Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Salutul unui procuror cinic

Zavera iscată deunăzi de condamnarea avocatului Robert Roșu nu s-a isprăvit, deși s-a mai potolit întrucâtva. Bunăoară, la inițiativa Uniunii Naționale a Barourilor din România, au fost trimise misive către instanțele și parchetele din țară, gest determinat de „unele teze desprinse din considerentele deciziei în dosarul «Ferma Băneasa» și care, dacă ar fi generalizate ca precedent judiciar, ar putea deveni sistemice, cu efecte grave asupra profesiei de avocat, asupra justiţiei și a statului de drept”. În finalul epistolei se concluzionează că „demersul de faţă are ca obiectiv convocarea dialogului interprofesional pentru conştientizarea tuturor factorilor implicaţi cu privire la urmările pe care le-ar putea avea renegarea drepturilor și a rolului avocatului, prin identificarea acestuia cu clientul său, prin impunerea avocatului unor sarcini care nu sunt specifice menirii sale, încălcării secretului profesional precum și repercusiunile nesocotirii autorității de lucru judecat. Consecințele se răsfrâng nu numai asupra profesiei de avocat, ci asupra sistemului de justiție și mai ales asupra cetățeanului, care este privat de dreptul la apărare și de dreptul la un proces echitabil”. Ei bine, ce credeți că a răspuns un prim-procuror de județ transilvănean, amintind parcă de onomastica stalinistă de odinioară a urbei? Stați jos, pe scaun, sorbecăiți mintenaș un pahar cu apă și respirați adânc, nu-i lucru de șagă! Adrisantul începe cacofonic – „cu referire la adresa…” – și termină aidoma – „cu respectarea legii…” Înlăuntrul acestor dizarmonii fonetice se răscrăcărează ditamai cinismul, un spectacol indigest al frustrării exhibate oficial. Vasăzică, unitatea respectivă de procurori, iar nu doar semnatarul depeșei otrăvite, „salută pronunţarea deciziei în cauza cunoscută sub denumirea de «Ferma Băneasa» şi consideră că această hotărâre trebuie să reprezinte un reper moral şi profesional pentru toţi avocaţii români”. Da, da, ticăloșii, căci „scopul existenţei justiţiei este aflarea adevărului, iar noţiunea de dreptate ataşată indisolubil ideii de justiţie nu poate fi subordonată interesului avocatului de a obține un onorariu de succes”. Pe ei, pe mama lor de latratores, cu simbrii de izbândă cu tot, fiindcă, arar, ne strică nouă, avocați ai statului orwellian, însăilările de bazaconii juridice și ne dau în vileag mârșăviile și malversațiunile judiciare! Acolo unde, bineînțeles, este cazul și când judecătorul nu ne este partener loial și supus, desigur! Asta se subînțelege din textul scris cu satisfacția luptătorului de clasă îmbrăcat din greșeală în roba de acuzator public. Sfârșitul scrisorii are ceva din sărutul călăului lăsat pe fruntea decapitatului, întrucât „conducerea Parchetului de pe lângă (…) salută buna colaborare avută cu Baroul (…) şi îşi exprimă convingerea că această colaborare va continua, cu respectarea legii şi a deontologiei profesiilor de avocat, respectiv magistrat”.
„Dialog interprofesional”, nu ? Parcă am fi în Ferma animalelor, zău!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Salutul unui procuror cinic”

 • Si sa remarcam maestre in continuare agramatismul acestui bolsevic prin utilizarea pleonasmului „deontalogiilor profesionale”!
  E nepermis pentru o persoana care se zice ca a dat admitere la drept!

  Chiar Ferma Animalelor!

 • Maestre ,parca la drept la admitere se dadea examen la gramatica!
  L-a cam durut in „cu respectarea” de „cu referirea ” gramaticii!
  Asta-i bolsevism curat la propriu si la figurat!
  Mai e si prim!
  Rasul lumii!
  Astia se desconspira singuri!

 • Ce n-aș da să-l văd pe cel ce a pronunțat sentința în boxa acuzaților, apărat de un avocat care să-i aplice „principiile”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

A apărut al doilea volum din colecția „Proză Politică”: „Cui i-e frică de mareșalul Antonescu?”

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog