Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

USR se detonează din interior

PSD, prin Marcel Ciolacu, a ridicat mingea la fileu pentru USR prin grăbirea adoptării, în sesiune extraordinară, a legii „Fără penali în funcții publice”. În paralel, uniunea lui Dan Barna face implozie. Luni, una dintre cele mai credibile voci, președinta USR Sibiu, Raluca Amariei, nu doar că și-a anunțat demisia, dar a explicat că formațiunea este în agonie. La postarea ei, au venit multe comentarii care susțin că situația este generalizată. La Iași, pe teritoriul controlat de Cosette Chichirău, „avem aceeași situație, parcă trasă la indigo”.

„Cine spune USR Sibiu, spune implicit si Raluca Amariei. Fara ea, USR Sibiu nici nu mai exista. E altceva. A ramas o ramura unui copac bolnav, care sta se cada”, scrie un alt comentator.
Desigur, se pot face și alte speculații legate de Sibiu, fief-ul lui Iohannis, pentru că destructurarea USR ajută PNL.

Raluca Amariei face o radiografie a măririi și decăderii USR:

„De mai multă vreme asist la agonia USR ca formaţiune politică credibilă pentru electoratul românesc.
Am intrat în politică în 2016 împreună cu alți oameni care nu mai făcuseră politică. Am pornit într-o vară cu un partid care exista numai în București și în cîteva luni, prin implicarea entuziastă a membrilor noi din toată țara și din Diaspora am câștigat încrederea a peste 600 de mii de români, devenind al treilea partid din țară.
Dar de-atunci ceva s-a defectat în USR. Nu ştiu ce mecanisme, ce mişcări, ce jocuri, ce «agende» au făcut ca partidul construit pe democrație, transparență și meritocrație să devină un fel de partid, unde se dictează şi se votează pe o singură voce, unde dialogul constructiv a fost înlocuit cu «cine nu e cu noi e împotriva noastră» şi unde vocile care denunță nereguli sau doar exprimă public păreri personale sunt reduse la tăcere ori, simplu, eliminate din partid.

În mandatul meu de doi ani ca vicepreședinte am văzut de aproape cum partidul altfel, în loc să impună un mod nou de a face politică, se contaminează el însuși, încet-încet, cu metehnele partidelor vechi: demagogie, promovarea persoanelor obediente în dauna celor competente, marginalizarea și eliminarea vocilor disidente, fentarea democrației interne prin „autobuze” cu membri care apar doar la alegeri, boicotarea consultărilor interne sau a mecanismelor de decizie statutare, folosirea sesizărilor ca instrument de eliminare a opozanților în timp ce sesizările la adresa apropiaților conducerii sunt ținute fără termen la sertar, promovarea tacită a unor persoane cu probleme de integritate, ba chiar a unui extremist iresponsabil plantat direct în urechea președintelui pe post de consilier.

Mai mult, am asistat la îndepărtarea de spiritul USR ca Uniune în care oameni cu convingeri doctrinare diferite puteau coexista și colabora în interesul comunității și al țării. Înlocuirea acestui spirit cu iacobinismul radical, copierea unor forme fără fond din zona stângii occidentale și promovarea unor mesaje jignitoare la adresa majorității românilor au adus USR, pe bună dreptate, eticheta de partid neomarxist, chiar dacă se autointitulează «de dreapta». Nu poți «moderniza» România negându-i rădăcinile, identitatea națională și valorile, desconsiderându-i pe cei care te-au votat și pretinzând arogant că-i «educi».

Am decis să plec, să părăsesc acest partid, care nu mai e nici pe departe partidul la a cărui construcție am contribuit. De ce abia acum? Pentru că se apropie alegerile, oamenii din jurul meu caută o alternativă curată la clasa politică, iar eu nu mai pot să le spun privindu-i în ochi, ca acum patru ani, că USR ar putea fi aceea.
Dragi prieteni, colegi, susținători din interiorul sau din afara partidului, vă mulțumesc. Au fost 4 ani in care ați avut încredere în mine, în care v-am cerut sprijinul și mi l-ați acordat, mi-ați dat energie și am învățat multe de la voi. Vă rog în continuare: nu renunțați la visul de a face bine (în) România!”.

Tot luni, Maria-Magdalena Radu, care încă nu și-a anunțat demisia din USR, a publicat o listă generoasă cu foști useriști reduși la tăcere și o fotografie sugestivă cu o mulțime de oameni cu gurile cusute.
Întrebată ce este cu această listă, ea a spus: „Nu vreau să comentez. Vreau doar ca oamenii ăștia sa nu fie uitati. Probabil ca va veni si ziua cand fiecare poveste se va face auzită. Dar nu azi”.

Iată lista, în frunte cu fondatorul USR:
Nicușor Dan
Raluca Amariei
Oli Ardelean
Ciprian Plumb Mandici
Alexandru Ancuta
Alexandru Ionut Jipa
Alina Enache
Cătălin Dumitrescu
Stoenoiu Cosmin
Sorin Pavel
Adrian Moldovan
Alex Tocilescu
Alexandru Filip
Alin Amititeloaie
Anca Sabou
Andreea Popescu
Andreea Toncu
Andrei Bălan
Andrei Caramitru
Andrei Dragomir
Angela Podina
Aurel Simion
Aurelian Banu
Baciu Adrian
Camelia Mahalean
Carmen Bolosteanu
Ciprian Lupas
Claudia Postelnicescu
Claudiu Ionescu
Cosmin Cosma
Cosmin Mihăescu
Cristi Roșu
Cristina Marinac
Daniel Giurca
Daniel Kloyberkatsky
Daniel Niculescu
Diana Buhas
Doru Oprea
Dragos Alecsandru
Dragoș Frățilă
Elena Uram
Felix Fasie
Florin Burlan
Florin Chitu
Florin Cobzac
George Zlotea
Gheorghe Secară
Giani Apostol
Ioana Stangaciu
Ionuț Codrea
Laszlo Ioan
Lavinia Tîlvăr
Leonard Oprea
Liliana Boholteanu
Liviu David
Liviu Nicolae Ștefănescu
Liviu Pencea
Lucia Made
Madalin Minculescu
Magda Radulescu
Marian Ilie
Marius Gheorghe
Marius Mihalache
Mihai Badea
Mihai Mursoi
Mihai Radulescu
Mihail Mihăilescu
Mihnea Dobre
Mircea Nicolae Rusanescu
Mircea Poenaru
Mircea Pricajan
Mugur Burcescu
Negru Dan
Nicusor Frangu
Oana Bodescu
Ovidiu Bratu
Ovidiu Burza
Paul Dogaru
Postole Cristian Stefan
Rareș Ignat
Răzvan Radulescu
Razvan Raita
Robert Stanciu
Rusela Stoica
Șerban Radu
Sorin Chirigiu
Sorin Rădulescu
Stanescu Ioana
Stelian Bigan
Turita Gabriel
Vasile Mincu
Vișinel Balan
Bogdan Negomireanu
Bogdan Toba
Diaconu Izabela
Sebastian Hrib
Vlad Almasan
Alex Tocilescu
Mihai-George Forlafu
Dragos Geamana
Matei Dobrovie
Adrian Dohotaru
Oana Bizgan
Roxana Wring
Tiberiu Popescu
Benea Andreea.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *