale, tinerii sfidează nu virusul, ci politica autorităților.

Mișcarea se structurează treptat și vedem azi proliferând grupurile pe diferite rețele de socializare – de la cei prudenți, care acceptă că riscurile există, dar refuză să se supună constrângerilor, la cei care navighează în plin printre teoriile conspirației. Media franceză preia unele postări sau face interviuri pe stradă, ici-colo, pentru a ilustra starea de spirit generală din Franța în momentul în care epidemia pare să se revigoreze. Mare parte dintre francezi (64%) sunt de acord cu portul măștii, însă numărul celor care refuză masca sau distanțarea fizică este în creștere și ia uneori forme violente. La Bayonne, Philippe, șofer de autobuz, a fost bătut mortal de câteva persoane cărora le-a cerut să poarte masca, obligatorie peste tot în transportul în comun. Funeraliile sale, extrem de mediatizate, au emoționat Franța întreagă. Câteva zile mai târziu, într-o spălătorie publică, un client care le-a cerut altora să își pună masca, deoarece se află într-un spațiu închis a fost bătut cu bâte de baseball până și-a pierdut cunoștința. Imaginile de pe camerele de supraveghere sunt greu de suportat.

Însă, violență pare să explodeze și nu întotdeauna în legătură directă cu portul măștii. Într-o singură zi au fost înregistrate mai multe morți oribile pe tot teritoriul. Mélanie, polițista care a încercat să oprească un șofer aflat în ilegalitate, a fost pur și simplu călcată sub roți. Ministrul de Interne Gerard Darmanin s-a deplasat, azi, personal la ceremonia organizată în memoria ei. Axelle, o tânără infirmieră, a fost acroșată intenționat de trei tineri și tărâtă sub roțile mașinii de-a lungul a 800 de metri pe o stradă din Lyon. Moartea sa atroce se înscrie în același regal de violență care și-a făcut apariția după ieșirea din confinare. Disecate pe platourile de televiziune de către psihologi sau alți specialiști în victimologie, aceste fapte par să fie rodul unei explozii generate de situația insuportabilă în care populația a fost – și tinde să fie în continuare – ținută. Încarcerarea, fie ea și la domiciliu, timp de aproape două luni, starea de teroare întreținută și de faptul că nu vedem capătul tunelului și nimeni nu pare competent să regleze situația, anonimizarea tuturor în spatele măștilor, care tind să invadeze toate spațiile publice, izolarea de familie, prieteni, colegi…Efectele sunt departe de a fi fost complet evaluate.

Cu ochii pe grafice!

Surprinzător este însă că, în timp ce autoritățile se și ne isterizează, cu cifrele „în creștere” ale infectărilor, medicii încearcă, în marea lor majoritate, să relativizeze situația din teren. Explicam, într-o corespondență precedentă, că virusul pare să își fi pierdut din putere; deși numărul de infectări crește, numărul de internări în spitale și, mai ales, în unitățile de terapie intensivă nu doar că nu crește, dar pare să fie în scădere, ca și numărul de morți. Focarele de infecție sunt ținute sub control și se sting relativ rapid, ceea ce la începutul pandemiei era imposibil de realizat.

Și totuși, autoritățile din lumea întreagă sunt concentrate pe „creșterea numărului de infectări”, deși e logic să fie așa,  deoarece a fost crescut exponențial numărul de testări. Important ar trebui să fie, în această evaluare, numărul de morți, nu cel de infectări, care în multe cazuri țintește asimptomatici. E cazul să dăm frâu liber anxietății? Să vedem ce indică worldometers.info, care culege datele în timp real, pentru câteva țări-far (fie din cauza numărului mare de infectări/decese, fie pentru că nu au impus confinarea, cum este cazul Suediei). Veți observa, în primul rând, că vârful epidemiei a fost atins la jumătatea lui aprilie, după care numărul de victime a scăzut progresiv până la a deveni aproape invizibil pe grafice. Evident, asta nu înseamnă că un nou val nu poate veni, unii îl prognozează pentru sfârșitul lui octombrie. Dar deocamdată, isteria pare nejustificată.

Cazul României este atipic și explicația nu poate veni decât din proastă gestionare a crizei la începutul ei. Am scris deja și de ce cred eu acest lucru. (https://www.cristoiublog.ro/covidul-in-versiunea-franceza/)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

14 comentarii pentru articolul „Masca și alienarea socială”

  • Pai daca numarul de infectari „augmenteaza” numarul de teste iar cazurile grave si mortalitatea scad procentual, nu-i asa ca ajungem la chestia aia pe care o spun si altii mai destepti ca mine (printre altii si Mutti) cum ca mai toata lumea va lua covrigul dar deja ala si-a facut mendrele cele negre. Cam ca la gripa. Deci nici mama mastii sau mama vaccinului (care nu se va face niciodata-virusologii stiu de ce!), nu va opri virusul. El va intra in adormire ca orice alt virus si se va resuscita cand vor mai fi conditii prielnice, printre care si cele politice (vezi lupta chinezilor, a democratilor si a OMS+milirdarii pandemici impotriva lui Trump). Ia vezi ca pana si-n articolul citat de mataluta, scrie negru pe alb ca in spitale, numarul de cazuri grave scade. Ori citim si intelegem, ori doar ne jucam. Da, creste numarul de infectati (logic) si scade numarul de cazuri grave (iar logic). Vezi ca-ti dai singur peste degete: „Pour ce qui est des hospitalisations en revanche, les statistiques continuent globalement de refluer.

    La France compte jeudi dans ses hôpitaux 4 864 patients atteints par le Covid-19 contre 4 891 mercredi, soit 27 patients de moins en 24 heures.

    En réanimation, le nombre de patients atteints d’une forme grave de la maladie recule aussi, à 374 lits occupés, soit cinq de moins que la veille et un niveau sensiblement équivalent à la situation au 31 juillet (on comptait alors 371 lits occupés dans les services de réanimation des hôpitaux français).

    La direction générale de la santé note cependant que les nouvelles admissions à l’hôpital (+201 en une journée) et en réanimation (+25) sont en hausse.” Deci, cum zicea dom’ Nelutu, manca-i-ar tata suvita, suntem in crestere prin scadere! Ca si in Franta, sefii sunt varza, cam ca si aici. Asta e boala comuna in tarile surori. Salam de Paris contre provence!

    • Asta era pentru docteur geo!

      • Mon cher, degeaba te-ai înfipt cu mult elan în tot articolul, atâta timp cât eu m-am legat de un singur aspect, de un singur punct. Hai sa-ti repet, încearca sa te concentrezi strict la ceea ce spun eu si hai sa nu polemizam pe teme diferite!
        PUNCTUAL, eu am tinut sa-i atrag atentia fetei noastre ca persista în greseala de a sustine ca numarul de infectari a crescut corespunzator cresterii numarului de teste efectuate, când asa ceva nu este adevarat! Ce naiba, ai vazut ca exista si un grafic în articol care evidentiaza acest lucru.
        .
        Ceea ce nu vreti voi sa întelegeti este faptul ca noul coronavirus este un virus cu o mie de fatete, foarte periculos si „perfid”, insuficient de studiat si de cunoscut pâna acum si ca, daca nu suntem capabili sa prezicem viitorul, este bine sa fim precauti si sa luam în calcul niste scenarii pesimiste.
        Sufla, domnule, si-n iaurt pâna la iarna, sau cât va fi nevoie, ca nu-i chiar atât de greu, daca esti sigur ca-ti iubesti viata! Viata ta si viata celor dragi tie!
        .
        În Franta au murit de Covid-19, în perioada critica, 50 de medici. Te rog sa ma scuzi, dar eu nu as mai vrea sa se repete asa ceva, mi-a fost suficient ca mi-am pierdut un prieten bun pentru ca masurile de protectie a medicilor si a pacientilor nu au fost luate din timp, pentru ca decidentii francezi „s-au sfiit” sa încalce niste drepturi si libertati democratice atunci când ar fi fost necesar sa o faca!

        • Ai dat-o pe dupa cires cu vrajeala lacrimogena. Tipic pentru cei care nu au argumente. Cifrele, taticu, „vorbeste”! Ca vrei sa te pliezi pe textele politrucilor, e alegerea matale. Dar macar textul ala pe care mi l-ai servit, l-ai citit? Ah, oui! Dar l-ai si inteles? Nu de alta dar era materialul „clientului”!
          PS-Lu’ doctoru’ mort „de” covid i-ati facut autopsia? Se stie exact cauza mortii? Da’ pe bune, nu ca, vai, l-a omorat covidu’! Ca la carte? Du-te nene cu linia ta Maginot, ca vin nemtii cu germanii si va lasa-n fundu’gol! Hai salam de Paris contre provence!

          • Un timp am crezut ca esti doar un încapatânat pe care nevasta nu are curajul sa-l contrazica niciodata! Dar acum, sa vii cu mizeria pe care ai scris-o despre amicul meu decedat… Ai întrecut masura ca prostu’! Amicul meu nu era în vârsta si nu suferea de nicio boala, omniscientule!
            Si vezi-ti de treaba cu întelesul limbii franceze, ca-ti dau clasa oricând!

  • Eu chiar nu înteleg în care Franță traiesti d-ta, Marcela Feraru!
    .
    „Le nombre de cas positifs continue d’augmenter plus vite que le nombre de tests effectués.” !!!
    .
    „Plus de tests, mais encore plus de cas positifs.” !!!
    .
    https://www.ouest-france.fr/sante/virus/coronavirus/coronavirus-les-indicateurs-se-degradent-encore-2-669-cas-en-24-heures-6936917?fbclid=IwAR3SrQPWUCuJyWP2xQ106M2Jzlj_6GU_XOj8GYsyb7LLH3OZax6hvsRmykc

    • Stii sa citesti dar nu intelegi. Marcela Feraru a spus ca numarul de infectari creste (normal, ca si numarul de teste creste) dar numarul de cazuri grave si morti a scazut (procentual, statistic). Ceea ce era previzibil. Toata lumea se va infecta pentru ca virusul asta ca si toti ceilalti traiesc printre noi de ani si ani de zile si au perioade cand exacerbeaza. Cand erau perioade de crestere a cazurilor de gripa, ti-ai pus masca si te-ai pitit cumva sub cada? Sunt convins ca nu. Si gripa ucide si ea. Dar nu ai facut-o pentru ca nu ai primit indicatii de la autoritati. E bine totusi ca mananci fara masca si nu neaparat cand iti indica autoritatile statului. Sau poate ma insel? Logica si „artimetica”, taticu! Ele „e” universal valabile. Doar ca medicii nu prea au auzit despre ele. Politicienii, nici nu vreau sa ma gandesc! La cat rumegus au in cap, suntem mancati. De prostia lor si mai ales de perversitatea din a lor minunata minte! Nu-i asa ca-l iubesti pe Guru Bill al treilea?

      • Ce-mi place mie când jurnalistii si literatii pretind a cunoaste medicina mai bine decât medicii!
        Mai, Cibule!
        .
        Est al doilea articol consecutiv în care Marcela Feraru zice asa:
        „Și totuși, autoritățile din lumea întreagă sunt concentrate pe „creșterea numărului de infectări”, deși e logic să fie așa, deoarece a fost crescut exponențial numărul de testări.”
        .
        FALS, Madame Feraru, Monsieur Cib!
        .
        Eu am scos doua citate din articolul recent al carui link l-am redat:
        “Le nombre de cas positifs continue d’augmenter plus vite que le nombre de tests effectués.” !!!
        “Plus de tests, mais encore plus de cas positifs.” !!!
        .
        Ia spune, domnule literat, cum traduceti dv. frazele dintre ghilimele?! Observa, te rog, ca tu esti acela care stii sa citesti, dar nu pricepi ceea ce citesti. Ideea clara ca „buna-ziua” este ca, da, numarul testarilor a crescut, dar numarul infectarilor a crescut de mai multe ori fata de numarul testarilor, ceea ce doamna jurnalista nu vrea sa înteleaga si afirma altceva. Asta îi îngrijoreaza pe medici, stimabile!

    • Fii antent acilea la baiatu’: Toata lumea se va infecta de covrig, cu masca sau fara, cu vaccin sau fara, cu spume sau fara spume antivirale si antiseptice. Si lucrurile se vor linisti de la sine. Doar prostia si rautatea din lume vor umbla libere in continuare. Si din pacate, astea n-au leac, in veacul vecilor. Amin!

      • Parerea ta! Despre covid. Dar, daca îmi aduc bine aminte, tu îi critici vehement pe cei care au doar certitudini.
        În partea a doua ai dreptate, nimic nou sub soare!

        • Agresivitatea imbecila e deja o norma vad. Puneti doua masti, si DOUA perechi de ochelari. Certitudini nu are nimeni, poate numai vreun fanatic.

        • Geo De ce nu te bagi man sub pat si sa rămâi acolo cat iti tremura bracinarii pe tine? Daca ai fi bărbat ai avea curaj indiferent despre ce pericol e vorba. Nu te mai vaita atat. Omul trebuie sa isi trăiască viata atat cat e in picioare nu stând intr-o vagauna, ca guzganii. Dacii se duceau la moarte râzând. Urmasii lor îndepărtați isi pun pampersi.

          • Lilitu, nu tremura bracinarii pe mine, eu ma aflu printre cei din linia întâi în lupta asta nenorocita cu SARS-Cov-2, si va admir pe voi, cei din linia 100, cât de viteji sunteti!

          • Lilitu, prietenul medic despre care vorbeam mai sus lucra într-un spital din Mulhouse în aprilie, când a fost doborât de covid. Crede-ma, nu ai vrea sa stii ce s-a întâmplat în acel spital timp de doua luni când crematoriile nu mai faceau fata la incineratul celor care mureau din cauza covidului si când ar fi fost absurd sa te astepti ca lumea sa moara cu zâmbetul pe buze… ca dacii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *