Nicolae Ciucă: Coaliţia de guvernare cu PSD se opreşte aici. Rămânem în Executiv ca să împiedicăm escaladarea abuzurilor

Rechizitoriul în Dosarul Mineriadei ar trebui să includă și Diversiunea din 13 iunie 1990

După cum am anunțat și în Jurnalul meu video, duminică, 14 iunie 2020, voi fi prezent la Antena 3, la ora 17, într-un reportaj realizat de Ana Maria Roman în Piața Universității ca un martor, dar și ca un cronicar al clipei al Evenimentelor din 13 iunie 1990. Deși în postdecembrism s-a încetățenit formula Mineriada din 13-15 iunie 1990, și ca produs al unei subtile manipulări de tip TeFeList, după opinia mea, ca și în cazul lui decembrie 1989, mult mai aproape de adevăr e formularea Evenimentele din 13-15 iunie 1990. Principalul motiv pentru care Istoricul, ba chiar și Istoricul clipei trebuie să folosească această formulare pentru a nu pica în păcatul rescrierii trecutului în interesul prezentului stă în ziua de 13 iunie 1990. Premierul Ludovic Orban, dovedind încă o dată fușăreala transformată în politică de stat, a susținut sîmbătă, 13 iunie 2020, în cadrul unei ceremoniei grăbite de venirea peste Guvern a unei alte ceremonii, mult mai importante – sărbătorirea de partid și de stat a zilei de naștere a lui Klaus Iohannis – că pe 13 iunie 1990 minerii au venit la București. Nici picior de miner pe 13 iunie 1990 la București. Pe 13 iunie 1990 au loc în București violențele de stradă acuzate și azi de Ion Iliescu drept o tentativă de lovitură de stat împotriva domniei sale. Chiar din comentariul dedicat în Zig-Zag Magazin din 19 iunie 1990 sub titlul Ce se ascunde dincolo de evenimentele din 13, 14 şi 15 iunie? consideram teza Prostia cu lovitura de stat:

„O lovitură de stat înseamnă răsturnarea regimului politic existent şi preluarea prin forţă a puterii. Ea presupune, aşadar, existenţa unui grup de persoane sau unei formaţiuni politice în stare a-şi asuma conducerea ţării. În lumea de azi, o astfel de acţiune implică în chip necesar participarea sau cel puţin complicitatea Armatei sau a unei părţi a acesteia. A fost vorba de aşa ceva în evenimentele din 13 iunie 1990? Nici dl Ion Iliescu, nici primul ministru nu s-au referit la un asemenea lucru. În aceste condiţii, acuzaţia de lovitură de stat cade de la sine. E greu de presupus că inşii care aruncau cu sticle incendiare în ferestrele Televiziunii erau atît de naivi încît să creadă că, o dată intraţi înăuntru şi chiar citind un manifest, n-ar fi putut fi scoşi rapid de acolo de o patrulă militară. Că e aşa o dovedeşte faptul că intervenţia unei formaţii de paraşutişti la Ministerul de Interne a reuşit să facă ordine într-un timp record.”

Așa cum încerc să-i demonstrez în reportaj mai tinerei mele colege de breaslă, care avea în 1990 doar 7 ani, fără 13 iunie 1990 nu poate fi înțeles 14 iunie. Altfel spus venirea minerilor nu ar fi avut loc dacă n-ar fi fost 13 iunie 1990. Pînă aici s-ar putea crede că eu împărtășesc punctul de vedere al lui Ion Iliescu. De fiecare dată cînd a fost acuzat de aducerea minerilor la București, Ion Iliescu a răspuns că minerii au venit spontan, îmboldiți la asta de violențele din 13 iunie 1990. Sînt de acord cu această explicație.

Cu o singură precizare.
Minerii au fost îmboldiți de violențele regizate chiar de Ion Iliescu.

Și dacă n-ar fi fost chemați și aduși de FSN la București pentru a face ordine minerii tot ar fi venit. Și ne dăm seama de asta situîndu-ne în condiția minerilor din iunie 1990. Toată ziua de 13 iunie 1990 Televiziunea Română, singurul instrument de informare a țării cu ceea ce se întîmpla la București, a transmis într-una imaginea unui oraș în plină vandalizare și devastare. Fum înecăcios (așa cum observ în reportaj în postura de ziarist care am fost toată ziua de 13 iunie 1990 în stradă), dar de la cauciucuri cărora li s-a dat foc; un autobuz al Poliției încendiat (s-a dovedit în scurt timp că-i dăduse foc tot Poliția); violența asaltului asupra celor cîtorva corturi de pe pajiștea din fața Teatrului Național; blocarea nejustificată a circulației tot de către Poliție, ceea ce a transfomrat centrul într-o țintă de prezență a curioșilor; bîlbîiala stranie a scutierilor; neintervenția Parașutiștilor decît la ora 23, intervenție care a făcut ordine în cîteva minute la Ministerul de Interne; nu în ultimul rînd întreruperea emisiunii la TVR pe motiv că clădirea, deși apărată de forțe de ordine, a fost luată cu asalt de demonstranți. Toate aceste fapte generează imagini care, recepționate de mineri, ca și de întreaga țară la TVR, au creat în doi timpi și trei mișcări credința că la București e în derulare o lovitură de stat prin care se încearcă răsturnarea lui Ion Iliescu de la putere.

Era normal în aceste condiții ca minerii – și așa convinși din alte două descinderi anterioare la București că sînt salvatorii regimului – să sară în sus și să vrea să meargă la București. Desigur, minerii au fost chemați, li s-a pus la dispoziție o întreagă mașinărie de venire la București. Dar dacă ei n-a fi fost convinși că la București dușmanii țării au vrut să dea o lovitură de stat, chiar dacă aduși, n-ar fi avut puterea interioară de a vîna pe cei semnalați de ofițeri infiltrați în rîndurile lor ca fiind autorii fizici și chiar morali ai loviturii de stat.

Investigația penală, dar și investigația jurnalistică s-au concentrat exclusiv pe venirea minerilor. După opinia mea, 13 iunie 1990 a fost o diversiune abilă pusă la cale de o echipă din conducerea țării ajutată logistic de SRI pentru a putea justifica 14 iunie 1990. Prin venirea minerilor nu s-a urmărit cum se tot spune pedepsirea dușmanilor lui Ion Iliescu. S-a urmărit altceva, mult mai grav. Și anume descurajarea oricărei mișcări de stradă împotriva FSN și a lui Ion Iliescu. De ce acum? Pentru că Ion Iliescu se considera președinte legitim, votat cu un scor uriaș în 20 mai 1990, ceea ce îi dădea dreptul să nu mai fie constestat în stradă și în presă. Putea să convoace pentru asta forțele de ordine. Asta ar fi dat prost peste hotare. Și atunci forțele de ordine au fost înlocuite cu populația civilă întruchipată de mineri. Dacă investigațiile vor reuși să dezlege enigmele lui 13 iunie 1990, mai mult ca sigur rechizitoriul ar trebui să cuprindă nu numai venirea Minerilor, dar și violențele din 13 iunie 1990. Violențe provocate tot de cei care sînt răspunzători de violențele minerilor din 14 iunie 1990.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

26 comentarii pentru articolul „Rechizitoriul în Dosarul Mineriadei ar trebui să includă și Diversiunea din 13 iunie 1990”

  • exista Pamant, exista Cer
    exista Pacea, intre Cer si Pamant.

    exista sinteza, izvorita din teza si antiteza, in Pamant.
    exista sinteza, izvorita din teza si antiteza, in Cer.

    exista Sinteza intre ‘sinteza Pamantului’ si ‘sinteza Cerului’, astea doua preluind definitiile tezei si antitezei,
    Sinteza mai numindu-se si Pace.
    aceasta Balanta e de tip Oglinda.

    oricit ar fi de placuta imaginea pe care o privesti in Oglinda…ea se va corecta intr una, pina cind va fi una cu Natura, care e Pacea.

    sinteza lui Hegel nu e povestea Pacii, ci povestea…sintezei Pamantului. aplicata lumii mari, povestea lui Hegel Oglindeste conceptul ‘conducerii artificiale’ in ‘artificialul care conduce’.

    o astfel de stare, in care ‘omul’ e scos din poveste, se echilibreaza, prin Oglindire, cu…povestea sintezei Cerului, care mai pastreaza din melanjul Cer-Pamant, al omului, doar componenta Cer.

    prin urmare o dinamica hegeliana va duce la artificializarea omului, pe de o parte, dar si la umplerea plenara a Cerului…omului, prin urmare omul, in acest caz, renuntind, la schimb cu a Cerului, la componenta sa Pamant.

    –prin urmare se poate stii in ce sens trebuie cautat altomul, adica omul-nemuritor, adica omul-artificial,…in sensul dialecticii hegeliene.
    –prin urmare se poate stii in ce sens trebuie cautat omul, adica omul-vesnic, …in sensul dialecticii hegeliene.
    –acesta este…’sensul Oglinzii’.

    dialectica hegeliana se refera la Realitate, dar Realitatea e….dinamica, ea contine si Pacea…dar si teza si antiteza care o definesc, una manifestindu-se in Cer…alta in Pamant.

    dialectica hegeliana a uitat de Cer, in povestea ei, deci va duce catre exprimarea plenara a Pamantului.

    • dialectica hegeliana, pentru ca opereaza leit Matematicii, adica exclusiv cu Pamantul, prin simpla ei manifestare isi croieste calea spre propria desavarsire, povestind despre Artificial.

      dorintele Matematicii si dorintele dialecticii hegeliene vor intra in armonie implacabil, pentru ca urmaresc sa implineasca aceeasi desavarsire, a Pamantului.
      deci nu teza sau antiteza cu care opereaza dialectica hegeliana e de luat in seama, ci traiectoria ‘sintezei’, care se finalizeaza in capatul Curcubeului, pe componenta Pamant a acestuia.
      ‘sinteza’ cu care opereaza dialectica hegeliana nu e Pacea si nu va putea fi vreodata Pacea, ea poate fi insa ‘pacea Pamantului’, asta insemnind ca dialectica hegeliana scoate din joc fix Cerul…omului.
      mai altfel spus, calea sigura catre demolarea Inimii omului e chiar dialectica hegeliana, daca ‘sinteza’ nu tinde catre Pace ci catre ‘pacea Pamantului’.
      nu-s de ce, dar…, cel putin teoretic, lumea mare ar trebui sa aiba ca izvor al definitiei propriei miscari…fix melanjul asta: Matematica+Dialectica lui Hegel,
      pentru ca Civilizatia tinteste Nemurirea, nu Vesnicia.

  • poti sa prostesti toti oamenii si astfel ei sa-ti infieze dorintele o vreme,
    si poti sa prostesti ceva oameni pentru ca ei sa-ti infieze dorintele tot timpul,’

    totusi…, tinta e doar una si va fi atinsa abia atunci cind toti oamenii vor infia aceleasi dorinte,
    iar calea nu e prostirea lor, ci alienarea lor.

  • Pe mine mă intrigă că poporul român, in loc sa fie preocupat de lucruri de actualitate – criza mondiala, globalizarea, vaccinarea în masa, germenii dictaturii, etc, își bat capul cu chestii rămase fără răspuns de acu 30j de ani.

    • ” chestiile” la care faceti referire fac parte din istoria noastra…. actualitatea este rezultatul trecutului….inclusiv a „chestiilor” care aunt derizorii pentru multi dintre noi. Invatam greu si uitam repede. Si apoi….ne ” intrigam”…

  • „You can fool all the people some of the time and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time.”
    (poti sa prostesti toti oamenii ceva timp si ceva oameni tot timpul, dar nu poti sa prostesti toti oamenii tot timpul).
    Fraza ii este atribuita lui Abraham Lincoln (desi nu exista o dovada clara ca intr-adevar ar fi rostit-o) si reproduce un adevar elementar…ascunde insa si o mare amagire…amagirea ca in timp devenim, ca societate, mai intelepti. Din pacate, intr-o societate dezbinata, fara traditii si respect pentru intelepciunea celor dinaintea noastra, cei ce se duc sunt dusi, iar cei ce vin sunt cruzi la minte si numai buni sa ingroase randurile pacalitilor.
    Scopul propagandei n-a fost niciodata sa prosteasca „toti oamenii tot timpul”, ci ca tot timpul sa existe un numar de prostiti suficient de mare pentru a fi relevant.

  • După război, mulți viteji… Dacă n-aș fi trăit în Bucureștiul acelor evenimente, mai că v-aș crede în totalitate, domnule Ion Cristoiu! Adevărul, ca întotdeauna, e la mijloc. Să ții ocupat carosabilul cu corturi, trei săptămâni, de la Piața Universității până la Piața Victoriei, crezând că vei răsturna rezultatul alegerilor din 20 mai 1990, a fost o realitate, pe care am revăzut-o cam în aceiași parametri și după 27 de ani (ian-febr- martie 2017)!. Că mulți au fost manipulați și atunci, și acum mai recent, nu poate fi negat. Bucureștenii se săturaseră de corturile în apropierea cărora eu am văzut ziua puși la soare chiloți ca să se usuce! Neîndoielnic, s-au înfruntat două tabere. Una care câștigase alegerile și alta care nu se împăca de fel cu acest rezultat. S-a greșit enorm de ambele părți. Astfel de ”războaie” se termină fără învingători, dar cu mulți învinși. Ce s-a întâmplat in extenso va fi consemnat de istorie, dacă va mai fi scrisă vreodată o istorie obiectivă a acelor evenimente.

    • Au fost toate speciile acolo, si idealisti si instigatori si creduli si oportunisti si anarhisti…Sa-i bagi pe toti intr-o oala, e o greseala. Efectul aducerii minerilor a fost insa dureros pt toti, nu cred ca pe termen mediu si lung a avut cineva de castigat.

    • Niciodată nu a fost carosabilul ocupat cu corturi. Au fost câteva corturi cu greviștii foamei în spațiul verde din fața teatrului națonal.
      Bucureștenii nu aveau de ce să se sature fiindcă scuarul de la arhitectură nu are blocuri de locuințe. Doar pe strada Enei pe dreapta sunt blocuri. Practic, nimeni nu era incomodat.

  • Rechizitoriul are 1979 de pagini.Sunt descrise pe larg faptele din 13, inclusiv cum a decurs punct cu punct ,,Planul Chițac”. Sunt incluse declarațiile celor agresați în 13 dar și atacurile la sediile Poliție Capitalei( s-au furat 122 arme și muniție), MI, SRI, TVR. În rechizitoriu există declarațiile celor duși la Măgurele, mulți eliberați în 13 la ora 17 din ordinul procurorului general Robu și reveniți pe câmpul de ,,luptă”. Câțiva au fost rearestați seara pe 13 și 14-15, duși din nou la Măgurele.

  • Si dupa 30 de ani, calaul este înca bine, mersi!
    Va muri linistit în patul sau, pentru ca s-a nascut sub o stea norocoasa.
    Steaua mamii lui de criminal!

  • Vad ca sunt ceva comentarii. Normal, evenimentul a socat. La nici 6 luni de la Revolutie, cand incepusem sa ne facem iluzii, asta m-a lovit ca o bomba.
    Eram hotarat si plec, nu stiam nici macar unde, dar sa plec cu nevasta si copilul.Dupa aia m-am mai linistit, mi-am vazut de treaba si mi-a mers bine.
    Dar marcat sunt si azi.
    Tin minte o secventa din Piata Crangasi. O basculanta era cu bena plina de mineri. Murdari, transpirati,nerasi si evident obositi dupa o noapte pe tren.
    Era pe 14 Iunie pe la ora 11.Destul de apatici.
    In fata, un ARO 240, curat( basculanta era murdara, venea de pe santier)
    In interior 4 barbati imbracati in salopete curate, atunci scoase de la magazie si casti de miner, la fel de curate pe cap.Proaspat rasi..
    Evident cei din ARO ii duceau pe mineri undeva.
    Si un orb ar fi vazut ca era securisti. Chestia m-a ingrozit dar m-a si infuriat in acelasi timp.

  • A fost facut un film de televiziunea bulgara cu evenimtele din tabara de corturi. Droguri, sex la greu, rahat (la proriu) langa cort. Da, la inceput zona libera de comunism a avut un sens, pe masura ce a trecut timpul a capatat alta conotatie.
    Am trecut pe la pranz pe la metrou. Se distribuia ziarul Dreptatea-gratis, nu am vazut balti de sange.

    • Bine că te-ai uitat la bulgari în loc să mergi până la Inter să vezi cu ochii tăi.
      Acum 30 de ani NU existau droguri în RO!
      (e drept, că și în Ro. mai apărea câte un medic care se injecta cu morfină dar secu știa, era cîte un caz-două pe țară).

  • Rechizitoriul ar trebui sa fie mai ales despre presa. Fara TVR-L, nici un miner n-ar fi venit la Bucuresti.
    Presa nu e a patra putere in stat, presa e SINGURA putere in stat. Ea castiga alegeri, ea mobilizeaza sau nu referendumuri, ea creaza isterie in caz de pandemie, ea decide ce e fake-news si ce nu e, ea le spune oamenilor ce trebuie sa inteleaga. Sigur, regizorul e la serviciile secrete, dar executia e in mass-media. Pe-atunci presa era televizorul, acum este INTERNETUL. Aici se creaza o generatie intreaga de oameni perfect convinsi de ceea ce stiu, fara sa fi vazut vreodata lucrul acela.

  • Cred ca au fost trei evenimente deosebite:
    1. 13. Iunie Devastarea Bucurestilor. Nu stim cat de mult putem acuza SRI, care la acea data nu prea exista, iar daca facem o comparatie cu actualele revolte, cam seamana. Atacarea Politiei- sediului, masini arse, persoane, inclusiv politisti agresati, atacarea si incendierea televiziunii-unul din crainicii redactiei sport cu capul spart era alergat prin curte etc.
    2. Pe 14 a fost alt eveniment. Au venit minerii, cu sprijinul nemijlocit al lui Basescu si Dobre. S-au petrecut barbariile cunoscute. Toata lume face referire doar la aceasta zi. Nimeni nu vrea sa afle adevarul.
    3. Pe 15 minerii au plecat in zorii zilei, dupa ce au primit multumirile lui Iliescu.
    Ca sa aflam adevarul, trebuie sa privim lucrurile in ansamblu, fara manipulare.
    Vedeti ce se intampla acum in SUA- un element asocial, drogat, condamnat pentru diverse fapte criminale, a devenit erou national. Nimeni nu ancheteaza de unde a avut acest derbedeu dolarii falsi, cine este cel care ii produce si ii furnizeaza. S-a creat un erou de doi bani, urmeaza probabil un rahat de film si un rahat de premiu nobel.
    Traim intr-o lume de rahat.

    • Haaa, haaa, nu ști ce vorbești! hhhaaa cică nu exista securitatea!
      Pe 13 nu a fost nici o devastare, nu s-a atacat nici un sediu de poliție, nu s-a spart nici un magazin.
      Poliția, securitatea și armata au creat o diversiune în câteva puncte din centrul capitalei.
      Ei au dat foc la câteva mașini și au încercat să instige lumea.
      Sincer, oamenii (printre care mă număram și eu) și-au dat repede seama că e o diversiune și s-au uitat la ei ca la urs cum se agită.
      RTV și-a făcut treaba cu imagini contribuind la instigare.
      Au făcut toată acestă tevatură doar ca să acopere înăbușirea pieței universității, ca oamenii să nu afle se s-a întâmplat acolo în noaptea dinspre 12 spre 13 iunie.
      Și bineînțeles, ca să justifice chemarea minerilor.
      Minerii au fost chemați doar ca să bage frica în populație, să înțelegem că ei sunt noua putere și să nu ne revoltăm.

      • Securitatea de la acea vreme era subordonata TOATA, armatei. Toata conducerea, esaloanele 1,2 si 3 au fost inlocuite in 1990. Pana sa se formeze mai noua si mai mareata Securitate a mai durat olecuta.. 😛 😉

  • E adevărat ce spuneți.
    În ziua de 13 dimineața eu am fost în scuarul de la Arhitectură.
    Stația de metrou era închisă iar pe jos fusese spălat cu apă.
    Bălțile erau roz de la sânge.
    Corturile de la Inter nu mai erau.
    Încet, încet începuse să se strângă lumea, dar și poliția și cei cu scuturi, uslașii. Au fost confruntări între uslași și populație pe strada din dreapta arhitecturii, unde a fost biserica Enei.
    Acolo am fost în linia întâi și am văzut cum s-au adus 2 autobuze iar poliția le-a dat foc.
    Apoi confruntările s-au extins în mai multe puncte, de exemplu înspre sala Dalles.
    Puterea a vrut să bage frica în noi, să înțelegem că porția de libertate se terminase.
    Exact ca și acum cu virusul, tot la frică se apelează.
    De remarcat că în iunie 1990 ziariștii își făceau meseria, nu ca acum.
    Deci pe scurt, poliția, securitatea și armata au făcut măcel, ca și în decembrie 89.
    Acesta este motivul ptr. care dosarul mineriada este închis.
    (PS am văzut că un martor a spus că la Măgurele unde a fost dus a fost anchetat de Macovei)

    • Cucoana, vorbeste gura fara tine! Nu a avut treaba USLA cu mineriada, era in super reorganizari, nu paraseau unitatea nici daca mai era o revolutie. Primele 4 luni din 1990 au fost trecuti in cadrul MAPN. Pana la 1 iulie cd s-au transformat in BAT, nu au avut nici o misiune operativa. Aveau scuturi? Asa i-ai recunoscut matale? Hai ca esti simpatica!!

      • Păi cei cu scuturi și casca cu plastic în față ce erau?
        Avea poliția sau armata asemenea îmbrăcăminte?

        • Ba bine ca nu. Erau cu casti albastre, pe care scria POLITIA si cu casti albe, pe care scria PM, adica Politia Militara..

  • De ce sa nu se analizeze întreaga mișcare Piața Universității ! Cine a plătit-o,cum se asigura continuitatea,personajele care se învârteau prin zonă, rolul universității București, rolul lui M Munteanu,Ion Ratiu,Radu Campeanu,alte forte etc . Alegerile erau pt 2 ani,pt redactarea Constituției etc ! Situația era fluidă și nu cred ca mai era necesară ocuparea PU după 20.05.1990 ! Circulația era oprită din 22.04.1990 !

    • Bre, ești cu capu!?
      Arunci cu piatra în noi și după 30 de ani!?
      Ai rămas cu sloganul de atunci „morte intelectualilor”
      Eu sunt unul dintre „pesonaje” am stat zi de zi și am susținut Piața Universității. Au încercat politicieni să se alăture (de exemplu Dumitru Mazilu) dar au fost respinși.
      A fost o mișcare civică inițiată de studenți.
      Văd că te situezi de partea securiștilor și milițenilor de atunci.
      Probabil că ești unul dintre ei.

      • Dar dvs cine sunteți ? Dețineți adevărul absolut ! Ați fost in corturile mizere pe timpul nopții sau doar zilnic de la 18.00 la 22.00 ! Banii lui Rațiu au fost buni și folositori ! Spelunca lui Dinca !

  • „Rechizitoriul în Dosarul Mineriadei ar trebui să includă și Diversiunea din 13 iunie 1990”
    As zice chiar din 22 aprilie 1990.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *