Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

O va ancheta DNA și pe Ursula von der Leyen? Dedesubturile geopolitice ale unei anchete aparent banale

În dosarul vaccinurilor, se va opri DNA la fostul premier Florin Cîțu sau planul e să meargă pe fir, până la Comisia Europeană, respectiv până la Ursula von der Leyen? Pentru că nu putem vorbi de vaccinurile COVID-19 ajunse în toate statele UE, fără să ne gândim automat  și la contractul mamut, de 2,4 miliarde de doze, semnat de Ursula von der Leyen cu Pfizer. Doze distribuite ulterior statelor membre. Adăugați la acest contract dezvăluirea celor de la New York Times despre schimbul de sms-uri dintre șefa Comisiei Europene și CEO-ul Pfizer, fix în timpul negocierilor contractului. Plus ancheta parchetului european. Da, acel parchet european condus de Laura Codruța Kovesi. Hai să recapitulăm, ca să avem imaginea de ansamblu: Cîțu, DNA, Kovesi, Ursula, americanii și Big Pharma. Le-am trecut în ordinea lor ierarhică. Doar nu crede cineva că, în toată afacerea asta, procuratura românească acționează din proprie inițiativă, atentând la lideri europeni sau manageri din Big Pharma. Sau că SRI nu e deplin conștient de ce se petrece. Sau că Kovesi e de capul ei. Nici măcar Ursula von der Leyen nu e. Poate americanii. Big Pharma, cu siguranță!
Avem, deci, deschiderea unui joc extrem de interesant și cu implicații până la Washington, via Bruxelles. Deschidere operată de România, cel mai probabil la recomandarea Partenerului Strategic. Singurul capabil să ceară așa ceva, precum și singurul care putea furniza  garanțiile necesare pentru acest veritabil semnal de război transmis direct la vârful Comisiei Europene. De ce ar vrea americanii să o abandoneze, dintr-o dată, pe cea pe care revista Politico a denumit-o argumentat „Președintele american al Europei”? Un posibil răspuns poate veni prin prisma faptului că, în ultimii câțiva ani, lumea a trecut printr-o serie de schimbări profunde, derulate mult mai repede decât se prognozase inițial. Mai simplu spus, în doar câțiva ani, lumea unipolară a devenit multipolară.
Iar Ursula von der Leyen aparține lumii unipolare. Care apune definitiv chiar sub ochii noștri. Sigur că în această nouă lume multipolară Europa nu se vede însă, ca să-și păstreze alonja geopolitică, America este obligată să-și reseteze relația cu Bătrânul Continent. Și să-și regândească întreaga strategie prin care gestionează Occidentul. Hegemonul nu mai există. A apărut competiția. De aici și mișcările deviaționiste de la nivelul statelor europene și care, în esență, contestă supremația americană. Este evident că tot Statele Unite vor conduce lumea occidentală, însă se vor schimba mijloacele. De la hegemon, la putere globală. De la lumea unipolară, la cea multipolară. Conflictul din Gaza poate fi un prim exemplu din care putem distinge această pivotare fundamentală a politicii externe americane, fiind prima dată în istoria statului Israel când „fratele mai mare” nu-i asigură sprijin necondiționat pentru orice întreprinde Tel-Aviv-ul. Așa cum s-a întâmplat în toate celelalte episoade sângeroase ale conflictului arabo-israelian, în care americanii și-au utilizat întreg arsenalul (și soft, și hard) astfel ca Israelul să iasă mereu învingător.
La fel și în cazul Europei. Se impune o schimbare de paradigmă pe relația SUA-UE. Un nou început care nu poate avea loc fără îngroparea produsului numit Ursula von der Leyen, cu tot ce reprezintă. Dezastrul din pandemie și războiul din Ucraina sunt două episoade gestionate atât de dezastruos de von der Leyen, încât pot fi fatale proiectului european. Ori America are nevoie de proiectul european. La fel cum Europa are nevoie de America. Însă nu pot fi puse bazele noii relații transatlantice, fără sacrificarea ritualică a Ursulei von der Leyen.
Și aici intrăm noi în joc. Pentru că americanii, ca orice mare imperiu, nu-și pot permite să se vadă că ei își sacrifică pionul european. Și lucrează cu ce au la îndemână. Iar ancheta DNA, coroborată cu cea lansată încă de acum un an de parchetul european al doamnei Kovesi, pot constitui pârghia pe care americanii o vor folosi ca să o convingă pe von der Leyen să facă pasul lateral, lăsând locul liber pentru o nouă axă Bruxelles-Washington.
Pentru noi, cel mai important aspect este că suntem în joc. Chiar dacă, la prima vedere, pare că nu s-a schimbat nimic de pe vremea generalului Coldea când DNA executa public orice disidență la hegemonia americană. Diferența, pe cât este de subtilă pe atât este de importantă. În primul rând, DNA execută acum oamenii factorului extern, adică fix invers față de vremea când era condus de Kovesi. Doi, România nu execută orbește ordine americane,  ci acționează asumat și în deplină cunoștință de cauză, ca să fie parte activă a acestui final de epocă.  Și, astfel, să capete acces la profunzimile schimbărilor contemporane. Să fie parte din joc. Să fie la masa celor care decid schimbările. Detalii esențiale pentru procesul de înțelegere al lumii de astăzi și pentru o poziționare cât mai bună în noua lume. Cea care va debuta oficial la finalul alegerilor prezidențiale din SUA, din 2024. Cea în care Pax Americana s-a încheiat și nu știe nimeni ce fel de pax va fi. De-ar fi măcar pax…

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „O va ancheta DNA și pe Ursula von der Leyen? Dedesubturile geopolitice ale unei anchete aparent banale”

  • Wishfull thinking. E doar un meci local. Pai toata protipendada ‘ricana de unde primeste cascavalul? Doar n-or fi nebuni sa-si taie sursele de finantare. Big Pharma si Big Arma raman pilonii de baza ai SUA, fara de care maine ar sucomba. Si nu, Europa n-are nevoie de America. Ne-a facut suficient „bine” pana acum. Daca nu ma credeti, verificati facturile curente!

  • O foarte bună analiză,previziuni posibile.Catu poate fi troianul care prin învăluire o va ajunge și la Ursula care îl va trage după ea și pe Zelenski,și americanii au împușcat 2 iepuri odată prin interpuși conform brandului Made in USA.

  • Un articol care ar da foarte bine pe inpolitics.ro… sau, eventual, pe Infowars 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *