Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Premieră postdecembristă: Două legi care se bat cap în cap reglementează starea de alertă

Luni, 18 mai 2020, România va înregistra o premieră în istoria sa postdecembristă. Starea de alertă, în vigoare din noaptea de 14 spre 15 mai 2020, va fi reglementată de două legi care în multe puncte se bat cap în cap. E vorba de Ordonanța de urgență nr. 68/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative cu incidență în domeniul managementului situațiilor de urgență și al protecției civile (publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 391 din 14 mai 2020. În vigoare de la 14 mai 2020), adoptată în ședința de guvern din seara lui 14 mai 2020 și Legea nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 (publicată în Monitorul Oficial nr. 396 din 15 mai 2020), adoptată de parlamentul României în 14 mai 2020 și promulgată de președinte în 15 mai 2020.

Principalele puncte în care cele două reglementări se exclud reciproc se referă la cine instituie starea de alertă și la aprobarea de către Parlament a stării de alertă. OUG din 14 mai 2020 lasă Comitetului de Stare de urgență dreptul de a institui starea de alertă (un nivel prea jos pentru o decizie de o asemenea importanță) și nu prevede necesitatea ca starea de alertă, odată declarată de Comitetului de Situații de Urgență, să fie supusă aprobării Parlamentului împreună, desigur, cu toate măsurile luate de Comitet și puse sub semnul stării de alertă. Legea prevede însă că Starea de alertă trebuie instituită de Guvern și aprobată de Parlament:

„(1) Starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărîre, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, și nu poate depăși 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărîre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne. (2) Starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul țării sau doar pe teritoriul unor unități administrativ-teritoriale, după caz. (3) Cînd starea de alertă se instituie pe cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de pe teritoriul țării, măsura se supune încuviințării Parlamentului. Parlamentul se pronunță în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviințare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată. (4) Parlamentul poate încuviința măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări. ”

Situația Stării de urgență ne lămurește în privința Stării de alertă. Potrivit Legii, starea de urgență se decretează de președintele României. Acest decret sau mai precis starea de urgență trebuie supusă votului în Parlament. Parlamentul poate aproba sau respinge instituirea stării de urgență. Constituția a ținut să prevadă asta, deoarece Starea de urgență înseamnă în chip automat limitarea unor drepturi individuale. Democrația se definește tocmai prin asigurarea constituțională a drepturilor individuale. Prin urmare Constituția din 1991, inspirată din Constituțiile democrațiilor occidentale, mărturisește drept una dintre griji cea de a face dificilă limitarea drepturilor individuale, atît prin instituirea unui sistem complex de aprobare a stării în care drepturile individuale sînt restrînse, cît și prin impunerea unei perioade reduse în timp de limitare a drepturilor individuale. Starea de alertă implică și ea, chiar dacă într-o proporție mai mică decît starea de urgență, limitarea drepturilor individuale. E normal ca ea să fie instituită de Guvern și aprobată de Parlament. Deoarece Legea din 2004, care reglementa într-un articol, posibilitatea limitării drepturilor individuale în timpul stării de alertă, nu prevedea aprobarea stării de alertă de către parlament, Legea adoptată de Parlament joi seara prevede aprobarea de către Parlament. Legea a fost promulgată de președinte vineri, 15 mai 2020, dimineața. Prin urmare, Legea va fi publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare luni, 18 mai 2020. Ne așteptam ca președintele să amîne promulgarea. Dacă proceda astfel luni starea de alertă ar fi fost reglementată în continuare de OUG de vineri seara. De ce a promulgat-o așa de repede? Unii comentatori sugerează că graba se explică prin nevoia președintelui de a-i da un ghiont lui Ludovic Orban. Asta deoarece luni Ludovic Orban se va trezi pus în fața unei complicații. Ce va considera că-i valabilă? OUG sau Legea votată de Parlament în procedură de urgență? Dacă acceptă Legea, trebuie să renunțe la starea de alertă decisă vineri noaptea de Comitet și să instituie una nouă de astă dată prin hotărîre de Guvern, împreună cu noi măsuri, corespunzătoare celor din Lege, mult mai generoase în materie de reluarea vieții normale. Decizia de instituire a stării de alertă trebuie trimisă la Parlament spre aprobare. E nevoie de o nouă stare de alertă deoarece starea decisă vineri noaptea are drept temei juridic OUG. Deoarece pe piață sînt două legi, OUG poate fi abrogată printr-o nouă OUG. Dacă refuză să țină cont de Lege, Ludovic Orban va beneficia de o stare de alertă în care nu poate da amenzi.

Ce va face luni Ludovic Orban? Ce va face Parlamentul dacă premierul o ține langa cu OUG? Va respinge OUG luînd-o în dezbatere în procedură de urgență? Dar Klaus Iohannis ce va zice?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

58 comentarii pentru articolul „Premieră postdecembristă: Două legi care se bat cap în cap reglementează starea de alertă”

 • Ar merita de dezvoltat subiectul. Conform datelor Institutului National de Statistica, in ultimii trei ani numarul deceselor din luna martie a fost 22583, 25239, 22889, asta insemnand o medie de 23570 decese. In luna martie 2020 numarul total al deceselor a fost de 22591, mai mic dacat media cu 979 persoane (4.15%), in conditiile in care in martie am avut declarati 69 decedati cu Covid. Asteptam cu interes datele pentru aprilie si mai.

 • Pai ne explica in Articolul VII, Pct. 2 din ordonanta:
  „Până la intrarea în vigoare a modificărilor și/sau completărilor prevăzute la alin. (1) se aplică prevederile actelor normative subsecvente emise anterior, în măsura în care nu contravin Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 21/2004, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare, astfel cum a fost modificată și completată prin prezenta ordonanță de urgență.”
  Numai nu ma intrebati cum poate un act normativ sa fie si subsecvent si emis anterior in acelasi timp. Tinand cont insa ca ordonanta a fost data #NoapteaCaHotii, cred ca-i putem acorda orbanului circumstante atenuante.

  • Îți explică ție , că ești cult în cap . Eu am încetat să mai citesc ziarele și ordonanțele astea , bă , de cînd au venit cretinii limberali cu Lucovid moț pe rahat , dau DOAR ordonanțe , că legi știu că nu pot trece , care se bat cap în cap , CCR nici nu mai are altă treabă decît să desființeze pe bandă aberațiile astea și abuzurile naziste ale Johanului . Cam cum desființează justiția 99 % din dosarele cretinei porcoase Chiorbeșina
   Ca urmare , CCR e vîndută rușilor .
   Decît să-mi bat capul să descîlcesc toate tîmpeniile lor , care zici că-s scrise de un plod autist , nu mai bine i-o trag lu Messire Ghyo , zi și tu ?
   Măcar , vorba lui , Mă rîd !

   • Cand te gandesti ce caterinca faceau toti suficientii astia de „proasta lu’ Dragnea”. Nu e femeia vreo lumina da’ pe langa astia era Einstein + Newton + Michael Jackson la un loc.
    Imi place mult cand se intoarce roata…a ajuns Joha & Co. sa si-o fure pana si de la Luceafarul Pietii Victoriei (e unul bolnav rau cu capul, nu stiu cum il chema, de l-au saltat ieri jandarmii din piata).

    • Ptiu…am ajuns sa-i caut cum ii cheama pe toti dezaxatii…Marian Morosanu aka „Ceausescu”, ala de era portdrapelul celor din piata in 2018 si-l aplaudau toti teleghidatii rezist ca pe un erou.

     • Păi n-ai citit ce-am scris sus ?
      „Daca protestul le convine, e facut de oameni minunati care apara justitia. Daca nu le convine, e facut de pro rusi. Chiar daca la ambele proteste sunt aceiasi oameni.
      P.S. Propagandistii lui Werner sunt cipciripati!„

     • Am citit, dar stii ca-s fan zuckerberg si n-am cum sa postez sus asa ca raspund aici, la radacina.

 • ..doua legi care se bat cap in cap:)
  nici…mararul nu mai e ce a fost odata!:))

 • Muicăăăăăă , iar ne părăsește Ghyo !!!! Cuuuiiiii neeee laaașiii , Dooottoooreeeeee?
  Crecă e pt a 46-a oară în ultimele 2 săptămîni . Mă gîniesc că l-o fi afectat rău faptul că , deși am pus la bătaie 1000 € , NIMENI n-a venit să-i revendice și să demonstreze c-a citit bălăriile cu care tot porcește Bazyle blogul de-o vreme .
  Uite , reiau oferta : Cine pune pariu cu mine , 1000 € contra una de 50 de bani , că Ghyo NU pleacă nicăieri ? Că e la ordin de la Secu pe aici , dacă i se spune să stea , el ia poziție de drepți și strigă : Să trăiți , toașu’ gradu’ !
  În eventualitatea foarte puțin probabilă că devin posesorul monedei de 50 de bani , atunci :
  Ghyo , don’t be a stranger ! On se telephone !

  • Nu paria, salope, ca de mâine, pa!
   M-am saturat de tine si de Nikola pâna peste cap, hartuitorilor!
   Ce fericit ai fost tu când ai alungat-o pe Ada si pe Roxana de pe blog!
   Bucura-te si acum, v-a reusit si de data asta, tie si Nikolei!
   On ne se téléphone pas du tout, sa va ia dracu’ pe amândoi!

   • geto, chiar pleci???
    Bă, ca să nu rătăcesti drumul, ascultă comanda la mine:
    In pas de defilare, cu cantec, inainteee… MARSH!!!!
    Poti s-o zici p-aia cu Treceau bazdaganii nebune, Carpatii.. 😀 😀

    • Ba treceau Baie de Bourgneuf , să ajungă la campingul de 5 stele din mlaștina de la Noirmoutier . E în estuarul Loirei , cel mai jegos fluviu din Franța.

   • Bă secule , de Adameasca mi s-a rupt la teneși , era o rîmă neglijabilă , după Roxi am plîns de-am făcut depresie , voiam s-o iau de nevastă . Ba pardon , nu ne despărțim chiar așa , fă bine și dă-mi adresa campingului mlăștinos de 5 stele unde m-ai invitat cu mîțe cu tot .
    Cum te știu larg la pungă , sper că plătești tu , din ăia 26 000 ce ți-i dă statul francez .
    Pot s-o aduc și pe Iubi ? Deși nu e prea încîntată , n-a stat la camping în viața ei , dar poate dacă-i zic de tine se mai moaie …
    De ce on ne se telephone pas , nu mai ai minute ? Stai flexat , te sunăm noi !

 • DAR… ai uitat sa-mi raspunzi la întrebarea de adio :
  Poate îmi spui, de câte ori te-am rugat sa ma ocolesti ca sa nu mai avem certurile acelea penibile pe blog? Eu te-am tot rugat… tu ai tot continuat sa ma ataci fara motiv…
  .
  Daca îmi dai un raspuns de adio CORECT, te iert acum, la despartire, certareato!

  • … era pentru duduia Nikola!

   • geto, mă flatezi, dar nu sunt eu ăla care numără rugămintile… 😀

    • Dumnezeule, cât esti de parsiva!
     Ti-am citat dialogurile noastre care au început în seara de alaltaieri, au continuat pâna noaptea la 2:30 si apoi, le-am reluat dimineata la 9:10, în acelasi sir de postari, având pornirea de cu o zi în urma… si tu continui sa îti sustii minciuna!
     .
     Hai, gata!
     Esti o mitomana si te comporti ca atare, mai ai si cealalta problema cu comportamentul deviant! Cu tine nu as putea sa o scot la capat nici daca as posta de 10 ori dovada clara ca ai mintit!

     • Dacă postezi acelasi lucru in două locuri nu inseamnă că ai mai multă dreptate ci doar că esti o babă isterică. Si să nu zici că e de la sistem, că-s ore diferite.
      Ti-am răspuns jos, dar nu stiu de ce mă chinui cu tine, e ca si cum as vrea să invăt o găină, calcul diferential.. 😀

     • Auzi geto? Nu mi-ai răspuns dacă vrei să-ti neglijăm si prima postare la Gandul de azi, aia cu ¨javre¨, sau s-o considerăm la Gandul de ieri, ca să nu pară nici azi că ai inceput tu..
      Ba (gu)zgane! Pentru unul care la fiecare trei postări răcneste cat il tin fălcile: ¨Minti si iar Minti!!¨, ai un simt al adevărului extrem de suspect.. 🙂

 • Elevii de gimnaziu din Beijing au revenit luni la cursuri dotaţi cu brăţări electronice, create pentru a emite o avertizare în caz de febră, în contextul în care China se teme de un nou val de contaminare cu COVID-19. Dispozitivul este cel mai recent exemplu de utilizare masivă de către China a noilor tehnologii în încercarea de a ţine sub control noul coronavirus, care a contaminat, potrivit statisticilor oficiale, aproape 83.000 de persoane, din care 4.633 de cazuri au fost mortale în această ţară asiatică, informează Agerpres cu referire la AFP. China, prima ţară afectată de noul coronavirus, a închis toate şcolile în luna ianuarie, cursurile desfăşurîndu-se ulterior online. Aceste brăţări inteligente înregistrează în timp real temperatura elevilor. Părinţii copiilor şi unităţile şcolare pot monitoriza apoi datele prin intermediul unei aplicaţii pentru telefonul mobil, potrivit Beijing Daily. În cazul unei temperaturi ridicate – peste 37,2 grade – brăţara trimite o alertă către cadrele didactice, iar ele sînt încurajate să anunţe imediat POLIŢIA, a precizat acelaşi cotidian chinez.

  Citește mai mult: https://noi.md/in-lume/elevii-de-la-beijing-dotati-cu-bratari-pentru-masurarea-temperaturii
  Facebook: NOI.md | Telegram: Noi_md

  • Bă tată , eu nu știu ce fac chinejii ăia , dar io am venit ieri acasă de la Lidl , la 28 de grade și cu mască pe bot , de eram tot ud , tricoul se putea stoarce , că-mi luasem și-un polar pe mine . Am fost doar curios și , pînă să mă vîr la duș , mi-am luat temperatura . Aveam 37 cu 4 , mă mir că numa atîta
   După duș am ajuns iar la 36 cu 6 , dar dacă purtam o brățăroaică de aia , sigur eram deja internat . La Spit din Piatra Neamț , unde au pus director un cioclu de la Pompe funebre , să nu mai piardă vremea

 • „Bine” pregatit si „bine” intentionat gurvernul PNL, inegalabil asi putea spune…Cei doi isi vor scoate ochii in particular la o discutie informala; instantele se vor aglomera si mai mult,iar cetateanul va avea de asteptat mult si bine prin instante pentru asi face dreptate.
  Intre timp, Arafat, iubitorul de televiziuni si aparitii in prime time, se va arata salvatorul natiei si va continua sa ameninte direct sau indirect populatia cu valul n’spe suprapus peste gripa sezoniera si cu ale nazbatii timp in care va fi contrazis in permanenta de parerile epidemiologilor nationali si internationali.
  Cam mult costa tara dictatura medicala impusa volens-nolens.

 • Domnule Cristoiu,
  Luati-i un interviu lui Adrian Severin care e și globalist și socialist și protestatar în Piața Victoriei, in aceiași timp, ceea ce e un paradox.
  Dar cred că ar fi interesant de discutat cu acest om și văzut care e viziunea lui despre direcția în care ne îndreptăm la acest început de dictatura oligarhica.

 • Va da HG și o va trimite în Parlament pentru că altfel nu poate aplica cele 4 pagini de contravenții și amenzi pregătite pentru poporul român în Lege.
  Daca nu poți amenda degeaba ai dat OUG.

 • Bai cib,
  „Râde-te” cu Serban si Nikola! Eu m-am cam saturat sa postez, si în secunda doi, cele doua javre sa ma atace nejustificat, iar tu sa te prefaci ca nu observi ca ei încep întotdeauna scandalul.
  Sa fii sanatos si bucura-te de prietenii tai pretiosi, mie mi-a pierit cheful sa mai pierd vremea pe aici, sa ma tot cert cu niste nesimtiti, în loc sa am niste dialoguri normale cu tine sau cu alti postaci.
  Que de bonheur à toi!

  • Da, dihanie mică si neajutorată! Se poate vedea si la gandul de ieri si la ăsta de azi cine¨începe întotdeauna scandalul¨..Mai papă un pic de kkt, că văd că-ti dă aaaripi!
   Bă, dar nu numai Cib se preface că nu observă, tot blogul se preface.. si-l ignoră pe ¨El lider limaximo¨! 😀

   • Nu ai un pic de rusine, duduie! Minti si iar minti…
    Citeste (în ordine cronologica) ca sa vezi de unde au pornit certurile din ultimele doua zile,ca întotdeauna de altfel, cînd în fiecare zi, ai intrat peste mine ca o obsedata, de unde si formula pe care ti-am repetat-o de nu stiu câte ori : „iar ceri scandal „Nikola?”
    .
    „Nikola a scris pe 14/05/2020 la 20:24
    Bazdaganie, nu-s cum se face, dar se pare ca esti singurul tembel de p-aici.. singurul care a apreciat reportajul cu Barna. Mai mult, sugerezi si că ai putea fi motivul acestui editorial si, in loc sa te ascuzi sub o piatră, continui sa bați cu grație campii. Vorba ăluia: “atunci când ești prost, tu nu știi, e greu doar pentru cei din jur”. ?
    .
    geo a scris pe 14/05/2020 la 21:13
    Bonsoir, Nikola!
    Du-te naibii!
    Iar cauti scandal?
    Valea!”
    .
    Asa ai procedat în fiecare zi, coportamentul tau deviant este chiar mai agresiv decât al tovarasului tau de hartuieli.
    În ceea ce ma priveste pe mine… asa a fost sa fie, nici nu conteaza, dar tie îti dau un sfat ca MEDIC, încearca sa te tratezi, este imposibil ca familia ta sa nu aiba de suferit din cauza afectiunii pe care o ai.

    • … comportamentul…

     • Poate îmi spui, de câte ori te-am rugat sa ma ocolesti ca sa nu mai avem certurile acelea penibile pe blog? Eu te-am tot rugat… tu ai tot continuat sa ma ataci fara motiv…
      Sanatate, ura si la gara!

     • Baietică, nu esti prost, esti incredibil de prost!
      Adică eu iti spun că se poate vedea la gandul de ieri si la ăsta de azi cine¨începe întotdeauna scandalul¨, iar tu ma contrazici cu gandul de ALALTĂIERI???
      Că ai hotarat TU, El gran masturbator, că ăla e punctul de plecare???
      Păi de ce nu alegi un punct de plecare de prin octombrie, sau de la 1470, cand invătai tu franceza??

     • Iar ¨ca MEDIC¨, dă-i sfaturi lu´ oaia aia cu care-ti petreci nopțile toride,cand nu esti cu capra..aia o să ¨aibă de de suferit din cauza afecțiunii pe care o ai¨. Față de capră. 😀 😀

     • Iar nu ti-e rusine!
      Cearta de alaltaieri seara, pe care ai pornit-o tu ca de fiecare data, s-a continuat a doua zi dimineata ca si când nu ar fi fost întrerupta!
      .
      Aici ai început alaltaieri seara:
      .
      “Nikola a scris pe 14/05/2020 la 20:24
      Bazdaganie, nu-s cum se face, dar se pare ca esti singurul tembel de p-aici.. singurul care a apreciat reportajul cu Barna. Mai mult, sugerezi si că ai putea fi motivul acestui editorial si, in loc sa te ascuzi sub o piatră, continui sa bați cu grație campii. Vorba ăluia: “atunci când ești prost, tu nu știi, e greu doar pentru cei din jur”. ?
      .
      geo a scris pe 14/05/2020 la 21:13
      Bonsoir, Nikola!
      Du-te naibii!
      Iar cauti scandal?
      Valea!”
      .
      Si cearta de ieri dimineata, a fost o prelungire la ceea ce ai început tu seara. Uita-te mai jos la ore si nu mai minti în continuare:
      .
      „geo a scris pe 15/05/2020 la 02:30
      Gata,
      fiche le camp, slugo!
      …….
      .
      Nikola a scris pe 15/05/2020 la 09:10
      Nu e gata, spălător de babe la c*r! Păi cu asta vii bă neputinciosule, cu nume de jocuri?? Este uzual să se altereze cuvinte la nume de jocuri, din motive de marketing. Cum e Fortnite in loc de Fortnight.. Asta nu inseamnă că e corect, tărănoi incredibil de prost!”
      .
      Deci, dupa noaptea de ieri, ora 02:30 urmeaza, în acelasi sir de replici, postarea de a doua zi dimineata de la ora 09:10, dupa cum se poate observa mai sus! Uite de ce ti-am dat citatul de alaltaieri seara, scandalagioaico!
      .
      Ti-am demonstrat mereu ca minti, biata fiinta!

     • Si nu mai continua, nu te mai face de rahat, ca ti-am demonstat oricând ca tu m-ai atacat prima, eu, niciodata!

     • DAR… ai uitat sa-mi raspunzi la întrebarea de adio :
      Poate îmi spui, de câte ori te-am rugat sa ma ocolesti ca sa nu mai avem certurile acelea penibile pe blog? Eu te-am tot rugat… tu ai tot continuat sa ma ataci fara motiv…
      .
      Daca îmi dai un raspuns de adio CORECT, te iert acum, la despartire, certareato!

     • Da bă, asa ai hotărat iară TU! Delimitarea nu se face intre Ganduri, ci intre intervale orare, chiar dacă postările sunt la acelasi Gand. Dar de ce nu mergi un pas mai departe, Cenusareaso, să zici că e valabil numai ce se scrie pană la 00.00, după aia se reportează la Gandul de a doua zi??? 😀

     • Sau dacă nu intelegi: ¨ora 2.30 noaptea de ieri¨ si ¨a doua zi dimineata la 9.30¨ sunt ACEEASI ZI!
      Sau vrei să-ti neglijam prima postare de la Gandul de azi pt ca e facută la 01.56 in noaptea de ieri. 😀
      Tembel esti, bă!

     • Dumnezeule, cât esti de parsiva!
      Ti-am citat dialogurile noastre care au început în seara de alaltaieri, au continuat pâna noaptea la 2:30 si apoi, le-am reluat dimineata la 9:10, în acelasi sir de postari, având pornirea de cu o zi în urma… si tu continui sa îti sustii minciuna!
      .
      Hai, gata!
      Esti o mitomana si te comporti ca atare, mai ai si cealalta problema cu comportamentul deviant! Cu tine nu as putea sa o scot la capat nici daca as posta de 10 ori dovada clara ca ai mintit!

     • Deci asta e logica ta: daca am postat tu la 2.30 si eu la 9.10 la acelasi topic, la acelasi Gand, doar postarea mea se reporteaza la Gandul de a doua zi ??? Ca sa nu consideram ca ai inceput tu scandalul in Gandul de a doua zi? BETON!!! 😀

  • Que DU bonheur a toi …loază anafabetă.

   „Traduction de “bonheur pour toi” en anglais
   happiness for you
   Nous ne voulons rien d’autre que du bonheur pour toi et Barney.„

   Sau iar te-ai exprimat în franceza veche , bă Obelixe ? Ori tu ești le Druide cu Potion magicque ? Că așa ne-ai zis , că se scrie magicque , nu magique, ca cronicque , expertule !

   • Ha, ha! Când te-am corectat eu, ai recunoscut ca nu stii sa scrii frantuzeste, potaie! Vad ca cu goagalul ai devenit chiar profesor!
    Beaucoup DE bonheur à toi, javra!

    • Ba, daca îmi zici de ce este corect „que DU bonheur”,
     dar si de ce este corect „que beaucoup DE bonheur”,
     îti dau 10 €, bisnitarule!

     • Încearca pe http://www.francaisfacile.com, daca te duce tartacuta sa te descurci pe acolo, pentru ca goagalul nu te mai poate ajuta la ceea ce ti-am zis eu! Ouais!
      .
      Pleine De joie et De bonheur, javra!

     • Que DU bonheur a (pour) toi înseamnă , măgar analfabet, ca în exemplul meu , (îți doresc ) DOAR fericire ( ție ).
      Que DE bonheur a toi înseamnă CÎTĂ fericire pentru tine , gen . Mă rog , nu știu exact , dar Que DE bonheur ! înseamnă Cîtă fericire ! Spre deosebire de Quelle bonheur !-Ce fericire! Că nu pot adapta traducerea la exprimarea ta idioată .
      Mai pun 1000 € jos că o să pretinzi că , de fapt , ai vrut să scrii conștient varianta 2 , deși din textul tău idiot rezultă varianta 1 . Sau o să spui că ai scris în franceza veche .
      Da , nu prea știu să scriu în franceză , dar CITESC foarte bine , jerme .
      Ieri ai scris :
      „geo a scris pe 16/05/2020 la 01:49
      Bai cib,
      Râde-te cu Serban si Nikola! Eu m-am cam saturat sa postez, si în secunda doi, cele..”
      Azi te-ai prins că ești infantil și idiot și ai pus ghilimele la Rîde-te . Bravo , bă , ghilimelele sînt clar din franceza veche !
      Aaaa , dar ia stai așa , nu ziceai că te cari , că nu ne mai suporți ? Iar e Adio , dar rămîn cu tine ?

     • Amice , ești idiot . Eu nu am pretins că nu există și forma Que de bonheur , iar exemplul tău cu Plein DE joie e chiar ticălos , probabil ai senzația că discuți cu Ada , cînd și un copil de clasa a cincea știe că după adverbe de astea cantitative , Plein , beaucoup , tant , etc … se folosește ÎNTOTDEAUNA prepoziția DE , indiferent de gen și număr .
      Bagă 10 € , milogule , o să stai cu o zi mai puțin la camping de 5 stele în mlaștină , dar merită

     • Ambele forme , și Du și De , există și sînt corecte , dar în contexte diferite .
      Tu ai folosit , în contextul tău , forma greșită .
      Eu îți spun că ai scris mi-au fără cratimă , iar tu argumentezi că există și miau , că așa face pisica . Sau o dai pe franceza veche .

     • Nu, frantuzitule, habar nu ai!
      Când scriem corect nu ne luam dupa „ce înseamna”!
      Noi trebuie sa scriem corect din punct de vedere gramatical!
      .
      1. QUE DU BONHEUR – Avem articolul contractat DU obtinut din combinatia DE + LE
      2. BEAUCOUP DE BONHEUR – Un substantiv (de orice gen, la singular si la plural) precedat de un adjectiv îl are întotdeauna în fata pe DE! (… beaucoup DE fleurs etc).
      .
      Compris, goagalistule?

     • Ha, ha! Am postat aproape deodata, în timp ce te-ai autocorectat, te-am corectat si eu!
      Asa ca-i bun site-ul de limba franceza pe care ti l-am dat?! Mai copiaza câte ceva de pe acolo si da-te mare în fata toantei clermontoaze!
      Bine, ba, la toamna, când o sa te caut în Zorilor, o sa-ti dau si 10 euroi!

     • Si nu confunda adverbele cu adjectivele, Bula!

     • Que nu e tot aia cu Beaucoup , dihanie cufurită .Dacă scriai Beaucoup de bonheur a Cib , n-aveam nimic a comenta .
      Practic , prin demonstrația ta , ai demonstrat de fapt cît ești de idiot .
      Da , adjectiv , nu adverb , să fii și tu mulțumit .
      Aștept 10 €. Aștept chiar și Provincia din Noirmoutier !

     • Prostule, am pus ghilimelele pentru ca ieri, Cib a folosit „sa ne râdem” fara ghilimele si eu i-am raspuns la fel! Azi, pentru ca Cib nu mai era pe aici, am scris tot ca el, dar am pus ghilemelele necesare! Vezi ca te bagi ca proasta de Nikola, fara sa studiezi si sa compari cele doua situatii?

     • … ha, ha… „ghilimelele”…

     • Alea pe care ți le enumăr nu le-ai corectat în nicio secundă . Și de ghilemele puteam să mă iau , c-am avut timp . Și mai ai una azi , n-o mai caut .
      Oricum , săptămîna ta de minimum 10 zile va rămîne veșnic în antologia blogului .

     • Bai geo, tata, nu plecaaaaa! Ca ne strici fengshuiu’ aici pe blog. Pai noi cu cine ne mai ridem? Pleeeease!

    • M-ai corectat O SINGURĂ DATĂ , cînd am scris savoir -vivre fără cratimă , că-z doară n-oi ști eu chiar toate regulile limbii franceze . Bine că știam sensul celor 2 termeni , cu și fără cratimă .
     Eu te-am corectat de 10 ori în 2 săpt la limba ta maternă , că nu eu am scris , secătură : Deșteapt-o , Ceremi-l , etc .., sau virgule-ntre subiect și predicat .Și azi ai o greșeală , nu mă mai obosesc s-o caut , dacă tot ai zis că te cari , m-am gîndit să fiu generos .

     • Ce ticalos esti! Tot enumeri greselile pe care mi le-am corectat eu însumi în secunda doi! Parca ai fi geamanul mincinoasei Nikola, potaie!

    • Nu deschid niciodată linkurile tale , că poate au lăței . Mai ales că zice că e ceva cu francais facile , eu sînt demult la francais difficile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *