Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Pentru o istorie a corupţiei la români. Politicieni care învaţă din istorie doar cum să fure cît mai bine

S-au scris deja istorii ale culturii române, ale obiceiurilor tradiţionale, ale măreţelor victorii militare şi, mai puţin, ale umilitoarelor înfrîngeri. Nu s-a scris însă o istorie a corupţiei la români. De mirare o asemenea absenţă, dacă ne gîndim că, în anii postdecembrişti, corupţia e o realitate evidentă. De evidenţa pluralismului politic şi a libertăţii de gîndire.
Orice incursiune în istoria României corupte, a fascinantei şi eternei Românii, e un prilej de lecţie severă pentru politicienii de azi. Politicieni care învaţă din istorie doar cum să fure cît mai bine. Şi cît mai glorios cu putinţă.

Despre corupţia din ultimele decenii de destin românesc s-a discutat şi se discută atît de mult încît observatorul străin, mai puţin familiar cu drojdia noastră balcanică, ar putea crede că e un element definitoriu al democraţiei, alături de păcălelile electorale sistematice, de clătinarea sistemului de valori morale, de cultivarea prostului gust la scara întregii ţări, de adîncirea complexului de inferioritate faţă de Occidentul etern idealizat. Noile realităţi democratice s-au bucurat şi de ampla incursiune în trecutul naţional, pentru a le găsi rădăcinile şi, mai ales, modelele. Ar fi fost de aşteptat ca şi corupţia să fie dezbătută din perspectiva tradiţiilor româneşti pentru a-i dibui asemănările şi diferenţierile, prin raportare la epoci asemănătoare, poreclite eufemistic, de tranziţie.
De ce n-au fost aduse în dezbatere publică marile afaceri de corupţie care au marcat istoria patriei?

S-a manifestat mai întîi ceea ce am putea numi complexul anticomunist. Afacerile scandaloase din trecut au fost prezentate pe larg de propaganda anterioară la capitolul „putreziciuni ale regimurilor burgheze“: Afacerea Strousberg, Afacerea Tramvaielor, Afacerea Fokker, Afacerea Skoda. E drept, multe au fost ocolite cu prudenţă. Se găseau implicate în ele personaje legendare ale trecutului românesc: Tudor Vladimirescu, Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogăl­ni­ceanu. Ar fi fost riscant în anii socialismului real să se dez­văluie amestecul unor asemenea nume în afaceri de corupţie. Procedurile standard ale rescrierii Istoriei în in­teresul prezentului cereau portrete schematizate la ma­ximum, în alb sau negru, simplist educative, ex­cluzînd nuanţele. Cum să dezvălui, într-un asemenea con­text, că marele cărturar patriot Mihail Kogălni­cea­nu era capabil de orice negustorie compromiţătoare, numai bani să aducă?! Dilema se manifestă devastator şi în alte domenii. În cultură, de exemplu. Pentru în­tre­gul popor, transformat într-o şcoală elementară de că­tun, prin obligaţia de a sta în bancă şi a învăţa pe de rost lecţiile de patriotism scrise pe tablă, ar fi fost un şoc să afle, la un moment dat, că nemuritorul Mihai Sa­doveanu ajunsese cu negustoria morală pînă acolo încît să se lase mituit, în 1937, ca director al ziarelor Adevărul și Dimineața, cu șapte vagoane de lemne. delapideze banii Francmasoneriei. Cu sau fără astfel de nuanţe, un lucru e sigur: în anii socialismului real, afacerile de corupţie din trecutul românesc au fost crîncen exploatate în interes propagandistic. După de­cem­brie 1989, complexul anticomunist a făcut ca tot ceea ce se dezvăluise anterior să treacă drept născociri propagandistice. Scandalurile de corupţie de­nun­ţate de comunism n-au fost luate în discuţie pe motiv că s-ar proceda astfel la o reluare a minciunilor pro­mo­vate la rang de declaraţii oficiale.

Un alt motiv pentru care trecutul de corupţie violentă n-a intrat în prim-planul discuţiilor l-a reprezentat revendicarea unor partide politice de la tradiţiile unor formaţiuni interbelice. Afacerile scandaloase erau le­gate de numele unor partide precum PNL, PNŢ. Cum să dezvălui Afacerea Skoda, operă a ţărăniştilor ajunşi la guvernare în 1928, fără a te gîndi că rişti acuzaţia de slujbaş al puterii de stînga în campania de compromitere a PNŢCD-ului lui Corneliu Coposu?! Demitizarea istoriei naţionale a fost asumată, fără să le-o fi cerut cineva, tocmai de cercetătorii înregimentaţi în oastea partidelor de Dreapta. Harnici la dezvăluirea unor adevăruri crude despre figurile legendarizate de naţionalismul comunist, ei s-au dat ascunşi cînd a venit vorba de a scrie despre afacerile PNŢ sau PNL, formaţiuni interbelice revendicate de către partidele „istorice“ postdecembriste. Cum să fie posibilă, în acest context, dezbaterea despre rolul Brătienilor nu numai în făurirea României moderne, dar şi în jefuirea avuţiei naţionale?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „Pentru o istorie a corupţiei la români. Politicieni care învaţă din istorie doar cum să fure cît mai bine”

  • Maestre, poate nu noi o sa salvăm țara asta, dar ei…..(vezi link-ul atașat)
    https://youtu.be/AayGUYQbvv8 sunt cei ce o vor face.

  • Domnule Cristoiu demitizarea soclului minciunii nu se poate face fără consecințe. Neavând contraargumente se vor mulțumi să vă compromită. Adevărul devine nul atunci atunci când enuntatorul lui e doborât. Altfel șleahta de doctori șarlatani care se perpetuează ca o pecingine cum și-ar mai justifica existența mincinoasă. Ați mers prea departe, va admir, dar atenție!

  • Politicienii au construit un sistem în care să fure liniștiți. Sunt apărați de poliție și de Coana Justiție.
    Problema este că nu doar că fură, dar le place să-și bată joc de cetățeni.
    Să luăm de exemplu traficul. În București au modificat timpii de la semafoare astfel încât cetățeanul să stea cât mai mult în trafic. Șoferii sunt dresați prin amenzile colosale să nu zică nimic, să nu reclame nimic. Toți stau și așteptă, consumă timp și benzină fiindcă așa vor politicienii să ne vadă dresați.
    Sunt străzile pline de camere de luat vederi și de radare toate montate pentru a da amenzi nu pentru a fluidiza traficul.
    E cea mai mare bătaie de joc!
    În loc să desființăm poliția locală și jandarmeria plătim pentru întreținerea lor sume imense ca să ce? La ce draq folosec?
    Pentru ce atâta forțe polițienești într-o țară cu criminalitate mică, o țară de pensionari, fără tineri?
    Ce aveam noi nu e casă politică ci o bandă de tâlhari. Nu știu și nici nu-i interesează să administreze țara.

  • Istoria o scriu invingatorii.
    ‘Nu s-a scris însă o istorie a corupţiei la români’

    Invingatorii n au scris ‘istoria coruptiei la romani’.
    daca era o fapta a celor invinsi, aceasta istorie ar fi fost scrisa, ar fi scris o invingatorii.

    ce rezulta e ca…undeva e… cineva care ii trateaza cu egala consideratie pe invinsi si pe invingatori, acest cineva fiind ‘mama coruptiei’
    permanenta sistemului politic, care e si ‘mama coruptiei’, e ‘proprietarul’ invinsilor, insa si proprietarul invingatorilor.

    faptul ca nu exista o istorie a coruptiei ne povesteste despre faptul ca exista un singur proprietar al sistemului politic. daca la un moment dat par a fi mai multi…tre doar a te ridici pe un nivel superior. iar daca la un moment dat ei par a fi doi, ireductibili, de fapt la mijloc pesemne ca sint doua sisteme politice, insa la nivelul asta deja imparti lumea mare,
    deci abia la nivelul asta si in astfel de cazuri poti avea speranta ca se scrie ceva istorie a coruptiei,
    deci doar in masura in care exista mai multi proprietari ai sistemelor politice care se manifesta la nivel mondial, insa si aici tendinta e de intare in armonie, odata cu inaintarea in timp.

    coruptia e un fenomen revolutionar perpetuu, se manifesta de cind e omul paici si se va desavarsi odata cu manifestarea Antinaturii ( cea ‘corupta’ fiind chiar Natura )
    coruptia, odata manifestata, se va dezvolta in stil fibonacci de-a lungul timpului pina cind devine capabila sa tinda sa corupa cel mai cuprinzator sistem care se manifesta, adica Natura.

  • Consider un furt impozitul de 32% pe care îl plătesc aici unde stau
    Dar….
    Cind văd cum se mișcă de bine administrația extrem de birocratizarea dar funcțională
    Cind vad ca in asistenta medical primesc imediat tot și la timp
    Imi mai trece din supărare
    Sunt însă lucruri care te suie pe pereți cu o hoție și o corupție dusa la extrema – aeroportul BER
    Ma linistesc pentru ca exista un comunicat ca procuratura face o ancheta și o face și nu se prescrie și au sa ajungă in închisoare ca tatăl jucătorii de tenis ca Boris Becker ca patronul lui Bayer
    Este hoție dar este și justiție făcută la timp

    • @Tiberiu Tatulescu a scris pe 04/11/2022 la 08:34
      Domnule Tatulescu
      Germania oricum e o federatie de state https ://simple. wikipedia. org/wiki/States_of_Germany,daca mergetzi in era medievala…zeci de state…
      Acum,explicati Dvs romanilor ca germanii fac parte Fiecare din zeci de asociatii profesionale,partid,sindicat…ca aia platesc 8 sau 9% impozit din venit lunar Bisericii…daca s-ar da in Romania o astfel de lege…in secunda 2 90% ar fi atei-liberi cugetatori-20 milioane de „ion iliescu”…
      Va spun si Eu nishte cifre SECI.Conform eurostat salariul mediu in Romania e de 800 euro.Mare Minciuna.In primul rand e o discrepatza uriasa intre stat si privat,in al doilea rand din 2018 (legea lui dragnea) sunt totzi pfa si in al treilea rand din start statul iti ia 46% din venit,apoi impozite taxe accize tva inca jumatate,practic un sfert sau 25% din cei 800 euro sunt reali…Si Sthiu Ce Spun…1200 venit mediu stat…600 venit mediu privat…300 euro venit real…si daca adaugatzi inflatzia…in Romania se traieste la fel de prost ca in 2001-2004…Oficial sunt 5 milioane romani plecatzi si neoficial ar fi vreo 6 milioane…restul e o iluzie…ce se va intampla…probabil ue se va pulveriza…nu stiu inca daca si Germania sau Romania…
      https: //en. wikipedia. org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage
      https: //ro. wikipedia. org/wiki/Diaspora_rom%C3%A2n%C4%83
      Toata Stima!!!
      Valentin Constantinescu

  • Mai bine am vorbi de corupția și hoția actuală la nivelul lumii și Europei ! Culmea este că toate hoțiile le plătesc oamenii simplii ! De speriat este numărul imens de spălați pe creier care văd în UE,SUA,MB, Țările Scandinave adevărații Dumnezei ai cinstei și anticorupție,cea ce este un sacrilegiu deosebit de dăunător! Corupția cu gulere albe colcăie și în aceste țări venerate prostește de naivii utili care au umplut social-media ! Presă este cea care are un rol deosebit în ascunderea hoțiilor la nivel internațional,trăind din fondurile negre rezultate din marile afaceri făcute de miliardari veroși,marea finanța ,politrucii de la toate nivelurile etc !

  • Domnule Ion Cristoiu va urmăresc în fiecare zi și realizez că sunteți cam singur in prezentarea adevărului, cum îl înțeleg eu …menționez că am urmărit pe pe televiziunea Rai 1 o emisiune cu ambasadorul Rus în Italia în care dânsul explica că rușii nu au nici un interes să folosească bomba atomicas și că ei vor acționa numai în cazul în care se simt amenințați în traducere dacă România continuă politica o aducere de militari din diferite țări o să ne trezim cu o bombă undeva între Brașov și Satu mare și uite așa că încă o dată politica română și a făcut datoria de a distruge România problema este după părerea mea dacă continuă să facă politică în stilul acesta România o să piardă teritorii cum au mai pierdut și Basarabia .în politica care se face pentru interesele personale ale politicienilor români de la președinte jos vor întărâta Rusia asupra țării noastre și o să ne trezim că NATO o să spună că politica lor nu a fost niciodată de a intra în război și uite așa România o să intre într un război care sută la sută nu poate și nici nu are resursele militare de apărare așa că ar ar trebui dumneavoastră să explicați colegilor dumneavoastră că istoria o să i acuze de trădare pe toți cei care au mințit în presă împreună cu cei care au vândut românia și sper să le vină mintea la cap. Presa trebuie să scoată din cap că atunci când putin o să arunci o bombă aproape de România sau în România că nato se bagă în război ne lasă nu sunt nici frații noștri și nici nu iubesc așa de mult așa că eu cred că suntem pe cont propriu.. vă mulțumesc anticipat dacă ați citit mesajul meu și vă doresc multă sănătate

  • Sa-mi dau si eu cu parerea.In Romania actuala nu se mai poate face nimic,contra hotiei.Spun asta pentru ca in istoria hotiei
    din Romania nu a existat o securitate sereista niciodata.Cred ca securitatea ceausista pe rit nou are o Directie speciala, un dispecer national al hotiilor si tradarilor de tara unde se gestioneaza,se initiaza sau se controleaza si supravegheaza inclusiv (mai ales) hotiile initiate de altii.Toate hotiile si tradarile pentru a fi finalizate trebuie sa fie raportate la securitate unde se fixeaza si cota-parte,asta daca hotia sau tradarea nu este initiata chiar de securisti.Dar nu numai atit:racordul Romaniei la UE (alt supervizor al hotiilor,institutie predestinata efectuarii jafurilor internationale,mai ales europene), le favorizeaza hotiile si tradarile si le ofera si protectie juridica personala si institutionala,daca e nevoie (dar nu va fi niciodata nevoie).Singurul nostru „avantaj” este ca putem vorbi despre asta si ne putem frustra in voie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *