Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

1936. Breaking News: Prima excursie românească în Uniunea Sovietică!

Căutînd ceva în colecția pe 1936 a ziarului Universul (amănunte despre Congresul studenților legionari de la Târgu-Mureș, 3-4 aprilie 1936), am găsit în ediția datată 8 aprilie 1936, apărută în după-amiaza zilei de 7 aprilie 1936 următoarea știre:

„Prima escursiune românească in Rusia sovietică
Tighina, 5 Aprilie

Cu trenul de 13.01 au sosit la gara Tighina, venind din Bucureşti, 47 de persoane din diferite oraşe, care urmează să plece cu primul tren spre Rusia Sovietică în escursiune de 16 zile.
Această excursie se face prin intermediul societăţii «Inturist» a U.R.S.S.

La sosirea trenului la gara Tighina, pe peron se afla o mulţime de lume, care, din curiozitate, a venit să vadă pe cei cari se duc în Rusia Sovietică.
Autorităţile de frontieră au dat tot concursul escursioniştilor, atît la ce priveşte controlul vamal, cît şi viza paşapoartelor. Din oraşul nostru a plecat d. deputat Nicolae Ticu.
La 2.27 d. a. trenul cu escursioniştii au plecat spre Tiraspol.”

Ca istoric, situez posibilitatea excursiei în contextul reluării relațiilor diplomatice cu URSS prin numirea unui ambasador la București pe 3 noiembrie 1934.
Au urmat mai multe momente semnificative pentru încălzirea relațiilor dintre România și URS:
Reconstruirea în 1935 a podului peste Nistru, dintre Tighina și Tiraspol, reluarea comunicaților pe mare între Odesa și Constanța, o primă restituire a Tezaurului de la Moscova (1443 lăzi însumînd 135 de tone ajunse în Gara Obor pe 16 iunie 1935, cu un tren de 17 vagoane de marfă) aducerea în țară a osemintelor lui Dimitrie Cantemir, duminică, 16 iunie 1935, mort în Rusia la 21 august 1723, în satul său Dmitrovska (azi Dmitrovsk-Orlovski), bolnav de diabet, și înmormîntat în biserica Sf. Nicolae din Moscova. Deși atît pe vremea regimului Ceaușescu, cît și în postdecembrism, s-a evitat să se spună adevărul, osemintele ne-au fost restituite de ruși, în 1935, ca semn al îmbunătățirii relațiilor sub influența lui Nicolae Titulescu.

Ca ziarist mă întreb cum de n-a devenit știrea asta numărul unu în marea presă a momentului. Informația apare doar în Universul, sub forma unei corespondențe scurte din Tighina. Nici unul dintre marile cotidiene ale vremii – Curentul, Viitorul, nici măcar prosovieticele Adevărul și Dimineața – nu consemnează știrea, deși după opinia mea era un Breaking news, o știre al cărei titlu ar fi trebuit să se întindă dintr-o parte în cealaltă a paginii întîi. La întoarcerea excursioniștilor nici unul n-a fost pus de presă să facă mărturisiri despre ce-a văzut și ce-a trăit.
Ca să nu mai spun c-ar fi trebuit publicate amănunte despre Programul excursiei, despre cît a costat și, mai ales întrebați cei înscriși dacă nu le e teamă să meargă în URSS.

Ca scriitor încerc să-mi imaginez trăirile excursioniștilor, atît înainte, cît și în timpul călătoriei. Imaginea Rusiei sovietice în România interbelică stă sub semnul propagandei de război susținute de presa noastră, cu excepția, poate, a Presei din Sărindar, Adevărul și Dimineața.

George Magherescu lucrează la Secția a III-a Operații a Marelui Stat Major. În această ipostază se deplasează în Basarabia, la Hotin. Ce l-a immpresionat cel mai mult aici la Hotin ne va povesti el mai tîrziu în Memoriile publicate la editura Adrian Păunescu în 1991 sub titlul Adevărul despre Mareșalul Antonescu:

„Ce mă atrăsese mai mult la Hotin era priveliştea ce se oferea ochilor pe malul celălalt. De la începutul coborîşului pe malul românesc se deschidea înaintea ochilor, ca într-un enorm amfiteatru, un orizont pe puterea vederilor. Avusesem de prima dată impresia că mă găseam la marginea lumii. Dincolo de firul de argint ce şerpuia jos, lunecînd printre maluri verzi începea altă lume, lumea tainelor, a temerilor, a ameninţărilor!
Dincolo era doar U.R.S.S.!

Îmi alesesem un loc la umbra a doi vişini din prima vie de cum începuse şoseaua să coboare spre Cetate. Era un loc minunat de observație. Şedeam uneori o după-amiază întreagă privind dincolo prin binoclu. Ce curios! Totul parcă se schimba ca prin farmec de cum treceai apa cu privirea! Malul răsăritean era cu mult mai jos şi se pierdea în depărtări alburii într-o pantă uşoară. Dincoace, porneai să urci o pantă lungă, care domina cu o sută de metri malul opus.

Vegetația avea şi ea un alt caracter. Era mai domoală și nu aşa năvalnică ca pe malul nostru. Aspectul cîmpului era un singur ogor cît cuprindeai cu ochii. Tarlaua individuală era ştearsă, dispărută şi lipsa de mişcare paraliza decorul.

Într-adevăr, stătusem ceasuri întregi ca să nu văd pe sosea decît poate un camion și, din satul ascuns printre pomi, din cînd în cînd, cîte o umbră omenească. Atît; restul era linişte, taină, mister.

Din aceste puţine elemente încercam să-mi făuresc o imagine despre noua societate de dincolo de apă; acolo începea doar imensa, pravoslavnica Rusie! Care o fi adevărata ei față? Confruntînd ceea ce vedeam cu ce știam despre această societate, o singură verificare se impunea: reținere, tăcere, mister.”

E una dintre cele mai semnificative pagini despre imaginea Rusiei sovietice în conștiința românilor de dincoace de Nistru:
O lume misterioasă, locuită de barbari, așa cum, probabil își imaginau romanii lumea de dincolo de Zidul lui Adrian.

Viziunea aste era rodul presei românești interbelice, incapabile să scrie un rînd corect despre URSS, fie acesta și critic. Românilor li se ofereau adevărurile de a gata ale celei mai simpliste adevăruri. Nu cred ca vreun ziarist român să fi mers la Moscova pentru a verifica năzdrăvăniile care se scriau în ziarele noastre despre Rusia Sovitică.

Cum să nu te întrebi, ca scriitor, ce-o fi fost în sufletul celor care, luîndu-și inima în dinți, s-au înscris în excursie în țara tuturor grozăviilor. Și tot ca scriitor nu poți să nu te întrebi dacă excursia le-a schimbat participanților imaginea despre URSS cu care trecuseră Nistrul.

N.B. Ca istoric, ca ziarist și ca scriitor nu pot să nu mă întreb:
Ar fi posibilă azi plecarea unui grup de români într-o excursie prin Rusia lui Putin?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „1936. Breaking News: Prima excursie românească în Uniunea Sovietică!”

  • Domnu Cristoiu daca nu ati mai sterge comentariile care nu sunt pe linia amerloca, chiar ca ar fi un forum bun. Cititi aici si faceti niste sapaturi ca sa vedeti despre cine e vorba? Si ceea ce scris de la Cel de Sus asa se va implini. Pe la 1800 si ceva in Rusia Tarista trai int-o coliba in mjlocul unei paduri un pustnic cu mare har care a primit porunca de la Sfanta Treime sa ridice o manastire inchinata Fecioarei Maria. Dar Duhul Sfant i-a zis ca acea manastire sa nu fie construita in locul unde isi avea el coliba pentru ca acolo peste ani se va construi o fabrica de armament care va salva Rusia cand satanistii o vor ataca dupa ce oranduirea bolsevica isi va da obstescu sfarsit. Si atunci pustnicul a plecat in cautarea unui loc prielnic pentru a ridica acea manastire. Si mergand el a ajuns la poalele unui deal si acolo a hotarat sa ridice manastirea, loc cu care Duhul Sfant a fost de acord. Astazi pe locul din acea padure se afla orasul atomic in care rusii dezvolta si produc focoasele nucleare. Asa ca aviz amatorilor ce vor razboi cu rusii. Cu ingaduinta Sfantului Bunului Dumnezeu, Rusia va apasa pe butonul rosu nuclear daca situatia va fi de asa natura incat sa se foloseasca armele nucleare pentru a-i infrange pe satanistii Ocultei Mondiale.

    • Îndemnat de Satan, ai vrut să spui.

      • aoleu….e pa nasoale rau de tot….adica Satan….Duhul Sfant….Dumnezeu….pai si Iisus Hristos ce zice…..dar stati asa ca mai e….Lucifer…..Arhanghelul Gabriel…..Arhanghelul Mihail….Cel De Sus……
        Domnule Ion Cristoiu
        Spectacolul media de la noi e jalnic….va spun sincer…..tv nu mai utilizez de vreo 10 ani,radio ascult ocazional iar presa…..trist….
        Revenind la subiect la chestiune…..da….sunt mai multe aspecte aici….
        In primul rand e multa dezinformare si se pare ca se practica acest „sport” de multa vreme
        Astia tot vorbesc…..”geopolitic”…..adica politica la nivel global….pe vremuri….era o revista…”Lumea”….de politica externa….asta ca tot era cenzura…lagarul socialist…..asadar la nivel global se intampla niste lucruri….incerc sa le ordonez un pic….
        1.Unii au niste datorii foarte mari si nici prin cap nu le trece sa le plateasca….doar emit bilete de banca fara acoperire in continuare
        2.Unii au resurse naturale
        3.Unii muncesc
        4.Unii sunt puteri nucleare…..ca tot spunea comentatorul….sua federatia rusa franta uk china pakistan india neoficial israel si coreea de nord
        Acum ce sa zic….ca umil observator…m-a amuzat ca l-au scos astia de la naftalina pe kissinger henry si vorbeste asta ca prompter-ul acum….
        Revenind la ce am enumerat…..
        a.china e putere nucleara si fabrica lumii,o sa-si ia o „perversa” cu foametea de la vara….africa…unde are interese economice,strategice….au concesionat pe acolo niste exploatari de metale rare….litiu….
        b.rusia e superputere nucleara si are o multime de resurse
        c.america e superputere nucleara si ea
        d.europenii au si ei doua puteri nucleare
        Acum ce se intampla….unii s-au prins ca banii nu prea mai au nici o valoare si nu mai au chef sa munceasca pe gratis sau sa vanda resurse pe nimic….in „pandemie” s-au „tiparit” zic ei….vreo 17.000 miliarde dolari….Eu am adulmecat 40.000 miliarde dolari….europenii….au „tiparit” si ei…..dar n-au produs nimic de banii astia si nici datoriile nu prea mai vor sa le plateasca….
        chinezii se uita la taiwan….chiar ieri am citit o stire cu un exercitiu militar al lor in desert in care loveau cu rachete machete de nave….s-au incaierat astia…si oricat ar miorlai acum kissinger regina angliei soros sau schwab…cam egal zero….
        europenii sunt intr-o pozitie foarte proasta….depind de resursele altora….sunt datori vanduti….nici nu prea mai vor sa munceasca….
        Romania…ca de obicei….chiar nu mai vreau sa spun nimic ca stiti mai bine decat Mine….
        Cat despre rusi….slavi in general…..sunt diferiti…..au alte obiceiuri….Felicitari Pentru Articol
        Toata Stima

        • Genial! 😆
          Numărul prea mare al punctelor de suspensie, demonstrează sau ca vă lipsesc informațiile pentru a vă susține teoriile, sau că nu aveți capacitatea să compuneți un text coerent și bine argumentat.

      • Ati aparut repede la apel. Sfantul Duh al Adevarului, Sfanta Treime un singur Dumnezeu despre asta-i vorba. Voi nu aveti cum sa pricepeti pentru ca sunteti ori ateisti #rezist ori sunteti de alta religie care-si bate joc de Mantuitorul Nostru Iisus Hristos. Satan e ala care umbla cu transformarea in practicanti LTGB ai oamenilor si-si indeamana slugile pamante sa atace alte popoare pentru a le trasnforma in sclave si a le fura bogatiile.

  • Domnu’ Cristoiu,

    Parerea mea este ca eventualii excursionisti ar fi perceputi ori ca spioni ori de-a dreptu’ nebuni. La fel ar fi si daca s-ar duce un grup de rusi in excursie in UK.. 🙂

    Una peste alta, la nivel mondial se trag zilele astea niste sfori extrem de subtiri care risca sa plesneasca oricand. Nu stiu cat o sa-i mai tina nervii pe rusi, dar avand in vedere presiunea la care sunt supusi, ar putea riposta violent in orice clipa. Intrebarea este doar ce tinta vor alege. Eu ma astept ca vor incerca sa loveasca fix in punctul forte al occidentului. Fiindca mie-mi este clar ca o lume bi-polara nu mai este o optiune. S-a ajuns la punctul de ori-ori…!

    Povestea cu Ucraina devine tot mai limpede. S-au trezit si ei acum la realitate si descopera ca in afara de spectacolul mediatic de prost gust vor ramane fix cu buza umflata. Uitati-va la ultimele declaratii ale ucrainienilor, devin tot mai agresivi in raport cu occidentul. S-a dus dracului luna de miere fiindca acum pricep si ei ca obiectivul NATO in toat povestea cu razboiul asta a fost fix acapararea in alianta a tarilor nordice. De Ucraina ii doare-n cot. Vremea vorbelor frumoase a trecut. Isteria ucrainienilor ii va „obliga” pe occidentali sa puna batista peste povestea cu Ucraina asa ca prin mass-media ni se vor servi alte teme de „maxima importanta”…!

    C’est la vie… 🙂

    • Dacă mâine, rușii ar invada România și ți-ar bombarda casa, și ți-ar ucide pe cineva drag, cum te-ai simți dacă o persoană ca tine ar vorbi despre tragedia prin care treci așa cum vorbești tu despre ucrainieni?

      • Ucrainienii au fost transformati in carne de tun de catre cei care au cheltuit 5 miliarde de dolari ca sa dea lovitura de stat in Ucraina prin Revolutia Maidan de la Kiev in 2014. Zelinsky si alti ca el din Guvernul Ucrainei impreuna cu Occidentul au pus paie pe foc ca conflictul sa izbucneasc si sa creasca in loc ca sa fie stins.

        • Asta este varianta putinistă prin care dictatorul de la Kremlin încearcă să acopere caracterul expansionist al acțiunilor lui belicoase. Și uite cum, prin minciună, manipulare, diversiune, Putin și-a făcut adepți și acolo unde nu nu te-ai aștepta.
          Informează-te din mai multe surse, doar așa poți privi acest război cu mai multă obiectivitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *