Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Gîndul de vineri

O premieră postdecembristă: Confruntarea dintre cele două voturi negative

Din 1990 pînă acum s-a votat doar împotriva cuiva. În 1990, 1992, 1996 s-a votat împotriva lui Ion Iliescu. Sau mai precis mobilizarea la vot n-a fost sub semnul îndemnului: Va fi bine dacă iese Emil Constantinescu președinte! ci sub semnul îndemnului: Va fi o nenorocire dacă iese Ion Iliescu președinte!
În 2000, în turul al doilea, a sunat goarna de alarmă: Votați-l pe Ion Iliescu ca să nu  iasă Vadim!
În 2004, Dreapta a lansat strigătul: Votați împotriva lui Adrian Năstase că altfel va fi dezastru!
În 2009, coaliția politico-mediatică Jos Băsescu! a îndemnat lumea să iasă la vot cu îndemnul: Dacă-l votați pe Traian Băsescu va și mai rău!

De 24 de ani ne plîngem noi, jurnaliștii, că-n turul al doilea se cere românilor să voteze împotriva cuiva și nu pentru cineva.
S-a numit asta vot negativ. 2014 aduce cu  sine o premieră postdecembristă:
Dublul vot negativ.

Cine l-a urmărit pe Victor Ponta la cele două Paranghelii poreclite confruntări între cei doi candidați va fi sesizat efortul candidatului PSD de a-l identifica pe Klaus Iohannis cu Traian Băsescu, deși, între noi fie vorba se străduia să-l imite pe Traian Băsescu. Jurnaliștii deveniți chibiți electorali ai ACL nu știu, poate, că propaganda PSD-istă folosește sloganul: Votați ca să nu se mai continue regimul Băsescu!
La rîndu-i, Klaus Iohannis îndeamnă la vot împotriva lui Victor Ponta. Dacă Victor Ponta ajunge președinte – spune propaganda ACL – va fi un dezastru.

Ne confruntăm astfel în 2014 cu dublul vot negativ. Deși Traian Băsescu nu mai candidează, masele PSD-iste sunt chemate să voteze împotriva lui Traian Băsescu. Electoratul de Dreapta e chemat să voteze împotriva lui Victor Ponta.

Întrebare:
Care dintre cele două voturi negative va fi mai puternic?
Cel împotriva lui Traian Băsescu sau cel împotriva lui Victor Ponta?

PS Joi noaptea, turmentat după două emisiuni tv și, mai ales de isteria din presă, am scris greșit întrebarea din final. În loc de Victor Ponta am scris Klaus Iohannis. De fapt Victor Ponta am gîndit, dar dactilografa din deștele mele au înțeles altceva. Am făcut necesara corectură băgînd de seamă că unii cititori, nervoși, dau tot felul de înterpretări geopolitice unei simple greșeli de autodactilografiere.

 

 

 

 

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

21 comentarii pentru articolul „Gîndul de vineri”

  • Asta e marea tragedie, ca suntem obligati sa votam negativ, din ce in ce mai negativ si, implicit, mai relativ. Si asta nu se va schimba atata timp cat nu va intra in coonstiinta publica un adevar simplu: avem nevoie de partide noi si de o mult mai mare libertate de asociere politica. Aceste partide nu se vor reforma in veci. Eu nu sunt atat de revoltat de cat de slab este Iohannis, ci de cat de ticalosi au fost cei care mi l-au propus. La PSD oricum nu aveam asteptari. Pota este un foarte bun reprezentant al lor. Iar cei care ni l-au propus pe Iohannis sunt aceeiasi care l-au inlaturat rapid pe Antonescu. Oricum ,cu aceste partide si cu acesta clasa politica nu poate fi decat mai rau. Ei, cu totii, actioneaza exclusiv in paradigma puterii si a multiplelor modalitati de exploatare a sa. Pana nu vor aparea in jocul politic si oameni care sa fie dedicata, nu exclusiv, dar macar in mare parte interesului public, nimic nu se va schimba. Nu observati ca de fiecare data schimba rolurile, cand sunt in opozitie sunt cei mai atasati si cei mai priceputi la binele public, iar cand sunt la putere uita complet si se axeaza exclusiv pe exploatarea benefiiciilor cu orice pret. Chiar daca ar fi o iluzie, asa cum sustin multi (mare parte interesati), liberalizarea radicala a dreptului de asociere politica trebuie sa se produca cu mare urgenta fiindca oricum nu mai avem ce pierde.

  • Ce sa alegi ?Avem doi sefi de partide cu multi penali in randurile lor.Penali de stanga ,penali de dreapta.De fapt ce legem noi in 2014?Unul din doi penali care sa-i reprezinte .Nu mai este vorba de rau cel mare versus rau cel mic este vorba de penalul cel mare versus penalul cel mic.

  • speram ca pro Johanis

  • Vad ca refuzati sa vedeti valul de simpatie pe care l-a generat Johannis in randul tinerilor…aveti ochelari de cal! Cand in ultimii 25 de ani au mai iesit mii de oameni in strada din convingere si nu adusi de partid sa sustina candidatul dreptei? Johannis e candidatul intelectualilor, al clasei de mijloc, al Romanilor care spera sa se intoarca in tara si al studentilor…din pacate putini in Romania dar numarul lor creste pe masura ce populatia imbatraneste si obiceiurile socialiste se pierd!

  • Impotriva lui Iohannis, pentru ca e de fapt impotriva lui basescu si a pdl. Dar este si un vot pentru. Unii oameni si-au gasit poate in Iohannis o speranta, iar altii, poate, in Ponta un sprijin.

  • asta pentru ca niciodata nu avem incredere in niciunul de fapt.incercam sa alegem si noi raul mai mic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *