Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Zmeurata

Cofetăria Albinuţa la ora dimineţii. O coadă de proporţii acceptabile se scurge calmă prin faţa vînzătoarei. Băutura răcoritoare, cum o numeşte cartonul de pe tejghea, clocoteşte la rece în cubul de sticlă al frigiderului. Cu puţin timp în urmă, purta numele de zmeurată. Conducerea I.C.R. Răcoritoare Bucureşti a fost obligată să-i schimbe denumirea. Se înregistraseră în presă şi-n jurnalul Cumpărătorului numeroase plîngeri că lichidul respectiv, atît de ispititor prin culoarea sa roşu cardinal, n-avea nici o legătură cu zmeura. Ba chiar, dacă se gîndeau mai bine, are mai degrabă gust de mere decît de zmeură – spuneau unii, gustînd şi scuipînd apoi pe podele.

Dînd curs acestei sugestii Conducerea ICR Răcoritoare avizată de Serviciul Nume de băuturi, printr-un referat bine întocmit, cuprinzînd numeroase scheme, hotărî ca băutura să fie de acum încolo nu Zmeurată, ci Mereurată. Nici numele acesta n-avu un destin prea fericit. Împotriva lui se ridicară Institutul de lingvistică al Academiei şi numeroşi profesori de Limba şi literatura română. Mereurată – susţineau aceştia – e o imposibilitatea lingvistică. Puritatea limbii române primea o gravă lovitură. Trebuiau luate măsuri grabnice, dat fiind că elevii alcătuiesc majoritatea clienţilor din cofetării. Se mai încercă, aşadar, şi altă denumire. Lămîiţa (respinsă din motive politice pentru că tocmai atunci fusese sistat importul de lămîi), Bucureşteana (contestată de conducerea Municipiului pe motiv că bagatelizează denumirea marii noastre capitale).

Astfel că, în cele din urmă, se ajunse la soluţia prezentă:
Băutură răcoritoare.
E drept şi ea stîrni nemulţumiri, dar ele fură imediat respinse. Denumirea era atît de largă încît se putea aduce orice contraargument.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Zmeurata”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *