Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Prin tribunale ca prin viață | Divorțul – 30% din relațiile de căsătorie se finalizează cu un divorț

În ultima perioadă observ o explozie de divorțuri și cele mai multe ajung pe masa judecătorului. Este foarte complicat ca un judecător să decidă pentru tine și copiii tăi. De ce?
Pentru că experienţa unei despărţiri din perspectivă juridică are ca efect o traumă semnificativă asupra părţilor şi un impact puternic asupra copiilor. DA, copiii ajung să sufere cel mai mult din cauza divorțului dintre părinți.
Concret, dacă părinții nu se înţeleg și nu ajung la un acord, pasul următor este să meargă în instanţă, iar un judecător va trebui să ia decizii pentru ei și copiii lor.

Potrivit unei statistici publicate de Institutul Naţional de Statistică, în România, 1 din 4 cupluri divorţează. Cum s-a ajuns aici? Păi haideți să vedem ce spune statistica:

„Majoritatea celor divorţaţi s-au aflat la prima experienţă: peste 90% atât în cazul femeilor, cât şi în cazul bărbaţilor. Cele mai multe divorţuri s-au înregistrat în mediul urban, iar grupa medie cu cea mai mare rată a fost cea cuprinsă între 35 şi 39 de ani. Din cifrele prezentate de INS se poate observa că divorţurile s-au pronunţat în 46,2% din cazuri din vina ambilor soţi, 11,6% din vina soţului, 3,8% din cazuri din vina soţiei şi 38,4% din alte cauze.” – Sursa: INS

Este foarte grav ce se întâmplă! În aceste condiții, vă spun care sunt variantele de divorț prin care un cuplu poate divorța:

  • Pe cale administrativă, în fața ofițerului de stare civilă, fiind o procedură asemănătoare celei de la momentul încheierii căsătoriei. Ceea ce este important de cunoscut la această modalitate de a divorța este faptul că ea nu este posibilă în cazul divorțului cu copii minori.
  • Pe cale notarială, când părțile se prezintă în fața notarului public și îi comunică acestuia modalitatea în care doresc soluționarea amiabilă a tuturor aspectelor privind desfacerea căsătoriei, inclusiv măsurile privind copiii minori.
  • Pe calea instanței, aceasta fiind varianta cea mai des utilizată de către cupluri în situațiile în care părțile nu se înțeleg și nu reușesc să ajungă la un consens privind divorțul.

Însă, nu aceasta este partea cea mai complicată, ci atunci când soții au copii minori rezultați din căsătorie deoarece, împreună cu Divorțul se va stabili:

  • modul de exercitare al autorității părintești;
  • locuința minorilor;
  • obligația de întreținere a părintelui nerezident;
  • programul de legături personale cu părintele nerezident.

O altă chestiune importată și avută în vedere este „interesul superior al copilului”.
Ce este „Interesul superior al copilului”? Nu este doar o sintagmă lipsită de conținut, ci trebuie să fie cu adevărat lucru cel mai important ce-i va crea convingerea judecătorului să ia decizia cea mai bună.

Haideți să vedem ce spune art. 263 din Codul Civil cu privire la Principiul interesului superior al copilului:

„(1) Orice măsură privitoare la copil, indiferent de autorul ei, trebuie să fie luată cu respectarea interesului superior al copilului.

(2) Pentru rezolvarea cererilor care se referă la copii, autorităţile competente sunt datoare să dea toate îndrumările necesare pentru ca părţile să recurgă la metodele de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă.

(3) Procedurile referitoare la relaţiile dintre părinţi şi copii trebuie să garanteze că dorinţele şi interesele părinţilor referitoare la copii pot fi aduse la cunoştinţa autorităţilor şi că acestea ţin cont de ele în hotărârile pe care le iau.

(4) Procedurile privitoare la copii trebuie să se desfăşoare într-un timp rezonabil, astfel încât interesul superior al copilului şi relaţiile de familie să nu fie afectate.

(5) În sensul prevederilor legale privind protecţia copilului, prin copil se înţelege persoana care nu a împlinit vârsta de 18 ani şi nici nu a dobândit capacitatea deplină de exerciţiu, potrivit legii.” Sursa: Codul civil

O altă problemă care produce multă suferință și un alt motiv de război între soți este pensia de întreținere.
Să vedem ce spune art. 529 din Codul Civil cu privire la stabilirea şi executarea obligaţiei de întreţinere:

„Cuantumul întreţinerii:

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.” Sursa: Codul civil

De ce se ajunge de multe ori ca părintele care nu locuiește cu copilul să-și ascundă veniturile? Pentru că legea îl obligă să plătească conform veniturilor realizate.
Din păcate, sesizez cât de ușor unii părinți uită că au și obligații, nu numai drepturi. Mă gândesc, ce poate fi în sufletul copilului care nu are nicio vină că unul dintre părinți este așa de iresponsabil și de egoist! După ce că nu se implică în mod real la creșterea, întreținerea și educarea copilului lui, îi produce o stare afectivă care poate genera traume semnificative pe termen lung.

Prin urmare, mă interesează educația juridică a cetățeanului și vreau să aveți mai multe răspunsuri la problemele ridicate de mine astăzi. Motiv pentru care, vin către cititorii blogului cristoiublog.ro cu o emisiune pe care o realizez săptămânal.
Emisiunea poartă numele rubricii la care scriu și o puteți urmări la televiziunea A7TV, în fiecare luni, la ora 18:00 .

Astfel, luni, 21.09.2020, ora 18:00, în cadrul emisiunii „Prin tribunale ca prin viață” cu Mihaela Olaru, voi dezbatere tema: Divorțul și efectele divorțului cu privire la raporturile dintre soți și dintre soți și copiii minori
Invitați:
Corina Voicu – judecător Curtea de Apel Pitești
Giulia Crișan – avocat Baroul București
și pe Skype: Dr. Cătălin Luca – psiholog clinician principal.

În concluzie, conform unui studiu recent, 30% din relațiile de căsătorie se finalizează cu un divorț. Motivele sunt diverse, variind de la infidelitate și violența domestic, la neînțelegeri și nepotriviri de caracter, de noi depinde însă, cum vrem să ieșim din relație, fără a traumatiza copiii și familia extinsă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii