Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Un nou capitol pentru terorism

Parlamentul etiopian a aprobat, joi, o decizie recentă a cabinetului de a clasifica Frontul de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF), care a dominat mult timp politica din această țară și care a condus, până de curând, regiunea Tigray, drept organizație teroristă. Rezoluția, care a fost adoptată în unanimitate de parlamentarii partidului de guvernământ, include și Armata de Eliberare Oromo (OLA), un grup armat activ în regiunile Oromia și Amhara. Clasificarea TPLF ca entitate teroristă face ca perspectiva unor discuții de pace în Tigray să fie și mai îndepărtată, la șase luni după ce armata federală a lansat o operațiune militară majoră pentru a răsturna autoritățile regionale din această regiune.

TPLF a dominat coaliția de guvernare din Etiopia, între 1991 și 2018, când Abiy Ahmed a fost numit prim-ministru. Procurorul general al Etiopiei, Gedion Timothewos, a dat asigurări că cetățenii obișnuiți nu vor fi afectați de noua măsură, avertizând în același timp potențialele țări străine să nu colaboreze cu cele două grupări. Centrul de Informare și Comunicare Tigray, cu sediul în SUA, a anunțat că măsura va duce la arestări în masă și va oferi guvernului mai mult spațiu de manevră pentru a-i persecuta pe tigrayeni, care reprezintă aproximativ 6% din populație. Dl Abiy a declarat victoria în Tigray la sfârșitul lunii noiembrie, când armata a capturat capitala regională Mekele, dar liderii TPLF sunt în continuare pe fugă și luptele continuă. Conflictul a provocat o criză umanitară gravă, iar Organizația Medici fără Frontiere (MSF) și-a exprimat, miercuri, îngrijorarea cu privire la nivelurile alarmante de malnutriție în rândul populației din Tigray. Organizația Internațională pentru Migrație a ONU estimează că un milion de persoane din regiune și-au părăsit casele din cauza crizei.

OLA s-a format ca urmare a unei divizări în cadrul Frontului de Eliberare Oromo (OLF), un grup de opoziție care a renunțat la lupta armată de când liderii săi s-au întors din exil după venirea la putere a lui Abiy, primul lider Oromo din Etiopia. Autoritățile etiopiene au acuzat de mult timp TPLF că și-a unit forțele cu OLA pentru a alimenta violențele etnice și a submina autoritatea guvernului federal. Alegerile regionale și parlamentare sunt programate pentru data de 5 iunie în Etiopia, primele alegeri de la venirea la putere a lui Abiy, când acesta va încerca să-și consolideze puterea prin obținerea legitimității la urnele de vot. Dar multe obstacole stau în calea alegerilor: războiul din Tigray, unde votul a fost amânat pe termen nelimitat, violențele politice și etnice și imensele provocări logistice în această țară cu aproximativ 120 milioane de locuitori.

Frontul de Eliberare al Poporului Tigray este un partid politic din Etiopia, înființat la 18 februarie 1975 în Dedebit, nord-vestul Tigrayului, conform înregistrărilor oficiale. În decurs de 16 ani, a crescut de la aproximativ o duzină de oameni la cea mai puternică mișcare de eliberare armată din Etiopia.

Etiopia acuză Frontul de Eliberare a Poporului Tigray(Tigrayan)(TPLF) de implicare în acte teroriste. Foto: EDUARDO SOTERAS


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *