În fiecare marți, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial. Seara, de la 21:15, participă la un podcast, tot pe Canal33, moderat de Alexandru Răducanu

Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă nu este de acord cu detașările medicilor și asistenților de ATI la Institutul Matei Balș

Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă i-a anunțat pe șeful DSU, Raed Arafat, și pe Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, că nu este de acord cu detașările medicilor și asistenților de ATI la Institutul Matei Balș:

PROTEST
Stimate Domnule Secretar de Stat
Dorim să Vă informăm asupra faptului că drept urmare a adresei DSU Nr. 4644485/RA/ 20.07.2020 prin care ați solicitat sprijinul SRATI pentru organizarea Registrului Național al Voluntarilor în vederea detașării personalului medical specializat, pe perioada pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, în spitalele cu deficit de personal, am dispus următoarele:

1. Afișarea pe site-ul SRATI ( www.srati.ro) începând cu seara zilei de 22.07.2020 a APELULUI SRATI către toți colegii medici și asistente ATI din România de a completa Formularul Voluntari ATI 2020 în scopul a deveni Voluntari la dispoziția MS și DSU.

2. Afișarea pe site-ul SRATI ( www.srati.ro) începând cu seara zilei de 22.07.2020 a Formularului Voluntari ATI 2020, inclusiv a instrucțiunilor de completare și trimitere la adresa de mail mihai.stefan@dsu.mai.gov.ro

3. Trimiterea de mailuri care conțin cele 2 documente mai sus menționate către toată baza de date a SRATI.
În același timp, PROTESTĂM ȘI NE OPUNEM ENERGIC împotriva oricărei viitoare forme de detașare (voluntară sau nu) a  personalului de specialitate ATI (medici și asistente) în secția ATI a Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș!

Motivul este unul simplu și cunoscut și Dumneavoastră și Ministerului Sănătății: de peste 11 ani, ca urmare a abuzului de puterea a Prof.dr. Adrian-Streinu-Cercel, secția ATI de la IBI Matei Balș este condusă ilegal (cu delegație) de către dr.Doina Iovănescu – medic primar de boli infecțioase, fără nici un fel de expertiză în specialitatea ATI!
Un ultim Memoriu al SRATI a fost depus la cabinetul Ministrului Sănătății dl.dr.Nelu Tătaru cu Nr. 2606/19.05.2020.

În respectivul Memoriu care dincolo de demascarea ilegalității promovării și adoptării “Ordinului Ministrului Sănătății nr 489 / 2020 privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru monitorizarea, tratamentul și îngrijirea pacienților critici, cu infecții emergente și re-emergente (AP-IE/RE)” de către fostul Ministru V.Costache în complicitate cu Prof.Streinu-Cercel, ceream textual:

1.Trimiterea unei echipe de control la Institutul Matei Balș care să elucideze motivul pentru care Prof.Streinu-Cercel nu a aplicat niciodată dispozițiile OM 1500/2009 prin care secția ATI din Institut trebuia condusă de un medic de specialitate ATI. Menționăm că în peste 11 ani conducerea Institutului Matei Balș nu a organizat nici un astfel de concurs, nici nu a dat delegație de șef de secție unui medic ATI, secția ATI fiind condusă și acum de un medic șef de secție infecționist (Dr.Doina Iovănescu) care încasează și sporul de ATI și pe cel de șef de secție, ilegal de peste 10 ani!!!!!

2. Modificarea de urgență a OM 489 /2020 în conformitate cu materialul depus la cabinetul Dvs.

3. Trimiterea unei echipe de control la Institutul Matei Balș care să controleze modul în care s-a gestionat aprovizionarea cu medicamentele antivirale cuprinse în OM 487 /2020 a secțiilor ATI. Avem semnale că există pacienți care au decedat în secțiile ATI cu boală COVID-19 și nu au primit nici un fel de medicație antivirală. Și MS a dat prin OM 489 pentru AP-IERE 140.587.000 lei (aproximativ 16.500.000 Euro).

Situația, în care în România anului 2020, o secție ATI este condusă de un medic fără nici un fel de pregătire/calificare/ competență/ atestare în specialitatea ATI (anume Dr.Doina Iovănescu medic cu specialitatea boli infecțiose) încalcă grosolan NU numai prevederile OM nr. 1500 /2009 privind Regulamentul de Organizare și Funcționare a Activității ATI în România ci și pe cele ale OM nr. 398 / 2019 privind aprobarea Ghidului privind Siguranța pacientului în anestezie-terapie intensivă!
În scurte cuvinte, este de netolerat!

Desigur că încă așteptăm ca Ministerul Sănătății să ia măsurile care se impun.
Pe de altă parte NU va fi acceptată detașarea și subordonarea unor medici rezidenți-specialiștiprimari ATI și nici a asistentelor ATI într-o secție ATI condusă ilegal prin abuz și impostură
medicală deoarece nu acceptăm să fim părtași la compromiterea siguranței pacienților dar și a personalului detașat.
Vă facem cunoscut că în eventualitatea în care se vor face totuși detașări ale personalului ATI în secția ATI a IBI Matei Balș înainte de demiterea Dr.Doina Iovănescu și numirea cu delegație ca șef
secție ATI a unui medic ATI din cei care lucrează în acea secție, SRATI se va adresa de urgență Procuraturii, Instanțelor Judecătorești, Avocatului Poporului, Asociațiilor de Protecție a
Pacienților și mass-mediei.

În speranța unei rezolvări rapide și în conformitate cu legea a situației sus-menționate,
În numele Senatului SRATI:
PROF. DR. ȘERBAN BUBENEK- PREȘEDINTE SRATI
PROF. DR. DOREL SĂNDESC- VICE-PREȘEDINTE SRATI și PREȘEDINTE COMISIE ATI a MS


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *