Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Câinii roboți vor pune oamenii cu „botul pe labe”

Roboții cvadrupedali reprezintă una dintre cele mai interesante evoluții din robotică din ultimii ani. Aceștia sunt mici, agili și capabili să traverseze medii care „frustrează” vehiculele pe roți. Așa că, desigur, a fost doar o chestiune de timp până când cineva a pus o armă pe unul dintre acești „câini”. Imaginea de mai jos prezintă un robot patruped, o unitate Vision 60 construită de firma americană Ghost Robotics, care a fost echipat cu o armă personalizată de către specialiștii în arme de calibru mic, Sword International. Se pare că arma în sine (denumită SPUR sau „special purpose unmanned rifle”, adică pușcă fără pilot cu destinație specială) este concepută pentru a fi montată pe o varietate de platforme robotice. Aceasta are un zoom optic de 30x, o cameră termică pentru țintirea în întuneric și o rază de acțiune efectivă de 1.200 de metri. Nu este clar încă dacă Sword International sau Ghost Robotics vând în prezent această combinație de armă și robot. Dar dacă nu o fac, cel puțin în mod oficial, sigur o vor face în curând. După cum se laudă textul de marketing de pe site-ul Sword: „SWORD Defense Systems SPUR este viitorul sistemelor de arme fără pilot, iar acest viitor este acum.” Mașina a fost prezentată pentru prima dată la conferința anuală 2021 a Asociației Armatei Statelor Unite, de săptămâna trecută. Conferințele s-au prezentat ca fiind expoziții de putere terestră și forumuri de dezvoltare profesională care au avut loc la Washington DC, între zilele de 11 și 13 octombrie.

Detaliile privind parteneriatul dintre Ghost și Sword sunt neclare, dar roboții patrupede Ghost sunt deja testați de către armata americană, la nivel oficial, deoarece la nivel neoficial au fost testați de mult timp. Anul trecut, Escadrila 325th Security Forces Squadron de la Baza Aeriană Tyndall din Florida a devenit prima unitate din cadrul Departamentului Apărării care a folosit roboți patrupede în operațiuni regulate. Îi folosește pentru a patrula în perimetrul bazei, navigând prin zone mlăștinoase care nu sunt de dorit pentru ființe umane și vehicule, potrivit unui interviu cu Jiren Parikh, directorul executiv al Ghost Robotics. Deși recunoașterea (Reconnaissance) este unul dintre cele mai evidente cazuri de utilizare a câinilor roboți, producătorii fac experimente, încet dar sigur, și cu alte sarcini utile. Pe lângă furnizarea de imagini video și cartografiere de la distanță, „câinii” ar putea fi folosiți pe post de turnuri mobile de telefonie mobilă, dezamorsarea de bombe sau pentru a detecta materii chimice, biologice, radiologice și nucleare (cunoscute și sub numele de CBRN defence). Și, desigur, „câinii”pot deveni ei înșiși arme. Boston Dynamics, cel mai cunoscut producător de roboți patrupede și creatorul lui Spot, urmează să „dea liber” către publicul larg unor adevărate „haite” de roboți cu diverse întrebuințări. Se pare că alți producători nu sunt la fel de pretențioși, urmând să scoată mai rar, diverse modele militare anti-revoltă. Ciudat, nu? La urma urmei, o mulțime de companii vând deja platforme de arme fără echipaj care utilizează benzi de rulare sau roți de tancuri, astfel încât adăugarea aceluiași kit de bază la mașinile cu picioare nu este o mare provocare. Întrebarea cea mai mare este cum vor fi utilizați acești roboți în viitor și ce nivel de supraveghere va fi necesar atunci când vor începe să tragă gloanțe letale asupra oamenilor. Iar, stimați cititori, ce se va întâmpla dacă va interveni o eroare? Orice dispozitiv poate să fie compromis, urmând să fie remediat sau reparat, însă până atunci un astfel de „câine letal” este capabil să facă o mulțime de pagube materiale, dar mai ales umane.

Închei cu o niște idei care îndeamnă la reflecție. De ceva vreme, experții avertizează cu privire la creșterea lentă, dar sigură, a utilizării „roboților ucigași” (cunoscuți sub numele de sisteme de arme autonome letale, sau LAWs, în jargonul oficial), iar politica oficială a SUA nu interzice dezvoltarea sau desfășurarea acestora. Numeroase grupuri militează pentru interzicerea preventivă a acestor sisteme, dar, între timp, se pare că societățile vor continua să construiască ceea ce este posibil și mai mult sau mai puțin legal. Iar asta înseamnă să pună arme pe câini roboți.

Videoclipuri: https://www.youtube.com/watch?v=WM5LCH1Jgyw&t=112s


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Câinii roboți vor pune oamenii cu „botul pe labe””

  • Felicitari pentru acest articol, mi a adus aminte de o copilarie cand am citit o carte stiintifica – fantasatica, nu mai retin autorul, in care in America era in mare voga un serial live, unde americanii urmareau de acasa din propiile fotolii o emiune de tipul surprize – surprize executiile la moarte in timp real, unde pe post de calau era un caine mecanic cu inteligenta artificiala dotat cu o injectie letala, iar nefericitilor li se lasa un anumit timp sa incerce sa scape prin fuga de aceasta masinarie ucigasa.
    Uite ca incet, incet fictiunea devine realitate si am sentimentul ca acea arma numita INTELIGENTA ARTIFICIALA, sau IA va fi decidentul in materie de destinele umanitatii iar robotii la care faceti referire vor fi executantii sau calaii sau gardienii sau paznicii din viitorul lagar de concentare, sau poate cine stie ..

    • Salut adrian, cred ca masina la care faci referire este „Mechanical Hound”, din nuvela Fahrenheit 451 de Ray Bradbury, nota bene, aparuta in 1953!
      P.S. Ca o paranteza, imi place mult cand tot felul de suficienti, plini de rasini in cap, iau in deradere literatura SF, incapabili sa inteleaga ca marii autori de gen au fost/sunt oameni cu viziune si inteligenta mult peste medie…poate prea mult peste medie si de aceea, cei care altfel nu inteleg nici ce cauta in viata lor, au mari dificultati in a intelege mesajul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *