Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Prin tribunale ca prin viață | Cel mai amplu proiect de educație juridică în școli – „Fii avocat în școala ta”

După o pauză de doi ani din cauza pandemiei de COVID-19, pentru mine este o bucurie să continui acțiunile de educație juridică în școli pe bază de voluntariat și să interacționez cu elevi și liceeni din București.

Astfel, timp de trei zile pe săptămână, pentru o perioadă de cinci săptămâni, voi interacționa cu elevi din trei licee din București în cadrul proiectului de educație juridică, „Fii avocat în școala ta!”, proiect inițiat de Uniunea Națională a Barourilor din România.

Nici nu vă imaginați cât de mult au nevoie liceenii de cultură juridică. Din dialogul cu ei, am constatat că educația civică din gimnaziu, nu a fost suficient de bine explicată pe înțelesul lor și ce este mai dureros, că mulți dintre ei nu cunosc Constituția României, legea noastră fundamentală, supremă. Dacă s-ar fi discutat efectiv despre drepturile, libertățile și obligațiile lor, despre instituțiile statului și rolul acestora în viața socială, ș.a.m.d., dacă ar fi intrat efectiv și în posesia ei și ar fi citit-o, astăzi, sunt convinsă că am fi avut un tineret mult mai responsabil și educat din punct de vedere juridic, mai sigur pentru el și mai protejat.
Din acest motiv, este un pas important pentru Baroul București, care astfel debutează în cel mai amplu proiect de responsabilitate socială desfășurat în cadrul profesiei de avocat din România.

Ce se întâmplă, mai exact?
Timp de 5 săptămâni, avocații vor păși pragul unităților școlare, pentru a vorbi elevilor despre Constituția României, drepturile, libertățile, obligațiile lor, ca viitori membri ai comunității, precum și sancțiunile și riscurile pe care le pot asuma ca victime sau autori ai unor infracțiuni.

Programul are ca scop promovarea culturii legalității și a responsabilității în societate încă de pe băncile școlii. Activitățile desfășurate vor avea caracter interactiv și vor include numeroase cazuri practice pentru o cât mai bună înțelegere a conceptelor juridice.
Violența fizică, agresiunile sexuale, bullingul, criminalitatea cibernetică sunt doar o parte din temele abordate, pornind de la situații practice, reale, în care minorii se pot regăsi.

Pentru atingerea obiectivelor proiectului, Baroul București a încheiat deja acorduri de colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București precum și cu cele aproximativ 130 de unități de învățământ implicate în proiect.

În ce constă proiectul?
Timp de cinci săptămâni, avocatul devine profesor, „materia” constând în dezbateri cu privire la reguli care guvernează societatea, adaptate la stilul și capacitatea copiilor de înțelegere a sistemului judiciar și facilitarea accesului elevilor la cunoștințe elementare în privința drepturilor și responsabilităților lor, dar și a răspunderii lor civile și penale.

Cursul „Fii cool fără să fii penal” de educație juridică se adresează elevilor din învățământul gimnazial și liceal, programul ce conține 5 ore de curs, fiind structurat astfel:

  • Infracțiuni contra vieții și integrității persoanei. Copiii vor afla că glumele sau gesturile de bravadă pot purta denumiri ca vătămarea corporală sau chiar omor, iar participanții nu mai sunt doar colegi sau prieteni, ci autori, complici sau instigatori la infracțiuni grave.
  • Libertatea și integritatea sexuală. Adolescenții vor afla cât de ușor pot deveni victime ale infracțiunilor care țin de violarea intimității sau cum accesarea telefonului sau mesageriei unui coleg sau al unei colege este infracțiune. Apoi se trece la infracțiunile mai grave ca șantajul, violul sau bullying. Elevii sunt învățați cum se pot apăra, dar și cât de fragilă este granița spre infracțiune.
  • Infracțiuni contra patrimoniului. Rebel sau adrenalină sunt cuvinte cheie ale perioadei prin care trec elevii aleși pentru proiect, dar ei află de la specialiști în Drept faptul că furtul din magazine, sau desenele graffiti pot fi pedepsite de legea penală și câteva minute de bravadă în fața colegilor pot avea consecințe nefaste pentru viitorul lor. Un capitol aparte va fi dedicat vârstei de la care adolescenții răspund penal pentru faptele lor și cum nu pot „câștiga primii bani” decât respectând reguli stricte privind angajarea sau munca sezonieră.
  • Hugs Not Drugs! Problema consumului și traficului de droguri este arzătoare în cele mai multe școli din țară. Cum poți primi ajutor dacă ești consumator, unde și cum denunți traficul care se desfășoară în școala ta, toate întrebările unui tânăr care se simte neajutorat în fața acestui fenomen vor primi răspunsuri.
  • Hacking might be a crime! Infracțiunile informatice sunt o tentație uriașă pentru copiii noștri, iar ei trebuie să învețe unde se termină îndemânarea de a mânui calculatoarele și de unde începe încălcarea legii.

În timpul cursurilor, la care vor participa nume mari din avocatura bucureșteană, vor fi organizate și simulări de procese, pentru ca elevii să se familiarizeze cu sistemul judiciar românesc.
În modulele care vor fi predate sunt folosite cazuri reale din fiecare tip de infracțiuni și nu se va insista pe textele de lege sau explicații legale concepute într-un limbaj greoi, care să nu fie pe înțelesul copiilor. Mai multe detalii vă invit să urmăriți, aici.
https://www.baroul-bucuresti.ro/stire/start-fast

În concluzie, până la implementarea „Educației juridice” ca materie obligatorie în școli este bine ca avocații din România să vorbească cu copiii și adolescenții despre legi, respectarea regulilor și cum să fi un bun cetățean.
Mult succes tuturor elevilor implicați în proiect, precum și colegilor mei avocați!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Prin tribunale ca prin viață | Cel mai amplu proiect de educație juridică în școli – „Fii avocat în școala ta””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *