Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Mercenarii ruși și Africa. O relație specială

Locuitorii din Bamako, capitala statului Mali, salută desfășurarea mercenarilor din grupul Wagner, afirmând că rușii sunt bineveniți în Mali. Însă, peste o duzină de puteri occidentale și-au exprimat furia față de această desfășurare, acuzând Moscova că îi sprijină material pe luptători. „Trebuie doar să ne asigurăm că guvernul își asumă responsabilitatea și spune astăzi că Mali este gata să semneze cu diavolul pentru pace. Oamenii au nevoie de pace. Nordul Mali și centrul Mali suferă acum de insecuritate. Și îi salutăm pe toți, pe toți cei care ne pot ajuta să obținem pacea.” Acestea sunt vobele lui Kebab Diallo, un locuitor din Bamako. Pentru Fatoumata Doukara, o altă locuitoare din Bamako, aceasta este expresia dezamăgirii față de Franța. „Franța ne scoate din sărite. Se află în țara noastră de 10 ani sau mai mult, fără niciun rezultat. Copiii noștri mor, soldații noștri mor în fiecare zi în nord. Am salutat sosirea forțelor rusești. Dacă vor reuși să pună totul în ordine, ne vor face fericiți”. Există din ce în ce mai multe voci care susțin contractorii privați. „Îi vom primi cu brațele deschise, fără rușine chiar. Lăsați forțele europene să meargă unde vor. Oamenii înșiși au fost cei care au cerut ca forțele rusești să vină. Nu sunt autoritățile în funcție, ci oamenii”, a conchis Lassana Z Coulibaly.

În ziua de vineri, 24 decembrie, la Bamako a avut loc o reuniune a Consiliului Național de Apărare de rang înalt în jurul președintelui tranziției, colonelul Assimi Goïta. A fost discutată situația de securitate, sau mai bine zis situația de insecuritate, precum și adoptarea măsurilor necesare, în special în vederea reorganizării sistemului Barkhane. În cadrul acestei reuniuni, autoritățile au emis o declarație la televiziunea națională prin care au dezmințit cu fermitate ,,acuzațiile unor parteneri” cu privire la prezența companiei rusești Wagner. Era puțin după ora 20:00 când un jurnalist s-a alăturat prezentatorului știrilor de la televiziunea națională. Cu fața la cameră, el a citit o declarație a autorităților care răspund condamnărilor din ziua precedentă de către cincisprezece țări occidentale, printre care: Franța, Marea Britanie, Germania și Canada, privind desfășurarea de mercenari de la compania rusească Wagner. În text, guvernul respinge aceste acuzații, pe care le califică drept zvonuri, iar în fața acestor acuzații, guvernanții cer ca dovezile să le fie aduse de către surse independente. Pentru a consolida capacitățile forțelor de apărare, statul malian recunoaște doar că este angajat într-un parteneriat de la stat la stat cu Federația Rusă. Ca atare, guvernul recunoaște prezența instructorilor ruși pe teritoriul său, pe lângă cei ai EUTM, misiunea de instruire a Uniunii Europene. Timp de câteva săptămâni, Franța, Uniunea Europeană, Comunitatea Statelor din Africa de Vest și Statele Unite au fost îngrijorate de către o posibilă apropiere între autoritățile maliene și compania privată de securitate Wagner. Și nici nu este de mirare, deoarece, din păcate, „interesul poartă fesul”. Iar occidentalii au pretenția ca cineva să creacă că interesul lor este divin, iar „fesul” neprihănit.

Acuzată de abuzuri în mai multe țări, inclusiv în Republica Centrafricană, desfășurarea de mercenari în Mali este considerată, de către mai mulți așa ziși parteneri strategici, drept incompatibilă cu prezența lor în această țară. Dar să nu uităm de Blackwater, Xe Services, Academi, DynCorp International și multe alte companii de contractori privați, organizații care aparțin partenerilor strategici și sunt oricum, dar nu pure.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *