Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Scrisoare de acum 50 de ani

Plicul conţinea doar o coală împăturită în patru, cu o poezie scrisă în rînduri drepte, de o mînă stăpînă pe ea. Dar tocmai asta îi făcuse suspicioşi pe cei de la Siguranţă.
Instituţia primise ordine stricte să strîngă în secret probe pentru marile procese care se anunţau, ale criminalilor de război.
Astfel că plicul îşi găsi locul în dosarul fratelui mătuşii.
Un dosar care creştea de la o zi la alta.

Fratele mătuşii se înscrisese în PNL-Tătărescu, partid care colabora cu guvernul Petru Groza.
Scăpă astfel de trecerea în rîndurile criminalilor de război.

În 1948, după căderea lui Tătărescu, fratele mătuşii intră în vizorul Securităţii ca duşman de clasă. Dosarul se mută din Dulapul Criminalilor de război în cel al Uneltelor imperialismului anglo-american. O dată cu el se mută şi scrisoarea mătuşii.

Fratele mătuşii reuşise însă s-o şteargă din ţară. Dosarul făcu un nou salt. Ajunse acum în Dulapul Duşmani din exil. În străinătate, fratele mătuşii nu se angajă însă în activitatea anticomunistă. Se însură cu fata unui negustor din Boston, îi făcu doi copii şi îşi americaniză numele.

Scrisoarea rămase astfel pînă în 1965, cînd Ceauşescu ordonă soluţionarea neîntîrziată a tuturor dosarelor.
Cu acest prilej, noii anchetatori ai Securităţii descoperiră scrisoarea şi, avînd dispoziţii clare să pună capăt abuzurilor, o puseseră la Poştă.
Aici plicul nimeri în mîinile unui lucrător căruia tocmai îi născuse nevasta un băiat.
Cum băuse toată noaptea, a doua zi, la serviciu, desluşea literele ca printr-o ceaţă umedă.
În loc de Periş, el citi Paris.

Şi astfel scrisoarea din 1944 mai rătăci prin Paris încă treizeci de ani.
În 1994, era, în fine, în mîinile destinatarului.
Astfel ajunse scrisoarea mătuşii cu o întîrziere de cincizeci de ani.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *