Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Țările africane distrug vaccinurile aproape expirate, la noi se prelungește termenul de valabilitate

La sfârșitul anului trecut, Nigeria a trebuit să elimine aproape un milion de vaccinuri COVID-19 pe care le-a primit, în ciuda faptului că doar aproximativ 3% din populația sa este vaccinată cu două doze. Cea mai populată țară africană nu este singura care a trebuit să se debaraseze de vaccinuri, o serie de națiuni africane fiind nevoite să arunce vaccinurile, deși continentul a vaccinat complet doar 7,5% din populația sa de 1,3 miliarde de locuitori. Bineînțeles, vă dați seama că populația Africii este mai degrabă de aproximativ 2 miliarde, dar nu se poate efectua un proces de recensământ real. Populația era de 1,3 miliarde de locuitori în anul 2016, au trecut 5 ani, o perioadă de timp deloc neglijabilă. În plus, în luna iulie a anului trecut, Organizația Mondială a Sănătății a raportat că 450.000 de doze donate în opt țări africane au expirat înainte de a putea fi administrate. Pe parcursul anului anterior, Malawi a fost nevoit să ardă 20.000 de doze, Sudanul de Sud a aruncat aproape 60.000 de doze, iar Republica Democrată Congo a trebuit să returneze 1,3 milioane de injecții la COVAX, toate acestea ca urmare a unor donații prost gândite. După ce Malawi a ales să își distrugă vaccinurile, președintele Lazarus Chakwera a explicat, pentru CNN, de ce țara a refuzat să folosească dozele expirate, așa cum i-a recomandat atunci OMS: „Nu vrem ca oamenii să creadă că ne mulțumim doar cu orice ne vine în cale, chiar dacă este expirat. Oamenii nu ar trebui să creadă că suntem o groapă de gunoi”. Marea Britanie și Canada se numără printre țările care au donat, în ultimele săptămâni, doze care urmează să expire în curând. Nu este păcat de banii noștri? Ai cetățenilor globali, până la urmă, dacă se vrea să considerăm că lumea a devenit un „sat global”. Din banii oamenilor s-au cumpărat vaccinurile. Guvernele doar i-au cheltuit.

La un an de la declanșarea pandemiei, datele au oferit o imagine neașteptată despre comportamentul SARS-CoV-2 în Africa. S-a crezut că, din cauza sistemului de sănătate slab, continentul nu va putea face față pandemiei. Cu toate acestea, până la data de 8 aprilie 2021, în Africa au fost raportate doar puțin peste 3 221 de cazuri la un milion de locuitori, comparativ cu 17 183 de cazuri la un milion de locuitori raportate la nivel mondial. În cazul deceselor, Africa a raportat 85,7 decese la un milion, comparativ cu 372,3 decese la un milion la nivel global. Unul dintre motive este faptul că populația este tânără. Aproximativ 40% din populația continentului are mai puțin de 14 ani. La nivel global, cele mai multe decese au fost înregistrate la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. „Persoanele în vârstă tind să se mute în zonele rurale odată ce se pensionează. Aceste zone sunt mai puțin populate, prin urmare, există un risc mai mic de a contracta boala decât în țările mai dezvoltate, unde persoanele în vârstă se află în centre specializate, cum ar fi casele de bătrâni”, a subliniat Borna Nyaoke-Anoke, manager principal pentru proiecte clinice la inițiativa Drugs for Neglected Diseases, Nairobi, Kenya. Dacă mă întrebați pe mine, un om este mult mai fericit într-o zonă rurală, cu îngrijire la domiciliu, dacă este necesar, decât într-un centru pentru vârstnici. La noi în țară, din păcate, prea multe dintre spațiile în care se îngrijesc vârstnici s-au dovedit a fi locuri groaznice. Spații pline de oameni bătuți, neîngrijiți și batjocoriți, iar totul pe banii lor. Și mereu este ceva la mijloc, acordul tacit al urmașilor, îngrijitorilor și reprezentanților statului. Un adevărat parteneriat pentru suferință, o adevărată triadă malefică.

Revenind la continentul african, în absența rețelelor rutiere, boala nu s-a răspândit în zonele rurale. Există o transmitere locală redusă, deoarece majoritatea activităților din zonele rurale se desfășoară în aer liber. „Știm că virusul se transmite mai bine în interior și că aglomerația și contactele apropiate (care sunt mai frecvente în zonele urbane) sunt factori de risc pentru infectare”, a subliniat și Francisca Mutapi, profesor în domeniul infecțiilor și imunității în domeniul sănătății globale la Universitatea din Edinburgh și director adjunct al parteneriatului Tackling Infections to Benefit Africa. În cea mai mare parte a Africii nu a fost atins obiectivul de a ajunge la o rată de vaccinare completă de 40% în fiecare țară până la sfârșitul lunii decembrie. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a înaintat acest obiectiv la începutul acestui an, însă până în prezent doar aproximativ 9% din populația continentului a fost vaccinată complet (două doze) împotriva Covid. Aceste rate scăzute de vaccinare au fost deosebit de îngrijorătoare în urma identificării variantei Omicron în Africa de Sud și a răspândirii sale rapide la nivel mondial în ultimele săptămâni. Doar șapte țări de pe continent au atins obiectivul de 40%. Dintre țările de pe continentul african, doar Maroc, Tunisia, Botswana și Rwanda au depășit obiectivul. Țările din sudul continentului se descurcă mult mai bine decât în restul Africii subsahariene. Până la 30 decembrie 2021, puțin sub jumătate dintre țările de pe continent au atins un procent de peste 10% din populație complet vaccinată (un obiectiv pe care OMS îl stabilise pentru sfârșitul lunii septembrie și care a fost ratat de majoritatea națiunilor africane). Multe țări, inclusiv unele dintre cele mai mari de pe continent, au vaccinat până în prezent mai puțin de 5% din populație. Nigeria a vaccinat complet 2,1% din populație. Etiopia 3,5%. Republica Democrată Congo 0,1%. Singura țară de pe continent care nu a început un program de vaccinare este Eritreea. OMS a stabilit un alt obiectiv de acoperire de 70% pentru toate țările până în iunie 2022, dar acest obiectiv ar putea fi ratat și în Africa. „După cum stau lucrurile, previziunile arată că Africa ar putea să nu atingă obiectivul de acoperire vaccinală de 70% până în august 2024″, a declarat directorul regional al OMS pentru Africa, Matshidiso Moeti.

Să nu mă înțelegeți greșit, eu știu că Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a extins de la 6 luni la 9 luni perioada de valabilitate pentru vaccinul Comirnaty produs de compania Pfizer/BioNTech. Știu și că această decizie se aplică și loturilor fabricate și eliberate anterior datei de 10 septembrie, depozitate în centrele naționale la temperaturi cuprinse între -90 grade Celsius și -60 grade Celsius. Dar ce nu înțeleg este altceva. De ce trebuie să aibă loc o bătaie de joc la adresa africanilor și la adresa noastră, a contribuabililor? Banii noștri au fost distruși, nu banii multinaționalelor. În plus, la început ni se prezentau oameni din China care cădeau pe drum, din cauza virusului. Eu nu am văzut niciodată așa ceva. După aceea, a avut loc o dramatizare, plină de „lacrimogene”, prin mass-media și nu numai, referitoare la faptul că toți nevaccinații vor muri. Ei bine, uitați că eu sunt încă în viață. Și nu doar exist, ci, chiar din contră, trăiesc cu adevărat. La fel fac și africanii, dar mai ales Amish. Teoretic, până acum trebuia să fi trecut cu toții în neființă, fiecare dintre noi fiind nevaccinat. În curând, omenirea va trece pe sprayuri nazale anti-COVID-19 și pe pastile anti-Covid. Deja există Paxlovid și Taffix. Sănătate, oameni buni!

YouTube player

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *