România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Prin păstrarea PSD la Guvernare, PNL pune interesul electoral al lui Klaus Iohannis mai presus de interesul național al României

Prin destrămarea Coaliției de guvernare PSD-ALDE Guvernul PSD a rămas minoritar.
Asta înseamnă că în orice moment Guvernul poate să pice în urma unei moțiuni de cenzură depusă de partidele de Opoziție. Soarta Guvernului atîrnă de un fir de ață. În astfel de împrejurări se decid alegeri anticipate. Acestea pot aduce la Putere, grație unei noi majorități, partidele din Opoziție sau pot confirma rămînerea la guvernare a formațiunii minoritare. În ambele situații cîștigă ceea ce se cheamă administrarea țării. Dacă Opoziția învinge, preia administrarea țării o formațiune care se bucură de avantajul uriaș al sprijinului popular. Dacă învinge formațiunea aflată la Putere, victoria electorală dă un nou capital politic celor care păreau a fi ajuns în dizgrația poporului.
Cu acest suflu nou formațiunea aflată la Putere va guverna țara mult mai bine ca înainte.

Din nenorocire alegerile anticipate sînt practic imposibile în România Constituției din 1990, modificată în 2003. În aceste condiții, un partid precum PSD poate rămîne la Putere cîtă vreme Opoziția nu depune o Moțiune de cenzură care să treacă. Dacă trece, are loc o schimbare în afara alegerilor parlamentare. Dacă nu trece partidul de guvernămînt rămîne la putere.

Situația din România acestui început de toamnă e mai mult decît complicată. Guvernul și-a pierdut majoritatea în Parlament. Mult mai grav, PSD nu mai beneficiază de minimul sprijin popular pentru a administra țara. Destrămarea Coaliției de guvernare, avînd drept consecințe pierderea majorității în Parlament, dar și balamucul mai multor ministere conduse de interimari, și a unuia, ministerul Justiției, al cărei titular Ana Birchall, a fost pus la îndoială de propunerea de remaniere refuzată de președinte, e punctul culminant al unui dezastru care a început în 26 mai 2019, cînd PSD a obținut un scor istoric de slab, urmare a dezamăgirii produse în rîndul electoratului propriu. Situația PSD se răsfrînge asupra administrări a țării. Lipsit de sprijin popular și mai nou de sprijin parlamentar, Guvernul navighează în derivă pe oceanul neliniștit al conjucturii interne și externe.

Interesul național cere Opoziției să depună cît mai grabnic o Moțiune de cenzură și să-și asume Guvernarea trimițînd PSD în Opoziție.
E o necesitate istorică și dacă ne gîndim la semnalele de alarmă trase de Klaus Iohannis și de Partidele de Dreapta în legătură cu dezastrul pentru România întruchipat de rămînerea la guvernare a PSD. Din 26 mai 2019, Klaus Iohannis nu mai prididește a striga pe toate drumurile că PSD trebuie să plece de la putere, pentru că Guvernarea e o nenorocire pentru țară.

Duminică, 26 mai 2019, seara, Klaus Iohannis cerea PSD să plece de la guvernare:

„Este clar că acest – cum am mai clasificat – acest accident al democrației românești care este guvernarea PSD trebuie să dispară! În urma acestui rezultat, Guvernul PSD trebuie să plece! Este un rezultat care nu poate să fie interpretat în niciun alt fel!”

Miercuri, 28 august 2019, tot seara, Klaus Iohannis era și mai prăpăstios în privința Guvernării PSD:

„Nu ar trebui să fie, însă, nicio surpriză pentru nimeni. Dimpotrivă, este rezultatul firesc a doi ani și jumătate de guvernare haotică, incompetentă și coruptă. Prin votul din 26 mai, românii le-au transmis PSD și ALDE un mesaj extrem de clar, pe care ei, PSD și ALDE, pur și simplu se fac că nu îl înțeleg.

Într-o Românie normală, un vot precum cel de la referendumul din 26 mai ar fi determinat demisia imediată a Guvernului. Când 6,4 milioane de români îți spun direct că duci țara pe un drum greșit, nu îți mai rămâne nimic altceva de făcut decît să pleci acasă.

În continuare sunt convins că un guvern PSD nu este potrivit pentru România și nu poate să rămînă în funcțiune.”

Liderul PNL, Ludovic Orban, a denunțat și el pericolul mortal pentru România întruchipat de Guvernarea PSD, cerînd în numeroase rînduri plecarea de la Guvernare. Joi, 8 august 2019, la Digi Tv, Ludovic Orban invoca degradarea dramatică a statului:

„Realitatea este că ne aflăm într-o degradare dramatică a capacității administrative a României și a autorității instituțiilor statului, în special în zona guvernamentală sau în zona controlată de PSD.”

Pierderea majorității de către PSD îl aduce pe Ludovic Orban în vecinătatea isteriei:

„Începînd de astăzi, Guvernul Dăncilă este un Guvern minoritar care nu mai are sprijin majoritar în Parlament. Evident că alegerile pentru Parlamentul European au arătat clar că acest Guvern nu mai are nicio legitimitate să guverneze, pentru că nu mai este sprijinit de cetățeni. Iar astăzi, și la nivelul Parlamentului, Guvernul Dăncilă nu mai beneficiază de sprijinul unei majorități parlamentare. Sigur că, dacă ar avea bun simț, decență și respect față de cetățeanul român și de voința exprimată de cetățeanul român, premierul Dăncilă ar trebui să-şi depună demisia, iar PSD să plece de la guvernare”.

Dan Barna se consacră și el bocirii României aflate sub Guvernare PSD. Proclamînd solemn că „Guvernarea PSD-ALDE a eșuat”, denunțînd că „PSD a adus România în sărăcie”, Dan Barna strigă în cele patru colțuri ale țării: „Acest guvern trebuie să plece!”.

Klaus Iohannis, PNL, USR țin să-i convingă pe români că fiecare zi care trece cu PSD rămas la Guvernare e o un nou pas al țării către prăpastie.
Pînă acum Opoziția șovăia să depună Moțiune de cenzură pe motiv că PSD deține majoritatea în Parlament.

Guvernul nu mai are majoritate în Parlament. Te-ai fi așteptat, luînd seamă la sirenele lui Roaită trase de Klaus Iohannis, de PNL, de USR, ca Opoziția să fi depus o Moțiune de cenzură a doua zi după anunțul făcut de ALDE.

A trecut deja o săptămînă de la pierderea majorității în Parlament. Nu sînt semne că Opoziția va introduce Moțiune de cenzură. Deși electoratul vrea asta, deși Klaus Iohannis și partidele de Opoziție denunță pe toate drumurile actuala Guvernare ca fiind toxică, dezastruoasă pentru țară, partidele de Opoziție nu fac gestul normal, patriotic, am spune, de a depune Moțiunea de cenzură. Se tem că, prin asta, vor trebui să preia puterea. Și preluarea puterii ar fi – potrivit calculelor făcute de PNL, principalul partid de Opoziție, primejdioasă pentru nevoia lui Klaus Iohannis de a obține un nou mandat fără nici un efort, dormind, dacă se poate. Cu un PSD aflat la Guvernare, campania lui Klaus Iohannis se poate reduce la cîteva ieșiri anti-PSD. Și acelea pline de clișee, pentru că președintele în exercițiu se ferește de orice efort intelectual.

Calcule corecte, de înțeles, dacă raportăm partidele doar la interesul lor personal.
Există însă un interes național care stă în prezent în fața partidelor de Opoziție.
E vorba de interesul ca la guvernare să nu mai rămînă PSD.
Opoziția are tot interesul electoral ca PSD să rămînă la Guvernare.
Pe de o parte pentru că Klaus Iohannis are sacul de box în care să dea pentru a ajunge președinte fără să facă nimic. Pe de alta, pentru că fiecare zi la Guvernare a PSD înseamnă un nou spor al Opoziției în sondaje.
E limpede că Opoziția pune interesul electoral al lui Klaus Iohannis înaintea interesulul național al României.

În aceste condiții, tot ceea ce spun Klaus Iohannis și liderii Opoziției despre Guvernul PSD amintește de membrii echipajului unei nave care strigă din răsputeri pe punte că nava se îndreaptă spre stînci.
Ar fi de așteptat ca aceștia să lase strigatul și să dea deoparte de la comandă pe căpitanul care duce nava spre dezastru.
Numai că ei se mulțumesc să strige doar.
De ce?
Așteaptă ca nava să se facă fărăme de stînci pentru a lua comanda fără probleme.
Comanda unei nave sfărîmate în bucăți.

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

20 comentarii pentru articolul „Prin păstrarea PSD la Guvernare, PNL pune interesul electoral al lui Klaus Iohannis mai presus de interesul național al României”

 • Si un guvern PNL+USR ar fi minoritar…

  Cred ca cea mai buna solutie ar fi ca guvernul PSD sa demisioneze , dar nu o fac pentru ca au bevoie de ciolan , la Romania nici vorba sa se gandeasca

 • Sunt Ada si atât.

 • Mai poti, domnule „potent prodigios”?

 • De ce nu scrieti nimic despre demisia guvernului ?

 • Sa nu deviem de la subiect.
  Ponta face jocurile, maestre Cristoiu.
  PNL cu USR-PLUS nu au cum sa guverneze, neavând majoritate parlamentara.

  • Si ce? Nici psd nu are majoritate.. Sau ti se pare ca Ponta sustine pesedeul?

   • Ponta si toti ciracii lui, inclusiv Tariceanu, vor sustine PSD daca primesc ce vor.

    • Exista o fractura de logica in rationamentul tau: Tariceanu a plecat tocmai pt ca ceea ce vroia el nu i s-a oferit si nu i se va oferi niciodata..

     • Tariceanu a primit de la PSD mai mult decât a meritat. Acum, când PSD se afla în deriva, vulpoiul încearca noi manevre politice. Doar nu crezi toate balivernele pe care le toarna liberalul pesedist.

     • Ai raspuns ca un politician, ai mermelit-o pana si-a pierdut esenta.

  • N-o fi mai degraba din cauza ca n-are nimeni tupeu sa anuleze pomenile pesedeului, alimentate de atata timp de credite externe, care baga tara in vrie? Pensii speciale , salarii bugetari (mult mai mari decat in mediul privat), gratuitati nelimitate studenti, burse pentru TOTI elevii cu media peste 8,50 (!!!) etc

   • Daca s-ar întâmpla asa, s-ar crea un cerc vicios care ar readuce rapid PSD la guvernare. Teama efectului de bumerang împiedica opozitia sa preia guvernarea.

    • Eee, asta-i problema: pleac-ai nostri, vin ai nostri….Daca nimeni nu ia masuri de teama sa nu le fuga scaunul de sub c*r, chiar suntem intr-un cerc vicios.
     Mai probabil e sa aiba dreptate asta, cu deciziile care se iau p-afara si se transmit spre executare. Iar daca aia nu se pun deacord, avem si noi senzatia de pluralism. 🙂

    • Asta au reusit sa faca in ultimii ani, sa imparta tara in doua: unii spun ca de vina e o parte a clasei politice, ceilalti spun ca e de vina cealalta parte.
     Fiecare e multumit ca are pe cine da vina pt mizeria in care traieste.
     Pentru ca, daca s-ar prinde ca sunt ambele parti la fel, i-ar calca pe toti in picioare ; si poate ar iesi la vedere si maimutele din spatele lor.
     Dar HEI!! Speranta moare ultima! Poate urmatorii vor fi mai buni. 🙂

     • Asa este peste tot. De aia unii sunt la putere si altii în opozitie. Da, poate urmatorii vor fi mai buni.

     • Hmmm, sunt multi care asteapta de 30 de ani sa vina unii mai buni. Tu cat timp ai la dispozitie?

     • Si daca chiar crezi ca asa e peste tot: societatea sfasiata de ura, isterizata si cu apetit pentru ¨sange pe pereti¨, poate n-ar strica sa iesi mai des. 🙂

     • Ies destul de des. Diferentele de cultura, de nivel de democratie, de temperament etc. exista oriunde te-ai duce. Probleme au cei care stau prea mult în casa si urmaresc prea multe emisiuni cu politicieni, sau cei care iau drept litera de lege ceea ce spune si scrie jurnalistul X sau Y. Atât jurnalistii cât si politicienii exagereaza, mint uneori. Din cauza lor, unii cred ca România reala ar fi „societatea sfasiata de ura, isterizata si cu apetit pentru ¨sange pe pereti¨”.
      In realitate nu este asa. Majoritatea românilor îsi vad de viata lor si comenteaza evenimentele politice fara ura si fara „apetit pentru sânge pe pereti”. De ce crezi ca românii nu ies în strada, nici atunci când politicienii gresesc foarte tare? Pentru ca societatea româneasca nu este nici chiar atât de divizata si nici chiar atât de razbunatoare precum o vezi tu. Dar, tu o vezi probabil asa prin prisma emisiunilor tV. si a site-urilor politicienilor si ale jurnalistilor pe care le urmaresti. Scuza-ma daca ma însel.

     • Te inseli, dar nu-i nimic. Ai deja o parere despre orice si nu pari dispusa sa ti-o schimbi. Eu compar o realitate de acum cu cea de acum 15-20 de ani. Daca tu ai senzatia ca nu s-a schimbat nimic (in rau), probabil ca o fi un sambure de adevar si in String Theory.. 🙂

     • Zi drept, esti Butnaru? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *