Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Va contribui USRPLUS la Operațiunea Florin Cîțu – președintele PNL, pusă la cale de Klaus Iohannis?

Știrea serii de miercuri, 28 aprilie 2021, vine de la TVR. Mai precis de la emisiunea România9, moderată de Ionuț Cristache pe TVR. Prezent ca în fiecare miercuri într-un dialog unu la unu cu Ionuț Cristache, despre bolboroselile actualității politice, am abordat și chestiunea celor doi lideri PNL de la Iași (oraș și județ):
Primarul Mihai Chirica și Președintele Consiliului Județean Costel Alexe.
Pe 27 aprilie 2021, în cazul fiecăruia procurorii au început urmărirea penală. Unul de către DIICOT. Celălalt de către DNA. Costel Alexe a fost pus sub control judiciar.

USRPLUS și PNL, cele două formațiuni care alcătuiesc motorul Coaliției de Centru-Dreapta (UDMR e de neglijat, în orice moment formațiunea lui Kelemen Hunor poate face parte dintr-o Coaliție de Centru-Stînga), și-au făcut un steag de luptă, la vremea Opoziției față de Guvernarea PSD, din sloganul Fără penali în funcții publice. Potrivit definiției impuse PNL de Klaus Iohannis, demnitarul nu se bucură de prezumția de nevinovăție pînă la sentința definitivă, cum se întîmplă cu simplul cetățean. Demnitarul e penal din clipa în care a devenit în chip oficial subiectul unei investigații penale. Din acel moment, potrivit comandamentului Fără penali în funcții publice, politicianul care deține o funcție publică trebuie să demisioneze din funcția publică respectivă.

La vremea anunțării publice a acestei definiții prezidențiale, asumate rapid în chip slugarnic de către PNL, am atras atenția că e vorba de o șmecherie prin care Klaus Iohannis poate controla clasa politică din România. Un politician pe care președintele vrea să-l scoată din joc poate fi chemat la DNA sau DIICOT și chiar pus sub urmărire penală. Viața din ultimii ani ne-a arătat că mulți dintre cei chiar trimiși în judecată au fost achitați. Considerați penali de către procurori, ei au fost achitați de instanță. Declararea drept penal doar a celui condamnat definitiv de o instanță elimină posibilitatea folosirii Parchetului de către Klaus Iohannis, cel de a cărui semnătură depind șefii DIICOT și DNA, pentru răfuieli politice. Dar, mă rog, dacă aceasta e definiția acceptată de PNL și de USRPLUS, ea trebuie să devină instrument de lucru în activitatea partidelor de Centru Dreapta.

Chestiunea celor doi a fost abordată și la conferința de presă de la Cotroceni. O întrebare servită de un jurnalist, potrivit distribuției care se face înainte de reuniune, i-a dat ocazia lui Klaus Iohannis să ceară PNL „să reacționeze politic”. PNL n-a reacționat. Au reacționat în schimb cei doi, care s-au auto suspendat din funcțiile deținute în PNL, nu însă și din funcțiile publice. În cadrul emisiunii am arătat că aceste autosuspendări sînt o bătaie de joc la adresa românilor. Fără penali în funcții publice înseamnă pentru cei doi plecarea din funcțiile publice deținute. A lui Mihai Chirica din funcția de primar și a lui Costel Alexe, din funcția de președinte al Consiliului județean. Ei însă s-au autosuspendat din funcția de președinte interimar al organizației PNL Iași, respectiv din funcția de președinte al Organizației Județene PNL Iași. Ar fi fost de așteptat ca Ludovic Orban, președintele PNL, să se declare nesatisfăcut de această decizie și să ceară celor doi demisia din funcțiile publice deținute. Și dacă respectivii ar refuza, să anunțe că în prima ședință conducerea PNL îi va exclude pe cei doi din partid. Ludovic Orban n-a făcut asta. El a anunțat miercuri seara că e mulțumit cu această comedie ieftină jucată de cei doi.

Reacția lui Ludovic Orban e explicabilă. În perspectiva Congresului, el are nevoie de voturile baronilor locali. De aceea el n-a reacționat pînă acum la anchetarea lui Costel Alexe. Pe de o parte, pentru că are nevoie de votul organizației județene Iași, o organizație puternică, pe de alta, pentru că trebuie să dea un semnal tuturor potențialilor „penali” (am pus penali între ghilimele, pentru că definiția de penali pentru cei doar anchetați de DNA, încă necomandați printr-o sentință definitivă, aparține Coaliției de Centru Dreapta și nu adevărului ) din PNL:
Fiți liniștiți, dacă veți fi înhățați de DNA sau de DIICOT. Partidul vă va apăra.

Contactată telefonic de Ionuț Cristache, Cosette Chichirău, lidera USRPLUS Iași, a anunțat că mîine (joi, adică) va cere conducerii USRPLUS o decizie prin care formațiunea să ceară PNL demiterea celor doi din partid. Anterior, Cosette Chichirău a declarat în diferite intervenții în presă, că nici Mihai Chirica, nici Costel Alexe nu mai pot rămîne în funcțiile publice deținute. Ei trebuie să demisioneze pentru ca la Iași să se organizeze alegeri parțiale anticipate. Punctul ei de vedere a fost imediat însușit de alți lideri USRPLUS. În cazul lui Costel Alexe din șef al Consiliului Județean în urma votului consilierilor PNL și USRPLUS. Prin urmare, el poate fi demis, dacă n-o face el. Cu Mihai Chirica e mai greu. Dacă PNL îl exclude din partid, el poate rămîne primar independent. Teoretic. Dacă refuză să demisioneze deși partidul i-a cerut-o, practic, ne putem aștepta ca el să fie reținut de DIICOT și arestat preventiv. Indiferent de deznodămîntul electoral, USRPLUS se vede obligată să ceară PNL delimitarea de cei doi. Se conturează deja o campanie dusă de presă și de societatea civilă pentru ca cei doi să demisioneze. Dacă USRPLUS n-o face se duce dracului toată campania Fără penali în funcții publice. Și dacă o face, va fi un nou moment de tensiune în Coaliție. Un moment ce se va constitui într-o lovitură pentru Ludovic Orban. Mai ales că nu știm dacă Klaus Iohannis e mulțumit de cum a reacționat politic PNL, după intervenția sa. Luînd în considerare că Florin Cîțu, cel pe care Klaus Iohannis îl vrea președinte al PNL, s-a arătat și el nemulțumit de comedia jucată de cei doi, nu-i exclus ca decizia USRPLUS să-i dea mari bătăi de cap lui Ludovic Orban și nu PNL.
Totul depinde de Klaus Iohannis.

E surprinzător cum Parchetul s-a năpustit asupra lui Mihai Chirica abia acum, pentru fapte comise pe vremuri.
Mai ales că pînă acum erau o mie și unul de temeiuri reale pentru a intra în vizorul procurorilor.

Dacă ne gîndim că Parchetul e în mîna lui Klaus Iohannis, tare ne temem că înhățarea lui Mihai Chirica nu e întîmplătoare. Ea ar putea face parte din operațiunea declanșată de Sistem la Ordinul lui Klaus Iohannis de a-i face pîrtie lui Florin Cîțu la șefia PNL. Pentru că atît Mihai Chirica, cît și Costel Alexe trec drept oamenii lui Ludovic Orban.
Pentru că Ludovic Orban e obligat să-i apere.
Și dacă îi apără nu poate fi el acuzat că lovește în imaginea PNL de partid necruțător cu corupții?
Și dacă asta e voința lui Klaus Iohannis, n-ar fi nimic surprinzător în decizia USRPLUS de a da șah PNL.
Ca să nu mai spunem că n-ar fi nimic surprinzător dacă Ludovic Orban ar avea brusc probleme cu DNA sau cu DIICOT.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „Va contribui USRPLUS la Operațiunea Florin Cîțu – președintele PNL, pusă la cale de Klaus Iohannis?”

 • Vă rog să mă scuzați, dar mai citez un idiot pe ziua de azi: Ministru al Economiei, care este copreședinte al organizației USR PLUS din Capitală, spune că proiectul de buget se baza pe estimări nerealiste pentru a putea face cheltuiele „pe datorie”. Năsui se plânge și de faptul că viceprimarul USR PLUS, Horia Tomescu, nu a primit drept de semnătură pentru a pune în aplicare reforma din spitalele bucureștene.
  Citeşte întreaga ştire: Claudiu Năsui explică boicotul USR PLUS de la Primăria Capitalei: Nu putem susține un buget pe datorie. Dacă nu ești totalmente idiot(lucru de care mă îndoiesc) ai ști că dezvoltarea se face numai pe datorie. Vezi datoriile celor mai performante administrații din Europa și de aiurea(Hong Kong, Singapore, etc.). Deci, orice om poate fi bănuit că e prost. Lasă-l să vorbească și vei putea înlătura orice dubiu….

 • De ce nu acceptați realitatea? Ludovic va fi următorul președinte PNL. Pe de altă parte, presiunea jurnalistică pe Servicii este contraproductivă pentru România. Cu toții trebuie să ne asumăm trecutul, care ar trebui să fie ”de bine”. Pentru că ”Serviciile” au salvat România în anii de confuzie și au creat democrația. O analiză de 2 lei a performanței miniștrilor va trimite USR-Plus în derizoriu. Ministrul sănătății se ocupă de morți(să-i numere) dar nu de vii. Exemplu clar de incompetență. Nu plătim secțiile de vaccinare, nu cumpărăm medicamente oncologice, etc. dar ne ocupăm de diferențe (care pot fi explicate clar și massmedia a dat aceste explicații prin voci autorizate(Șefi DSP)) pentru cine vrea să le priceapă. Este adevărat că jurnalismul se hrănește din gunoaie, dar, un anumit echilbru ar trebui să existe. În loc să fabulăm zilnic cu teorii care agresează o ființă umană posesoare de creier și minimum de educație, nu ar fi preferabil să informăm corect cetățenii de pe urma cărora mâncăm o bucată de pâine?

  • Ministrul Sănătății confirmă diferențe privind cifra morților de COVID. Vezi de ce postarea de mai sus este 100% corectă? Femeia de serviciu de la mine a priceput mai repede…. Asta e… Prostia nu doare…..

  • ” Pentru că ”Serviciile” au salvat România în anii de confuzie și au creat democrația”. Asta e gluma zilei?

 • Parrot-ii ăștia își consumă energia pe nimicuri jegoase ! Mai rău este că în DNA,acum și în DICOT ,exista un nucleu de procurori #,politruci,incompetenti și tupeiști, executanți ai comenzilor președintelui penal ! Sunt și judecători care le țin isonul !

  • Făceam armata(convocare) undeva în zona aia. Când s-a încheiat,(era septembrie 1989), la ședința festivă, locțiitorul politic ne-a spus că vor fi lucruri foarte interesante și foarte repede. Am întrebat: Despre ce este vorba? Ni s-a răspuns: Veți afla, este de bine….

   • Nea loctiitoru’ a uitat sa spuna si pentru cine „este de bine”! Se pare ca pentru cine trebuia a fost „de bine”. N-asa? Ca pentru poolime nu prea s-a brodit.

    • Cel mai simplu. Adepții lui Mao, cu carnetul roșu ridicat în slăvi vor sfârși la fel. Deocamdată ei lasă 2 orașe mari (București și Iași) în aer. Șoșoacă exultă. A găsit alții mai ”inteligenți” ca ea. În rest, aș vrea să-mi spui că democrația pe care o trăim ”e de rău”. Deocamdată marii profitori nu sunt din zona asta…. Ask Ponta..

     • Democratia româneasca este admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire. Parafraza la Catavencu. E clar ca Romania n-are treaba cu parlamentarismul modern, iar partidele noastre sunt praf, de la stanga la dreapta. Varza! Colonia, oricum nu merita numele de tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *