Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Mugur Isărescu – prezenţa sa la BNR a fost un câştig pentru leul românesc

Îi vizitez cu această ocazie cabinetul, copleşitor prin istoria sa. Ca şi sala de consiliu alăturată unde s-a gândit să văd cu ochii mei tablourile şi mobilierul îmbrăcat în piele scumpă.
— Aici vom şi filma!, se pronunţă cu privire la emisiunea ce i-o propusesem.

Dacă este cineva care se confundă cu funcţia încredinţată, Mugur Isărescu poate revendica acest statut. Îl ştiam la Institutul de Economie Mondială de pe Colonade, unde profesorul Costin Murgescu i-a strâns pe mulţi în juru-i. Făcea parte din aripa tânără a nucleului de cercetători ce se vor afirma în viaţa publică post-decembristă: Babiuc, Dijmărescu, Petru Rareş. La jumătatea anului 1990 îl întâlneam la Washington. Preluase, în cadrul Ambasadei, postul de consilier economic pe lângă organismele internaţionale de acolo – Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional. Spre toamnă, când am sosit la serviciu, constat că o echipă de-a noastră se grăbea să ajungă la evenimentul zilei: instalarea guvernatorului Băncii Naţionale. Abia seara, la telejurnal, mă dumiresc şi de cine e vorba. Evident, el. Acolo e şi azi.

Un sfert de secol din istoria BNR şi-a făcut loc în biografia sa. şi vice-versa: acest segment din viaţa lui s-a lăsat încartiruit în fiinţa Băncii Naţionale. şi ar putea să mai dureze.
S-a impus fără dificultate, prezenţa sa acolo fiind un câştig pentru leul românesc. Nu aveam nevoie de un algoritm al funcţionării băncii, mimat de inocenţă ori teribilism, de atitudine impulsivă, de indecizii, de măsuri perisabile înainte de a se trece la aplicarea lor. Cu o pregătire generală de excepţie, înzestrat pentru a sta în capul mesei şi a ţine în frâu orice derapaj posibil, autoritar prin spirit, a reuşit să ne ferească de griji în acest domeniu unde orice băţ de chibrit aprins poate stârni vâlvătăi. A preferat stilul de muncă centripet: totul vine spre el şi de aici fiecare ecuaţie porneşte în direcţie precisă pe drumul cel mai scurt al rezolvării.

Îl vedem rar. şi asta pentru că a înţeles că o muncă de profunzime nu se macină la colţul străzii, în tropotul cailor abia potcoviţi, ori în alaiul a zeci de cobzari. Este poate singurul înalt demnitar de la noi care aplică, simplu şi corect, relaţia cu exteriorul. Noi muncim, nu vorbim, putem taxa sloganul casei. Pentru asta au fost puse la punct resorturi adecvate şi găsiţi inşi potriviţi. Care ştiu când să iasă la vorbitor, cu ce şi cum să le spună. Nu cred că a existat în aceşti ani o mai bine pusă la punct instituţie a purtătorului de cuvânt, precum cea de la Banca Naţională. Prin ea aflăm ce se pune la punct înăuntru. Iar Guvernatorul scutit să-şi aplice doctrinele la televizor şi să treacă pe un alt mic ecran înainte de a ieşi bine de pe cel anterior. Transparenţa este un dar al Democraţiei. Cu o condiţie: să n-o transformi în reversul ei.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Mugur Isărescu – prezenţa sa la BNR a fost un câştig pentru leul românesc”

  • „Mugur Isărescu – prezenţa sa la BNR a fost un câştig pentru leul românesc”

    Un titlu care ar fi de ras daca n-ar fi de plans.

    Isarescu a a fost unul din actorii principali care au pus in opera saracirea romanilor . Inflatie indusa pt a le face praf economiile si a-i elimina din competitia privatizarilor ( in anii ’90) complicitatea ( prin nesupraveghere ) in prabusirea unor banci ( care a mai rasluit din capacitatea romanilor de a deveni intreprinzatori ) mangaierea pe cap a bancilor straine ( lasand comisioane , dobanzi , ROBOR , infiintarea de entitati parazite pt executarea datornicilor la preturi scandaloase ) , etc.
    A participat alaturi de ceilalti tradatori de tara-SRI , Monica Macovei ( prin legile retrocedarilor ), Kovesi ( prin eradicarea intreprinzatorilor romani ), Basescu , Iohannis – la transformarea tarii in colonie , expropriind si alungand romanii din tara.

  • Din ciclul „Omagiu Conducatorului Iubit”? Parca am mai vazut „filmul” asta inainte de 89! Bleah!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *