Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

O propunere pentru politicieni privind Columna lui Traian

Sîmbătă, 13 iunie 2020, Răzvan Dumitrescu a realizat pe Antena 3 o curajoasă emisiune despre ceea ce eu aș numi, împrumutînd formula de la Vasile Dâncu, dintr-un interviu la cristoiuTv, mineriadele din America. Invitat să mă pronunț prin Skype din depărtarea care e Găgești Deal, am vorbit despre dărîmarea statuilor de către protestatari pe motiv că ele ar glorifica sclavia, fapte rușinoase azi. La un moment dat, am susținut că, potrivit acestei logici, românii din Italia ar trebui să purceadă la dărîmarea Columnei lui Traian. Și-ar găsi ajutoare de nădejde în TeFeLiștii de la Roma, care mai mult ca sigur abia așteaptă o chemare pentru a mai dărîma ceva. De ce să dărîme Columna? m-a întrebat Răzvan Dumitrescu mai mult pentru a mă provoca, pentru că dibuise și el ironia din propunere. Cum de ce? am răspuns eu. Păi Columna a fost ridicată din bogățiile jefuite de romani din Dacia, patria noastră. Ca să nu mai spun că pe Columnă sînt imagini care surprind pe daci în postura revoltătoare de sclavi.

Din cîte-mi dau eu seama, Pandemia dărîmării statuilor a cam trecut. Columna cred c-a scăpat. Astfel că pot lansa aici o inițiativă pe care sper s-o preia vreun partid în bătălia electorală care se apropie.

Iată despre ce-i vorba.
Din Memoriile lui Stelian Popescu aflu că la audiența pe care o are la Mussolini, ziaristul, mogulul și politicianul nostru abordează o chestiune de mare interes în România:
Cea a copiei românești a Columnei lui Traian. Citez:

„«Duce, cu ocazia inaugurării Școlii Române s-a vorbit de o copie după Columna lui Traian și ai promis și sprijinul Excelenței Tale. Eu socotesc că dacă Roma ne-ar dărui această columnă n-ar fi nimic mai de preț care să facă o mai mare impresie în România ca acest dar».

«Da, dar ar costa prea mult și nici noi nu sîntem bogați».

«În orice caz, mai mult decît noi și apoi ideea arhitectului Antonescu că s-ar putea face copia în bronz ar costa mult mai ieftin; cred că este destul de bună.»

«Mă voi gîndi și voi face tot ce voi putea în timpurile acestea»

«Vei lega, Duce, numele lui Traian și al Excelenței Voastre, și după aproape 20 de secole noi românii ne vom simți mai mult decît oricînd legați de Roma, iar Ducele Mussolini va fi pomenit la noi atît de mult dacă nu mai mult ca în Italia».”

Audiența a avut loc la 13 ianuarie 1933.
Chestiunea unei Copii a Columnei nu e nouă. Prima propunere de realizare a unei copii expuse la București a fost cea a lui Mihail Kogălniceanu. La discuția pe Buget din 1867, cînd se ajunge la Instrucțiunea publică se ridică problema copiei.

Abia în 1939, prin strădania academicianului Virgil Vătășianu, statul român comandă realizarea unei copii de către meșteri de la Vatican. La început s-a comandat doar fusul Coloanei, apoi soclul. Se dorea reconstituirea Columnei așa cum arată ea la Roma. Ulterior s-a renunțat la ideea asta îndrăzneață, dar costisitoare, și s-a acceptat doar realizarea de mulaje după reliefurile Columnei. Fusul Columnei a fost terminat în 1940, soclul în 1943. A costat totul 4 milioane lei, sumă achitată integral de statul român. Mulajele au fost adăpostite în subsolurile unor muzee din Roma. Ele au ajuns în România abia în iunie 1967, după un întreg tărăboi diplomatic. La vremea respectivă Palatul Poștei nu devenise sediul Muzeului Național de Istorie. Copia Columnei a fost expusă la Muzeul de Istorie a Partidului Comunist.

Prin HCM din 3 iulie 1968 a luat ființă Muzeul Național de Istorie. Muzeul a avut inaugurarea la 8 mai 1972. Copia a fost expusă în corpul de clădire intitulat Lapidarium, construit în curtea vechiului palat al Poștei.

Cu cele 155 de tablouri și cu cele peste 2500 de figuri din războaiele dacice, Columna lui Traian e pentru noi, românii, o carte album de Istorie.
O carte care ar trebui citită de toți românii.

Pentru asta ar trebui ca mulajele să fie expuse într-o clădire din sticlă special amenajată într-unul din marele Parcuri ale capitalei după formula Aras Pacis de la Roma, dintre Tibru și Mausoleul lui Octavian.

Desigur, ele se află expuse la Muzeul Național de Istorie din București.
Într-o amenajare specială, într-un parc, ele ar deveni accesibile însă publicului larg.
Românii ar putea citi astfel destul de ușor o carte imposibil de citit pe Columna originală.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „O propunere pentru politicieni privind Columna lui Traian”

  • Capul lui Decebal ca si a lui Vercingetorix sunt in Tibru. Asa faceau romanii! Toata Africa e plina de nepotii lui Napoleon. Da-ne bunicule actele de pe casa!

  • Simpaticule D.Cristoiu,cateodata vorbesti aiurea. Stelian Popescu am gasit ca a trait intre 1875-1953 este nascut CULMEA ,la Lacul TURCULUI,jud.Prahova decedat in Spania si la sustinut pe controversatul ION ANTONESCU.Recitesc cu placere Jean Bart ,o colectie de povesti din Sulina,si gasesc italieni,turci,greci care convietuiesc in pace.Ba am gasit o poveste extrordinara LA CONFERINTA,Documente omenesti scrisa in 1922,,literatura holerica,,izolare si dezinfectare ,pai n-avem dezinfectante,,,DECI nimic nou sub soare.La istorie itzi dau nota patru

  • Nu puneti botul la miscarea anti-rasista. E o contrafacere uriasa conceputa sa sustina planurile globalistilor, acelea de a induce in popor ideea ca toti suntem egali si solidari in sclavie. Daca o sa studiati istoria cu atentie, fara prejudecati, o sa vedeti ca ea este o tragedie a sclaviei popoarelor si ca intreaga civilizatie actuala s-a cladit pe spinari de sclavi, calcand pe cadavre. De aceea nu ar trebui sa punem botul la aceasta miscare ipocrita cu darmatul de statui.. refuzand sa fim complici fortelor oculte care conduc toata aceasta mascarada mondiala.
    Boicotati tot ce inseamna banci, guverne, corporatii aratand astfel ca sunteti oameni liberi.

  • Da! Sa facem sabiile- pluguri !

  • Sclavi am fost și sclavi suntem încă. S-a schimbat numai metoda de cucerire. Suntem infundați economic.
    Oare pe cine mai interesează istoria României?
    Nu știu cum arată acum manualele de istorie dar, de exemplu, în cartea de lb. română clasa a III-a nu există nici un text de autor român. Tot manualul zici că e tradus de google atât e de prost.

  • Maestre, înainte de a ne fugi mintea la Columna Traiani ar trebui să facem o
    vizită de documentare la Tropaeum Traiani,lângă Adamclisi, Romania. Cred că ne-am răzgândi! Ultima dată cand am fost acolo era jale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *