Joe Biden se retrage din cursa prezidențială: „Este în interesul partidului meu și al țării”

Un nărav românesc istoric: Trasul de timp

După ratificarea Tratatului privind Basarabia, Italia se aşteaptă, potrivit angajamentelor luate de România, ca negocierile pentru semnarea Tratatelor comerciale italo-române să intre în procedură de urgenţă.
România se dedă însă unei şiretenii care-şi va spune cuvîntul mai tîrziu, în 1939, şi în cazul Tratatului economic cu Germania:
Trasul de timp.

Îngrijorat, ambasadorul Italiei la Bucureşti, marchizul Durazzo, expediază ministerului de Externe de la Roma, la 17 mai 1927, o telegramă prin care Departamentului i se semnala că niciunul dintre diferendele existente în plan economic n-au fost soluţionate de România.

Diplomatul italian înscrie acest fapt într-o viziune mai largă asupra felului cum merge treburile la Bucureşti.
S-a manifestat din plin, în acest caz”, notează marchizul Durrazo, „învechitul şi prostul obicei, care predomină aici, de a ocoli cerinţele cele mai insistente şi de a se sustrage de la îndeplinirea celor mai clare promisiuni“.

De precizat:
Soluţionarea litigiilor economice dintre cele două ţări şi semnarea Acordului comercial au fost angajamente luate de România în timpul negocierilor pentru ratificarea Tratatului privind Basarabia.

Abia după ce România s-a angajat în acest sens, Italia i-a îndeplinit dorinţa.
Numai că, după ce s-a văzut cu sacii în căruţă, dînd curs năravului de secole, România s-a făcut că uită procedînd în binecunoscutul stil balcanic.
Tratatul a fost semnat abia în septembrie 1930.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *