CCR a anulat întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României. Guvernul va stabili noua dată a alegerilor, iar procesul electoral va fi reluat în integralitate

Prin tribunale ca prin viață | Purtarea măștii în școală va fi obligatorie în continuare

Aș începe cu regulile care se conturează pentru noul an școlar 2021 – 2022, atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Fără nicio discuție, este clar că valul patru lovește România și zilnic crește numărul cazurilor de infectări cu Covid-19.

Cert este că pandemia, de data aceasta, va ține școlile deschise,  deoarece elevii au pierdut mult, atât din punct de vedere educațional, cât și emoțional. Am văzut cu toții cât de greu le este părinţilor să țină situația sub control, motiv pentru care au mare nevoie să aibă alături cadrele didactice, care să ajute copiii să recupereze pierderile suferite până acum și să aibă o stare mai apropiată de normalitate.

Apreciez modul de comunicare și informare publică a ministrului educației, Sorin Cîmpeanu, care a declarat că școlile rămân deschise până când incidența infectărilor cu noul coronavirus ajunge la șase la mie. De asemenea, ministrul a mai spus că elevii vaccinați vor fi avantajați în cazul în care într-o clasă se descoperă un elev infectat.
„Doar cei nevaccinați vor învăța online, în timp ce colegii imunizați rămân în clase”, a motivat ministrul, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a spus că elevii vor trebui să poarte măşti de protecţie în interiorul şcolii, dar şi în exteriorul acesteia la festivitatea de deschidere. Măştile vor fi asigurate de unităţile şcolare, ceea ce este foarte important.

De asemenea, am înțeles că ordinul comun privind regulile de protecţie sanitară în unităţile de învăţământ va fi semnat miercuri.
Citez:
„Vom încerca să acoperim absolut toate situaţiile posibile cu care ne putem întâlni pe parcursul anului şcolar 2021-2022. Toate aceste lucruri vor fi clarificate şi făcute public miercuri, la ora 10:00, odată cu semnarea ordinului comun ministrul Educaţiei – ministrul Sănătăţii”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat ce reguli sunt avute în vedere pentru eventualitatea în care rata de infectare trece de șase, ministrul Educaţiei a spus: „Cele anunţate. Va trebui să ne asigurăm că sunt respectate măsurile sanitare, va trebui să ne asigurăm că există măşti de protecţie suficiente, va trebui să ne asigurăm că şcolile sunt pregătite.”

Ministrul Educației a argumentat de ce este normal să permită organizarea de festivităţi de deschidere a anului şcolar, cu două condiţii:
„prin excepţie, masca fiind obligatorie la interior, în data de 13 septembrie ea va fi obligatorie şi la exterior pentru că sunt aglomerări mari de persoane care se creează, elevi, părinţi, bunici, profesori, şi durata să fie de maximum o oră şi jumătate”.

Întrebat dacă unităţile şcolare vor asigură măşti de protecţie, oficialul a afirmat: „Este o întrebare firească, există stocuri suficiente de măşti de protecţie. Există câteva milioane de măşti de protecţie în rezerva de stat gestionate de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, există la Ministerul Sănătăţii, există la autorităţi locale.

Mergând mai departe în documentarea mea, este important să știți că s-a realizat un sondaj online de către Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi, unde părinţii au fost invitați să-şi spună punctul de vedere cu privire la vaccinarea copiilor și la modalitatea de învățare. Iată răspunsurile:

  • 55% dintre părinţii nevaccinaţi nu îşi vor imuniza nici copiii;
  • 7,3% dintre respondenţi şi-au vaccinat anti-COVID copilul;
  • 14,9% spun că nu ȋi pot vaccina, deoarece nu există ser pentru categoria de vârstă a copilului;
  • 2,5% susţin că nu doresc să-i vaccineze deoarece au contraindicaţii;
  • 4,1% dintre părinţi declară că intenţionează să-şi vaccineze copilul;
  • 76,1% cred că autorităţile trebuie să le permită părinţilor să decidă individual dacă merg sau nu copiii fizic la şcoală;

La chestionar au răspuns 35.455 de persoane, majoritatea cu studii universitare, vârste curpinse între 30 – 49 de ani şi preponderent femei, astfel profilul respondentului fiind de părinte informat şi implicat în educaţia copilului său.

La întrebarea „Sunteţi o persoană vaccinată împotriva SARS-CoV-2:

  • 47,9% dintre părinţii respondenţi au spus că nu sunt vaccinaţi;
  • 43,2% sunt vaccinaţi;
  • 8,9% nu au dorit să răspundă;
  • 88,65 % dintre cei care au răspuns la chestionar vor ca şcoala să înceapă fizic;
  • doar 6% cred că ar fi mai bine ca activitatea didactică să se desfăşoare tot online;

Iar dacă elevii/preşcolarii locuiesc cu persoane vulnerabile:

  • 52% dintre respondenţi consideră că trebuie să li se permită acestora, la cerere, să urmeze cursurile ȋn sistem online;
  • 19,9% consideră că nu trebuie să li se permită;
  • 28,1% nu ştiu/nu au răspuns.

Sursa: Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi

O altă chestiune importantă și de reținut vizează organizarea unor runde interactive de informare și conștientizare asupra importanței vaccinării. Este adevărat, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu,  că numai 4% (30.000) dintre copiii de 12-15 ani s-au vaccinat până acum, însă vaccinarea la această categorie de vârstă se desfășoară numai din iunie, iar în ceea ce privește profesorii, doar 60% dintre aceștia sau vaccinat.

Din acest motiv, ministrul Sorin Cîmpeanu solicită stabilirea la nivelul fiecărei școli a câte unei persoane desemnate cu sarcina de a facilita întâlniri între părinți și reprezentanți ai direcțiilor de sănătate publică județene, pentru o mai o mai bună informare cu privire la importanța și necesitatea vaccinării și, evident, despre eventuale riscuri.

Din analizele pe care le-am văzut și în alte țări care au deschis școlile, masca rămâne poate cea mai eficientă în această situație. Dacă se respectă portul măștii, șansa de transmitere în școală este foarte mică. Există chiar cifre, date pe care le-am citit recent, care arată diferența între a nu se purta mască și a se purta mască, care ar fi infectarea în cadrul școlii și unde infectarea s-ar reduce semnificativ dacă portul măștii se respectă, și la nivelul profesorilor, și la nivelul elevilor”.

În concluzie, deschiderea școlilor în data de 13 septembrie, vine cu măsuri clare, cea ce înseamnă că respectarea regulilor de protecție sanitară, cum ar fi purtarea măștii în spațiile interioare rămâne forma cea mai sigură de protecție.

Este nevoie de o colaborarea serioasă între toate instituțiile statului implicate direct în susținerea și eficientizarea actului educațional, mai ales a autorităților locale și centrale.

De asemenea, vaccinarea anti-Covid este singura soluție eficientă pentru a crește siguranța elevilor, studenților și a cadrelor didactice într-un număr cât mai mare și pentru o perioadă cât mai lungă de timp.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Prin tribunale ca prin viață | Purtarea măștii în școală va fi obligatorie în continuare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *