Uzina Dacia din Mioveni a anunțat că 1100 de angajați de la secţiile Presaj şi Mecanică intră în şomaj tehnic în perioada 2-30 iunie, din cauza lipsei comenzilor.
„Cei care sunt în şomaj tehnic fac piese pentru alţii. Atunci, nelucrând ei, n-au ce să lucreze nici ai noştri. (…) Din 15 mii de oameni, stăm acasă 1100. Am convenit ca Presajul să lucreze doar în două schimburi. Fiecare echipă, când îi vine rândul la schimbul trei, stă acasă.” a declarat, pentru MEDIAFAX, Nicolae Pavelescu, lider de sindicat Dacia.
În 29 mai, corespondenta cristoiublog la Paris, Marcela Feraru, anunța că au loc discuții la compania Renault despre măsurile economice care urmează să se ia.
„Ce se întâmplă cu uzina din România? Modelul dezvoltat la Dacia este unul dintre puținele care continuă să se vândă și sa aducă profit; din păcate și marja de profit este destul de mică, obligând firma mama să își revizuiască intențiile. Investițiile prevăzute atât în România cât și în Bulgaria sunt suspendate, dacă nu chiar suprimate. Anunțul făcut în aceasta dimineață de șefii companiei nu precizează dacă la Dacia vor fi concedieri, probabil că nu, dar viitorul rămâne incert”, a scris jurnalista.
În aceeași zi, premierul Ludovic Orban declara că nu știe să se ia măsuri de restrângere a activității: „Din toate discuţiile pe care le-am avut cu managementul companiei din România nu am tras nicio concluzie prin care să existe vreo decizie la nivelul managementului companiei din România privitor la restrângerea vreunor activităţi sau la intenţia de a face concedieri”.
Direcția Comunicare Groupe Renault România a anunțat că „industria auto a fost afectată odată cu declanșarea crizei sanitare și în România”.