Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Planuri mărețe de inginerie socială

În 30 martie am publicat Al patrulea cerc, o micro-radiografie socială care poate părea destul de criptică, dată fiind economia de timp și spațiu impusă de natura acestui mediu de comunicare. Deunăzi am fost tras de mânecă pentru că am „ignorat” comentariul unui cititor fidel: Geo. Abia atunci am văzut comentariul, care mi s-a părut foarte interesant (ca mai toate intervențiile domniei sale), așa că mă văd nevoit să revin cu o… lămurire. Sper. La fel de succintă, dar cu câteva note concrete, de data asta.

Ce înseamnă un plan măreț care urmărește „binele tuturor”? Până nu demult însemna o revoluție urmată de un vast proiect de inginerie socială. Vezi Rusia, Germania, China și o mulțime de alte țări ghinioniste – inclusiv România – în secolul trecut. Dintre acestea, cel mai elocvent exemplu este Germania, tânăra țară pusă de câștigătorii Primului Război Mondial în postura de a-și căuta marea figură paternă. Știm cu toții cum a ieșit. Dar ce ne-ar fi răspuns Franz, un cetățean german obișnuit, dacă i-am fi descris, în 1932, unde avea să ducă marele proiect nazist? În următorii câțiva ani avea să vadă „binele suprem” cu ochii lui: ordine – deci bunăstare -, demnitate națională restaurată după umilitorul deceniu anterior și… câteva „amănunte”: mici (la început) campanii de epurări etnice și sociale. De bună seamă, Franz ne-ar fi considerat nebuni și ne-ar fi trimis la plimbare (poate chiar și în 1939) și ar fi contribuit mai departe, alături de semenii lui, la desfășurarea marelui proiect de întemeiere a spațiului vital pentru arieni.

Ar fi însă ridicol să dăm vina pe Franz. El a fost doar o biată victimă ideologică, înconjurată de profesori care au descoperit formula fericirii (de uz restrâns – pentru arieni), jurnaliști „integri” care au trâmbițat-o mai departe, medici care au început să vindece rasa, uitând de oameni (sau chiar mai rău, eliminându-i) ș.a.m.d. Care a fost scopul lor? Dacă-i luăm împreună, nu putea fi decât unul singur: participarea la „binele suprem”. În particular aveau scopuri diferite, desigur, dar convergente cu ale marelui proiect. Ca orice proiect vast de inginerie socială (inclusiv cele de fibră democratică, cu precizarea că în acest caz vorbim de o durată de viață mult mai lungă în comparație cu cele totalitare), nazismul și-a dat în petic: când nu l-a mai încăput spațiul vital, a început să răspândească măreția la popoarele din jur. Or, știm bine că judecăți practice și de gust au și vecinii, și s-ar putea să țină la ele.

Planurile mărețe de inginerie socială nu au cum să fie duse la îndeplinire. (Cred că mai corect spus ar fi „nu aveau cum”, pentru că s-au schimbat multe în acest început de secol: socializăm de pe veceu, supraviețuim fără să ieșim din casă, consumăm informații în sistem „nuclearizat” etc. Dacă adăugăm și schimbarea de paradigmă socio-economică – statutul creditului, accesibilitatea călătoriilor cu avionul, criptomonedele și reglementările piețelor de capital, conglomerarea industrială și restructurările masive din sănătate și educație -, diferențele între viața din 2019 și cea din 1999 devin uriașe.) Într-o societate umană tradițională încercarea de a „schimba poporul” creând „omul nou” e sortită eșecului. Ea rezistă – ca încercare- atâta vreme cât nu se dezintegrează al patrulea cerc. Chiar și înainte de această dezintegrare vedem cu ochiul liber semnele eșecului: sărăcie, urâțenie, agresivitate, abulie. Motivul este foarte simplu. Poți dresa un cal, dar nu-l poți face să trăiască în saivan și să meargă pe bicicletă. Iar când ai de-a face cu o herghelie, deja ai mai multe probleme. Am să revin la această temă în următorul articol, care o să trateze un astfel de plan măreț contemporan: Agenda 2030 a Forumului Economic Mondial. (Un soi de „România Educată 2030” mai cu ștaif).


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

9 comentarii pentru articolul „Planuri mărețe de inginerie socială”

  • pai si omida e n extinctie:)), oleaca, da dupaia se numeste fluture:))
    fix cum e omida n extinctie asa e si lumea!:)
    atunci cind dorintele se imputineaza, adica incep sa aiba acelasi numitor comun,…despre dorintele proiectate pe Cer vorbesc!:)), treaba se resimte si pe Pamant,
    ca precum in Cer asa si pe Pamant:),
    deci e mai probabil ca…sa nu se mai nasca oameni, cine mai stie din ce motive, decat ca ei, odata nascuti, sa fie…neutralizati. nu prea merge asa, ca mai intai dorintele si dupaia oameni nascuti pentru a le implini, deci cei care conduc lumea nu catre oameni se focuseaza, ci catre dorintele lor, pe acestea le vor tunite n frau:)

    insa…cam da, zici bine,
    ce urmeaza e…Raiul pe Pamant. la propriu, indiferent cum arata lumea azi.
    or asta chiar e infricosator, pentru ca Raiul pe Pamant, indiferent ca el va darui inclusiv Nemurirea, e…fix iadul despre care se povestea…in Cer:))

  • Multumesc pentru raspunsul elaborat, domnule Zaicu, multumesc si doamnei care v-a tras de mâneca. 🙂

  • Oamenii inteleg perfect ce se intampla. Chiar si Geo. Doar ca multi sunt prea comozi ori constrangerile sunt teribile. Mai ales in Franta. Doar, Zeus e unul din sefii acestei „inginerii”. Oricum ne va lua Gaia pe toti. Nimeni nu reactioneaza decat cand e prea tarziu si dezastrul e „splendiferous”! Eu zic sa fim optimisti, ieri a fost cu mult mai bine!

  • Domnule Zaicu,eu cred că glumiți cu privire la acest Geo,vai mama lui,un postac și atît

  • poporul si omul…vechi, ei sint nucleul.
    el se cere a fi redefinit.

    caii au si ei o dorinta, care invinge orice opozitie, chiar si reactiunile aparute la implementarea omului nou, iar ea e nemurirea.

    faza tare de tot e ca manipulatorii sefi sint ei insisi manipulati.
    cum de se intampla asta? pai…placerea, atunci cind nu mai daruieste ‘placere’…e inlocuita cu una noua, insa care se afla intotdeauna pe un nivel superior. nivelul superior din oveste e fix cel care foloseste…nonactiuni, in modul, evident, ca tendinta celor care conduc cu adevarat jocul e spre antiintelepciune, or asta e leita, in modul, cu intelepciunea.
    ingineria sociala e infasurata de o alta dinamica,suprema. io ii zic antiintelepciune.
    a fost suficient un virus, care initial a fost o nonactiune,… in modul,
    astfel incat o gramada de dinamici sa se activeze…singure :)), la nivel mondial. cineva a construit un Gol, iar in el s-au ingramadit toti cei avizi de Acumulare. dorinta de Acumulare a celor aflati la butoane, prin lumea mare, a fost…ecuatia de miscare fundamentala…cel putin de cind a inceput pandemia.

    ‘placerea’ pe care o livreaza ‘antiintelepciunea’ tinde spre valoarea maxim posibila.
    revolutia mondiala va continua in acelasi stil.

    • cu ceva vreme n urma Actiunea era cea care mina oile.
      azi, Actiunea e expirata, momeala absoluta e functionala, oile se duc singure la strunga, urmandu-si cu disperare propriile neputinte. atunci cind manipulatorii ajung la butoane, si cei manipulati ajung sa si foloseasca propria definitie, toata povestea lumii mari avand, astfel, tendinta de a deveni exclusiv o suma de nonactiuni. in modul!, asa e, dar in modul chiar si antiintelepciunea seamana leit cu intelepciunea.
      …se prea poate ca fix din acest motiv razboaiele sa si fi pierdut valenta Actiune, migrind spre nivelul superior: revolutia plenara.

      • Cu revolutia asta planetara, dreaq ne-a luat. Nici n-ar fi de mirare ca extinctia speciei noastre, visul de aur al trotinetistilor verzi, sa se si intample. Pe undeva, o meritam cu varf si indesat! Oricum, experimentul cu omul pe pamant a esuat lamentabil. Probabil Dumnezeu isi va face curatenie in laborator, daca nu cumva a si inceput!

        • Omega e si Alfa.
          ‘au fost bune foarte’, nu…esuate.

          orice directie e disponibila,
          si orice sens,
          insa destinatiile sint doar doua.
          in modul, indiferent ce faci, fa mai bine maine decit ai facut o azi. oricum… te indrepti implacabil spre imaginea ta din oglinda.

          iar cele doua destinatii sint acestea:
          inima si Minte. Intelepciune si Antiintelepciune. Iubire si Antiiubire. Viata si Antiviata.
          Natural si Artificial.

          alegand intre Vesnicie si Nemurire omul isi gaseste Cuibul pe masura potrivita.
          Superpozitiile Cuibului se suprapun peste Superpozitiile Mintii. care acestea sant:
          Minte si Inima

          • Omul nu-si mai gaseste fix nimc, nada, nix, zero. Nu pricepi, filozofule ca ne ia dreaqu pe toti si lumea e clar in extinctie? Ce tot ne vrajesti cu gargara aia intortocheata? Cand nebunii vor sa renunte la petrol, fundamentul civilizatiei actuale, nu e clar ca ne ducem pe copca? Sau crezi ca cineva va inventa circuite integrate facute in fundul curtii la foc de vreascuri, din iarba si viermi de faina? Sau anti-viermi, cum iti place matale. Totul anti. Bre, ne lasi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *