Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Un Moment la Gândurile lui Cristoiu: dialogul cu Dan Barna


Monica Mihai: Bună seara doamnelor și domnilor la o nouă ediție Gândurile lui Cristoiu, o ediție live, specială în care îl avem invitat pe candidatul la prezidențiale Dan Barna. Trebuie să vă spunem că împreună cu domnul Cristoiu am demarat o serie de interviuri cu toți cei care candidează pentru cea mai înaltă funcție din stat, pentru președinția României. Domnul Barna, bine ați venit alături de noi.

Dan Barna: Bună seara și mulțumesc pentru invitație.

Monica Mihai: Bine v-am găsit, domnule Cristoiu, o ediție specială așa cum am anunțat anterior.

Ion Cristoiu: Bine v-am găsit.

Monica Mihai: Domnule Barna, discutasem anterior puțin și cu domnul Cristoiu, poate cea mai de actualitate temă pe care o avem în acest moment este moțiunea de cenzură care bate la ușă mâine. Opoziția a anunțat deja că va depune moțiune de cenzură, aceasta se va vota săptămâna viitoare luni, cel mai probabil. Care este poziția dumneavoastră vis-a-vis de această moțiune de cenzură și a alianței pe care o reprezentați?

Dan Barna: Este poziția pe care am avut-o de un an și jumătate, de când spun că acest guvern nu mai are legitimitate să conducă România. Susținem, toți parlamentarii noștri susținem această moțiune de cenzură, vom vota la vedere pentru a nu fi niciun fel de echivoc sau niciun fel de… mereu e câte o umbră, câte o întrebare, dar dacă, în cazul nostru nu este nicio îndoială și fac apel foarte explicit la toate celelalte partide care sunt sau pretind că sunt în opoziție, întrucât au și semnat moțiunea, să voteze tot așa la vedere pentru a nu fi niciun dubiu și a fi foarte clar că în momentul de față PSD este izolat și nu mai beneficiază de majoritate.

Ion Cristoiu: Domnule Barna, cel care se agită și într-un fel este stegarul acestei moțiuni de cenzură este PNL. Conducerea PNL v-a contactat și pe dumneavoastră?

Dan Barna: Da, am avut pe toată durata acestei perioade, ultimelor trei săptămâni și eu și liderul de grup de la Cameră și cel de la Senat au avut discuții constante cu cei de la PNL, am participat și la textul moțiunii, deci e un demers al opoziției fără îndoială.

Miza și preocuparea principală este ca moțiunea să treacă. După care, din punctul nostru de vedere, intrăm în logica acelui pact pentru anticipate

Ion Cristoiu: Dacă nu este un secret de stat, presupun, de fapt sunt aproape sigur că moțiunea o să treacă. Spuneți-mi, în discuțiile pe care le-ați avut cu PNL-ul, dacă nu e secret de stat, ce are de gând PNL-ul după? Trece moțiunea și trebuie să avem o soluție din partea dumneavoastră. Care e soluția?

Dan Barna: Să nu trecem moțiunea ca pe o certitudine.

Ion Cristoiu: Mă rog…

Dan Barna: Sper ca de data aceasta să se întâmple, este ceea ce îmi doresc că ar fi necesar și firesc pentru situația actuală din România, dar experiența moțiunilor anterioare ne arată, e adevărat, niciodată nu a fost atât de aproape, acum chiar sunt semnături mai multe decât voturile necesare, dar lucrurile nu sunt simple și nu vreau să transmitem mesajul că e un done deal, eu în continuare sunt precaut. Cei trei ani de politică, puțini comparativ cu ceilalți oameni din parlament, cei trei ani de politică pe care am reușit să-i avem ne-au arătat că precauția e o abordare sănătoasă. Deci miza și preocuparea principală este ca moțiunea să treacă. După care, din punctul nostru de vedere, intrăm în logica acelui pact pentru anticipate despre care am vorbit constant, se deschid porțile pentru a putea să mergem la alegeri anticipate, singurele, care într-adevăr, așază România pe direcția de care e nevoie, respectiv cea de a începe să facem reformele.

Monica Mihai: Și ați fi dispus să intrați la guvernare în aceste condiții?

Dan Barna: După alegeri anticipate categoric da, este poziția pe care am avut-o constant de doi ani de zile aici, nu e niciun fel de echivoc. Obiectivul este ca după ce trece moțiunea ăsta este primul pas, se poate ca apoi în 60 de zile președintele, prin acord cu celelalte partide din opoziție, să propună doi premieri de formă, să spunem, care să fie respinși, după care la următorul președinte, dat fiind că acesta e în ultimele 6 luni de mandat și nu mai poate dizolva parlamentul, primul act al următorului președinte și asta îmi doresc să pot să fac să fie dizolvarea parlamentului astfel încât în februarie sau martie să avem alegeri anticipate, pe un calendar foarte clar. Undeva la 20 decembrie se validează noul președinte, trei luni de zile se organizează alegerile, deci februarie-martie e un termen foarte realist de alegeri anticipate.

Monica Mihai: Și dacă nu vor avea aloc alegeri…

Dan Barna: Este mesajul constant pe care l-am dat și în discuțiile cu PNL-ul, ca să finalizez răspunsul la întrebare.

Ion Cristoiu: Încă o dată, poziția dumneavoastră o știu, chiar sunt de acord, surprinzător, care este poziția PNL-ului pentru că PNL-ul este cel care teoretic face jocurile și se conturează tot mai mult varianta unui guvern minoritar condus de domnul Orban. Este imposibil ca dumneavoastră să nu vă fi spus, bănuiesc că lui Ponta i s-a spus, chiar dumneavoastră să nu vi se spună? Ce vor să facă după? Că e cel mai important după, că dărâmarea în sine…

Dan Barna: Sunt mai multe scenarii posibile este și acesta unul dintre ele dar, repet, discuțiile acestea vor avea consistență în momentul în care moțiunea trece, eu nu sunt deloc sigur că în momentul ăsta lucrurile sunt sută la sută garantate, tocmai de aceea facem apel și eu și liderii PNL au spus același lucru, de vot la vedere pentru a crește presiunea și asumarea pe o situație care nu mai poate să continue așa. De fapt guvernul Dăncilă nu mai poate să continue în momentul de față, ultima palmă pe care am luat-o cu respingerea doamnei Plumb este, nu picătura, găleata care a revărsat paharul. Acest guvern ne face de râs cu fiecare gest pe care îl întreprinde.

Ion Cristoiu: Domnul Barna, încă o dată, știu e interesant că vă puteți eschiva de la răspuns spunând că să treacă moțiunea. Eu spun că trece și hai să luăm…

Dan Barna: Dar nu mă eschivez în niciun fel, e una din variante un guvern minoritar PNL este una din variante.

Ion Cristoiu: Și dumneavoastră ce face? Îl susțineți?

Dan Barna: Îl susținem parlamentar, am spus foarte clar asta.

Monica Mihai: Îl susțineți parlamentar fără să intrați la guvernare?

Dan Barna: Categoric.

Ion Cristoiu: După 26 mai am un interviu al dumneavoastră dat ziarului Adevărul unde și dumneavoastră și domnul Cioloș spuneați că veți sprijini dacă acest guvern respectă anumite condiții. V-ați schimbat?

Dan Barna: Nu.

Ion Cristoiu: E foarte important, asta e o știre. Care sunt condițiile?

Dan Barna: Asta am spus de fiecare dată: Primar în două tururi, fără penali în funcții publice, deschiderea discuțiilor pe OUG 114, am încercat și în sesiunea extraordinară și PSD a spus, bun, hai să mai amânăm că sunt și unele lucruri pozitive acolo, sunt câteva dintre principiile care pentru sunt fundamental necesare să facă parte din programul acestei guvernări pe care suntem dispuși să o susținem parlamentar.

Monica Mihai: Și din semnalele pe care le aveți până în acest moment există posibilitatea ca ele să facă parte?

Dan Barna: Nu a existat niciun punct de vedere contrariu, să spunem, în discuțiile cu cei de la PNL și ei declară că susțin primari în două tururi și ei în ultima etapă au susținut inițiativa fără penali în funcții publice, deci sunt lucruri asupra cărora…

Ion Cristoiu: Îndeplinirea condițiilor astea sub forma unei înțelegeri, domnul Barna să vă explic de ce insist. Sigur, nefiind USR-ist…

Dan Barna: Dar ne simpatizați.

Ion Cristoiu: Da… chiar ieri am avut de a face cu o sindrofie unde erau numai USR-iști, chiar sunteți interesanți, chiar mă preocupă. La ora actuală chestiunea noul guvern depinde fundamental de USR nu de ALDE, nu de Ponta și ăla, în aceste condiții, poziția dumneavoastră pentru electoratul de dreapta este vitală de aia vă întreb. Că poziția lui Ponta, a lui Tăriceanu și nici măcar a lui Klaus Iohannis nu mă interesează, de aia insist, nu de altceva, pentru că de dumneavoastră va depinde credibilitatea următorului guvern, sunteți de acord?

Dan Barna: Sunt de acord.

Ion Cristoiu: În aceste condiții veți face o înțelegere scrisă sau sunteți de acord cu guvernul minoritar din start?

Dan Barna: Deci ideea că am susține orice guvern în orice condiții nu e pe masă.

Ion Cristoiu: Chiar dacă este PNL.

Dan Barna: Chiar dacă este PNL. Noi am fost foarte consecvenți, noi am spus de alegeri anticipate de doi ani de zile, noi am spus că trebuie să treacă moțiunea de cenzură am propus acum și calendarul foarte clar pentru anticipate, la fel am vorbit și despre condițiile în care sau în baza cărora USR este dispus să susțină parlamentar o guvernare non-PSD. Aici suntem ca poziție, am rămas în același loc și este foarte clar, condițiile noastre sunt, repet, primari în două tururi, fără penali în funcții publice, inițiativa aceasta cetățenească care ne-a legitimat de altfel și pe care am construit foarte multă credibilitate, OUG 114, legile justiției, asta nu mai e nevoie să repet pentru că sunt coloana vertebrală a partidului nostru.

Ion Cristoiu: Dați-mi voi o întrebare în calitate de USR-ist. Dumneavoastră ați avut până acum o poziție, sunt de acord, radicală, care spunea să nu negociem cu cei care au fost la putere. Păi la putere a fost și Ponta și Tăriceanu, de ce negociați dărâmarea guvernului. Pe dumneavoastră vă întreb nu pe Orban că la el știu. Cum explicați electoratului dumneavoastră că sunteți alături de cei care au fost la guvernare până la urmă?

Dan Barna: Susținem parlamentar un guvern care își asumă aceste priorități care…

Ion Cristoiu: Nu, vorbesc la moțiune. De ce sunteți de acord ca alături… de ce nu spuneți așa, eu așa aș fi spus în locul PNL, așteptăm alegerile că oricât de catastrofal nu putem risca să ne combinăm cu soluția imorală, chiar pentru dărâmarea guvernului…

Trebuie să ne ridicăm ochii de la șireturi și să ne uităm un pic la orizont. Orizontul este că această guvernare face rău României în momentul de față

Dan Barna: Nu-i chiar pentru dărâmarea guvernului, în cele din urmă, de fapt asta e diferența mare, în cele din urmă parlamentul are rolul să legifereze și să acționeze, inclusiv printr-o moțiune de cenzură, pentru beneficiul cetățenilor, nu pentru beneficiul nostru.

Ion Cristoiu: Corect.

Dan Barna: Asta le spun și colegilor mei din USR, asta le spun și partenerilor din opoziție în momentul de față, care au devenit mai mulți prin… așa… mesajul e exact același nu guvernul pentru noi înșine, trebuie să ne ridicăm ochii de la șireturi și să ne uităm un pic la orizont. Orizontul este că această guvernare face rău României în momentul de față. Această guvernare trebuie să plece. Și ăsta este demersul, oricine este alături în acest demers e binevenit.

Ion Cristoiu: Păi aveți încredere? Încă o dată, ei au fost la guvernare cu ăștia, da?

Dan Barna: Tocmai de asta sunt precaut că o să treacă moțiunea.

Ion Cristoiu: Păi nu și dacă trece aveți încredere în ei că după asta nu vor șantaja?

Dan Barna: Dar nu e vorba de încredere, e o chestiune foarte principială, stabilim un acord prin care susținem parlamentar un guvern din care pot să facă parte care respectă niște priorități pe care noi le considerăm beneficiu pentru România.

Ion Cristoiu: Și dacă o să facă parte și ALDE și Pro România din acest guvern?

Dan Barna: Este o decizie care va fi luată de premierul care va fi numit. Pentru noi sunt niște obiective foarte clare, iar dacă există în această… Noi vedem în această guvernare o guvernare de tranziție pentru alegeri anticipate, să fiu foarte clar. Tocmai din această perspectivă privesc și susținerea. Deci susținem un astfel de guvern dacă își asumă obiectivele care pentru noi contează. Dacă la sfârșitul acestei perioade până alegeri anticipate sau nu, ca să fie foarte limpede, dacă la sfârșitul acestei perioade România revine la primari în două tururi, reparăm ce la întâmplat cu OUG 114, reparăm legile justiției sunt niște pași înainte la care știm că am contribuit și e în regulă.După care avem alegeri și ne asumăm, venim la guvernare foarte clar, sunt convins că următoarea guvernare va fi în jurul alianței USR-Plus pentru că ăsta este mesajul pe care l-am primit deja de la o jumătate de țară.

Ion Cristoiu: Pot să formulez o știre, pentru că e o știre și dumneavoastră veți fi sau nu veți fi de acord cu acest text, domnul Dan Barna susține că ar fi de acord să sprijine parlamentar și un guvern din care face parte ALDE și Pro România, cu condiția să respecte aceste condiții? Sau am greșit? E foarte important.

Dan Barna: Ceea ce am spus este… consecvența noastră de doi ani este susținem orice guvern non-PSD care își asumă aceste condiții.

Ion Cristoiu: Fără să vă gândiți la persoane.

Dan Barna: Fără să mă gândesc în mod particular la persoane, evident că dacă ne trezim cu un premier… rămâne o discuție la care n-am răspuns acum, o discuție cu ce face dacă președintele Iohannis o să mai dea o șansă PSD-ului într-un fel sau altul, adică unei noi alianțe din care să facă parte și PSD-ul atunci susținerea noastră parlamentară nu o să existe, am să fiu foarte clar, eu sunt de principiu și am spus-o constant PSD-ul nu mai merită nicio șansă în momentul de față în România și-au epuizat orice credibilitate.

Ion Cristoiu: Dar o variantă PNL-ALDE-Pro România cu respectarea acestor condiții sunteți de acord sau nu?

Dan Barna: Aici mai este un element, ca să fiu foarte clar, sunt condițiile de integritate ale USR, pentru că da, nu poate să existe o susținere parlamentară fără aceste partide dar oamenii nominalizați de aceste partide trebuie să fie oameni cu integritate ireproșabilă, fără probleme penale, elementele pe care le cerem și de la proprii noștri membri.

Monica Mihai: Și nu ar fi electoratul dumneavoastră dezamăgit dacă ați susține un astfel de partid, adică ar fi contrar cumva a ceea ce ați spus acum câteva luni.

Dan Barna: Un partid politic are obiectivul să-și atingă niște obiective pe care și le asumă față de electorat, atingerea acestor obiective… într-adevăr noi considerăm că nu se poate guverna, de aceea nici nu intrăm acum la guvernare, nu se poate guverna în sensul de a face reformele de care România are nevoie alături de cei care au fost alături de Liviu Dragnea. De aceea, dacă există o perioadă intermediară, pot fi atinse unele dintre obiectivele pe care le susținem.

Monica Mihai: Adică este un cuvânt important, intermediar. Asta ar fi una din condiții să nu fie…

Ion Cristoiu: Domnul Dan Barna eu știu că dumneavoastră… unul din lucrurile pe care vi le reproșez, puține este faptul că uneori faceți afirmații extraordinare dar după asta reveniți… Eu vă întreb încă o dată știrea, e foarte important, evenimentul numărul unu este moțiunea de cenzură, în cazul în care cade guvernul și se formează un guvern…

Dan Barna: Non-PSD.

Ion Cristoiu: Non-PSD și din el fac parte și oameni ai Pro România și ALDE dumneavoastră sunteți de acord cu condiția ca oamenii respectivi să respecte criteriul de integritate, nu vă interesează că sunt de la ALDE, Pro România.

Dan Barna: Și condițiile noastre despre care am vorbit, fără penali, primari în două tururi.

Ion Cristoiu: Deci e o știre, sunteți de acord, e bătut în cuie.

Dan Barna: E o variantă evidentă.

Ion Cristoiu: Păi da, dar n-ați spus-o până acum, de aia am zis că e o știre. N-ați spus-o atât de clar.

Dan Barna: Am spus de fiecare dată la un guvern non-PSD nu rămân foarte multe opțiuni colaterale.

Ion Cristoiu: Da, dar nu ați răspuns niciodată atât de clar. Sunteți de acord? Că vă știu pe de rost.

Dan Barna: Susținere parlamentară ca să fie…

Ion Cristoiu: Da, susținere parlamentară, păi stați că e fundamentală. Susținerea parlamentară înseamnă creditarea de către USR a acestui guvern, chiar dacă el este integral sau perfect din punct de vedere moral. Din care face parte, vă atrag atenția, Pro România și ALDE. Eu n-aș vota, dar dumneavoastră… n-aș susține dar e treaba dumneavoastră, sunteți om politic și răspundeți în fața propriului electorat.

Dan Barna: USR a fost consecvent și responsabil în toate deciziile pe care le-a luat de aceea, repet, noi considerăm că alegerile anticipate sunt soluția corectă, miza, și o să facem tot ce depinde de noi să ajungem acolo, este un proces de negociere, este varianta, dacă cădem de acord, că aici e important să completăm, dacă cădem de acord pe alegeri anticipate nu mai intrăm în secvența asta, guvernul Dăncilă rămâne să administreze, organizează alegerile, lucrurile sunt clare.

Monica Mihai: Guvernul Dăncilă fără doamna Dăncilă în frunte?

Dan Barna: Moțiunea de cenzură nu trimite guvernul acasă, știți foarte bine, moțiunea de cenzură inabilitează guvernul să mai emită ordonanțe și rămâne doar să administreze treburile curente și de aceea și în discuțiile care vor avea loc la Cotroceni, sunt convins după ce trece moțiunea, noi vom susține exact punctul acesta de vedere. Să cădem de acord cu celelalte partide să mergem spre anticipate. Și atunci propunem formal doi premieri îi respingem și atunci nu mai avem nici problema nici pentru președintele Iohannis pe cine numește nici pentru PNL, avem pur și simplu…

Ion Cristoiu: Asta e altă știre, dacă se semnează pactul cu alegerile anticipate atunci sunteți de acord să rămână interimar doamna Dăncilă.

Dan Barna: Așa funcționează, în momentul în care se investește un nou guvern…

Ion Cristoiu: Deci, am făcut o știre. Noi o să o dăm.

Dan Barna: Asta e logica anticipatelor, rămâne guvernul ăsta, se resping doi premieri în parlament, după care se dizolvă parlamentul și avem anticipate.

Monica Mihai: Dădeați o declarație în urmă cu câteva săptămâni că sperați ca primul dumneavoastră gest în calitate de președinte să tocmai asta. Rămâne să vedem dacă o să aveți ocazia, tocmai de aceea sunteți aici, domnule Barna, ce vă recomandă pentru funcția de președinte? Ați dat mai multe interviuri, lumea știe destul de multe lucruri despre dumneavoastră ce vă recomandă pentru această funcție?

Destinul și contextul m-a adus pe mine în această poziție. Eu sunt un om care până acum trei ani nu avea nicio legătură cu clasa politică

Dan Barna: În momentul de față, societatea din România a atins un nivel de maturitate care permite ca la 30 de ani de la Revoluție, pentru prima dată, componenta activă a societății, cei care au dus creșterea aceasta economică, cei care au beneficiat de studii, de oportunități după Revoluție, au decis să se implice și politic. Această componentă activă și din ce în ce mai responsabilă și asumată a societății, decizând să se implice și politic a început să capete o voce consistentă. De abia la 30 de ani s-a născut un partid care a dovedit că oamenii obișnuiți care n-au legătură de loc cu vechea clasă politică, care nu sunt aripi tinere ale vechilor partide pe care le-am avut în cei 30 de ani, care au făcut școală și educație în mare măsură după Revoluție, s-au implicat, au convins cetățenii că pot să facă un partid, au intrat în parlament, vorbesc de USR, au arătat că pot să se lupte de la egal cu vechea clasă politică, cu un dinozaur de tip PSD, au ajuns să fie egali la europarlamentare, am văzut rezultatele acei 23% , cu PSD și în momentul de față avem oportunitatea noi ca țară să schimbăm semnificativ modul în care funcționăm de 30 de ani. E nevoie de o schimbare și asta am găsit-o mergând, de o lună și jumătate sunt prin țară, în ultima săptămână am fost în SUA dar anterior am fost în toate județele României. Oamenii spun constant exact acest lucru: e nevoie de o schimbare, ne vedem nepoții de Paști și de Crăciun, au plecat copiii din țară, jumătate din tinerii de liceu pleacă. Există o componentă activă a societății care vrea să schimbe lucrurile în România. Destinul și contextul m-a adus pe mine în această poziție. Eu sunt un om care până acum trei ani nu avea nicio legătură cu clasa politică. Nu știa nici măcar un politician, la propriu. În momentul în care am făcut acest pas și am acceptat întâi provocarea să lucrez în guvernarea tehnocrată la Ministerul Fundurilor Europene și timp de șase luni am adus 7,2 miliarde de euro în România muncind zi și noapte, la sfârșitul acelei perioade pe care eu am considerat-o atunci ca un mers în armată, lucrez un pic pentru stat, mi-am dat seama că dacă nu ne implicăm mai mulți oameni cu energie și experiență, n-avem cum să ne așteptăm la vreo schimbare. Și eu sunt unul dintre acei oameni noi care au intrat în politică și care își asumă să contribuie cu toată energia pe care o are el și toată experiența și toată practica pe care a făcut-o în 20 de ani de lucrat în proiecte să contribuie la lucrul ăsta. Colegii m-au ales să candidez la președinția României și eu cred că România în momentul de față are nevoie de un președinte care să genereze încredere în România și să dea mesajul acesta de prezență. România are nevoie de un președinte full time, un președinte care să nu fie prezent doar la crizele extraordinare ale societății.

Monica Mihai: Așa îl vedeți dumneavoastră pe președintele Iohannis?

Dan Barna: Vorbesc de cum sunt eu, cum o să fiu eu și eu îmi doresc să fiu și o să fiu acel președinte care poate să pună temele societății în dezbatere exact prin forța pe care o are pentru că apare mereu discuția domnule, președintele de fapt nu are nicio forță, instituția președintelui e golită.Nu-i adevărat. Instituția președintelui, e nevoie de o reformă și putem discuta despre asta, reformă constituțională semnificativă, total de acord, sper și sunt încrezător ca după alegeri să avem o majoritate ca să putem face aceste reforme, dar dincolo de asta este nevoie și în actualul context de un președinte care având… cea mai legitimă personalitate a României, e votat de toți cetățenii or având această forță el poate să pună în dezbatere exact temele de care le pasă cetățenilor. Noi trei ani și jumătate am discutat numai despre cum scapă Liviu Dragnea de pușcărie, or lucrul ăsta a frustrat enorm, oamenii în piață, în parcuri, în universități îmi spun asta de trei ani de zile noi nu am discutat despre autostrăzi, reforma în educație, sănătate ce-i preocupă pe oameni, numai despre justiție. Lucrul ăsta nu e în regulă. Și eu am să fiu genul de președinte foarte activ, foarte prezent care să dea acea încredere pentru că, și cu asta închei răspunsul, oamenii cu care am discutat, mulți dintre ei, n-au plecat din România din cauza salariului minim, cam o treime să zic au plecat din cauza asta, majoritatea mi-au spus că au plecat pentru că nu mai au încredere că România e un loc în care să poți să-ți crești copiii. Și ceea ce vreau să fac și la ceea ce vreau să contribui este să retransformăm România într-o țară în care tinerii să vrea să trăiască și în care să-ți dorești să-ți crești copiii.

Monica Mihai: Care este procentul pe care îl vedeți obținut în primul tur al alegerilor? Spuneați dumneavoastră la un moment dat că aproximați destul de bine în general înainte de alegeri.

Dan Barna: Nu fac încă pariuri, în momentul în care le fac le și câștig, încă aștept să văd cum va evolua campania, sunt prezent foarte mult în comunitate, în rândul oamenilor, merg în toate județele, o să mai fac încă o tură prin țară. Va fi un procent însă suficient pentru a ajunge în turul doi și apoi pentru a câștiga poziția de președinte al României.

Ion Cristoiu: E foarte interesant, să știți că am urmărit foarte atent ceea ce ați spus și înainte de a veni, chiar sunt doctor în asta, am un folder întreg cu Dan Barna. Întrebări, dumneavoastră aveți ca teză și dumneavoastră și domnul Cioloș și USR-ul aveți ca teză schimbarea, foarte interesant, și ar fi a doua oară când se pune problema schimbării și în 96, și aș vrea să spuneți dacă spuneți de schimbare de ce nu e sloganul dumneavoastră? Adică nu am întâlnit în sloganul dumneavoastră și la niciun alt partid, culmea, cuvântul schimbare. De ce?

Dan Barna: Da. Sloganul e mai mult decât cuvântul schimbare, sloganul meu e fericiți în România. Și spun asta pentru că eu consider că timp de 30 de ani ne-am obișnuit să cerem puțin sau aproape nimic, să ne mulțumim cu un fel de normal. Numai că pas cu pas am ajuns în impas.

Ion Cristoiu: Am înțeles.

Dan Barna: Și fericiți în România înseamnă de fapt că noi trebuie să cerem mult de la politicieni, trebuie să îndrăznim să credem că putem aici în România să ne împlinim fericirea, exact cum spun și americanii acum în constituție, cu dreptul omului să-și caute fericirea. Astăzi tinerii și nu doar tinerii își caută fericirea pe alte meleaguri pentru că nu mai cred că se poate aici. Or eu cred că putem aici și de asta e mai mult decât schimbarea. Schimbarea este un instrument, un mijloc nu e un scop în sine, scopul este ca oamenii să fie fericiți și împăcați aici cu familiile lor, de asta spun eu e mai mult decât…

Ion Cristoiu: Pentru realizarea acestui scop cât de mare poate fi schimbarea? Adică cum o vedeți dumneavoastră schimbarea?

Problema pe care o are România dincolo de corupție, care are o pondere și e importantă și trebuie luptat în continuare, este incompetența înfiorătoare în foarte multe domenii

Dan Barna: Două criterii: oameni onești și competenți. Asta înseamnă meritocrație, înseamnă concursuri pe bune, înseamnă reformă în administrația publică, înseamnă digitalizare, toate acestea sunt lucruri firești pe care le știm, cu care suntem de acord, dar care nu se întâmplă. Înseamnă să și facem acele autostrăzi despre care doar vorbim, asta înseamnă că nu doar îl schimbi pe Neaga o dată la șase luni și-l aduci înapoi și îl concediezi apoi ci pur și simplu angajezi din Europa pe concurs deschis niște profesioniști care au făcut autostrăzi și în Polonia și Ungaria și în Portugalia, îi angajezi, le dai buget, le dai interval de timp și niciun guvern nu mai vine după aia să îi dea afară să-și aducă alți băieți, tovarăși de prin grădină, șoferi. Asta înseamnă chiar să faci managementul țării pentru că ce s-a întâmplat acum a fost nepotismul cumetria țării, dar în niciun caz managementul țării. Problema pe care o are România dincolo de corupție, care are o pondere și e importantă și trebuie luptat în continuare, problema este incompetența înfiorătoare în foarte multe domenii. Și vă spun asta exact din experiența de șase luni pe care am avut-o la ministerul Fondurilor unde am întâlnit directori care erau stupefiați că eu în calitate de secretar de stat cât am stat acolo șase luni îi chemam cu dosare și începeam să semnez decizii și să deblochez lucruri și erau ”cum, dar dumneavoastră semnați? Secretarii de stat dinainte nu semnau nimica să nu greșească”. Nu poți să conduci țara punând doar oamenii care zic că nu fac nimica, am luat pixul și am plecat acasă.

Ion Cristoiu: Vedeți schimbarea în raport cu guvernarea PSD care totuși e de șapte ani sau cu treizeci de ani? Vreau să văd proporțiile schimbării.

Dan Barna: Schimbarea este una în raport cu treizeci de ani nu doar cu guvernarea PSD este o schimbare de raportarea noastră la stat și raportarea noastră ca societate și ca forță care vine să conducă, vorbesc de alianța USR-PLUS care vine să conducă și care propune României un altfel de abordare a viitorului. Pentru că altfel dacă stăm în continuare să ne plângem… pe mine mă omoară exact genul ăsta de mesaj, domnule în România nu se poate face nimic, e ca la noi, că afară e altfel poate să fie bine și la noi și sunt exemple în turul ăsta pe care l-am făcut țară, am vizitat fabrici care sunt la nivel egal cu orice companie de top din lume, cu antreprenori care nu au mai stat după stat și mi-au spus măcar să ne respecte sau să nu ne încurce. Adică avem povești de succes foarte multe la noi în România, am întâlnit în Târgu Mureș în parc o familie de tineri de cred că aveau 32-33 de ani care se întorseseră după opt ani de muncă din Anglia și care au spus ”ne-am întors în țară, își deschiseseră o afacere din aia cu cafea în rulote, din aceea cu diverse tipuri de cafea, și noi ne-am întors în țară pentru că toți prietenii noștri ne-au spus că în România nu se poate face nimic și ne-am enervat și am venit să dovedim că se poate” și aveau sclipiri în ochi când vorbeau despre afacerea lor și obținuseră chiar o finanțare pe diaspora start-up pe care o lansasem când am fost la Ministerul Fondurilor a fost o întâmplare simpatică. Dar dincolo de asta există astfel de oameni energici care vor să trăim civilizat și aici și pentru că putem să o facem, avem și resurse România nu e o țară săracă și știți foarte bine asta, nu-i o țară unde risipa e înfiorătoare și prostul management sau incompetența în poziții importante tot așa e foarte mare. Cu oameni onești și competenți poți într-adevăr să faci lucrurile să se miște și dacă faci lucrurile să se miște de la vârful statului, de asta spun că vreau să fiu un președinte implicat și activ dacă faci lucrurile astea de la vârful statului oamenii ăia buni și competenți din instituții, din firme capătă sânge în obraji și energie că putem să facem lucrurile mai departe. Asta e diferența, e nevoie de un aer proaspăt, în actualul sistem cu actualul leadership stagnăm. Ne mai permitem încă cinci ani de stagnare? Asta e întrebarea.

Ion Cristoiu: O ultimă întrebare din partea asta. Sunteți conștient, că eu știu ce înseamnă tema schimbării în România…

Dan Barna: Nu, nu e un lucru simplu.

Ion Cristoiu: Că această temă a dumneavoastră a schimbării poate să, dacă nu deja stârnește, ostilitatea, reacția celor care nu vor schimbare? Care nu se rezumă numai la PSD. Asta vă întrebam, sunteți conștient?

Dan Barna: N-am spus niciun moment că e un lucru ușor. Va fi foarte greu, va fi foarte greu și cum vom reuși noi să fim la standardele pe care propunem societății, nici noi nu suntem perfecți, e foarte probabil… vom câștiga niște sute de primării cu siguranță la alegerile locale, poate, statistic vorbind, poate vor fi oameni care vor greși și la noi. Reacția trebuie să fie aceeași, orizontală pentru toată lumea și asta e o altă provocare. Eu sunt foarte conștient că establishment-ul, sistemul nu o să aplaude bine, ce frumos că o să dăm afară jumătatea aceea de… sau fiecare instituție diferă, sunt unele instituții confiscate de clanuri familiale, știți foarte bine lucrul acesta în care sunt persoane și primesc astfel de mesaje constant vin câte unii semnează o dată pe lună își iau banii și nu trec de loc pe acolo, la stat.

Ion Cristoiu: Da, știu lucrul ăsta.

Dan Barna: Lucrul ăsta trebuie să înceteze, am menționat de multe ori, lucrul acesta vom lupta cu el cât vom putea. Evident că asta va genera reacții și respingere tocmai de asta e nevoie de sprijinul societății și mesajul constant pe care îl dăm dinspre alianța USR-PLUS este e nevoie ca oamenii onești și competenți să se implice. Dacă ne implicăm mai mulți reușim. Gândiți-vă la povestea USR, un partid pornit de nicăieri și alianța USR-PLUS, pornind de nicăieri, acum trei ani nu exista, era o asociație civică în București și acum suntem priviți de oameni în stradă ca fiind alternativa de încredere pentru viitor. Deci se poate. Dacă oameni pe bune pentru că povestea cu securiști cu… astea sunt niște baliverne, deci vă spun privindu-vă în ochi pentru că nu am nicio legătură cu niciun serviciu vreodată, nu l-am văzut pe Coldea în viața mea pe Soros nici atât, deci alea sunt invenții, bun, înțeleg, de atac, de campanie, mizeriile tradiționale dar de fapt alianța USR-PLUS este compusă din oameni care au decis să se implice nu pentru că își doreau. Pe mine familia și prietenii mă întreabă ”Ce ți-a trebuit?”, eu aveam o viață bună în România, nu pot să mă plâng că nu puteam să-mi plătesc factura la curent, dar dacă nu ne implicăm niciunii ca să facem o țară în care să fie bine și când ieși din casa ta și mergi la firma ta, pe stradă, în autobuz la piață, să ai sentimentul ăla că poți să mergi cu capul sus mulțumit. Pentru asta trebuie să muncim și unii dintre noi trebuie să se implice. Eu sunt unul dintre ei.

Ion Cristoiu: Pe măsură ce înaintăm în campanie simțiți rezistența?

Dan Barna: Da, văd diversele mizerii care se sunt aruncate în spațiul public, diversele speculații.

Ion Cristoiu: Nu sunteți surprins că totuși presa ar trebui să vă sprijine dar o mare parte nu vă sprijină? E o întrebare, eu știu despre ce e vorba.

Dan Barna: Dacă ne uităm la fiecare jurnalist în parte eu sunt totuși optimist.

Ion Cristoiu: Am înțeles, vă rog.

Monica Mihai: Cum vi se pare campania politică înainte de prezidențiale, că am tot discutat cu domnul Cristoiu în emisiunile pe care le aveam că este o campanie destul de ușoară în care nu există atacuri de nicio parte sau de alta a baricadei?

Dan Barna: Din punctul meu de vedere cel puțin și asta este strategia pe care o s-o mențin pe toată durata campaniei, eu nu cred că discuția mai este despre ce a greșit președintele Iohannis sau de ce doamna Dăncilă nu este o opțiune din niciun punct de vedere, nu mai e despre un punct sau altul, că puteam fi trimise la Veneția mai repede legile justiției… discuția în momentul de față este despre ce tip de Românie vrem să avem în următorii cinci ani și următorii 10 ani. Continuăm pe aceeași linie de supraviețuire, de stagnare? Sau îndrăznim să privim pur și simplu mai departe și îndrăznim să acceptăm provocarea viitorului pentru că lumea se schimbă într-o viteză teribilă iar noi cumva stăm gură cască la gard și e nevoie de mai multă energie, e nevoie de o mai multă schimbare și asta e ceea ce aduce alianța USR-PLUS și asta este ceea ce aduc eu Dan Barna în calitate de candidat la președinția României pentru că n Suedia se printează cu imprimante 3D cu celule, bucăți de ureche sau bucăți de organe și noi ne certăm pe ce năzbâtii mai zice doamna Dăncilă. E o diferență de nivel de… Eh, putem să mergem spre zona aceea în care să discutăm despre cercetare, în care să discutăm despre educație, în care în educație să investim nu doar în accesul la educație, ceea ce e foarte bine, masa caldă, transport sunt lucruri excelente, dar poate investim și în calitatea educației, poate copiii primesc și tablete, poate învățătorii primesc o educație continuă să nu mai folosească metode de acum 20 de ani, poate facem învățământul nu doar cu repetenții și cei care iau sub 4, adică sunt o grămadă de lucruri de care avem nevoie astăzi și nu peste 5 ani și care trebuie să se întâmple.

Dacă astăzi nu investim în educație și toți au spus până acum 6%., susținem educație, dar calitatea a fost mereu sub 3 nu avem cum să ne așteptăm să progresăm

Monica Mihai: Ați încuraja varianta de 6% din PIB pentru Educație, așa cum preconizează legea?

Dan Barna: Categoric, este un lucru pe care îl susțin și să vă spun și de ce cea mai bună perioadă a României a fost în interbelic, da, din punct de vedere al resurselor umane. Asta nu s-a întâmplat în mod magic pentru că au fost niște zodii norocoase. La 1900 Spiru Haret face o reformă în care 17% din buget merge pe educație. Profesorii și învățătorii erau publicați în monitorul oficial de atunci, aveau venituri foarte bune, erau un prestigiu să fii dascăl în România la momentul acela. Asta a atras oameni de foarte bună calitate în învățământ. Efectul a fost că acei copii de la 1900, după război, în 1920 au făcut ca România să aibă excelenți arhitecți, economiști, artiști, pictori, scriitori nu mai vorbesc, zona financiară, astfel încât am avut leul convertibil în aur comparabil cu dolarul și cu marca germană în perioada bună, adică lucrul ăsta s-a întâmplat pentru că cu 20 de ani înainte s-a investit în educație. Și atunci exista corupție, perioada interbelică nu a fost vreuna… Carol al II și camarila lui nu sunt exemple de bună guvernanță, dar faptul că ai avut o clasă medie numeros calitativă care ți-a dus țara mai sus vine dintr-o investiție în educație. Dacă astăzi nu investim în educație și toți au spus până acum 6%., susținem educație, dar calitatea a fost mereu sub 3 nu avem cum să ne așteptăm să progresăm pentru că problema ține foarte multe de media resurselor umane pe care o generează sistemul de educație, că și astăzi avem tineri care câștigă olimpiade internaționale la robotică, la informatică, la limbi străine, adică vârfuri ai întotdeauna, e normal, într-o societate românii sunt chiar oameni hăruiți, vedem în industria IT că suntem bine, deci înseamnă că avem o resursă genetică bună, dar dacă mergi la nivelul mediu suntem printre cei mai sus și la analfabetism funcționali și asta arată că e o problemă cu educația medie nu cu elitele care oricum se descurcă.

În 15-20 de ani o să devenim pur și simplu o gară de tranzit ca țară, o să devenim o țară care nu mai contează

Monica Mihai: Să luăm următorul scenariu, dumneavoastră dădeați ca sigură intrarea dumneavoastră în turul al doilea, în cazul în care nu ați intra în turul al doilea, ce s-ar întâmpla cu alianța având în vedere că acum mergeți pe varianta dumneavoastră președinte domnul Cioloș ca premier, ați lua în considerare să treceți dumneavoastră în față pentru funcția de premier?

Dan Barna: E un scenariu care pentru noi nu există. Deci toată energie și tot ceea ce fac eu și colegii mei din USR și din PLUS vor genera rezultatul accederii mele în turul al doilea și apoi voi fi președintele României. Este practic oportunitatea pe care România o are și pe care o regăsesc în stradă în discuțiile cu cetățenii. Noi, în momentul în care am făcut această alianță și ăsta a fost mesajul din primul moment, a fost o alianță în care vom avea în vedere patru pași, europarlamentare, ne-am atins obiectivul, prezidențiale, astfel încât având un rezultatul foarte bun la prezidențiale să avem un rezultat grozav și la locale și apoi să putem face o guvernare… de fapt asta e miza pentru România, o guvernare USR-PLUS în 2020 sau mai repede, dar oricum în 2020 pentru că si dacă sunt anticipate tot atunci sunt, o guvernare în 2020 care să ducă România pe direcția aceasta pro-europeană de deschidere de care avem fundamental nevoie. Anul trecut am pierdut 230.000 de oameni. Deci imaginați-vă un oraș mai mare decât Brașovul mutându-se cu totul în străinătate, asta s-a întâmplat anul trecut. Cu un an înainte s-a întâmplat la fel. Dacă rămânem în aceeași logică de acum așa cum suntem acum, încă cinci ani mai pierdem încă un milion și ceva de oameni. Ne mai putem permite asta? Eu zic că nu.

Ion Cristoiu: Am urmărit cu atenție tot ce spuneți dumneavoastră cu această plecare din țară, am văzut și mărturia cu… despre tatăl dumneavoastră, ca să înțeleg acum, există interpretarea că dumneavoastră bociți pe cei care pleacă, eu nu cred că trebuie bociți pentru că suntem în lumea modernă. Dumneavoastră susțineți că e un dezastru plecare pentru România.

Dan Barna: Categoric.

Ion Cristoiu: De ce?

Dan Barna: Eu nu vorbesc de destinul individual al oamenilor care își găsesc succesul la Londra, Paris, Roma sau la New York, nici pe departe pentru că mulți dintre ei sunt deja acolo în poziții și situații remarcabile. Asta le-am și spus, am fost săptămâna trecută în Statele Unite, m-am văzut cu diaspora din New York care au fost foarte încântați, îmi spuneau că e pentru prima dată când un candidat pentru prezidențiale stă de vorbă cu ei și mi-am notat cu carnețelul ca un student așteptările lor, ce și-ar dori ca unii să se întoarcă, mi-au zis ”da, mă gândesc să mă întorc”, alții mi-au spus ”eu nu o să mă mai întorc niciodată pentru că am aici familie, destin, carieră, dar aș veni să susțin România și aș veni să susțin afaceri acolo și mâine dacă țara mi-ar da încrederea că merge într-o direcție bună”. Și eu spun că e un dezastru pentru România pentru că pierderea demografică pe care o avem noi e a doua după Siria, deci nicăieri în lume nu există o țară care să aibă creștere economică, cum încă avem, pentru că vă spun există economie și industrie funcționale și totuși populația să-ți plece. Deci asta nu se întâmplă decât dacă modul de este unul ridicol și iresponsabil și aici suntem din păcate.

Ion Cristoiu: Dumneavoastră vreți să spuneți că nu din motive economice se pleacă ci din motive de încredere, nu-i așa?

Monica Mihai: Și de siguranță.

Dan Barna: Sunt ambele cauze. Există și o categorie de oameni care pleacă din motive economice, nu spun că doar elitele pleacă, dar pleacă o componentă prea mare a societății, de pe toate palierele, pleacă anual din țară. Or în ritmul ăsta, în 15-20 de ani o să devenim pur și simplu o gară de tranzit ca țară, o să devenim o țară care nu mai contează. Pentru că foarte multe companii acum că nu mai găsesc forță de muncă exact din motivul ăsta pentru că forța de muncă e plecată în străinătate. De aceea propunem niște măsuri, investițiile directe ale statului mai mari, adică să începem să facem autostrăzile, să începem să facem spitale regionale pentru că în momentul în care începi să faci aceste investiții, nu vorbești doar de niște mii sau zeci de mii de locuri de muncă pentru cei care toarnă asfaltul pe autostradă, dar e o întreagă economie și industrie colaterală care se dezvoltă, servicii, tot ce presupune o investiție majoră, plus o oportunitățile de investiții. M-am văzut acum trei zile la New York și cu 20 de fonduri de investiții mari unele dintre ele cu portofolii mai mari decât bugetul României care mi-au spus foarte clar chestiunea nu e de lipsă de bani pentru România, chestiunea din punctul lor de vedere ține de credibilitatea noastră ca stat că putem fi stabili și predictibili. Ei sunt dispuși să investească și mâine într-o economie cum e România care are credibilitatea, poziția în zona Europei, calitatea de membru NATO, sunt multe puncte care contează în momentul în care îți plasezi banii într-o economie, dar spuneau voi aveți de niște ani de zile niște guverne în care nu poate nimeni să aibă încredere care schimbă legile peste noapte 114 era un exemplu pe care mi l-au menționat și care ne afectează companiile cu care avem participații. Ca lucrul ăsta să se schimbe trebuie să aveți o guvernare predictibilă și credibilă. Asta este ceea ce va furniza alianța USR-PLUS.

Monica Mihai: Pentru scenariul în care ați ajunge la Cotroceni, în care veți câștiga alegerile așa menționat mai devreme, aveți echipa pregătită pentru funcțiile cheie consilieri pe apărare, pe politică externă?

Dan Barna: O parte dintre consilieri îi am deja în vedere, o altă parte, discut în această perioadă cu mai multe opțiuni. Nu am nicio îndoială că în momentul în care voi fi ales președintele României echipa va fi completă și va fi una într-adevăr de elită cum fundamental necesar. De fapt aceasta este… că am fost întrebat deseori de către cetățeni pe stradă, e preocuparea mea principală, cum reușesc să conving suficienți oameni onești, competenți și cu energie să vrea să facă lucruri pentru România, să renunțe cumva la confortul vieții din mediul privat care fără îndoială există și să vină alături de mine. Asta este provocarea reală, nu e vorba de Dan Barna ca persoană, e vorba de cum convingem, vorbesc acum de alianța USR-PLUS, mai mulți oameni să vină în acest demers care într-adevăr poate să deblocheze și să pună din nou România pe direcție europeană.

Monica Mihai: Și cum îi convingeți?

Dan Barna: Întâlnindu-mă cu ei, prin exemplul personal, prin povestea personală, sunt demersuri pe care le fac și care în general dau rezultate pentru că sunt foarte mulți care simt că e nevoie de o schimbare semnificativă în România.

Ion Cristoiu: Apropo de vizita în Statele Unite ale Americii, ați fost acuzat, nu suspectat chiar acuzat, că v-ați înscris și dumneavoastră într-un fel de mers la înalta poartă la licurici, marele licurici, cum răspundeți acestei acuzații?

Dan Barna: E ridicolă acuzația.

Ion Cristoiu: Era o acuzație. Spuneți cum, adică de ce v-ați dus în Statele Unite ale Americii pentru că ceilalți doi au fost suspectați că s-au dus că trebuie să fie și ei pe acolo.

Dan Barna: Este o vizită, din punctul meu de vedere cel puțin, clasică de candidat, am participat la forumul SIPA care este principalul forum de analiză strategică pentru estul Europei, e deja pot să zic tradițională, am fost și anul trecut, am participat și anul acesta și în contextul acelei vizite unde practic la forumul SIPA participă toată elita de strategie și militară a NATO, generalii NATO, am stat de vorbă cu ei o zi întreagă. Miza pentru mine a fost una foarte simplă am avut întâlniri și la departamentul de stat, am avut întâlniri și în congres, am avut întâlniri și la Atlantic Council, care e  unul dintre principalele think-tank-uri de analiză, la SIPA cum spuneam, la German Marshall Found, dar m-am întâlnit și cu românii din diaspora și vă spuneam surpriza lor, am și mesaje, în care întrebările, primele întrebări erau dar de ce vine Dan Barna, păi niciun candidat la prezidențiale n-a venit să vorbească cu noi, că toți vin să vorbească cu șefii, cu liderii americani, cu președintele…

Ion Cristoiu: Interesant, da.

Dan Barna: Și spuneau, pe noi nu ne-a întrebat nimeni niciodată…

Ion Cristoiu: N-a mai fost niciun candidat până acum?

Dan Barna: Așa mi-au spus, eu transmit mesajul, nu pot să pun mâna în foc dacă a fost sau nu, ziceau n-a venit nimeni să ne întrebe și am avut o întâlnire și în Washington și mai ales în New York unde am fost mai mulți, vreo 50 de persoane, întâlnirea care trebuia să fie o oră și jumătate s-a întins pe aproape patru ore, trei ore și ceva, în care pur și simplu am discutat, v-am spus, preocupările lor, ce și-ar dori, ce-ar vedea necesar la România, cum se vede România de acolo, a fost cumva o experiență foarte bună și ăsta era unul dintre obiective și din nou e o vizită firească de candidat, n-a fost o vizită de make a photo, dar am atins practic și zona de diplomație și zona de congres, visa waiver de exemplu este o temă care îi preocupă foarte mult pe românii de acolo, din America, una dintre problemele pe care le-am văzut și asupra cărora intenționez ca viitor președinte să acționez este inexistența lobby-ului românesc în Statele Unite, comparativ cu celelalte state din jurul nostru, Ungaria, Polinia, Cehia unde comunitatea… există activitate de lobby asumată de către stat, bugetată de către stat, comunitatea contribuie și folosește congresmeni americani transmițându-le mesaje, transmițându-le puncte de vedere care să îmbunătățească poziția Statelor Unite față de țările lor. În România avem remarcabilul efort al ambasadei de acolo care este mică comparativ cu orice stat european în relația cu Statele Unite.

Ion Cristoiu: Unde românii ar putea avea prin aceste mesaje… aveți dreptate.

Dan Barna: Am întâlnit români din diaspora care lucrează la Rezerva de Stat, la Fondul Monetar, la ONU, adică avem o diaspora care ar putea să ne ajute, dar mi-au spus domnule nimeni nu ne-a întrebat niciodată nimic și linia pe care am reținut-o ca sinteză era  dați-ne mesajul că suntem vruți, citez acum, intervenția unui domn de acolo. Discutam cu ei ce v-ar face să vă întoarceți în România sau ați dori să contribuiți, dați-ne mesajul că suntem vruți, pentru că noi ca să votăm trebuie să depunem dublu de acte dacă nu mia avem buletin decât un român, cetățean român, suntem cumva tratați ca români care trebuie să aducă mai multe hârtii la consulat, zice de ce asta? Și într-adevăr de ce asta?

Ion Cristoiu: Ați fost ironizat că v-ați întâlnit acolo, în timp ce domnul președinte, în timp ce doamna Dăncilă era cât pe aci să se întâlnească cu vicepreședintele, că dumneavoastră v-ați întâlnit cu adjunctul adjunctului. Spuneți-mi și mie cu cine v-ați întâlnit și ce ați discutat? Și dacă era important.

Dan Barna: Este exact reprezentantul, cum ar veni ministrul de externe adjunct, să spunem așa, la ei sunt structurați pe zone… e secretar de stat după care sunt acești deputy care sunt direcționați pe zone și eu m-am întâlnit cu domnul Boyse care este responsabilul Statelor Unite pe Europa de Est și România, un om care cunoștea foarte bine situația de aici, practic președintele Statelor Unite când discută despre România discută exact cu acest… cu responsabilul, știți cum funcționează ca așa merge  peste tot.

Ion Cristoiu: Dacă nu e secret de stat, ce discuții ați avut?

Monica Mihai: Și cum ați fost primit?

Există o așteptare în societate ca prezența americană să fie mai consistentă, nu numai în zona de defense și de apărare

Ion Cristoiu: Ați turnat România acolo, că așa fac ai noștri?

Dan Barna: Nu e vorba de turnat.

Ion Cristoiu: Ce-ați discutat?

Dan Barna: Eu am transmis cumva așteptările pe care cetățenii români și eu ca politician..

Ion Cristoiu: Și care ar fi alea?

Dan Barna: Cele legate de o prezență mai consistentă a Statelor Unite în zona de economie pentru că avem cele două baze militare, lăudabil, dar există o așteptare în societate ca prezența americană să fie mai consistentă, nu numai în zona de defense și de apărare, acolo e o direcție unde sunt oportunități și infrastructura aici, dar vorbim și de zona de energie și de proiectul care sper eu să nu rămână în nelucrare, ăsta cu rezervele de gaz din Marea Neagră, despre energia în sine, problema reactoarelor de la Cernavodă și necesitatea de a… adică am spus, bun, românii sunt pro-americani, există o susținere la nivelul societății în relația aceasta, relația cu partenerul strategic, dar așteptarea noastră, și asta am transmis-o explicit și în întâlnirile de la congres în egală măsură, este ca și Statele Unite să aibă o prezență mai consistentă și în zona economică tocmai pentru a consolida acest parteneriat. A fost una dintre direcții.

Ion Cristoiu: Adică înțeleg că dumneavoastră nu v-ați dus în mod tradițional să pârâți guvernul PSD?

Dan Barna: Nu-i vorba… eu am discutat exact despre viitor și așteptări… o relație în diplomație se construiește în timp prin mesaje consecvente și prin credibilitate. Eu construiesc aceste relații pentru că sunt perfect conștient că voi reprezenta România la un moment dat din poziția de președinte și e normal să construiești aceste relații pentru că așa funcționează lucrurile într-o diplomație sănătoasă.

Monica Mihai: Că ați adus discuția referitor la ce ați discutat în Statele Unite cu privire la energie, cum vedeți acordul de la Paris și care credeți sau cum credeți vom pune în practică ceea ce cere acordul de la Paris pentru România și pentru întreaga Europă?

Dan Barna: Sunt două componente, componenta aceasta de oportunitate energetică care e una fabuloasă și sper să exploatăm gazele din Marea Neagră acum și nu peste 20-30 de ani, pentru că acum gazul este la un nivel de maturitate ca resursă, exact cum erau cărbunii acum 100 de ani sau 150 de ani, dacă îl mai lăsăm încă 20-30 de ani s-ar putea să nu mai conteze, s-ar putea să nu mai conteze pentru că alte surse pot să devină ieftine, nu știu, eoliană, solară ce s-o mai inventa, astfel încât deja să aibă costuri mari cum e acum cărbunele în criza de resursă care nu mai e eficientă și în egală măsură problema climatică și problema de mediu care devine din ce în ce mai relevantă și atunci punctul meu de vedere nu doar legat de acolo, de la Paris, legat de cum ne poziționăm noi în componenta energetică este că România poate să-și folosească resursele… e interesant, americanii mi-au spus sunteți incredibili de norocoși cu resursele alea, spre deosebire de toate celelalte țări care toate fac deal-uri cu Rusia, cu un pic acolo, cu un pic acolo, voi chiar aveți resurse și e o chestiune doar de good management să-l exploatați…

Ion Cristoiu: Da, e un mare noroc pentru o țară, multe se bat să descopere aceste resurse, că uite și sunt fericite.

Dan Barna: Asta zic, și la SIPA când vorbeam la forum cu generali, foarte bine, ce noroc ați avut acolo, e o resursă, o oportunitate, avem relații foarte bune pe zona armatei și pe zona de NATO unde România stă foarte bine, deci depinde de noi și de bună guvernare. Și atunci sunt componentele acestea de exploatare a resurselor dar și de folosirea noilor tehnologii, chiar utilizând gazul, de folosirea a tot ceea ce înseamnă reducerea emisiilor de carbon, și părerea mea, și le-am transmis-o asta și acolo, România trebuie să fie mai mult decât strict o țară care să scoată gazul și îl vinde prin Europa, în Ungaria, Austria și mai încolo, trebuie să dezvoltăm și avem oportunitatea să dezvoltăm și aici prelucrarea și să-l prelucrăm aici ca valoarea adăugată să fie mai mare, de fapt asta e chestiunea de fond în subiectul energetic pentru că… e același lucru cumva și cu agricultura și cu grâul, noi producem grâu, ne mândrim, dar de fapt îl vindem direct ca și grâu, dacă l-ai vinde, glumesc, în forme de produse finite, prelucrate deja costul și orice altceva e mai mare. Ești ca o țară africană care vinde resursa brută, eu zic că putem mai mult.

Monica Mihai: Și ar trebui prelucrată.

Dan Barna: Mai ales că avem o tradiție și în zona de energie și în zona de petrochimie, sunt oportunități mai multe, dar repet, este o prioritate și lucrurile merg în direcția aceasta, în direcția de mediu și de tehnologii moderne în zona mediului lucru pe care îl susținem și noi.

Monica Mihai: Domnul Dan Barna, în urmă cu câteva zile v-ați depus candidatura la BEC, ați adunat un număr de 380.442 de semnături dintre care 1332 erau cu diferite lipsuri și vă întreb acest lucru ca să vă explic și contextul pentru că au fost sesizări din partea BEC-ului la Parchet cu privire la anumiți candidați, întrebarea mea practic este de ce considerați că doar pentru anumiți candidați au existat sesizări și pentru alții nu au existat sesizări deși s-au descoperit semnături cu diferite lipsuri și la…?

Dan Barna: E o chestiune de fond aici. Dar aceste 1332 care aveau lipsuri le înțeleg, că era trecut doar orașul la adresă, nu era trecută o stradă sau așa, alea da, sunt niște lipsuri. În momentul în care însă tu ai 100 de foi copiate la xerox, acolo nu vorbim de o lipsă, vorbim pur și simplu de semnături care de fapt nu sunt și atunci e un principiu foarte clar, una e un act care e incomplet și una e un act care nu e un act. Deci asta strict juridic vorbind, acum a vorbit avocatul din mine. Dincolo de asta e clar că avem o problemă cu modalitatea în care e controlată legislația aceasta electorală pentru că am văzut și decizia CCR în care se spune și dacă e evident că semnăturile acelea sunt copiate și identice Biroul Electoral nu are nicio atribuție să le respingă și trebuie să le accepte, ceea ce cred că nu e în regulă. Probabil soluția ar fi ori un număr mai mic de semnături, ori o altă modalitate. Noi oricum am avut inițiative și avem inițiative în parlament cu reducerea acestor praguri de participare și pentru partide, astfel încât să nu mai fie necesare… noi stăm cred că… nu știu dacă singurul partid, îndrăznesc să spun că singurul partid, dar ca să nu creez știri artificiale, puține partide adună la propriu semnături în stradă, semnătură cu semnătură, asta o spun cu toată convingerea și…

Ion Cristoiu: Cred că și dumneavoastră ați participat, spre deosebire de alți candidați.

Dan Barna: Vreo 540 de semnături am strâns eu personal, mergând, strângând mâini, ”doamnă îmi acordați o semnătură, sigur că da”, deci chiar am făcut asta alături de colegii mei și toți în țară membri USR și PLUS au făcut lucrul acesta pentru că e un lucru la care ținem foarte mult, să respectăm legea chiar dacă ea e absurdă și presupune un efort uriaș, dar într-adevăr noi deja avem în USR aproape 700 de filiale, colegii de la PLUS de asemenea au un număr foarte mare, avem o structură, o rețea și nu ne-a fost ușor, adică am mers și eu prin toate județele și pentru un candidat care vrea să fie independent ideea să le strângă pe bune cu o mână de susținători nu e realistă și de asta poate o reformă pe treaba aceasta o avem în vedere, reducerea pragurilor am vorbit mereu, accesul la viața politică trebuie să fie facil, în momentul de față pare că e pur și simplu un monopol pentru mastodonții care au structurii de mii de oameni la nivel național.

Ion Cristoiu: Ați amintit mai înainte numele generalului Coldea și eu unde mă duc așa mi se spune ”a, sigur, USR, Barna, în spatele lui e Coldea”, bănuiesc că și dumneavoastră aflați acest lucru. Spuneți-mi, nu vă întreb dacă e adevărat sau nu…

Dan Barna: Păi, nu, e fals, nu l-am văzut în viața mea.

Ion Cristoiu: Nu, vă întreb încă o dată, nu v-ați întrebat vreodată de ce Coldea și nu Dumbravă sau Popescu sau Predoiu? De ce s-a ajuns că e Coldea în spatele dumneavoastră și nu un altul? Nu, întreb.

Dan Barna: Habar n-am. Mie mi-e destul de simplu de ce s-a ajuns la această invenție cu serviciile și cu asta, nu știu.

Ion Cristoiu: Cu Coldea, nu cu serviciile.

Văd un tur doi între candidatul PNL, președintele actual Klaus Iohannis, și candidatul alianței USR-PLUS Dan Barna

Dan Barna: Putea să fie ales oricare altul, probabil a fost o perioadă sperietoarea de serviciu în discursurile de la televizor, dar dincolo de asta e greu pentru oameni și doar în discuțiile unu la unu când le povestesc să creadă că cineva pa propriu, din societate, fără proptele sfori și alte arcuri se implică politic și alături de colegii lui începe să aibă succes. De fapt asta s-a întâmplat, povestea USR e fabuloasă, e povestea unor oameni care s-au apucat să intre în politică, s-au apucat să conteze, s-au apucat să spună niște adevăruri și brusc oamenii și-au dat seama că se pot baza pe ei. Și pentru unii, pentru cei care trăiesc în eterna poveste a forțelor, a occidentului care nu ne lasă să ne dezvoltăm, care vrea să ne fure porturi, drumuri, toate aceste frici pe care e construit din păcate mesajul politic, e mai ușor de convins cu scenarii absurde decât cu realitatea și de asta le spun oamenilor, veniți în USR să vedeți că puteți să contați, dacă sunteți buni la ceva veniți alături de noi, mesajul vostru, poziția voastră poate să devină o componentă de politică publică de soluție pentru viitor. E un lucru pe care îl spun și acum fără niciun fel de problemă.

Monica Mihai: Din partea mea o ultimă întrebare, care este din punctul dumneavoastră de vedere cel mai puternic candidat și care este cel mai slab și de ce?

Dan Barna: Eu văd un tur doi, ca să simplific răspunsul, văd un tur doi între candidatul PNL, președintele actual Klaus Iohannis, și candidatul alianței USR-PLUS Dan Barna pentru că este singura opțiune prin care Români arată că se însănătoșește și arată că merge într-o direcție pozitivă și v-am și răspuns la întrebarea cine este candidatul pe care o să-l înving în turul doi, în rest, despre ceilalți, poate să decidă electoratul.

Ion Cristoiu: Nu vă neliniștește tot mai multele sondaje care vă dau pe trei, pe patru, pe cinci.

Dan Barna: Nu sunt deloc îngrijorat pentru că eu sunt într-o constantă creștere și obiectivul meu e cu cât ajung la mai mulți oameni… e un lucru foarte simplu, chiar o întâmplare haioasă, mergând prin țară, mergem mai mulți dintre colegii mei, din filiala locală din USR și din PLUS și adunând semnături spuneau ”da-ți o semnătură pentru Dan Barna și unii încă spuneau cine e Dan Barna, într-adevăr, am încă această problemă că oamenii nu mă cunosc, și ”uitați e chiar aici, ah, dumneavoastră sunteți”, urmează un dialog de două-trei-cinci minute după care la sfârșit, marea majoritate nu zic că toți evident, o mare parte nu doar că semnau ci și spuneau m-ați convins, o să votez, avem nevoie de tineri, trebuie să se implice tinerii în politică. Pentru că porneau de la discursul acela ”nu se poate face nimic în țară, domnule hai lasă, o să veniți voi acum să rezolvați ce n-a rezolvat nimeni”, discursul pe care îl auzim frecvent.

Monica Mihai: Resemnarea pe care…

Dan Barna: Resemnarea și îi întrebam păi ce soluții avem, cum vedeți dumneavoastră? Punem mâinile pe piept și așteptăm să murim sau plecăm din țară sau începem să facem lucruri. Păi da, să facem lucruri. Păi tocmai, ca să facem lucruri trebuie să fie niște tineri care să facă lucruri, nu?

Ion Cristoiu: Nu vă văd prezent pe televiziunile de știri sau pe ziarele importante în primul rând vă întreb de ce și în al doilea rând pariați pe o altă formă de comunicare cu electoratul decât prin intermediul clasic.

Dan Barna: Acuma ați construit o premisă la început că nu toată lumea mă susține, poate să fie o explicație asta cu…

Ion Cristoiu: Refuzați dumneavoastră sau nu vă invită?

Dan Barna: Nu nici pe departe, nici pe departe eu am acceptat toate interviurile, cred că unul sau două le-am amânat fiind plecat din țară dar în rest accept toate interviurile la care sunt invitat, merg la emisiuni. E drept în ultima săptămână fiind plecat în Statele Unite n-am putut să mai fiu prezent în media și săptămâna care urmează o să merg în Europa în turneu prin capitalele europene tocmai pentru a vorbi și cu românii de acolo și voi merge și la Chișinău, după care în continuare sunt, deci nu boicotez în niciun fel relația cu media, sunt multe canale, publicații care mă invită sunt și altele care nu o fac e firesc, e o luptă, fiecare își folosește toate armele ca să fiu elegant.

E foarte clar că Nicușor Dan este unul dintre candidații cu foarte bune șanse pentru București

Ion Cristoiu: Ce s-a ales din adversarii dumneavoastră din USR după ce ați învins?

Dan Barna: NU s-a ales nimic, sunt în continuare colegii mei în care am foarte mare încredere, sunt colegii mei pe care mă bazez să contribuie și la campania pentru prezidențiale și să ne pregătim împreună pentru reluarea guvernării, pentru că aceea e marea miză. În momentul de față în USR sunt oameni extraordinari care au și experiență și buna credință și ambiția de a face lucrurile necesare pentru România.

Ion Cristoiu: Deja ați luat în calcul la locale prezența lui Nicușor Dan sau n-ați decis încă?

Dan Barna: E foarte clar că Nicușor Dan este unul dintre candidații cu foarte bune șanse pentru București, ne gândim doar la procesul prin care să avem această competiție, mai este Vlad Voiculescu, mai sunt și alți colegi.

Ion Cristoiu: Încă nu s-a terminat competiția?

Dan Barna: Nu s-a terminat pentru că obiectivul este de fapt să avem un candidat unic al opoziției și de fapt în momentul de față discuția este cum facem acest proces astfel încât să identificăm candidatul opoziției cu cele mai bune șanse din punct de vedere al electoratului, pentru că eu sunt convins că următorul primar al Bucureștiului va fi al alianței USR-PLUS dar vrem să avem un proces astfel încât să nu mai avem experiența de la alegerile locale anterioare când Nicușor Dan ar fi putut să fie primar al Bucureștiului dar știm cu toții ce s-a întâmplat cu acele sondaje.

Ion Cristoiu: Asta e o știre, dumneavoastră în procesul acesta de desemnare nu atât din punct de vedere al USR-ului, că ar putea să fie Nicușor Dan, ci din faptul că vă gândiți la un candidat care să fie acceptat și de ceilalți. În sensul ăsta vă gândiți?

Dan Barna: Miza reală a procesului, o să vedem concret cum facem, miza reală a procesului este cum ajungem la mecanismul prin care să alegem candidatul unic al opoziției ăla e obiectivul, de fapt. În rest pașii până acolo sunt…

Ion Cristoiu: Asta depinde, cum ați sugerat dumneavoastră înainte, și de pe cine desemnați din partea USR, în sensul ăsta.

Dan Barna: Fără îndoială, asta am vrut să spun, sunt două variante. PLUS-ul și-a desemnat un candidat, da, Vlad Voiculescu, USR este în procesul acesta de a-și desemna un candidat, poate să fie Nicușor Dan, da? Întrebarea este are rost să facem o competiție după aia în cadrul alianței între candidatul USR și candidatul PLUS și după aia să discutăm cu PNL-ul și după aia să vedem sau facem un proces deschis în care toată lumea participă la competiție, candidatul cel mai bine plasat va fi asumat de către toți și în felul ăsta, adică noi acum construim pașii…

Ion Cristoiu: Da, dar e interesant, vă gândiți la o competiție nu atât la nivelul USR, cât la nivelul întregii opoziții unite.

Dan Barna: Astea sunt lucruri care sunt pe masă în analiză în momentul de față.

Ion Cristoiu: Ceilalți ce spun? E interesant, ei de fapt vor concura între ei, un fel de referendum în interiorul opoziției.

Dan Barna: Asta zic o să vedem ce vom folosi, primery, sondaje, sunt mai multe instrumente prin care să vedem, ideea e cum facem acest lucru, obiectivul fiind acela să identificăm candidatul cel mai susținut de către bucureșteni, ăla e obiectivul. Căile pot fi mai multe, discutăm acum care sunt cele mai eficiente tocmai ca să…

Ion Cristoiu: Care poate fi și de la PNL din ceea ce spuneți dacă…

Monica Mihai: Dacă va câștiga în interiorul…

Dan Barna: Teoretic poate să fie oricine, sunt de acord cu asta, nu e niciun dubiu aici, doar privind rezultatele europarlamentare unde în București alianța USR-PLUS a obținut 40%, sunt cumva optimist că e o probabilitate mai mare să fie din zona aceasta, dar, repet, alternativele sunt deschise și asta decidem în perioada următoare.

Monica Mihai: Acum din opoziție face parte și Pro România și ALDE, vor participa și ei la această competiție?

Ion Cristoiu: Interesantă întrebare.

Dan Barna: E o întrebare bună, dar dacă ne uităm cum stăm, bine de participat oricine poate să participe asta nu ridică semne de întrebare, dar dacă ne uităm cine sunt candidații cu șanse nu sunt foarte mulți în zona aceea.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *