Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

USR la răscruce. Dacă se lipește de PNL, este compromis

Inutil de făcut analiza rezultatelor de la alegerile locale, pentru că ele nu au nici o logică. Toate construcțiile interesante privind cauzele acestora sunt pur teoretice. În realitate, ceea ce e valabil azi ca argument nu va mai fi mâine sau n-a fost valabil ieri. Există, totuși, câteva constante, ca de exemplu tendința românilor de a face nefăcute, cum ar fi realegerea primarului pedofil de la Sangeorz (n-am cum să îi spun altfel atâta timp cât i-a făcut plăcere să tortureze psihic o fetiță de 14 ani, propriul copil, goală pușcă).

Observ, însă, reașezarea cărților în perspectiva alegerilor parlamentare. USR-PLUS a câștigat câteva primarii mari și probabil destul de multe primarii mici. Asta înseamnă adevărata înrădăcinare a unui partid, despre care s-a spus până acum că e lipsit de fundația pe care ți-o da prezența în administrația locală. Abia de acum USR există. Și totuși, paradox pe care nu îl comentez, USR-PLUS nu câștigă niciun Consiliu Județean.

USR are așadar ocazia să se ancoreze solid în peisajul politic dacă și numai dacă primarii săi aleși confirmă votul de încredere dat de alegători.

Marele înfrânt în aceste alegeri rămâne, după părerea mea, PNL, care ne amenință cu un val albastru peste țară. Nu s-a întâmplat, PSD rămâne bine implantat la votul politic. PNL nu a câștigat Primăria Capitalei, s-a analizat deja asta, iar în teritoriu a împărțit din greu «victoria» cu USR-PLUS, care este adevăratul sau inamic. Ca să ascundă înfrângerea, PNL se lipește că timbrul de scrisoare de Nicușor Dan și, mai ales, vrea să dea impresia că victoriile USR sunt victoriile alianței. Strict neadevărat atâta timp cât mai peste tot au avut, și unii și alții, candidați. Sloganul inventat de liberali, «obiectivul nostru a fost înlăturarea PSD» (care s-a făcut, acolo unde s-a făcut, cu larga contribuție a USR), e parșiv și are ca scop acoperirea înfrângerii sale și atragerea USR într-o capcană care i-ar putea fi fatală. Dacă acceptă să fie luat la pachet cu PNL, va împărți cu acesta și gafele guvernării Orban și, mai ales, va pierde imaginea de partid nou, diferit de partidele care au guvernat în ultimii 30 de ani.
De altfel, declarațiile liderilor USR, imediat după aflarea rezultatelor, și toate cele care au urmat arată că au înțeles acest lucru. Și au înțeles și declarațiile liderilor PNL.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii