CCR a anulat întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României. Guvernul va stabili noua dată a alegerilor, iar procesul electoral va fi reluat în integralitate

Mircea Diaconu: „Dacă zicem toată ziua, e proastă Constituția, cum o mai protejăm?”

Dialogul cu Mircea Diaconu, candidatul independent sprijinit de ALDE și ProRomânia, unic în postdecembrism prin formula candidat independent sprijinit de…, a avut loc pe 10 octombrie 2019, după Moțiunea de cenzură. A fost partea a doua a unei emisiuni a cărei primă parte am dedicat-o Moțiunii de cenzură. Nu de asta, dialogul a fost destul de dificil. Mircea Diaconu e fermecător cînd vorbește. E un talent deținut de toți marii actori. De aceea, a fost nevoie de un anume efort din partea mea de a rupe vraja istorisirilor lui Mircea Diaconu, actorul pentru a afla programul lui Mircea Diaconu, candidatul la președinție.

1. „Klaus Iohannis a împins la o căruță care nu-i a lui”

Mircea Diaconu: Problema mea e una singură, președintele nu poate fi factor activ în zona asta. ( a Moțiunii de cenzură n. n.). Și faptul că domnul Iohannis a cerut, a făcut o țintă din asta, o performanță chiar din asta, împingând cumva la o căruță care nu-i a lui, după părerea mea cel puțin, așa mi se pare după Constituție, mi se pare un abuz, pur și simplu. O trecere peste frontiera de competență a sa. N-avea ce să caute în partea aceea, triumful, nu e, pur și simplu trebuie să citească rece o realitate politică, a căzut un guvern nu mi se pare un lucru tragic, se întâmplă în toate țările europene, mă rog, civilizate, cad guverne, apar guverne, trebuie tratat simplu și rece, tehnic aproape.”

2. „Nu zic că trebuie să schimbăm Constituția, ba dimpotrivă”

Mircea Diaconu: Au trecut atâția ani în care s-a făcut greșit, din ce în ce mai greșit, că într-adevăr s-a accelerat genul ăsta de comportament prezidențial neconstituțional pe ultimele două mandate de președinți din ce în ce mai tare. Repetându-se pare că așa e normal, e efectul ăla de banalizare a răului care apare o dată, te miri, te surprinde, după care a doua oară, a treia oară, a cincea oară e în regulă. Deci ți se pare că așa trebuie. Și așteptarea publică e de tipul ăsta, pentru că n-au nicio vină oamenii din moment ce așa se petrece, el e vătaful, schimbă pune, drege, dă afară. Greșit profund. Nu zic că trebuie să schimbăm Constituția, ba dimpotrivă. Pe de altă parte dacă ea e în vigoare, nu știu cum să vă spun, să-i dăm respectul cuvenit, că dacă zicem toată ziua, e proastă Constituția, cum o protejăm? Nu, că una dintre prerogativele președintelui, principală chiar este protecția și garantarea Constituției și respectării legii. Păi cum dacă tu zici că e proastă? Pe de altă parte ea nu e proastă deloc, a fost forțată limita asta, a fost forțată de cam toți președinții, de aproape toți președinții.”

3. „Eu n-am să stau nicio clipă la Cotroceni”

Mircea Diaconu: Eu n-am să stau nicio clipă la Cotroceni, de exemplu, dacă am să ajung acolo, nu în Cotroceni. E un mod de a rupe mentalul Colectiv, până și acest lucru. Trebuie să rupi ceva, să modifici ceva, să înțelegi că o lume s-a dus și trebuie să înceapă o altă lume firească. Ăla e un palat regal, n-ai ce căuta ca președinte acolo, asta e părerea mea, are un statut anume acel palat prin testament regal și în vremea tinereții noastre, copilăriei chiar acolo era palatul copiilor, în timpul lui Dej, în timpul stalinismului crunt, era palatul copiilor, generații întregi au învățat acolo traforaje.
Ion Cristoiu: Da, corect nu s-a mutat acolo niciun prim-secretar.
Mircea Diaconu: Primul care a început, mă rog, a zugrăvit să se mute acolo a fost Ceaușescu, președintele Ceaușescu dar nu a apucat. În schimb ceilalți, uite acolo ne instalăm, nici măcar asta.

4. „Cu domnul Băsescu odată sau începând cu domnul Băsescu, zona secu a devenit potentă”

Mircea Diaconu: După 89-90 erau două părți puternice și prezente, erau activiștii să zic, erau zona de la partid și zona secu și pentru început zona activiștilor a fost umană, posibilă, tolerantă, iar în zona secu pe sub masă și nu mai știau cum să se transforme, să se acopere, să se mascheze altfel. Asta a durat o vreme după care începând dintr-un anume punct a început să se inverseze situația, iar cu domnul Băsescu odată sau începând cu domnul Băsescu, zona secu a devenit potentă, știți cum scria pe zidurile Bibliotecii Centrale Universitare în Piața Revoluției, scria atunci, scria ”vom fi iarăși ce-am fost și mai mult decât atât”. Iată, cu domnul Băsescu s-a ajuns în punctul ăsta după părerea mea. Ce înseamnă asta, înseamnă că pârghiile, importanța, forța, așezarea a funcționat în sensul acesta. Și din clipa aia nu s-a mai schimbat mare lucru, aceeași gen de susținători, de mecanism, ca instituții și ca persoane au împins două mandate și au reușit două mandate ale lui Băsescu și al doilea mandat era oricum, cum ni s-a părut tuturor, furat nu mai spun referendumul, păi a fost furat foarte clar. Singur nu putea să facă nimic și vorbesc de un fel de armată, mini armată, fără uniforme, niște oameni pe care nu-i știi dar care fac totul, știți „Alo, domnule președinte noi suntem statul și vă garantăm al doilea mandat”.

5. „În al doilea tur nu voi da voturile nimănui, pentru că nu sînt ale mele”

Monica Mihai: Dacă nu ajungeți în turul al doilea pe cine ați sprijini dintre cei care ar…
Mircea Diaconu: Păi cum să sprijin păi nu sunt partid sau vot, ei zic că au voturi, fiecare are armata lui politică cu votanții săi, fiecare știe și procentele și rețeaua și atunci au efortul, ceea ce și asta e aiurea, să mute voturile sau să le dea lui sau lui…
Ion Cristoiu: Deci dumneavoastră spuneți că lăsați fiecare să voteze din…
Mircea Diaconu: Păi, da, eu nu am grup.
Monica Mihai: Da, dar puteți să faceți o sugestie.
Ion Cristoiu: O să aveți un capital de voturi. Cu ele ce faceți?
Mircea Diaconu: Ce sunt ale mele? Stați un pic, domnule, că nu sunt ale mele.
Ion Cristoiu: A spus că nu sunt ale lui și e dreptul lui, fiecare…
Mircea Diaconu: Bineînțeles. Și ei când m-au votat m-au votat pe mine, dacă eu nu mai sunt acolo, ele nu mai sunt valabile. E ca un contract care moare instantaneu. Păi, ce să fac?
Ion Cristoiu: Da și susțineți că nu aveți dreptul să le spuneți votați pe ăla sau pe ăla că nu sunt…
Mircea Diaconu: Nu sunt ale mele. Ei au, e o rețea, deci ei au asigurate, primarii au voturile lor, e o rețea.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Mircea Diaconu: „Dacă zicem toată ziua, e proastă Constituția, cum o mai protejăm?””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *