CCR a anulat întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României. Guvernul va stabili noua dată a alegerilor, iar procesul electoral va fi reluat în integralitate

Transnistria, Republica Moldova și România se pregătesc să intre în Arenă

ISW (Institute for the Study of War) susține că trupele rusești și cele pro-rusești au continuat să se mobilizeze în Transnistria. ISW oferă drept exemplu și faptul că Direcția de informații militare ucrainene (GUR) a raportat că Transnistria se pregătește să își completeze personalul unităților sale militare și să își sporească gradul de pregătire. În plus, Comandamentul operațional „Sud” al Ucrainei a raportat, în zilele de 27 și 28 aprilie, faptul că Rusia desfășoară în mod sistematic provocări în Transnistria și creează amenințarea falsă a unui atac din partea Ucrainei. La data de 28 aprilie, președintele transnistrean Vadim Krasnoselski a ordonat Ministerului de Interne din Transnistria să fie pregătit pentru orice scenariu, dar a și considerat drept false rapoartele guvernului moldovean potrivit cărora autoritățile transnistrene împiedică bărbații în vârstă de luptă să părăsească regiunea.

Interesant este că vineri, 29 aprilie, autoritățile române au transmis un comunicat de presă prin care informează că site-urile gov.ro, mapn.ro, politiadefrontieră.ro, cfrcalatori.ro, precum si cel al unei instituții financiare au fost atacate cibernetic. Să fie tot un mic antrenament al rușilor sau pro-rușilor? Poate are legătură cu declarațiile lui Ciolacu.

Și mai interesant este că se confirmă încă o dată faptul că România este fragilă și din punct de vedere economic, deoarece mai mult de un sfert (28,6%) dintre salariații din firmele active din România lucrau în multinaționale controlate din străinătate, în 2020. Cele mai multe dintre acestea sunt controlate din Germania, Franța și SUA. Ce se va întâmpla cu acei oameni în cazul unui conflict militar în care România este atrasă și implicată, dacă străinii închid tot și pleacă? Referitor la transnistreni, aceștia au mai multe variante la dispoziție. În cazul în care își simt amenințată existența precară, aceștia pot ataca Republica Moldova și Ucraina simultan, bazându-se pe partenerul lor de încredere, adică pe Federația Rusă. Astfel, Ucraina va lupta pe încă un front, iar factorii de decizie din Republica Moldova vor avea în față o nouă dilemă. Fie se unesc cu România, în urma unui referendum, fie riscă să dispară din punct de vedere politic. Republica Moldova a pierdut controlul acestei zone, care acum devine un actor statal mult mai vizibil pe Arena Internațională în urma intervenției armatei ruse (armata a 14-a) în conflictul din Transnistria. Un conflict aparent uitat este cel de la data de 3 martie 2006, adică atunci când Ucraina a impus un nou regim vamal pentru regiunea nistreană. Conform noului regulament, companiile transnistrene trebuie să fie înregistrate la Chișinău dacă vor să-și poată exporta produsele peste graniță. Transnistria și Rusia au calificat această acțiune drept o blocadă economică impusă Transnistriei. Moldova și Ucraina au respins acuzațiile de blocadă, precizând că întreprinderile din regiunea nistreană vor putea să-și continue nestingherit activitatea după ce se vor înregistra la Chișinău, beneficiind de facilități fiscale, spre deosebire de întreprinderile din celelalte zone ale Moldovei.

Concluziile? Transnistria poate ataca direct Republica Moldova și să ajungă la Chișinău, cu sprijinul forțelor rusești și pro-ruse. Astfel, trupele transnistrene pot avansa spre România, chiar fără să ne atace, prin Vest. Pot ataca Odessa prin Est, dar și să avanseze la Sud de Caragaș și Slobozia. Republica Moldova nu ar avea șanse împotriva rușilor fără ajutorul nostru și al altor state mai puternice. Doar că exclusiv noi îi putem ajuta cu adevărat, datorită trecutului și prezentului comun. Astfel, unirea devine cea mai bună soluție și reprezintă o oportunitate istorică pentru ambele state, totul depinde doar de acceptul americanilor. Dat fiind faptul că Joe Biden este factorul de decizie, teoretic, poate că și vicepreședintele o să accepte. Totul depinde de Iohannis, și fiindcă suntem republică semi-prezidențială, din păcate. Mai bine ne hotărâm odată și alegem prin referendum, fie republică prezidențială, fie republică parlamentară. Momentan, noi și state precum: Algeria, Angola, Armenia, Autoritatea Națională Palestiniană, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Burkina Faso, Capul Verde, Taiwan, Republica Democrată Congo, Egipt, Franța, Georgia, Guyana, Haiti, Kazahstan, Kenya, Kârgâzstan, Liban, Mali, Mongolia, Mozambic, Namibia, Nigeria, Rusia, Sahara Occidentală, São Tomé și Príncipe, Senegal, Serbia, Sri Lanka, Tadjikistan, Ucraina, Uzbekistan, Yemen, suntem o astfel de republică. Câte state dintre cele enumerate anterior sunt puternice și nu doar pe hârtie? Eu scriu că 3.

Fotografie: ISW


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Transnistria, Republica Moldova și România se pregătesc să intre în Arenă”

  • Daca Romania este implicata,fiind membra NATO cu trupe NATO pe teritoriu,incepe Cel de al Treilea Razboi Mondial.Care s ar putea sa dureze cel mult o ora.Pentru ca risca sa devina Nuclear.Cu Emisfera Nordica complet Rasa la final.Poate Moldova si Transnistria sa devina implicate in conflictul ruso-ucrainian.M as mira totusi sa treaca Prutul conflictul.Totusi conflictul Rusia NATO,cred ca va ramane unul Proxy,nu cred ca va deveni unul direct.Nici nebunii de rusi nu cred totusi ca vor sa se sinucida,cum nici noi nu vrem asta.

  • Bai tatutule ,incepusem sa mai rasfoiesc din zicerile matale ,intamplator ma tot preocupa istoria ,economia , politica economica de vreo 47 de anisori .Iti zic astea ca sa-ti intre in capsor ca ai momente cand dai cu oistea in gard ,ca in cazul de caz , pun asta pe seama varstei , dar daca stau bine sa ma gandesc , cand eram la varsta matale , nu puteam sa o iau asa pe aratura ,desi cine nu munceste nu gresete , numa ca e o limita.

    • Daca te referi la asta care scrie aici harticolul cu pricina cam ai dreptate @Scipio.

      • Daca transnistrenii ar avansa spre Odessa ,ar aduce numai bucurii Romaniei,Moldovei si chiar Ucrainei.De ce?? Ar fi macelariti intr o zi de catre (deja) experimentata armata Ucrainiana pe drumul spre Odessa,ar ajunge la Odessa „la pachet”,cel mult.Iar daca iau rusii Odessa terestru ,la cat de greu este de cucerit terestru acest oras (al treilea al Ucrainei,cu 1 milion de locuitori,unde poti duce o gherila urbana ani de zile) eu intru in patul Kabaievei in locul lui Putler. 😆 😆 😆 .Doar cu arma nucleara iau rusii Odessa(dar varianta asta este cam SF) altfel ciuci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *