Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

O eternă controversă rusească, valabilă și azi, sub Vladimir Putin

1. Sub titlul Cartea Albă a Securităţii (23 august 1944-30 august 1948), Serviciul Român de Informaţii a reunit, în 1997, un volum de documente confidenţiale din anii imediat postbelici. În această senzaţională culegere întâlnim şi textul de mai jos, referitor la supravegherea informativă a primului ministru, dr. Petru Groza:

Raport nr. 2 / 28 mai 1945 Relativ la P.G. în ziua de 27 mai 1945, domnul doctor s-a sculat de dimineaţă, de la ora 6, a venit frizerul şi pedicuristul, apoi a lucrat în cabinet pană la ora 11. La ora 11 a ieşit afară să se plimbe, unde îl aşteptau nişte domni de la Frontul Plugarilor, în frunte cu domnul Bela. La ora 12.45, a plecat însoţit de un domn Tamaş pe B-dul Lascăr Catargiu nr. 14, unde stă domnul Suşner, fost coleg de închisoare, şi care de două luni se află bolnav, ceea ce l-a determinat să-i facă o vizită. La ora 13.40, a plecat de la adresa sus-numită ca să ia masa la domnul Meteş, pe strada Domniţa Anastasia nr. 8, etaj 11, unde a stat pană la ora 15.15, de unde a venit acasă şi a dormit pană la ora 17. La ora 17 s-a sculat şi a lucrat pană la ora 18.45, când a plecat la cluburile Metropol şi Jockey Club, care se află pe lacul Herăstrău, unde s-a întâlnit cu prinţul şi prinţesa Racoviţă şi cu domnul şi doamna Vasilopol de la Preşedinţie, unde au vizitat cluburile sus-numitei şi au băut câte două sticle de bere. La ora 21 au venit acasă, însoţindu-l pană la poartă. La ora 21.15, a trimis maşina să aducă o doamnă al cărei nume îl voi da ulterior şi care a rămas cu domnul doctor. Eu am plecat la ora aceea deoarece îmi venise schimbul şi domnul doctor a spus că nu mai pleacă nicăieri. Urmează raport ulterior.
Cu respect, Agentul Salcâm”.

2. Am luat de acasă, din greșeală, în loc de Părinți și copii, romanul Cuib de nobili, al lui Turgheniev. Făcusem asta pentru a-mi asigura lectura zilnică, de weekend, de 10 pagini. Din nenorocire, m-a lovit lectura patimă, cea prin care mă apucă patima față de un personaj, ca în copilărie și adolescență, și pînă n-am terminat-o, sărind peste paginile de descrieri, deși pentru asta o cărasem cu mine, nu m-am lăsat. Spre deosebire de Petiukov, Un cuib de nobili mi s-a părut atinsă de tezismul tipic literaturii ruse din secolul al XIX-lea, suspectată de mine ca premergătoare instaurării bolșevismului. Tema centrală, subiect de trăncăneală tipic cehoviană sau mai degrabă tipic rusească, rămîne eterna problemă a Rusiei – inclusiv a Rusiei de azi – relația între tradiții și instituțiile de tip european, între reforme venite din afară și reforme dictate de evoluția internă. Pe această temă se confruntă Panșin, un personaj despre care Eminescu ar fi scris că la Paris învață și Lavrețki, indiscutabil vocea autorului:

„Rusia, spuse Panşin, a rămas în urma Europei; ea trebuie împinsă ca s-o ajungă. Se afirmă că sîntem tineri, e o absurditate; şi apoi sîntem lipsiţi de ingeniozitate; însuși Homiakov recunoaşte că n-am inventat nici măcar capcana de prins şoareci. Prin urmare, sîntem nevoiţi să împrumutăm de la alţii. Sîntem bolnavi, spune Lermontov, şi sînt de acord cu el; noi însă sîntem bolnavi pentru că sîntem numai pe jumătate europeni; leacul nostru să-l cautăm în ceea ce ne-a adus vătămarea. (Le cadastre, își zise Lavreţki.) La noi, urmă Panşin, capetele cele mai luminate – les meilleures tetes – sînt convinse de mult de aceasta. În fond, toate popoarele sînt la fel. Introduceţi doar instituţii bune – şi cu asta, basta! Desigur, ele pot fi adaptate la obiceiurile locale existente, asta-i o treabă a noastră, o treabă a slujbaşilor (aproape că a spus: a oamenilor de stat); iar în caz de nevoie, fiţi pe pace, instituţiile înseşi vor transforma aceste obiceiuri.”

Așadar, în concepția lui Turgheniev (romanul se petrece în 1842), Panșin întruchipează – om fără inimă, superficial, cum îl pictează autorul – Europenismul, Occidentalismul care se prezintă rușilor ca model de urmat. Lavrețki îi dă replica, potrivit lui Turgheniev, îl face praf, astfel:

„Lavreţki nu se supără, nu ridică tonul (îşi aminti că şi Mihalevici îl botezase înapoiat, dar voltairian) şi, cu calm, îl făcu praf pe Panşin pe toată linia. Îi demonstră ca nu sînt posibile salturile şi transformările trufaşe de sus, din cancelarii, transformări care nu-s justificate nici de cunoaşterea pamîntului natal, nici de o credinţă reală într-un ideal, chiar dacă acesta ar fi negativ. Dădu ca exemplu propria-i educaţie, ceru să se recunoască, în primul rînd, dreptatea poporului şi aceasta să fie recunoscută cu umilinţă, cu acea umilinţă fără de care nici cutezanţa împotriva minciunii nu este posibilă.”

S-ar putea spune că ne aflăm într-un timp cînd Rusia trebuia să aleagă între Europa și Asia, între tradițiile naționale și reformele venite din afară, care impun imitarea. Numai că iată această controversă e valabilă și azi, sub Vladimir Putin, cînd specificul național pare să fi biruit asupra imitării realităților din Occident.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

17 comentarii pentru articolul „O eternă controversă rusească, valabilă și azi, sub Vladimir Putin”

  • Pericole poti sa vezi de oriunde . Geografic referindu-ne , politic referindu -ne , spatial referindu-ne, temporal referindu-ne, national referindu-ne.
    Dar ……..referindu-ne la ” IUBIRE ” , ca modalitate de dezvoltare a omenirii ( consider ca aceasta modalitate ar putea fi fiind urmatorul pas de trecere a Naturalului spre epoca actuala a omenirii ) , ce se poate reprosa acestei Manifestari ( IUBIRE ) ? ? ? ? ? , acestei Matematici ( IUBIRE ) ? , acestui sir Fibonacci ( IUBIRE ) ? , acestui program de inteligenta artificiala ( IUBIRE , greu de implementat, dar chiar deloc nu este imposibil ) ? , acestei …….. modalitati de dezvoltare globalista ( cu IUBIRE , care ar putea avea anvergura unei actiuni de real folos exact la nivel global ) ? ? ? ? ?
    Nu gasesc deocamdata ce s-ar putea reprosa acestei modalitati de dezvoltare globala ( IUBIRE ) ? ? ? ? ? . Cand vom vedea implementate in actiunile de gandire globale ca principiu de baza aceasta conditie a IUBIRII ( economice, FINANCIARE , sociologice , ecologice, de manifestare transgender , de manifestare LGBT , de manifestare doar Black Liver Mater , si etc … si etc … si etc … ) cred ca vom putea ajunge la un punct initial de pornire a dezvoltarii pentru intreaga omenire . UN PUNCT COMUN DE INTELEGERE CARE SA AIBA INTREAGA OMENIRE IN ACORD .
    PS : Asa ar mai putea dormi linistit si un amarat de ” SARMAN ” , care ne roaga de 2000 de ani sa ne intelegem ca fratii .

  • Civilizatia, fiind o poveste a Pamantului, adica a Acumularii, foloseste in ‘stiinte’ Cifrele care ii sint de folos:)),
    facand din Zero…Nimicul,
    din 2, Pluralul, Esenta a Sfintei Treimi, a facut Cifra de sine statatoare: Cifra 2,
    iar din Singular…referinta Absoluta:))), a facut Cifra 1, care si ea a devenit o Cifra de sine statatoare, din parte a Sfintei Treimi ce era,
    astfel devenind Esenta a tot si a toate,.
    toate celelalte Cifre devenind doar o suma de Cifra 1:))), Cifra 1 devenind practic Definita Mandriei.

    si ce a mai facut Civilizatia?! pai si-a tras ca eenta Matematica:)), deci secatura asta de stiinta care foloseste Cifre dupa ce a ciopartit Sfanta Treime:)))

    acuma ziceti voi:
    cum sa te apuci, domne, sa studiezi Natura, sa ‘definesti’ Stiintele Naturii avand la Temelie Matematica, stiinta asta plenar seaca, care din prima s-a apucat sa faca terci Sfinta Treime?:))))
    chiar vreti sa inteleti Natura folosindu va de stiinte care au la temelie Matematica?:)))
    nu cumva vi se pare chiar haios demersul?:))))

    Matematica e doar calea catre Mandrie.
    iar in povestea ei intotdeauna se va regasi pe post de Plural…Acumularea, nici nu va vrea sa auda de Daruire:)),
    deci iata spre ce se indreapta Civilizatia,
    spre o manifestare care va tinde catre… Noul Zero:))), care e…Infinitul:))),
    spre o manifestare echivalenta cu Nemurirea, adica cu Miscarea Perpetua.
    asta spre fundamentala deosebire, Oul Absolut fiind echivalent cu Vesnicia, ea fiind tot una cu Nemiscarea ( din care Miscarea s-a nascut )

    Acumularea, cu ‘pluralul’ ei cu tot…pe numele lui Cifra 2:)), isi va gasi Desavarsirea in manifestarea…Infinitului, insa alegand calea asta ea se va situa fix pe pozitia Imaginii din Oglinda a Naturii,
    tocma daia Civilizatia se indreapta implacabil spre o stare care este tot una cu AntiNatura.
    AntiNatura sau…Artificialul,..tot aia.
    …senobotii sint in primul rind o masura cu care Artificialul poate fi…barim imaginat, ca pina acum era olecut greu de imaginat faza asta cu…cum adica Artificial?!
    :)))

    • asaaaa, …deci acuma sa revenim la sistemul politic:))) :
      partidele de partea cui sint?!
      de partea Naturii? ( neavand nimic impotriva Civilizatiei )
      …sau de partea Civilizatiei?! ( ciopartind astfel Sfinta Treime, Oul Absolut, Dinamica Curcubeului si Daruirea )
      :))))))

    • bineinteles ca se inmultesc altfel :)))
      in Natura se practica Pluralul rezultat din Daruire,
      deci…o celula se! divide in doua, daruindu-se pe sine,
      celalalt ‘Plural’, Pluralul care e rezultat din Acumulare, ii e propriu AntiNaturii, Artificialului, spre ex robotilor artificiali:)

      in Univers, Pluralul, simbolizat prin 2, se manifesta prin superpozitii.
      una dintre ele este Pluralul Cerului, ailalta e Pluralul Pamantului,
      una are ca esenta Daruirea, ailalta are ca esenta Acumularea.

      2, Pluralul, …nu e Cifra, e Plural:))),
      1, Singularul, nu e Cifra, e Singular,
      0, care simbolozeaza Cubul in Miscare, este Oul Absolut, Intregul,
      care, impreuna cu Singularul si Pluralul formeaza Sfinta Treime :))) :)))))

      tocma daia Cifrele sint sapte la numar, in mod absolut, si apar atunci cind 0, adica Oul Absolut, se Crapa in Sine Insusi.

      prima Cifra care apare astfel fiind simbolizata, evident, printr un ou…crapat in el insusi:))), ca asa arata 3:))), ca un ou crapat, …sensul aratandu ne ca e…in el insusi:))

      cine isi mai aminteste, azi, ca Cifrele sint sapte la numar,
      ca ele sint:
      3,4,5,6,7,8,9,
      si ca ele se suprapun peste Balantele Creatiei?

      omul…ce sa faca si el, daca tot s-a pripasit pe Pamant:))?!
      a…completat Esenta Cifrelor, adica Oul Absolut, adica Esenta Curcubeului, cu…Esenta Pamantului:))), care e Acumularea ( nu Daruirea, asta fiind proprie Cerului )

      astfel Cifrele, din sapte cite erau in mod absolut, au fost definite dupa chipul si asemanarea Pamantului, a Acumularii,
      in loc de Singular s-a definit mandra Cifra 1,
      dupaia pe post de ‘plural’ al Acumularii s-a definit Cifra 2, care inseamna Cifra 1 si…inca o clona a ei:)), ca altfel nu se putea, ca e mandra nevoie mare,
      iar Zero a fost Proiectat….tocma la Infinit!, ca folosind ‘pluralul’ Acumularii Totul nu mai e Intregul si Esentele lui, Singularul si Pluralul, ci Infinitul!:)))

      asa ca nu e nicio mirare ca pacolo se manifesta o noua forma de…inmultire, ea fiind in fapt nimic altceva decat o…clonare:))

  • „Numai că iată această controversă e valabilă și azi, sub Vladimir Putin, cînd specificul național pare să fi biruit asupra imitării realităților din Occident.”
    .
    „Specific national” au si tarile musulmane, care de atâta dragoste pentru „specificul national”, nu vor depasi nici la sfârsitul acestui secol primitivismul din care conducatorii nu vor sa-si scoata popoarele, pentru ca asta-i avantajeaza pe ei.
    Este valabil si pentru Putin, dictatorul care conduce o Rusie „democrata”. Dictator care adora si el „specificul national” pe care-l trâmbiteaza doar ca sa fie sustinut de „mesele” care îl vor conducator pe viata.
    P.S. … deci, domnul doctor a fost vizitat de „pedicurist” dis-de-dimineata. 😆 Si-apoi se supara pe bancurile cu militieni. 😆

  • rusii, la baza, …adica taranii rusi
    sint filozofi innascuti.
    cintecele lor traditionale mustesc de intelepciune.

    insa…nu te poti pune cu ‘ingineria sociala fragmentara…si cuantica’:))), asa ca Putin ce-a facut, …pai din cite se vede a interzis manifestarea ‘ingineriei sociale fragmentare cuantice’:))
    insa…’interzisul’ nu tine pe vremea asta, ca, cum tot spun, cel care a descalecat pe planeta asta este fix Punerea la Indoiala in Stil Plenar.

    asa ca in mod absolut calea e doar una: Gradinarirea datinilor, traditiilor si obiceiurilor in armonie cu Natura. ( caz in care ‘rinduiesti’ nasterile care ti se vor ‘intampla’ in Neam, ele urmand a fi majoritar in armonie cu Natura. prin urmare…e cu neputinta sa mai faci ceva pe Taramul Actiunilor, ci numai si numai in Cer, rinduind dinamici in Cer…, adica pe taramul Nonactiunilor, caz in care ‘ceea ce ti se naste in Neam e…fix ce ai Insamantat in Cer.
    de fapt…parca si scrie undeva:)), :
    Gradinariti mai intai Cerul, Pamantul doar se va adauga, voua… :))

    deci Putin ori ‘gradinareste’ Cerul neamului lui,…pastrand majoritare in neam Nasterile in armonie cu Natura, ori se va trezi pe cap, …peste o vreme, cu o majoritate careia inca din fabricatie i-au fost insamantate ‘dorinte; in armonie cu Pamantul, ( nu cu Cerul ):))

  • ‘să se recunoască, în primul rînd, dreptatea poporului şi aceasta să fie recunoscută cu umilinţă, cu acea umilinţă fără de care nici cutezanţa împotriva minciunii nu este posibilă’

    pai…mai e valabila povestea asta, pe vremurile astea? :))
    …sa zicem ca inca se mai intamplasi azi asa ceva.

    insa…cine mai ‘gradinareste’, azi, Bunul-Simt, astfel incat Radacina ‘dreptatii poporului’ sa fie in armonie cu Natura?!
    ca daca ‘gradinaritul’ nu se mai manifesta,
    Bunul-Simt nu dispare din neamul asta, …ca s-au preocupat Batranii neamului de treaba asta, Inteleptii,
    cu mii de ani in urma, poate,
    insa…’majoritari’ vor fi cei care si-au Ales drept ‘radacina’ ‘bunul-simt’ care e calea catre Artificial, prin urmare daca i vei chema…spre ex la vot ei se vor exprima, definind ‘sensul in care se ‘misca’ …natia, …devenita intre timp o natie…seaca:)

    mai simplu:
    bre, AntiIntelepciunea munceste non-stop la insamantarea propriilor datini, traditii si obiceiuri, facand cel putin pipi pe datinile, traditiile si obiceiurile…Inteleptilor, ( pur si simplu creca tre sa fii orb ca sa nu vezi ca asta se intampla! ),
    pentru ca ea stie ca abia asa poate face din ‘bun-simt’ o manifestare majoritara, scotind din ‘jocul lumii’ Bunul-Simt…

    iar procesul are succes:))), pentru ca fix prin Definitie Bunul-Simt nu se va impotrivi:)
    faza e ca…nu ‘se face’ ceea ce se cade, adica…sa Gradinaresti barim datinile, traditiile si obiceiurile in care Inteleptii neamului asta au Rinduit ‘dorinte’ care pastreaza Neamul in armonie cu Natura…dincolo de generatii, …dincolo de Timp, adica in legatura ombilicala cu Vesnicia.

  • ‘îl făcu praf pe Panşin pe toată linia. Îi demonstră ca nu sînt posibile salturile şi transformările trufaşe de sus, din cancelarii’

    e nu!:)))
    intre timp a aparut pe ecrane ingineria sociala fragmentara a lu’ Popper, care, in esenta, copiaza pasii de melc, adica esenta Bunului-Simt. ( pasii melcului urmeaza o dinamica fibonacci, asa ca la un moment dat pasii astia…or ramane ei tot pasi ‘de Melc’, insa se vor dovedi a fi colosali:))
    deci sa retinem ca azi sint posibile salturile si transformarile trufase, de sus, din cancelarii..

    odata cu Karl Popper pe lumea asta s-a dovedit a fi posibila manifestarea AntiIntelepciunii.
    pe cind intelepciunea se preocupa cu pastrarea, in stare de Pace, a dinamicilor unui intreg in armonie cu Natura,
    AntiIntelepciunea se preocupa cu pastrarea in stare de ‘pace’ a dinamicilor unui intreg in armonie cu ‘o anumita dorinta’:)) ( adica…i se pot translata unui intreg dorinte cal-troian, fara ca ‘intregul’ sa prinda de veste )

    pe cind Intelepciunea e energizata de Iubire, AntiIntelepciunea e motorizata de Matematica,
    prin urmare in armonie cu Natura te pastrezi prin rinduieli Intelepte, care suprapun dorintele peste manifestarile Naturii,
    iar in armonie cu oricare alta ‘dorinta’ ( care in mod absolut vireaza negresit catre AntiNatura ) te pastrezi doar urmand ‘pasi matematici’ in stil Popper, iar atunci cind matematica ajunge Matematica si ‘dorinta’ se suprapune peste AntiNatura, adica peste Artificial, acela fiind si momentul in care se manifesta AntiIntelepciunea, adica desavarsirea ‘ingineriei sociale fragmentare’.

    mai simplu:
    urmand dinamici de tip Popper, o natiune poate fi ‘dresata’ astfel incat, …peste o vreme!, …poate chiar zeci de ani, ceea ce considera ( cu aceeasi vreme n urma!) ca e ceva de ‘bun-simt’ sa devina ‘nesimtire’ …si invers!
    ( tare, asa-i?:)) )

    prin urmare atunci cind stai si te uiti lung la dinamicile unei natii, ale unui neam, ii privesti Bunul-Simt( care e ‘bunul-simt’ armonizat cu Natura ) si masura cu care el e indreptat ( cu ajutorul AntiIntelepciunii ) catre ‘bun-simt’ si atat!:))

    Bunul-Simt e o manifestare absoluta, ea suprapunindu se peste Pace ( care e stare de echilibru absolut )
    ‘bunul-simt’ e o maniefstare relativa, ea suprapunindu-se peste ‘pace’ ( care e o stare de echilibru relativ,…insa tendinta ei e de a deveni o stare absoluta…de echilibru relativ )

    de unde rezulta ca o manifestare absoluta, deci ‘desavarsita’ se poate obtine ori facand Pace, asta fiind treaba Inteleptilor,
    ori facand ‘pace’, asta fiind treaba AntiInteleptciunii.
    ( acesta e momentul in care AntiInteleptii ies din poveste, pentru ca ei, de fapt, nu exista, insa in poveste apare AntiIntelepciunea, care se manifesta, cum sa nu… )

    ideea e sa aduci popoarele in starea in care ele nu mai Reactioneaza chiar daca le inhami la caruta numita Nesimtire:))

    nu va faceti griji!, AntiIntelepciunea ii va ‘dresa’ pe copii astfel incat acestora, cind vor fi mari, o nesimtire li se va parea, …in mod stiintific!:)))), ceva de bun-simt :))

    insa ea nu va putea dresa toti copiii, pentru ca pe lumea asta se manifesta si Bunul-Simt, care echilibreaza in stil absolut, cu Natura, iar AntiInteleptii, …se stie!, …lucreaza dincolo de Timp!, dincolo de generatii, asa ca cu toate ca se prea poate ca pe Pamant sa nu mai existe nici macar un Intelept, la un moment dat,
    e cu neputinta ca Semintele insamantate de ei, dincolo de Timp, dincolo de generatii, sa nu rasara…Vesnic!:)))
    asa ca…Bunul-Simt, care e tot una cu Iubirea, fiind pus la indoiala in stil plenar, Matematica fiind cea care face asta, nu va pica in veci!,
    insa toti, dar toti cei care vor Alege ca referinta ‘absolutul Relativului’, inchinindu-se ‘bunului-simt’, se vor inchina si…Artificialului.

    in timp ce Pansin pare a fi in simbria Artificialului, Lavretki pare a avea o radacina…Naturala:))

  • Sunt de acord cu ce spunea Lavrețki, nu se poate o dezvoltare forțată trecând peste etape.
    Plus că rușii chiar au avut mari cercetători și minți analitice.
    Mă refer aici doar la Mendeleev cu „Tabloul periodic al elementelor” pe care toți copii de pe glob îl au în cartea de chimie, și pe care toți chimiștii se străduiesc și azi să-l completeze.
    Astăzi, tot așa cunoscut este un matematician rus care a inventat jocul „Tetris”.
    Tetris este printre primele jocuri apărute atunci la începuturile calculatorului personal.
    Chiar și noi, așa retrograzi cum ne consideră UE, îl avem pe fizicianul Henri Coandă inventatorul a primului avion cu reacție. „Efectul Coandă” este studiat în toate manualele de fizică din întreaga lume.
    De aici deducem că în orice țară, indiferent de stadiul sau forma de dezvoltare, se pot naște genii.

    • Astăzi „reformele” pe care Occidentul vrea să le impună cu forța sunt doar niște ideologii aberante.
      „Bătrâna Europă” a ajuns decrepită, senilă, nu mai știe de sine.
      Comisarii ei, precis toți cu Alzheimer, sunt vai de curul lor de degenerați!
      Hulesc tot ce e sfânt, reneagă familia formată dintr-un bărbat și o femeie, aiurează cu încălzirea globală și nasc doar stârpituri ca Greta Trotineta.
      Adik, cum poți să crezi în aiurelile diseminate de ei?
      Pentru mine singurele lucruri care mi-au îmbunătățit viața sunt concrete: termopanele, centrala termică, aparatul de aer condiționat, calculatorul și telefonul.
      Toate invenții americane.

      • ‘mi au imbunatatit viata’

        cu chestia asta de mai sus se translateaza omul din Natura in Artificial:))
        resoftarea omului va fi,…bineinteles!, spre imbunatatirea vietii, cum altfel:))

        pe om nu-l poti ‘pierde’ varandu-l intr o viata grea, ca te trezesti cu el in genunchi!, la un moment dat:)),
        si l mai si auzi zicind…Doamne, iarta-ma!:)))), deci in loc sa-l pierzi…l-ai ajutat sa se apropie de Dumnezeu:)))
        ( isa altfel nu se poate, pentru ca in timp ce unii oameni, dind de greu, isi indreapta dorintele catre Dumnezeu, unii dintre ei incep sa genereze dorinte care vor deveni Realitate, peste o vreme, insa ele sint cele care poarta in esenta…o viata mai buna!:))) )

        nu, nenica, pe om il ‘pierzi’ daca i oferi in dar Raiul pe Pamant!:)))
        deci…de Raiul pe Pamant sa va feriti, ca fix el e imaginea…Iadului.
        insa…faza e ca peste Lumea Mare se asterne…Raiul pe Pamant!:))))
        :lipsa de griji!:),
        resoftarea omului ducind chiar catre ‘nemurirea omului’ :),
        si de toaaate astea se va ocupa Noul Zeu, adica Marele Zmeu, adica Inteligenta Artificiala ( care sade exclusiv in Cuibul Potrivit, care e Computerul Cuantic )

  • Maxim Gorki – Azilul de noapte.

  • Maxim Gorki – Peskov cu al sau:
    Azilul de noapte – Vasilisa si Vasca Pepel

    Nu sunt acord cu Turgheniev si Cuibul lui de nobili!

  • Vasei Jezlenonva, lui Vasca Pepel si Vasilisei nu-i pasa! de asa prostie!

  • SOS!!Neomarxismul deșănțat, progresismul,cancel culture,ideile „woke”promovate de(in)universitățile românești!UBB vârf de lance! Maestre lasă literatura rusa si aplecate asupra realității românești ! Uita-te la interviul rectorului UBB Daniel David la emisiunea E.Fântânaru ” De-a v-ați ascunselea” de dumineca 28.11.21 ! Acesta este pericolul cel mai mare !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *