Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

Vocea de pe Facebook. Ce să ne facem oare cu hoardele de pozitivi asimptomatici rezultați în urma acestei strategii?

Școala va începe în curând și odată cu ea se vor înmulți testările pentru detectarea Sars-Cov-2. Ce să ne facem oare cu hoardele de pozitivi asimptomatici rezultați în urma acestei strategii? Să îi izolăm, să îi internăm, să le dăm o bătaie bună ca să nu mai facă de-astea vreodată? Păi, cum nu-s vinovați de nimic? Nu-i așa că orice cantitate de virus prezentă în căile respiratorii superioare te poate face peste noapte „superspreader”? Parcă așa se justificau și panourile de „pepsiglas”, și măștile purtate de asimptomatici și chiar și internarea forțată a acestora.

De mascat i-am masca, de izolat i-am izola, de bătut i-am bate – numai că nu știm până în ziua de azi cine este cu adevărat pozitiv! Ne bazăm exclusiv pe testul RT PCR pentru a face această afirmație – însă acesta nu este o „bocca della verita” magică și infailibilă, ci depinde de felul în care este executat.

Prin analogie: imaginați-vă că dorim să detectăm toate instanțele în care apare culoarea mov pe lumea aceasta. Evident că vom putea detecta cu ușurință lucrurile mari: clădiri mov, haine mov, flori cu petalele mov, șamd. Acest lucru nu ne ajunge însă, așa că inventăm o lupă care să mărească indefinit orice obiect. Astfel, ajungem detectăm mici urme de mov in numeroase obiecte și le declarăm a fi mov, deși văzute de la distanță nu au această culoare.

Asa s-a întâmplat și cu testele RT PCR, care sunt exact ca lupa din povestea de mai sus. La o magnificație (i.e. amplificare) destul de mare, vei vedea oriunde particule mov (i.e. virale). Astfel, cu destule cicluri de amplificare, poți scoate un pozitiv asimptomatic și dintr-un lemn!

Oare de câte cicluri avem nevoie? FDA-ul vine și spune că nu există un standard al numărului de cicluri de amplificare necesare pentru ca un test să fie declarat pozitiv și că acesta este stabilit de producător și de laborator, undeva între 37 și 40 de cicluri. Cu alte cuvinte, dacă utilizezi kit-ul A în laboratorul X ești pozitiv, însă dacă mergi peste o oră în laboratorul Y și te testezi cu kit-ul B vei fi negativ. Nu-i așa că sună cunoscut?

Bomboana de pe colivă nu rămâne însă singură: CDC-ul afirmă că este improbabil să găsim altceva decât resturi virale neinfecțioase la o amplificare peste 33 de cicluri. Din acest motiv, niște jurnaliști de la The Times au luat la mâna un număr mare de teste pozitive și au văzut de câte cicluri de amplificare a fost nevoie ca să fie declarate astfel. Au repetat manevra pe trei seturi de teste și ajuns la concluzia că până la 90% dintre persoanele testate au fost declarate pozitive degeaba.

Așadar, și noi putem să luăm frumos cele 25.000.000 de cazuri și cele 800.000 de decese pe care le-am strâns în șapte luni de pandemie și să vedem că vreo 250.000 de cazuri și 80.000 de decese au fost pe bune. Doar 6% dintre aceste decese au apărut la persoane fără comorbidități, conform unei alte „bomboane” recente de la CDC. Asta în condițiile în care oricum mor zilnic în lume 150.000 de oameni din cauze variate.

Nu trebuie să fii epidemiolog ca să știi asa ceva și nici nu e primul test PCR utilizat vreodată în istoria omenirii pentru a detecta materie virală. Treaba asta se învață în anul I la biochimie sau cel târziu în anul II la virusologie. Dacă nu ați făcut biochimie și virusologie, trebuia măcar să vă ducă mintea că o pandemie în care trebuie să stoarcem piatra seacă pentru a face rost de bolnavi (testând și internând asimptomatici) probabil că nu e chiar o pandemie. Nu înseamnă că virusul nu există și că nu e periculos pentru nimeni, ci doar că nu e atât de răspândit și de agresiv precum se pare.

Așadar, dragi colegi care au participat la întreținerea acestei panici în masă – ați dormit în anii preclinici și nu știați treaba asta cu amplificarea PCR-ului sau nu ați dormit și ați preferat să închideți ochii și să internați asimptomatici pe bani buni? Cum preferați să vă știe lumea – drept (cel puțin) șmecheri sau semidocți? Choose your destiny – că dacă nu, vă va alege el pe voi…

(Sursa: Pagina Andra Thea)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii