Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Vaccinarea, o nouă metodă de etalare a pseudo-solidarității

Întrucât cristoiublog a deschis o rubrică dedicată întrebărilor legate de vaccinare și alte subiecte adiacente, voi profita de această ocazie pentru a reveni asupra unui subiect pe care nu l-am terminat într-un articol anterior[1].

Consider că este important să se vorbească deschis despre acest subiect, fiindcă există multe nelămuriri, multe păreri și mulți oameni confuzi. După cum a explicat și domnul Ion Cristoiu[2], avem de-a face cu o campanie de convingere a populației să se vaccineze, care a devenit mai mult sau mai puțin un prilej de dat în spectacol.

Observ că în mediul online, mai exact pe Facebook, a luat naștere campania RO Vaccinare, care vine împreuna cu un așa-numit frame pe care utilizatorii și-l pot pune la poza de profil cu mesajul „Și eu mă vaccinez”, asemănător celorlalte cu mesaje precum „Și eu merg la vot”, „#Rezist”, „FărăPenali”, „Dragostea nu se votează” și alte sloganuri prin care oamenii își arată apartenența sau solidaritatea față de o anumită normă sau paradigmă socială.

Nimic rău în asta, bineînțeles, este natural ca omul să își dorească să facă parte dintr-o grupare cu interese comune (nevoia de apartenență), să susțină o cauză în care crede etc. Problema intervine atunci când aceste lozinci devin un fel de axiome în rândul celor care le promovează, le afișează și cel mai important, le promovează.

Nu am nimic cu cei care se vaccinează sau cu cei care nu se vaccinează, fiecare individ este liber să facă ce dorește cu corpul său, atât timp cât înțelege ceea ce face și își pune niște întrebări. Un om care nu își pune întrebări și ia totul „de-a gata” dovedește o îngrădire cognitivă.

Astfel, problema menționată mai sus se ia de mână cu sloganul și produc ceea ce eu consider a fi o atitudine de falsă solidaritate, mândrie și propagandă. Am văzut la multă lume acel frame despre care vă spuneam, unde se preaslăvea vaccinul anti Covid-19.

Pentru că nu era destul să fie mândri că au ascultat cuminți toate ordinele și și-au lăsat drepturile călcate în picioare timp de atâtea luni, mulți români, acum, sunt atât de mândri că se vor vaccina încât a apărut acest nou trend cu frame-ul pus la poza de profil, cât să vadă tot poporul că ești un cetățean care respectă cu sfințenie fiecare cuvânt al „oficialilor”, iar în caz că nu te vaccinezi sau nu știi dacă te vei vaccina, ești „d-ăla prost, conspiraționist”. Și aici este o problemă. Atitudinea care persiflează pe oricine nu este „pro vaccinare” trădează intențiile pure ale acestor apostoli farmaceutici.

Ca exemplu, o cunoștință de-a mea  (dragă, dar cu concepții diferite) și-a ales acest frame, iar lumea sărea în sus, „si eu!” sau tot felul de mesaje sardonice la adresa celor care nu se vaccinează, cu precădere așa-zișii „conspiraționiști” (acest cuvânt nu există în dictionar, nu-l mai folosiți!). Cu alte cuvinte, dacă nu te vaccinezi „esti d-ăla cu Bill Gates”, „d-ăla care crede că îți implantează cipuri 5G” ș.a.m.d., nicidecum o persoană care își pune întrebări, mai ales după ce a consultat prospectul vaccinului[3].

Când auzi că mulți medici sunt reticenți și nu doresc încă să îl facă, când observi în prospect multe informații care denotă că acest vaccin nu a fost testat îndeajuns, când afli că încă din primele zile a campaniei de vaccinare a fost o persoana cu reacție adversă[4], când afli că deja a murit o persoană care s-a vaccinat și nu se fac publice detalii despre cauza decesului[5], atunci stai și te gândești un pic, dacă intelectul îți permite.

Așadar, reacții adverse există, la fel ca la oricare alt vaccin sau medicament, însă nu se cunosc toate și unii doresc să le cunoască, fiind mai prudenți. A fi prudent nu înseamnă că nu ești rațional, din contră. De asemenea, nu se cunoaște nici cât timp este eficient, nu există destule informații clinice despre felul în care interacționează cu alte medicamente, daca este sau nu recomandat femeilor însărcinate ș.a.m.d.. De asemenea, oamenii trebuie să înțeleagă că acest vaccin este doar paliativ, nicidecum un panaceu.

Vorbind cu persoanele care au la profil acel mesaj, am aflat că rolul acestuia este de a arăta solidaritate și de a convinge mai multă lume să se vaccineze. În primul rând, dacă o faci din solidaritate, nu cred că este necesar să postezi asta la poza de profil și nici să îți impui dorințele și credințele față de cei care nu vor să se vaccineze, doar ca să-i convingi și să faci astfel o lume mai frumoasă, plină de curcubeie și trotinete. În plus, mi se pare că este un mod de a te mândri că ești solidar, că faci o faptă bună etc. Sau poate mi se pare mie!

În orice caz, tot acest circ cu vaccinarea devine din ce în ce mai penibil. Mi-i închipui pe unii cum se uitau la televizor când au intrat primele doze în țară și începeau să aplaude în sufrageriile lor din care n-au mai ieșit de luni de zile. Să fim serioși, nu a intrat tezaurul românesc din Moscova, a intrat un vaccin care parcă a ajuns să fie idolatrizat. Când am spus că nu vreau momentan să mă vaccinez, mi s-a spus că „motivele mele sunt bune pentru mine, dar nu înseamnă că sunt și corecte”, în contextul în care nici nu am precizat de ce nu doresc să mă vaccinez. Acest tip de afirmații nu duc decât la animozitate.

Da, știu că sunt răutăcios acum. Sunt așa pentru că m-am săturat să fiu luat la rost de fiecare corporatist și USR-ist și, mai ales, să fiu pus în aceeași oală cu adepții teoriilor conspirației. Fiecare cu alegerea lui, atât cât mai avem dreptul de a alege ceva!


[1] https://www.cristoiublog.ro/da-tu-te-vaccinezi/

[2] https://vimeo.com/495551920

[3] https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-product-information_ro.pdf

[4] https://alephnews.ro/sanatate/cluj-din-165-de-persoane-vaccinate-una-a-avut-o-manifestare-alergica-usoara/

[5] https://alephnews.ro/guvern/prima-persoana-vaccinata-in-elvetia-a-murit-este-neclar-daca-decesul-a-fost-provocat-de-vaccinul-anti-covid/


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Vaccinarea, o nouă metodă de etalare a pseudo-solidarității”

  • „Și eu mă vaccinez” este ca insigna cu steaua care o puneau pe evrei… acuma insigna este vaccinat.

  • Realizati ca veti fi fost pus la index, deja. Nu cred ca vor veni dupa noi , nemernicii care ne punem intrebari, cu masinile negre (plus ochelarii negri de rigoare) – asa cum au venit in anii ’50 sa-l ia pe bunicul sotiei , dar bine nu o sa ne fie. Nu suntem putini, banuiesc ca vreo 20 -25% din populatia Terrei nu au cazut in bolgia imbecilitatii idolatre, dar fata de restul… Ce sa zic, ne bat cu o mana inchinatorii la vaxin. Om vedea. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *