Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Vocea de pe Facebook: Peste 1300 dintre românii morți de COVID-19 puteau fi salvați!

? Conform studiilor clinice randomizate, care au fost realizate pe un numar total de peste 700 de pacienți, administrarea de plasmă convalescentă poate reduce la jumătate mortalitatea pacienților infectați cu noul coronavirus.

‼️ Până azi, în România au murit peste 2600 de oameni, cei mai mulți dintre ei fără să poată beneficia de tratament cu plasmă convalescentă, din cauză că statul român, care deține MONOPOLUL recoltării de plasmă, nu a fost capabil să organizeze această activitate extrem de importantă.

⚠️ Dacă ar fi avut acces la terapia cu plasmă convalescentă, poate că jumătate dintre cei decedați ar fi putut fi salvați: 1300 oameni e posibil să fi murit cu zile.

⚡️ În urmă cu mai bine de 3 luni, am oferit GRATUIT statului 50 de echipamente de recoltare de plasmă (plasmafereză) și 9000 de kituri de recoltare – suficiente pentru recoltarea a peste 27.000 de doze de plasmă, care asigurau tratamentul pentru minim 12.000 de pacienți.

⚡️ Cele mai mari centre de transfuzie din țară au refuzat echipamentele, astfel că am instalat doar 18 din cele 50 de echipamente oferite gratuit. Dar chiar și așa, dintre cele 18 echipamente în funcțiune, 12 au efectuat sub o donare de plasmă pe săptămână, în timp ce media europeană este de 3 donari/zi pentru fiecare echipament în funcțiune.

⚡️ Dacă s-ar fi realizat minim 2 donări/zi, 6 zile pe săptămână, pe fiecare dintre cele 18 echipamente instalate în România, am fi avut deja peste 3000 de donări, respectiv peste 9000 de doze de plasmă convalescentă; suficient pentru a trata cel puțin 4500 de pacienți (dacă tratamentul se administra cât mai devreme). Cele 3000 de donări înseamnă că am fi fost la nivelul celorlalte țări europene, unde 12 din fiecare 100 de persoane vindecate de COVID-19 au donat plasmă convalescentă.

⚠️ Este important să cunoaștem fețele celor care se fac vinovați de situația aceasta:

1️⃣ Andrei Rosin – Președinte al Societății de Medicină Transfuzională, este cel care a făcut cele mai mari eforturi de a ÎMPIEDICA colectarea de plasmă convalescentă. Este motivat de câteva companii abonate de ani de zile la contractele cu centrele de transfuzie (Hemarom, Medicarom, etc) și care urmăresc organizarea unor licitații cu dedicație, pentru achiziționarea de echipamente și consumabile de plasmafereză, în condițiile în care noi am oferit toate acestea GRATIS. Rosin are legături puternice cu PSD și UDMR, dar a reușit să-și exercite influența inclusiv pe lângă cei mai apropiați consilieri ai Premierului Ludovic Orban.

2️⃣ Rodica Lighezan – Directoarea Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara a refuzat echipamentul și consumabile donate de noi și distribuite de către Ministerul Sănătății la Timișoara, pentru că deja inițiase o achiziție directă de consumabile de la Hemarom SRL, companie privilegiată în ultimii ani de conducerea sistemului românesc de transfuzie. Lighezan este protejată de Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, astfel că, deși inițial Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a dispus o anchetă a Corpului de Control, aceasta a fost oprită după intervenția politicienilor care o protejează.

3️⃣ Amalia Șerban, directoare a Directiei generale de asistență medicală și sănătate publică, este birocratul din cadrul MS care a blocat toate deciziile privind colectarea de plasmă. A fost acuzată chiar și de către experții Comisiei Europene, cei care au realizat în 2017 un audit privind sistemul de transfuzie din România, că este persoana care a „sechestrat” sistemul de transfuzie. Ea este cea care protejează rețeaua de „baroni ai sângelui”, respectiv directorii centrelor regionale de transfuzie, care conduc efectiv sistemul de transfuzie. Este la rândul său protejata lui Alexandru Rafila.

4️⃣ Doina Goșa – directoare a Centrului de Transfuzie București, este unul dintre liderii informali ai transfuziei românești, dar și vicepreședinta Comisiei de Transfuzie din cadrul MS. Conduce centru de transfuzie cu cel mai mare procent de donatori de plasmă refuzați de la procedura de plasmafereză, pe motiv că au vene prea slabe – respectiv 75% dintre donatori au fost refuzați de la plasmafereză și au donat plasmă convalescentă prin recoltare de sânge integral (la nivel mondial doar maxim 10% dintre donatori nu pot efectua procedura de plasmafereză din cauza venelor slabe). Deși este vicepreședinta Comisiei de Transfuzie, timp de peste 3 luni, deși a fost sesizată de specialiștii din sistem, nu a inițiat modificările atât de necesare ale metodologiei de colectare și testare de plasmă, pentru a o pune în acord cu ghidul european și pentru a stimula donarea de plasmă convalescentă.

5️⃣ Lavinia Scripcaru – Directoarea Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Iași și membră în Comisia de Transfuzie a MS. A întârziat cel puțin 3 săptămâni utilizarea echipamentului donat de noi și repartizat de MS la Iași. Este unul dintre „baronii sângelui” care au blocat constant donarea de plasmă convalescentă, promovând intersele companiilor abonate de ani de zile la contractele cu centrele de transfuzie. Este protejată de liderii politici locali din Iași.

6️⃣ Alina Mirela Dobrotă – Președinta Comisiei de Transfuzie din Ministerul Sănătății și directoarea Centrului de transfuzie sanguină Constanța. A blocat instalarea echipamentului oferit gratuit Consiliului Județean Constanța (la solicitarea acestora) și a inițiat negocieri directe cu o companie favorită pentru achiziția directă de echipament și consumabile de plasmafereză. Achiziția a fost stopată de conducerea INHT. De asemenea, în calitate de Președinte a Comisiei de Transfuzie din MS a blocat modificările necesare ale metodologie de colectare și testare a plasmei, după ce tot ea este cea care a redactat varianta în vigoare a acestei metodologii, nerespectând ghidul european, aprobat de experții din cele 27 țari UE. Nu în ultimul rând a blocat proiectul propus in vederea accesării de fonduri europene nerambursabile, pentru dezvoltarea capacității de colectare, testare, procesare, depozitare, distribuție și administrare a plasmei convalescente. Reamintesc faptul că UE a anunțat că a pus la dispoziția țarilor membre peste 400 milioane de euro pentru terapia cu plasmă convalescentă – România nu a depus nici un proiect. Este apropiată a liderului PSD Constanța – Felix Stroe.

? Azi am ales să vă prezint doar 6 dintre cei care, în ultimele 4 luni, au blocat colectarea de plasmă convalescentă în România. Sunt probabil vinovați de moartea a măcar o parte dintre cei 1300 de oameni, care ar fi putut fi salvați, dacă li se administra plasmă convalescentă (jumătate din totalul deceselor, în condițiile în care studiile spun că această terapie reduce la jumătate mortalitatea).

‼️ Până azi am considerat că politicienii care conduc Ministerul Sănătății au o scuză: au fost obligați de bunele practici în politică să asculte și să urmeze opiniile specialiștilor.

‼️ Dar atunci când este evident că opiniile experților sunt nu doar eronate, dar în mod clar interesate, atunci politicienii au OBLIGAȚIA să îi înlocuiască imediat pe acei specialiști incompetenți sau corupți, cu unii care au dovedit că sunt mai bine intenționați și mai competenți.

? În România sunt centre de transfuzie care au reușit să facă recoltări de plasmă convalescentă de la peste 7-10% dintre cei vindecați de COVID-19. Și peste 70% dintre aceste donări de plasmă s-au făcut cu ajutorul echipamentelor de plasmafereză (donate de noi sau nu).

? De asemenea, sunt medici ATI și medici infecționiști care au administrat cu succes plasmă convalescentă.

? Acolo trebuie Ministerul Sănătății să caute specialiștii care să gestioneze în lunile următoare colectarea de plasmă convalescentă.

⚠️ În plus, dacă vrem ca România să intre repede în rândul țărilor care reușesc cele mai bune performanțe în domeniul colectării de plasmă, atunci trebuie să preluăm aceste modele europene: Austria, Cehia, Germania, Ungaria. Trebuie să schimbăm urgent legea, asfel încât companiilor private să li se permită să recolteze plasmă pentru producția de terapii și medicamente esențiale, atât de necesare miilor de pacienți români. Am pierdut deja prea mult timp!

(Sursa: Pagina Florin Hozoc)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *