Joe Biden se retrage din cursa prezidențială: „Este în interesul partidului meu și al țării”

Zi cu zi prin Northumbria

Am plecat în Nordul Angliei, lăsînd baltă toate proiectele, inclusiv cele editoriale (două prefețe în lucru, una la cartea lui Radu Portocală despre Macron, și alta la culegerea de editoriale Predică în pustiu, publicată de Stelian Popescu în 1941, în curs de republicare la editura Mediafax), pentru a vedea Zidul lui Hadrian, prototipul din realitate al Zidului din capodopera fantasy Game of Thrones. Un eseu mai amplu despre Zidul lui Hadrian, însoțit de fotografii, voi publica după întoarcerea în țară: că am nevoie de timp pentru a-l pregăti.

Zidul lui Hadrian se află în Northumbria.
Vă spune ceva numele ăsta?
Vă spune celor care ați văzut un alt serial de succes: Vikingii.
În serial Vikingii devastează Northumbria și cuceresc printre altele York-ul.

Nu puteam să nu profit de un teritoriu încărcat de istorie. Prin urmare, am vizitat Newcastle, Corbridge, Jarrow, York, Wallsend, Tynemouth, Durham. Northumbria e patria primului istoric englez, unul dintre cei mai mari ai lumii – Beda Venerabilul –, trăitor între 672 – 735) , călugăr la mânăstirea Saint Paul din Jarrow. De reamintit că la York a fost proclamat împărat Constantin Cel Mare.

Ca și în alte călătorii ochiul camerei de filmat și fotografiat a surprins și aspecte ale vieții de fiecare zi din Nordul Angliei, la frontiera cu Scoția.

Foto 1

De regulă nu mă pozez în fața obiectivelor istorice, scutit cum sînt de boala facebookului. N-am putut rezista să nu-mi fac o fotografie în complexul dedicat lui Beda Venerabilul și Angliei din vremea lui – Jarrow Hall, Anglo- Saxon Farm, Village and Bede Museum. Textul din spatele meu e un citat din Beda Venerabilul despre Istorie. El spune că Istoria trebuie să povestească despre fapte bune, din care cititorii să învețe. Sînt sigur că nu se referea la perioada postdecembristă de la noi.


Foto 2


Primăria din Newcastle pune la dispoziția cetățenilor instrumentele prin care pot trage un pui de somn în plin Centru.


Foto 3

Cei din Jarrow sînt mîndri că strămoșii lor au fost jefuiți și măcelărăriți de Vikingi.


Foto 4

Unde în alt loc de pe planetă poți întîlni interdicția de a călări prin parc?


Foto 5

Catedrala din York are Poliție proprie încă din 1106!


Foto 6

Zidul lui Hadrian are o linie de tren dedicată: Tyne Valley Railway, între Newcastle și Carlisle. De la Newcastle trenul pleacă de la peronul 7.


Foto 7

Jorvik e numele dat de vikingi Yorkului. Pentru a recrea atmosfera din anii stăpînirii vikinge, s-a creat la York unul dintre cele mai vizitate muzee din Anglia: Jorvik Viking Centre. Cu ajutorul unei mașinării de manechine mișcătoare și a unor diorame, vizitatorul retrăiește, prin formula Capsula timpului, vremurile din secolul 8.


Foto 8

Coada la intrarea în complexul muzeal Jorvik e supravegheată de vikinge pentru care toporul e ceva familiar. Ca forfecuța de unghii.


Foto 9

De ce nu au voie cîinii pe Zidul care apăra pe vremuri Yorkul și azi e spațiu de plimbare?


Foto 10

Reconstrucție a unei case de om pricopsit din Anglia lui Beda Venerabilul la Jarrow Hall.


Foto 11

Fala Newcastle: Gateshead Millennium Bridge.


Foto 12

Stația de metrou din Wallsend, localitate unde se află Muzeul Fortului Roman Segedunum, e unica din lume prin inscripțiile sale în latinește.


Foto 13

Culmea muzeului de tip nou în Occident: la Muzeul Fortului roman Segedunum vizitatorii pot juca un fel de table la mare vogă printre legionarii care apărau Zidul lui Hadrian.


Foto 14

Una dintre cele mai impresionante ruine din Northumbria: cele ale Tynemouth Priory.


Foto 15

Tun de apărare a Coastei englezești de la Marea Nordului din fortăreața ridicată în incinta fostei mânăstiri Tynemouth.


Foto 16

Statuia lui Constantin Cel Mare, lîngă Catedrala din York.


Foto 17

Și statuia cuiva care nu e în nici un caz Constantin Cel Mare, de pe străzile Newcastle.


Foto 18

Deasupra Castelului din Newcastle nu poate flutura decît drapelul Marii Britanii.


Foto 19

Regina Victoria pare a fi uitată în centrul orășelului Tynemouth.


Foto 20

Vitraliile se numără printre multele capodopere din Catedrala York.


Foto 21

Catedrala din Derham: HIC SUNT IN FOSSA BEDAE VENERABILIS OSSA (Aici sînt îngropate oasele Venerabilului Beda.)


Foto 22

Călușarii în varianta din Piața din Durham.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

9 comentarii pentru articolul „Zi cu zi prin Northumbria”

 • Poate ar fi trebuit sa spuneti ca la zidul Lui Hadrian a fost desfasurata printer alte unitati si Cohors Primae Aeliae Dacorum . Unitatea va fi fost o cohors miliaria , si faptul e dedus din aceea ca avea in frunte un tribun . Tot in zona s-a descoperit si o piatra tombala a unui copil cu inscriptia Decibalus legata de acea cohors . Si sa ne dati amanunte a ceea ce par a fi stindarde dacice alaturi de stindarde romane in muzeul de la Segedunum (N-am putut fi sigur , rezolutia foto era prea mica )
  In alta ordine de idei , in Ungaria exista o localitate , Seghed ( Szeged) numita de romani si sarbi , Seghedin . Bineinteles ungurii i-au gasit o etimologie ungureasca ( tot asa cum lui Jules Verne ii spun Gyula Verne ) Seghedin poate fi un Segedunum ( si aici au fost celti , dunum inseamna fort. Exista astfel un Noviodunum in Galia (Elvetia ) dar si pe Dunare , Noviodunum /Isaccea . Exista si un Singidunum (Belgrad) in zona Szeged . Si o localitate celebra Lugdunum (Lyon)
  Poate s-a gasi si vreun filolog sa cerceteze chestiunea ca doar n-or fi toti telectoali

 • #rezistentii abia au așteptat o asemenea oportunitate pt a putea ieși, din nou, in stradă, provocând o nouă EMOTIE in rândul pulimii !
  Dar, din câte se pare, ba chiar se și vede, incitatorul lor este, nimeni altu’, decât … „unchiul” CUMPANAȘU care de ieri le cere incontinuu acest lucru, aducandu-ne in gând „acțiunea” Colectiv !
  Dar, ca sa închei, îmi stă pe limba o întrebare:
  De ce Alexandra n-a sunat și pe unul dintre părinți, ci doar la 112 ?!?
  Știu, o să-mi spuneți că nu știa numărul (pe dinafară) sau că era sub influența faptelor petrecute !?!

  • Sunt mai multe motive. Nu a putut să sune fiindcă telefonul nu avea cartela SIM, sau telefonul era parolat si nu putea să dea decât apeluri de urgenţă.

 • Drogații #rezist ai lu Sande au ieșit în stradă pe cazul fetei dispărute fiindcă au primit ordin să iasă în stradă, ei ies pe bani serioshi la proteste , iar în caz e implicat un procuror #rezist numit Popescu, de la Parchetul judecătoriei de proști Caracal, care a lăsat ca fata să fie masacrată în casă cu poliția la poartă. Deja #rezistenții au organizare militară, iar SRI-ul lui Hellvig se face că plouă 😎

 • Englezii nu au natura din Romania dar au făcut o industrie din ea și scot bani din turism. Pe cînd în Romînia tot felul de protejați de partid și dilimandroși ajung miniștri ai turismului, ni-l amintim pe celebrul psd-ist Agathon, de care se știa că participa la orice deschidere de cîrciumă sau hotel, da te costa minim 5000 de coco 😆
  Fă turism cu ăștia dacă poți. 😆

 • Felicitari. Va asteptam acasa

  • În afara subiectului- Asteptăm cu toții arestarea procurorului #rezist Cristian Popescu, excluderea lui din magistratura, si trimiterea in judecata a acestui anchetator alaturi de politistii pe care ii “coordona” in timp ce Alexandra era violata si ucisa, la pachet cu responsabilii din STS. Favorizarea infractorului, abuz in serviciu, lasarea fara ajutor, sa gaseasca incadrarea corecta procurorii de la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie. Ca tot se dadea #rezistentul Popescu de ceasul mortii, impreuna cu „magistratii” de aceasi teapa cu el sa semneze memorii pentru desfiintarea Sectiei. 😎

   • Dacă derbedeii rezist din Secția de procurori a CSM îl vor albi și pe Cristin Popescu cum au făcut cu cretinoida de la Craiova, Pițurcă, va fi ochi ptr ochi fiindcă lumea nu mai are răbdare cu ratații care au clădit Republica Procurorilor. Chiar dacă toate zdrențele astea rezist sînt protejate de Klaus iohannis, șeful mafiei, cum scria Maestrul Cristoiu

    • Guvernu lu Veorica a luat-o razna deja.Romînia nu reușește să identifice un amărît de apel telefonic cu specialiștii lu pește prăjit de la STS și cu procurorii sulii #rezistente din Parchetul proștilor Caracal gen Popescu, iar ministerul Justiției, cu pițioanca Birchall deschide conferințe e-justice. 😆 😆 😆 Țară de nebuni, unde idioții se bagă în față (vezi și cazul lu Iohanis) iar tipii cu valoare stau dosiți prin joburi de 2 bani. Niște puști de liceu i-ar fi învățat pe ăia de la STS cum se procedează cu o localizare de apel. 😆 Da nu după filmele americane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *