Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia cu 87,97 la sută

Problema e dacă Ludovic Orban va merge să-i țină locul lui Klaus Iohannis la Treaba mică sau la Treaba mare

– În direct din Bordelul politic românesc –

Observatorul Antenei 1 mi-a cerut opinia pentru un grupaj intitulat Dezbatere despre dezbatere. Se înțelege că-i vorba despre dezbaterea națională ivită și înflorită din refuzul lui Klaus Iohannis de participa la o confruntare cu Viorica Dăncilă. Titlul mi se pare deosebit de inspirat pentru denunțarea realității numite Bordelul politic românesc. În alte locuri din lume, inclusiv în Caraibe, un astfel de refuz ar duce la pierderea alegerilor de către Klaus Iohannis. Nu de alta, dar Poporul alegător ar sesiza în acest refuz disprețul profund al candidatului Klaus Iohannis față de el, Poporul alegător. Klaus Iohannis va cîștiga însă al doilea tur la scor. Asta, deoarece, așa cum n-am obosit să scriu de ceva timp încoace, alegerile prezidențiale din 2019 se țin pînă la urmă (puteau fi foarte bine anulate) pentru a oferi lui Klaus Iohannis prilejul de a le cîștiga la scor, dar mai ales de a se mai scălda nițel în spuma Cultului personalității. Un fel de Congres al PCR convocat teoretic pentru alegerea lui Nicolae Ceaușescu în fruntea partidului, practic, pentru a-i da oferi lui Nicolae Ceaușescu un noul moment de Cult al Personalității.

Un candidat are dreptul să facă tot ce vrea în campania electorală. Chiar să umble gol prin Centru cu nevastă-sa de mînă, în pufoaică și cu bocanici de vînător de munte în picioare. Klaus Iohannis nu e un simplu candidat. E președintele în al unei țări membre a Uniunii Europene și mai ales un politician care se vrea stîlpul democrației în România. Refuzul ascunde disprețul Conducătorului Klaus Iohannis față de Poporul român. Dar și faptul că-l doare în cot de electorat, cîtă vreme Generalii i-au garantat realegerea. Și nu oricum, ci în triumf.

Ciudat ar putea trece faptul că politicieni, dar mai ales lideri de opinie se întrec în a-l justifica pe Klaus Iohannis. Normal ar fi ca doar președintele și echipa de campanie să se întreacă în justificări. Klaus Iohannis stă liniștit. Presa lucrează pentru el. Se confirmă astfel ipoteza mea că la alegerile din 2019 a funcționat și funcționează Cartelul Pro-Iohannis. Deși unii lideri de opinie și unele instituții de presă au justificat atacurile mizere împotriva lui Dan Barna prin antipatia lor față de candidatul USR, în realitate atacurile au ținut de publicitatea electorală făcută lui Klaus Iohannis. Culmea, un Cartel din care fac parte și multe instituții de presă apropiate de PSD.

De ce refuză Klaus Iohannis confruntarea cu Viorica Dăncilă?
Pentru că el suferă de mania bunei păreri despre el însuși. Boală de care de care a suferit Nicolae Ceaușescu. Vi-l imaginați pe Nicolae Ceaușescu participînd la o confruntare publică în vederea postului de președinte cu un alt lider comunist? Vi-l imaginați pe Nicolae Ceaușescu dînd un interviu unui ziarist român? Nicolae Ceaușescu n-a admis asta, nu pentru că se temea, ci pentru că i se cultivase și-și cultivase imaginea de Soare de pe cer, de Nemuritor, de El, Însuși. O confruntare cu un alt lider ar fi însemnat ceva de neconceput pentru Nicolae Ceaușescu.

La fel și Klaus Iohannis.
În viziunea lui Klaus Iohannis el e Nemuritorul, Monarhul absolut, Dumnezeu coborît în Dealul Cotrocenilor. Ce-ar însemna o confruntare cu Viorica Dăncilă? Un moment condus de un moderator. Moderatorul va putea să-l întrerupă pe un candidat, ba chiar să-l întrebe ceva. Klaus Iohannis nu se imaginează întrerupt de vreun muritor, fie el și ziarist. Cum adică, să vadă românii că El, Însuși transpiră? Mitingul din 21 decembrie i-a fost fatal lui Nicolae Ceaușescu nu pentru că din el s-a născut demonstrația de la Dalles, ci pentru că întreaga țară a văzut că Nicolae Ceaușescu e întrerupt din discurs. Nicolae Ceaușescu întrerupt?! Așa ceva nu se întîlnise pînă acum într-o Românie în care cei care urmau să dea mîna cu el erau verificați de Securitate dacă s-au dezinfectat.

Duminică noaptea, după ora 23, am intrat în direct prin telefon la România Tv. Pe fir se afla și Rareș Bogdan. Fostul jurnalist, actualmente prim vicepreședinte al PNL, polemiza cu ipoteza – lansată de dușmanii domnului Președinte, zicea el – că în turul al doilea Klaus Iohannis va refuza să participe la o dezbatere cu Viorica Dăncilă. Rareș Bogdan vorbea de un Klaus Iohannis care nu se teme de interviuri, de confruntări. În sprijinul susținerii sale el aducea vorba de un interviu luat de el și de mine lui Klaus Iohannis în 2014, interviu excelent, invoca Rareș Bogdan părerea mea. Duminică, spre luni, la ora 23 și ceva, Rareș Bogdan paria că președintele va participa la o dezbatere măcar. Luni, Klaus Iohannis a anunțat că refuză să participe la orice dezbatere. Luni spre marți noaptea, același Rareș Bogdan,scria pe facebook despre cele cinci motive pentru care Klaus Iohannis nu trebuie să participe la o confruntare cu Viorica Dăncilă. Citez:

„Stilul candidaților PSD de a transmite mesajele atunci cînd se află într-o confruntare este extrem de toxic. Ei invocă pe post de argumente minciuni sfruntate. Este o tactică intenționată, menită să atragă adversarul în capcana de a demonta minciunile, în loc să-și prezinte viziunea. Consultanții care au sfătuit-o pe Dăncilă să ceară o dezbatere au recurs la o asemenea tactică exact cu obiectivul de a-l împiedica pe domnul președinte să-și promoveze mesajul. Ei știu că șeful statului nu ar putea să nu contrazică gogoșile PSD, bazate pe cifre false legate de nivelul de trai și «rezultatele guvernării». Dar mai știu ceva: fiind ocupat să le demonteze, ar irosi timpul în care ar trebui să întărească propria viziune asupra a ce înseamnă «România normală».”

Nu voi pune la îndoială facultățile mintale ale celui care a scris aceste rînduri. Deși ar trebui. Cum adică? Candidatul Klaus Iohannis are treburi mai importante decît să canideze? Pun la îndoială facultățile morale ale autorului. Facultăți grav afectate din clipa în care jurnalistul Rareș Bogdan a decis să treacă în tabăra politicienilor. Deraierea e cu atît mai mare cu cît Rareș Bogdan, cîndva jurnalist, nu numai că nu tace, surprins de decizia lui Klaus Iohannis de a nu participa, dar mai mult se străduiește s-o justifice. Neîndoielnic, Rareș Bogdan nu crede o iotă din ceea ce scrie. De ce a scris așa? De ce n-a tăcut?

Pentru că în PNL s-a declanșat o bătălie crîncenă de a-i dovedi lui Klaus Iohannis lingușire nețărmurită. Rareș Bgodan s-a trezit concurat de Raluca Turcan, de Alina Gheorghiu, de Ludovic Orban. Putea să-și permită el să tacă în aceste condiții? Duminică seara, înainte ca Klaus Iohannis să țină discursul, am văzut la televizor o scenă de Gogol logodit cu Caragiale. Klaus Iohannis se instalase la pupitru. Rareș Bogdan a făcut țuști lîngă umărul său stîng. I-a luat-o înainte lui Ludovic Orban. Bietul Ludovic s-a dus repede în partea dreaptă. Aici însă, tot prin formula țuști, se lipise de umărul lui Klaus Iohannis Raluca Turcan. Ludovic Orban a pornit bătălia de ocupare a locului. A vîrît mai întîi tărtăcuța printre cele două capete. Apoi a început să-și facă loc discret, dar ferm, dînd din coate, între Klaus Iohannis și Raluca Turcan. Profitînd de un moment în care Raluca Turcan uitase de ea fericită că-i îmbrăcată în pantaloni, Ludovic Orban a dat-o deoparte. Și uite așa a ajuns în dreapta lui Klaus Iohannis. Nici o deosebire în această scenă între cele în care tovarășul Bobu se bătea cu tovarășa Găinușe pentru a fi lîngă Tovarășul.

Înfruntarea din seara anunțării rezultatelor a continuat cu înfruntarea cine e mai ploconitor în justificarea refuzului lui Klaus Iohannis. Din nefericire pentru Rareș Bogdan a cîștigat Ludovic Orban. Experiența acestuia din urmă la cîntat la mandolină și-a spus cuvîntul.

Ludovic Orban s-a arătat dispus să meargă în locul lui Klaus Iohannis la confruntarea cu Viorica Dăncilă. E doar începutul unui nou destin pentru Ludovic Orban.
Cel de ținător de loc pentru Stăpînul de la Cotroceni.
Deși Nemuritor, Klaus Iohannis e încă om.
Ca orice om merge la WC pentru treaba mare și treaba mică.
Înțelegem disponibilitatea lui Ludovic Orban de a merge în locul lui Klaus Iohannis.
Problema e dacă va merge să-i țină locul lui Klaus Iohannis la treaba mică sau la treaba mare.

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

55 comentarii pentru articolul „Problema e dacă Ludovic Orban va merge să-i țină locul lui Klaus Iohannis la Treaba mică sau la Treaba mare”

  • Nu vezi ba ca te comporti ca o fiara incoltita? Vii cu niste scenarii cretine, pe care le dezvolti in jurul unui cuvant sau expresii scoase dintr-un context mult mai amplu, iar cand iti aduc argumente care dovedesc cat kkt mananci, schimbi macazul: scuipi, injuri, dezvolti o cu totul alta intriga..Nu ai toate tiglele pe casa, baietica!

    • Ete ca ne-a sters postarile..dar tu stii la ce m-am referit.

    • … zise hartuitorul blogului.
      Nebunule, tu, care te tii de mine ca un hartuitor din filmele de groaza! Nu ai vrea cumva, atunci când tu ma provoci jignindu-ma, ca eu sa fiu calm si sa-ti apreciez injuriile?! Du-te naibii, prefacutule, ca m-ai enervat suficient azi!
      Ai intrat la ora 21, de exemplu, sa ma faci tembel, fara ca eu sa fi avut treaba cu tine si apoi, tot tu vii sa-mi faci morala. Asa ai facut în fiecare zi, nesimtitule! Marsh!

      • Nu-ti fac morala, ca nu stii ce-i aia..ca esti tembel, normal, daca vii cu linkuri din site-uri securistoide! Du-te ba si linge-i pe aia, ca-s fratii tai, nu le varsa dejectiile p-aici.

  • Bazdaganie, nu e de mirare ca esti asa tembel, numai de la ziaristii.com si comisarul.ro iti iei lumina.

    • Ba, scandal, iar începi?!
      („Vai, nuuu, eu nu am început niciodata cearta”, va zice din nou perversul Nikola!)
      Du-te la culcare, circarule!

      • Du-te pe evz. si mai lamureste-te înca o data ca Ion Cristoiu îsi publica „Gândul ” întâi acolo, nu pe blog. („Klaus Iohannis a oferit Poporului Român o femeie gonflabilă pe post de femeie reală”). O zi întreaga m-ai contrazis pe acest subiect, în stilul tau injurios, asinule!

        • Te-am contrazis pe cu totul altceva, dar te-ai agatat de un singur cuvant, ca sa-ti pastrezi statutul de ¨plutitor¨ 🙂

      • Marsh!

  • Am remarcat disciplina militara de la monologul iohanist.
    Asa ca ma intrebam care e diferenta intre dictatura comunista si dictatura neo-fascista: in loc de vizite nocturne ale celor din Volgi negre vor veni DNA in Mercedesuri, cu biblii de pus degetul mijlociu pe ele?
    Romanii vor vota si vor striga, apoi (cei ce raman liberi, nu membrii psd), aplaudand disciplinat „Clawns merdkel si poporul, uraaaa uraaa?”
    Romanii au memorie scurta, poate si cod genetic de slugi, deci pare ca istoria se va repeta. Dovada? rezultatele la vot.
    Chiar merita generatia urmatoare sa cunoasca alimente pe cartela, de dragul „datoriei externe”… daca asta cere…

  • Mai bine Al Capone,
    Decât … mascalzone!
    Mai bine discotecar,
    Decât să nu ai habar!
    Guvernul, abia numit,
    Numai găuri a găsit!
    Când vorbește nenea Câțu,
    Stă în coadă chiar și mâțu!
    Iar celor care-l ascultă,
    Le treb’e răbdare multă!
    A fost rău cu Eugen,
    Dar mai rău cu selfie-man!

  • Cosmin Gușă consideră că gen Coldea ar fi „lebăda neagră”apărută în cursul campaniei electorale premergătoare acestor alegeri!
    Nu înseamnă că n-aș fi de acord, în principiu, dar eu cred că nu va fi aceasta singura „bombă”, ba din contră, vor urma și altele care vor exploda in zilele rămase până la turul doi! Apropo era cât pe ce sa devină (dacă n-a devenit cumva) tot o lebădă neagră fake news-ul cu casca!
    Rămâne de văzut ce impact va avea în rândul alegătorilor!?!

    • Cred că lebăda neagră va fi dosarul 10 august, declasificat, și raportul care nu poate fi făcut public! Că știu ei, băieții, de ce!

  • Bravo!!!

  • Bazdaganie, vezi ca ti-a aparut prietenul pe care l-ai dat in gat la FB.. 😀
    Sho pe el, ca iar ti-l face pe Balalau, nazist!

    • Dumnezeu cu mila. M-am lamurit mai târziu ca-i caz clinic.
      Si pentru tine am întelegerea cuvenita.

      • Care intelegere, ¨monsier vasile¨, asta de ieri:
        ¨Boule , cine începe de fiecare data cu invectivele, scârbosenie?! Descreierata a fost ma-ta, ca nu te-a stiut educa!¨
        ????
        Cred ca e o mare diferenta intre ceea ce-ti doresti tu sa fii si ceea ce esti in realitate. Prosteste-i pe altii.

        • Da, ba, perfidule, dupa ce m-ai facut „descreierat”, fara sa te jignesc deloc. Se întelege si din copy-paste ca asa a fost, du-te naibii, ca m-am saturat de tine! Baaa, fara sa hartuiesti pe cineva p-acilea, nu esti sanatos! Cara-te!

          • Aaaa, deci esti plin de intelegere, zen, pana iti zice unu´ceva de dulce…dupa aia preia controlul dihania din tine!!! 😀
            Vezi ca azi ti-a luat-o inainte, pentru ca eu nu-ti adresasem nicio insulta..

          • Doar creierasul tau neted poate pretinde ca este posibil ca, astazi, tu sa ma terfelesti cu sete fara motiv, iar eu, mâine, sa te tratez cu manusi, ca si când nu s-ar fi întâmplat nimic în urma cu o zi.
            Baaa, nu mi te mai adresa, asa cum fac eu (se vede din toate postarile ca tu începi) si punem punct acestor discutii caraghioase care-o supara pe Ada si pe alti postaci, cu siguranta! Potoleste-te naibii, si eu nu o sa te mai bag niciodata în seama, asa cum am facut-o înainte sa începi sa ma hartuiesti. Dégage!

          • Ce o mai dai la intors, jigodie…Pana acum spuneai ca tu nu ma ataci niciodata primul, azi si ieri insa ai facut-o, acum zici ca ai ramas agatat la ziua de ieri?
            Deci ai un usor retard..retardatule?

          • Si mai termina cu guduratul asta pe langa personajele feminine, ca esti patetic!!

          • Minti si minti si minti…
            Uite ce ti-am zis ieri, prima data, când ti-am raspuns:
            „… Ai început s-o tragi în bara ca Adriana Petrescu… ” si
            „…bravo, ba, vorbesti ca un pesedist autentic.”
            Da, ba, ce urât ti-am vorbit, ce jigniri ticaloase, asemeni tie, ti-am adus!
            Îti mai spun înca o data: vezi-ti de necazul tau si ocoleste-ma, ca-ti faci un bine!

          • Holbeaza, holbeaza si holbeaza bivole ochii, ieri am zis ca m-ai atacat primul, azi am zis ca m-ai insultat primul. Stiu ca ti-e greu sa faci diferenta, dar nu trebuie sa dai in balbaiala pentru atata lucru.. 🙂

          • În nemernicia ta, crezi ca poti convinge invocând situatii pe care doar tu le vezi asa, sau minti, precum ziceam. Baaa, ti-am zis, renunta sa mi te adresezi… face bine sanatatii tale mintale!

          • Ah, ok. N-ai argumente, asa ca doar schelalai, ca sa nu taci. Briliant!!

  • Urîti-va unii pe altii asa cum eu v-am urît pe voi!
    si dupaia…votati-ma!

  • Un exercitiu de imaginatie, daca-mi este permis. 😆

    Iohannis si Orban, înaintea întâlnirii cu electoratul (sau cu Viorica Dancila, daca se razgândeste).
    Iohannis: „Trebuie sa fug, am o treaba de rezolvat. Mare.”
    Orban: „Stati linistit, sefu, nu va deranjati! Fug eu sa rezolv.” 😛

    • Parca nu mi-a iesit prea bine. Eu nu stiu nici sa spun bancuri, darmite sa le compun. 😛
      Variante?

      • Eu știam o variantă cu Sir și John:
        Sir: John, unde mergi?
        John: la toaletă, Sir.
        Sir: Ce faci, treabă mică, sau mare?
        John: De ce mă întrebati, Sir?
        Sir: Dacă faci mică, ia-o și pe-a mea, că mie mi-e lene! ???

  • Flebețea mea!
    Nimic, nimik?!?
    La ultima ta postare încă bîntuiam pe cărările montane.

  • Măi, dragă!
    Ce-i cu tine de n-ai postat pînă la ora asta, ăăă?!

    • Cît despre Tectonicul Amon Cardin, ce să mai!
      Toate profețiile s-au dus pe arătură.
      Că tot era cu munca la cîmp.
      Ha, ha, haaa!

      • Si cât s-a mai luptat! Probabil ca nu mai posteaza tocmai din cauza rateurilor date la capitolul „profetii”, sau este si el dezamagit de halul în care a ajuns pesedeul sub conducerea Danciloaiei.

    • A!
      Văd că ai postat întocmai și la timp sus.
      Scuze!
      Citesc editorialul Maestrului, postez gîndul meu, apoi parcurg lista de comentarii.

  • Acum, despre cel Însuși KWI!
    Tipul are multe defecte dar, există un factor pozitiv ce-l determină a fi continuatorul mandatului: alura!
    Explicațiile sunt de prisos, pierdere de timp sau, polemici inutile între mine și confrații de pe blog.

    • Alura s-ar putea să-l recomande, dar nu și BUBELE! Atât la propriu, cât și la figurat! Iohannis încă nu se poate considera câștigătorul în turul doi!
      S-ar putea ca, de astă dată, „iepurașii” USR-isti să-l trădeze, ceea ce ar putea fi chiar acea nouă LEBADĂ NEAGRĂ, la care se referea aseară Gușă!

  • Observ pledoaria dvs. pro Barna.
    De ce n-aș crede, ca cititor al clipei ce sunt, că Însuși El, Barna, a fost cel mai iepure dintre iepuri, îhm?!?
    Pînă și Dogioaica a capitulat pe tema asta.

    • Daca-mi aduc bine aminte, Ion Cristoiu a avut un editorial în care îl considera pe Barna iepurele candidatului Iohannis. (Poate la acest editorial ai facut referire.)

    • Probabil, unii dintre usr-istii lui, l-au trădat, lucru la care el nu se aștepta!

  • Nu inteleg de ce il calificati pe Iohannis ca politician! El este un foarte, foarte modest politruc (auto definire)!

  • De ce tăiați (iar) comentariile?

    • La ora postării n-are cine-ți tăia comenturile. Dacă ai mai multe name-uri, softul (altul decît cel de la STS), își cam face treaba (aia mică sau, aia MARE – vorba Maestrului).
      Hi, hi, hiii!

      • Este vorba despre Breaking news-ul de el cel cu „casca” lui Iohannis, care, de fapt a fost tăiat cu totul !
        Îți recomand să nu te mai repezi ca curca in lemne, dacă nu știi despre ce-i vorba, caci (!) s-ar puțea (!) să ți-o cam iei, deocamdată verbal, … p’ormă, mai vedem! ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *