Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Parlamentarii, salvați de CCR. Nu mai pot fi șantajați cu dosare penale ținute la sertar

Parlamentarii, salvați de CCR!
De acum gata cu văicareala, gata cu justificările ca sunteți șantajați cu dosare penale, ținute la sertar, dacă nu votați proiectele de lege care vi se impun.
Ce nu ați reușit sa faceți ani de zile, a reușit tot Curtea Constituțională.
De azi puteți vota asa cum vă dictează conștiință, dacă o mai aveți.
Decizia Curții Constituționale cu privire la prescripția speciala:
Ăia de credeți ca faceți voi o ghidusie asa cum ați făcut cu privire la multe alte decizii ale CCR ca să le lipsiti de efecte dând OUG uri neconstitutionale: LUAȚI-VĂ GÂNDUL!
CCR a lămurit azi lucrurile.
Pe înțelesul tuturor:
– dacă o persoana săvârșește o infracțiune, ea poate fi cercetata și condamnata definitiv numai într-un anumit termen (prevazut în codul penal, diferențiat, în funcție de pedeapsa maxima prevazuta pentru infractiuni și denumita prescriptie GENERALA). Motivul este că nimeni nu poate sa trăiască toată viata cu teama ca poate la un moment dat i se va imputa ca a săvârșit cândva o infracțiune.
– după împlinirea termenului de prescriptie GENERALA, nimeni NU mai poate fi condamnat pentru infractiunea respectiva.
Ce aveam în codul penal?
Mai era o prescriptie SPECIALA care însemna că poți să fii cercetat și condamnat definitiv într-un termen de 2 ori mai mare decât al prescripției GENERALE.
Când se aplica acest termen?
Dacă se întrerupea termenul prescripției generale.
Cum se întrerupea termenul prescripției GENERALE?
Art 155 alin 1 din Codul Penal zicea ca „prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza”.
În anul 2018, CCR a declarat neconstitutionala aceasta sintagma („prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza”), constatând ca ea este neclara, imprevizibila, incoerenta si lipsita de previzibilitate, de natura a crea persoanei care are calitatea de suspect sau de inculpat o situatie juridica incerta referitoare la conditiile tragerii sale la raspundere penala pentru faptele savarsite.
Ce trebuia sa facă Parlamentul?
Potrivit art 147 alin 1 din Constituție, Parlamentul (NU și Guvernul pentru ca termenul de prescriptie afectează libertatea individuala și NU se pot da OUG uri în sensul ăsta, conform art 115 alin 6 din Constituție) avea la dispoziție 45 zile de la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial să pună în acord art. 155 alin 1 Cod Penal cu dispozițiile Constitutiei.
In cele 45 de zile sintagma constata neconstitutionala („prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza”) era suspendată de drept.
Dacă in 45 de zile Parlamentul nu își respecta această obligație constituțională,
sintagma constată neconstitutionala („prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza”) își înceta efectele.
Ce a făcut Parlamentul?
Nimic!
(la fel ca și cu alte texte declarate neconstituționale de către CCR).
Ce s-a întâmplat?
Din articolul 155 alin 1 Cod Penal a rămas în vigoare numai „Cursul termenului prescriptiei raspunderii penale se întrerupe”.
Când? Cum? In ce condiții? Norma penala NU prevedea.
Textul a devenit astfel INCOMPLET și, prin urmare, INAPLICABIL. (Asa cum in mod corect a precizat azi CCR).
Ce au făcut instantele de judecata?
Unele au aplicat în continuare acest text incomplet după cum au avut chef, ca oricum magistrații nu răspund în țara asta.
Așa că CCR fiind investită din nou cu excepția de neconstituționalitate a ce mai rămăsese din art 155 alin 1 Cod penal („Cursul termenului prescriptiei raspunderii penale se întrerupe”) a declarat și aceasta sintagmă neconstituțională.
Si asta pe buna dreptate pentru ca nu poți sa ai în vigoare un text de lege incomplet care sa fie aplicat de către judecători atunci când au chef și după cum au chef.
Legea penala trebuie sa fie clară. Niciun judecător nu poate sa adauge la ea pentru ca nu judecătorii fac legea, ci Parlamentul (ca asa zice Constitutia). Judecătorii doar aplica legea, asa cum e ea, nu adăugând la ea după cum au chef.
Asa ca pentru cei care se gândesc ca ar putea să o scalde:
RETROACTIV NU MAI PUTETI SA FACETI NIMIC.
NU PUTETI SA DAȚI NICIO LEGE CARE SA AIBĂ EFECT RETROACTIV PENTRU PERIOADA 2018-2022.
DECIZIILE CCR SUNT CLARE SI ORICE JUDECĂTOR CARE AR MAI APLICA ARTICOLUL 155 ALIN 1 COD PENAL DUPĂ CUM AR AVEA CHEF AR FI EL UN INFRACTOR SI NU AR MAI AVEA CE SA CAUTE ÎN JUSTIȚIE.
Art. 15 alin 2 din Constituție prevede: „Legea dispune NUMAI pentru VIITOR, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.”
Asa ca NU puteți sa dați niciun OUG și nici vreo Lege care sa conțină norme care sa se aplice retroactiv.
Acum pentru noi, „prostimea”: TOT RAUL SPRE BINE!
Știm toți ca parlamentarii sunt ținuți în lesă, șantajați și manipulati sa voteze după cum li se dictează, tocmai ca urmare a unor dosare penale pe care le au, care sunt ținute la sertare și li se arată „pisica” când mișcă în front.
Inaplicabilă fiind prescripția SPECIALA pentru perioada 2018-2022, multe din aceste dosare pot fi aruncate la gunoi, respectivii parlamentari NU mai pot fi condamnați și implicit, nu mai pot fi șantajați cu ele.
Așa că dragi parlamentari: ATI SCĂPAT DE LESA!
AȘA CĂ PUNEȚI MANA SI ANALIZAȚI PROIECTELE DE LEGE DUPĂ CUM VĂ DICTEAZĂ CONSTIINTA, VOTATI-LE NUMAI PE ALEA CARE SUNT CONSTITUȚIONALE SI ÎN INTERESUL POPORULUI ROMÂN!
ACUM NU MAI AVEȚI NICI TEMERI SI NICI SCUZE (NICI MĂCAR PENTRU VOI).
DE ACUM SA VEDEM LEGI, NU EXECUTĂRI DE ORDINE DE LA STĂPÂNI!

(Elena Radu-avocat)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Parlamentarii, salvați de CCR. Nu mai pot fi șantajați cu dosare penale ținute la sertar”

 • Nu verifică nimeni pe parlamentari dacă știu ce-au votat.

 • N-am uitat ce-ai făcut astă-vară (I Still Know What You Did Last Summer)
  1998 ‧ Groază/Film slasher ‧ 1 h 41 min.

 • presupunem ca participarea in dosare penale(aha,da,da!)
  ar trebui sa apara in declaratia de interese….
  (s-a ales prafu si de http://www.ani.ro)

 • Niet. Parlamentarii fiind puscariabili Full Time nu au mari avantaje. Alti infractori, poate .

 • Referitor la articol nu iti pot spune decat un simplu, HI SICTIR!

  Dar cand NESIMTITI de la CCR au votat neconstitutionalitatea taierii pensiilor speciale, ei fiind beneficiari de asa ceva, cum e!!!???. O fi cumva CONFLICT DE INTERESE!.

  Acum au venit cu CACANARIA asta privind PRESCRIPTIA. Este vreunul MARE, adica VIP si daca ajunge la puscarie incepe sa SCUIPE din gusa. O fi cumva UDREA sau BASESCU daca intra fi-sa BULAU!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *