Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Toți se tem acum de alianțe

Bun găsit în anul 2020 în care clasa politică și-a înființat Cooperativa veselă în scopul de a prospera mai mult, iar românul să rămână în poziția ghiocelului. În acest an o să avem o horă a veseliei în care tortul o să fie împărțit între cele două blocuri politice mari. Bineînțeles frișca o să fie luată timp de patru ani de către febra galbenă. Nu am nici un fel de îndoială pentru că toți au început să cânte imnuri dedicate conducătorilor iubiți. Interesant este însă că cei doi mai dinozauri s-au înțeles să distrugă și celelalte viețuitoare mai mici. Din spate amenințarea vine din partea USR-ului care lăsat liniștit poate ajunge a treia mare alternativă din țară. La nivel local absolut nimeni din tabăra socialista sau liberală nu dorește distrugerea sistemului construit de 30 de ani. Sigur că la nivel declarativ se înjură sau se bat prin studiouri tv, dar în realitate își văd mai departe de afaceri. „Ai venit tu la putere, te las cu un procent mai mic în afacerile derulate. Se întoarce roata la alegeri, te rog să nu mă uiți că te-am ajutat”. Asta este formula prin care se guvernează în posdecembrism.

USR-ul vine cu lozinca: „Noi vrem totul, ardem din temelii această construcție putredă și construim una nouă”. Atunci politicienii cu miros de mucegai lucrează la un plan temeinic. Asasinarea dușmanului cât este în postura de pui. Dacă îl lăsăm să crească, ne poate lua gâtul. PSD-ul are un interes major ca liberalii să nu facă alianță în alegeri cu radicalii din USR. Dacă se întâmplă acest lucru, socialiștii sunt pierduți. E un calcul simplu, matematic, nimic personal. Vă aduceți aminte că așa s-a întâmplat cu alianța D.A. ? După ce au câștigat în capitală s-au certat și a rămas fiecare cu primăria lui. Ba unii mai supărați din fire, ca să arate degetul mijlociu fostului partener, s-au așezat ca o prostituată în cearceafurile calde ale socialiștilor. Liberalii s-au trezit cu două primării, atât cât aveau și socialiștii,  iar marele câștigător din cearta conjugală a fost PD-ul care avea și el două primării de sector, dar si capitala.

Toți acum se tem de alianțe. Dacă USL-ul a căzut, vă imaginați cât poate rezista o alianță între liberali și struțo-cămila USR- PLUS. E clar că liberalii vor sânge și în noaptea alegerilor, speră ca harta să fie galbenă, însă aici este și o mare problemă cu cei propuși să candideze. Nu au personalități din diverse domenii, care atunci când apar pe post să distrugă totul în cale. Vă imaginați că la sectorul 1 din capitală este un cetățean, mare economist, Stamule, care dorește să fie primar ? Nu am nimic personal, dar  în patru ani de opoziție voi nu aveți pe nimeni la un nivel cât  de cât onorabil? Socialiștii l-au pus într-un an să candideze pe regizorul Nicolaescu pentru Parlament și acesta în campanie a stat în baie și a câștigat colegiul. Ai nevoie în afara discursului violent și vulgar anti PSD și de figuri marcante. Deci, liberalii sunt prinși oarecum în menghină pentru că nu sunt un partid așa mare să poată scuipa semințe pe capul useriștilor promițându-le doar funcții de viceprimar din care pot fi zburați după doi ani de guvernare locală. Lansarea candidaților USR a fost de fapt o cerere în căsătorie făcută liberalilor. Numai că aceștia se feresc încă să spună da în fața altarului electoral din această toamnă. Mai vin și socrii socialiști și atacă orgoliul liberalilor că nu sunt în stare singuri să își pună candidați.

Într-un asemenea scenariu socialiștii cred că își pot păstra măcar trei primari de sector. Din păcate pentru primarii socialiști care au făcut multe lucruri pentru comunitate, a picat și pică greu la stomacul românului fosta guvernare Dragnea. Ca să nu mai spunem în țară . Sunt capabili liberalii să renunțe într-o negociere la câteva orașe mari mulțumind-se doar cu câțiva viceprimari ? Mă refer la Iași, Constanța, Ploiești, Craiova, Brașov, Sibiu, Timișoara sau Arad. La Cluj nu se pune problema, că acolo este regiunea autonomă, Boc. Dacă în câteva săptămâni nu apare nici un dialog, înseamnă că scenariul Cooperativei este cât se poate de real. Noul nu place bătrânilor din politică. Liberalii fac parte din acest grup select al broaștelor țestoase din politica românească, cu vârste matusalemice. Se vor mulțumi cu majoritatea primarilor din capitală și cu cele câteva orașe importante din țară. Orgoliul nemăsurat spre asta o să îi îndrepte. Decât o nevastă tânără, useristă, care îți poate da cu o tigaie în cap oricând, mai bine una mai în etate socialistă, bună la spălat , călcat și făcut mâncare.

Dar și cu acești candidați ai USR nu îmi este rușine. Într-o lansare a candidaturii demnă de cascadorii râsului, cu o româna chinuită, doamna Armand a silabisit că „epoca rețelelor politice s-a terminat”. Da, e bună asta, deci trebuie să introducem alte rețele, dacă se poate din Franța. Domnule Barna, ce să zic „să îți trăiască franțuzoaica!”. Îmi este foarte greu să îmi imaginez pe cineva care nu a fost în politică niciodată, braț la braț cu unu care miroase a transpirație morală. Cert, pe niște străzi din Brașov făcând propaganda anti PSD în folosul unei alianțe pe Caramitru, Chichirău, Năsui cu Falcă și Gorghiu. Nu e naturală asocierea deloc. Și revin la ce am spus. Dacă faci o căsnicie cu forța ca să crape mama soacră, în maxim un an de zile apare și divorțul. O să mi se spună că au mai fost înjurături în politică și apoi s-au pupat. Da, dar aceștia făceau parte din clasa politică învechită. Era pentru ei ceva natural, să se păruiască, iar apoi să se bucure la sindrofii prin județe, la nunta unor afini. Nu cred că USR este gata să pupe obrazul pe care încep să scuipe din ce în ce mai mult. Ar fi o greșeală fatală în fața electoratului lor.

Vă aduceți aminte de episodul jenant intre Orban și Turcan ? Poți să mănânci un kg de lămâi, că tot nu îți trece greața. Mai nou, ministra Violeta aruncă idea că socialiștii îl testează pe Cozmin Gușă pentru capitală. Îmi și închipui o finală, Rareș Bogdan făcut „idiotul săptămânii” de un site obscur condus de un român, versus Cozmin Gușă. Niciodată să nu spunem niciodată, pentru că asta ne-a învățat istoria. Cred însă că, dacă mai vrea să existe în politică primarul Firea trebuie să nu mai candideze. Cred cu tărie că este oferită ca ofrandă de toată clasa politică, indiferent de doctrină. Însă un miracol o poate scapă. A fost la adresa ei o rafală de piedici venite din sânul propriului partid pentru a eșua în guvernarea capitalei. Vă aduceți aminte clinciurile cu Dragnea care nu avea chef să aibă în partid alt lider și mai ales unul care poate să și facă ceva ? Acum este și tirul opoziției. Este o oboseală acumulată, dar nu se știe de ce surpriză o să mai avem parte. Toate aceste calcule sunt dovezi ale existenței Cooperativei politice la care însă, partidele mai mici precum ALDE , PRO Romania sau PMP, încă nu fost invitate. O strategie slabă, pentru că și ei pot înclina în această toamnă voturile spre un candidat sau altul pentru administrația publică locală. Avem și un refuz al USR de colaborare cu PMP-ul. O tâmpenie fără margini. Dacă o să se unească toată opoziția și nu acceptați la masa tratativelor și mărul mușcat al lui Băsescu, acesta o să candideze. Uite așa să se joace la pensionare. Știți ce înseamnă asta ? Că o să o facă pe Gabriela Firea, vechiul dușman, primar încă un mandat. Și asta pentru că merișorul lui Băsescu stă bine în capitală. Dacă erau deștepți făceau această alianță. Trebuie însă o primărie să i se dea și PMP-ului. Aceasta nu poate să fie decât cea a sectorului patru, unde acest partid are cel mai bun candidat, pe fostul primar general, Ștefănel Marin. Pe restul din opoziția actuală nu îi știe nimeni. Doar așa opoziția poate câștiga capitala. PNL-ul se iluzionează că vreodată în viața sa va câștiga cele șapte primării ale capitalei și încă 10 ale unor orașe importante din țară . E complicată politica dâmbovițeană și avem pe masă multe scenarii. Meciul însă nu a început cu adevărat. Unul din scenariile expuse se va adeveri .


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *