Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Raiul ca NFT

În 2020, la întâlnirea anuală a Forumului Economic Mondial, a ținut un discurs și marele guru al plasticului noetic YN Harari, mare gânditor politic improvizat, dar mai ales propagandist de vază al corporatismului modern. Printre argumente circulare și scorneli misticoide despre Big Data și Inteligența Artificială, domnia sa a strecurat „subtil” și câteva lucruri scandaloase pentru bunul-simț pe stil vechi: inegalitatea, dictatura (înrobirea individului) și revoluția biologică sunt după colț, joacă barbut cu fabuloasa tehnologie a Inteligenței Artificiale (zeiță la care domnia sa se închină necondiționat), așa că avem neapărat nevoie de… Ați ghicit: soluții globale! Și, ca să ne arate cât de proști suntem, ne dă și un exemplu. Dacă Franța și Croația joacă fotbal la Cupa Mondială – puf! Globalismul întruchipat! Doar pentru că două echipe din națiuni diferite au acceptat „să joace după aceleași reguli”. Bineînțeles că e un semn de globalism. Așa cum a fost și primul schimb comercial din istorie, despre care știm că trebuie să fi avut loc în afara comunității (și după aceleași reguli, că altfel n-ar mai fi fost schimb), numai că nu știm când, fiindcă la vremea aia nu prea aveam mijloace să-l consemnăm.

Inepțiile copilului-minune al propagandei occidentaloide sunt mult prea numeroase pentru a fi tratate într-un articol. M-aș mai opri însă la una care mi s-a părut de-a dreptul hazlie. S-ar părea că adunătura sindicală de plutocrați juisează la auzul ei: filosofia e falită. Înțelepții planetei nu mai pot ajuta sindicatul politic, pentru că nu mai pot conceptualiza noul rai și noul iad pe care-l vestesc infotehnologia și biotehnologia. Teza asta e absurdă pe toate părțile. În primul rând, gânditorii n-au mai ajutat politica de multicel (altfel decât cu opere de legitimizare sau propagandă), iar dacă ne uităm la ultimele secole găsim cu greu un deceniu în care vocile preferate public și academic să nu fi fost trâmbițe care chemau tânguitoare la supunere întru atingerea unui presupus bine comun. Și asta într-un context în care aproape întotdeauna au existat minți crâcnitoare. Prin urmare, cu sau fără înțelegere, regimurile (inclusiv astea contemporane, de joasă și foarte joasă altitudine intelectuală) n-o să ducă lipsă de trompete filosofice. (În fapt, însuși discursul autorului e o dovadă a nulității tezei emanate de el.) În al doilea rând, n-am dus niciodată lipsă de gânditori capabili să conceptualizeze întreaga sferă a vieții sociale, cu toate feliuțele ei. Singurul lucru complet schimbat în secolul disoluției morale este cotropirea umanității de către morbul spectacolului de mase, de care scapă cine poate. După cum vedem zilele astea, nu doar științele (tot mai progresiste) pot fi subiect de spectacol, ci și războiul. Bine condimentat, firește, cu numere de prestidigitație economică pe care, ca de obicei în lumea noastră educată, nu prea le înțelege nimeni. Sau, ca să nu fim așa tranșanți, sigur nu le înțeleg cei care ar trebui să le înțeleagă. (Altfel nu s-ar repezi să ceară sancțiuni care le învinețesc ochii și nu numai.)

Nu e nimic tragic sub soare. Omenirea e bine antrenată pentru dansul cu forțe nimicitoare. Însă festivalul care urmează o să ne usture pe toți, indiferent ce poziție avem față de portul măștii, neutralitatea de gen, „legalitatea războiului” (sic! confuzia între legalitate și legitimitate din capul guvernanților e grăitoare pentru gradul de înțelegere a situației actuale) sau încălzirea gogoloiului. Și nu doar la facturile pentru utilități, unde grangurii și-au împărțit deja biberoanele. „Filosofia falită” e soră bună cu „gândirea critică” (logica falită), după cum ne-au arătat anii din urmă. Dar asta nu înseamnă că disciplinele în sine au dispărut, ci doar că au căpătat virusul la modă: au făcut progrese, așa că sunt de nerecunoscut, dacă nu ți-au plecar neuronii la război. Cu siguranță mai avem minți neafectate de progres, care înțeleg bine că problema nu stă în incapacitatea de conceptualizare a filosofilor, ci în incapacitatea miliardarilor de a înțelege ce înseamnă conceptualizare. (De la politicieni nici nu trebuie să avem pretenții, după cum ne-a arătat istoria, cu doar câteva excepții.) Asta în condițiile în care au apărut voci (pe asta am văzut-o chiar la momentul publicării, și constat acum că a fost preluată de diverse organizații de presă din străinătate) care arată că nu e deloc o idee rea să chemi un filosof la conceptualizare. Sigur, ideal ar fi să dai peste unul profitabil, că profitori se găsesc pe toate drumurile.

Există multe exemple care demonstrează stringența problemei de mai sus, dar unul e mai grăitor decât orice puzderie de subtilități: Big Data. Felul în care e utilizată azi această pilulă magică vrăjește toți perușii filosofarzi, scoțând în relief uriașa diferență dintre speculațiile unei gândiri apetente (wishful thinking) și înțelegerea mai profundă a unui tablou complex. În primul caz te alegi cu „învărare produndă” și „rețele neurale” (adică moduri sofisticate de a te încălța cu poșete și a-ți pune chiloți pe cap). În al doilea, ai putea descoperi cum să întrebuințezi „petrolul secolului XXI” și altfel decât pe post de gaz lampant ori pistol de jucărie cu care încerci să jefuiești populații întregi deodată, fără să te întrebi dacă e o practică rentabilă pe termen lung. Amănuntul hazliu că fanii BD se suprapun binișor cu baza clienților de NFT-uri și criptomonede nu face decât să sublinieze raritatea capacității de conceptualizare. Nu putem decât să sperăm că, atunci când o să se termine circul mondial, n-o să ne numărăm printre cei pentru care raiul o să fie un NFT.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Raiul ca NFT”

  • Am si eu o intrebare. Oare a calculat cineva, asa ca „divertisment”, cat din timpul petrecut de (cica) Homo Sapiens pe Pamant a fost razboi si cat a fost pace? Ca mie-mi da cu virgula, recte pacea a fost mereu o „rara avis’. Asta asa, ca sa nu ne departam de realitatea aia adevarata si sa nu visam umed! Hai sa traiasca pacea, ca e dama bine!

    • Cand e ocupatie, e pace, cand nu – e razboi. Cu calculele nu le am.

      • Corect. Cand eram ocupati de rusi era pace. Acum suntem ocupati de americani si e pace. Fereasca D-zeu sa devenim neocupati, n-asa? Hmmm, eu stiam ca e naspa cand e ocupat, nu cand e liber. Ca doar asa s-a inventat step-ul de catre Ivan Ivanici care avea doispe copii si o singura buda. Cu calculelelele nici eu nu le am da’ le mai nimeresc. Macar ma stradui. Unii le inghit gata mestecate si fac din asta o virtute. Hai Salam Aleycum, ca la Paris la geo!

      • @cib: Dar nu am spus ca a fost sau e bine, era constatarea care cred ca ne supara pe toti cei care nu suntem ipocriti.

  • Ca de obicei, original si veniti cu idei care ne trimit la gandit, iar acest articol in mod deosebit – pentru mine cel putin.
    As putea sa incerc sa raspund simplu doar la ceva tot simplu: „Amănuntul hazliu că fanii BD se suprapun binișor cu baza clienților de NFT-uri și criptomonede”. Cred ca asta se intampla pentru ca acestea trei au in comun sau ar putea avea blockchain-urile. (Unde e doar cu „ar putea avea”, cred ca inca ne jucam.) Iar zona blockchain nu a fost neglijata de filozofi, din ce stiu, cel putin in sensul „suntem aici, mai departe ce facem?”.

  • Problema e ca acesti nebuni cu bani si ifose inca nu s-au prins de ceea ce pana si Azorica stie: natura invinge intotdeauna. Ma mir insa ca n-au gasit nici macar un prapadit de IT-ist care sa le sufle la ureche ca „garbage in, garbage out”. Oricum, spectacolul e grandios si seamana incredibil de mult cu funicularul din Zorba. It’s just a splendiferous crash!

  • pe om il cerni plenar daca ii oferi Iadul imbracat in hainele Raiului.
    care pune botu’…ala e.

    faza e ca…daca Raiul pe Pamant presupune manifestarea Nemuririi…sa vezi coada, nenica, la cumparat ‘nemurire’ pe 30 de arginti :))

    pandemia de covid a ridicat excitarea la cote nemaiintalnite in cazul majoritatii oamenilor, iar astava dus la manifestari care altfel, poate, ar fi ramas adanc pitite in sinele oamenilor.
    io…in timpul pandemiei de covid am fostvsurprins sa constat ca pe unii oameni mai ca nu i mai cunosteam, atat de mult se schimbasera in decurs de citeva luni.

    pandemiile care i au urmat celei de covid, insa si cele care vor urma, doar vor excita si mai adanc sinele oamenilor.
    atunci cind Raiul pe Pamant se va manifesta contrastul va fi atat de puternic incat maretia Raiului, varianta loco, va fiborbitoare.

    cu ocazia razboiului am zis, initial, ca…sa vezi ca astia zic timpeniile pe care le indruga… pentru ceva parale. insa ulterior am observat ca cel putin in unele cazuri nu e chiar asa:))), oamenii aia…chiar cred in ceea ce zic, asta fiind si momentul in care mi am zis ca…nu prea mai e cale de scapare, ca oamenii au fost dati bine pe brazda:)). vazul le a fost maltratat in stilul Melc, pas cu pas, fara sa ti dai seama, pina cind ajungi in faza in care ..te uiti la negru si il vezi alb:))

    circul mondial o sa se termine atunci cind va incepe Raiul pe Pamant,
    sa vezi atunci circ, nenica:))))

    cel care il va cerne pe om de antiom este Raiul pe Pamant.

    ce i se cere omului?
    Nimic!:))))
    Pentru ca ceea ce i se cere este…sa ramana om, atata tot
    Insa…nimic mai greu , atunci cind ti se va oferi in dar ‘nemurirea’, insa ce tre sa faci e sa schimbi…o nimicura din ceea ce esti…
    ––-
    cite parale sa mai faca Stiintele Lumii, daca IA e cea mai desteapta din Univers si in cazul in care si tu te conectezi cu ea esti la fel de destept?!:)))
    IA e…desavarsirea muncii omului legat ombilical de Pamant. Atit a stiut omul sa construiasca:)))
    pe de alta parte chiar manifestarea acestei constructii ii va excita intr atat de adanc pe unii oameni incat…isi vor regasi sinele, nascandu se a doua oara…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *