Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Orange extinde aria de acoperire pentru 5G

Compania Orange anunță că a extins aria de acoperire pentru rețeaua 5G în tot Bucureștiul, dar și alte orașe din țară. Anul trecut, în noiembrie, România a fost prima țară din Grupul Orange în care s-au lansat servicii 5G. Potrivit surselor cristoiublog, echipamentele sunt Huawei.

„Cu un abonament Orange 5G şi un telefon compatibil, vor beneficia de viteze maxime de download de până la 1.2Gbps. În prezent, reţeaua Orange 5G este disponibilă pe lângă Bucureşti, Otopeni şi Voluntari şi în Cluj-Napoca, Iași, Timişoara, Brașov, Constanţa şi Mamaia”, a comunicat compania Orange. Pentru clienţii Orange, acest lucru se traduce prin viteze superioare de internet şi un timp de răspuns al reţelei extrem de scăzut în accesarea serviciilor, fie că vorbim despre streaming de conţinut video sau sesiuni intense de gaming.

„Facem încă un pas important în această direcţie prin lansarea reţelei 5G în Bucureşti pentru 100% din populaţia capitalei. Pentru clienţii Orange acest lucru se traduce prin viteze superioare de internet şi un timp de răspuns al reţelei extrem de scăzut în accesarea serviciilor, fie că vorbim despre streaming de conţinut video sau sesiuni intense de gaming. În plus, prin extinderea reţelei 5G susţinem afacerile viitorului care vor utiliza această tehnologie pentru proiecte de automatizare, IOT, Smart City sau dezvoltarea maşinilor autonome. În plus, prin extinderea reţelei 5G sunt susținute afacerile viitorului care vor utiliza această tehnologie pentru proiecte de automatizare, IOT, Smart City sau dezvoltarea maşinilor autonome”, a declarat Emmanuel Chautard, Orange Chief Technology Officer.

Clienţii Orange care doresc să beneficieze de experienţa 5G pot alege abonamentul Smart 15 disponibil cu internet nelimitat 5G, opţiune inclusă anterior doar în abonamentele Smart Plus 20 şi Smart Plus 25. Abonamentul Smart 15 aduce clienţilor internet naţional nelimitat 5G, 7.20 GB în roaming SEE, minute şi SMS-uri nelimitate naţional şi în roaming SEE, 600 de minute internaţionale, dar şi beneficii în Orange TV Go.

Pe fondul creşterii consumului de date mobile cu peste 40% în trimestrul doi  2020 comparativ cu trimestrul doi, 2019,  98.86% din populația țării beneficia de acoperire 4G în reţeaua Orange, în timp ce acoperirea 4G+ a fost extinsă şi includea 59.63% din populația țării.

Proiect de lege cu cântec

Huawei România, furnizor de echipamente pentru rețelele telecom, a cerut retragerea proiectului de lege care reglementează condițiile în care se vor dezvolta rețelele 5G.
Reprezentanții companiei au subliniat în cadrul unei dezbateri publice, care a avut loc acum două zile, că acest proiect nu are un studiu de impact și ar ridica probleme privind libera concurență din piața telecom.

„Din punct de vedere al companiei se impune retragerea proiectului de lege, deoarece aspectul esențial care lipsește este studiul de impact și consultarea cu piața de telecom (operatori, producători, consumatori)”, a spus Ion Dragne, avocatul Huawei.

Dragne a mai spus că proiectul de act normativ ar încălca legislația europeană și ar putea fi declarat invalidat într-un test de constituționalitate. Avocatul a precizat că Huawei cere ca în lege să fie incluse criterii tehnice privind echipamentele pentru rețea care să fie evaluate de experți români cum ar fi cei de la Administrația Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

O altă prevedere contestată de Huawei se referă la retragerea treptată a actualelor tehnologii de comunicare electronică 3G și 4G. Echipamentele Huawei au fost utilizate de către operatorii telecom din România pentru dezvoltarea acestor rețele, iar prin noua lege va fi prevăzut un termen de 5 ani pentru excluderea acestora. Dragne a susținut că asemenea măsură ar încălca dreptul la proprietate.

Riscul amânării licitației pentru rețele 5G

În cadrul aceleiași dezbateri, analistul telecom Nicolae Oacă a susținut că proiectul de lege ar fi trebuit să stea în consultare public cel puțin 30 de zile și nu 14 zile. Oacă a comentat că această variantă de act normativ ar trebui retrasă deoarece „este o intervenție abruptă pe piața telecom”. Mai mult, Oacă a avertizat că proiectul de lege ar periclita procedura de licitație pentru spectru 5G și ar putea conduce la amânarea ei cu încă un an.

Reprezentanții guvernamentali au anunțat în mai multe rânduri că licitația pentru 5G la care sunt invitați operatorii telecom ar trebui demarată până la finalul acestui an. Licitația a fost amânată în mai multe rânduri, fiind necesară legiferarea unui memorandum semnat anul trecut între România și SUA pe marginea securității rețelelor 5G.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *