Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

România – victimă la modul absolut?

I-a venit rîndul, în fine, şi cărţii lui Larry Watts, Fereşte-mă, Doamne, de prieteni. Războiul clandestin al blocului sovietic cu România, scoasă la RAO în 2012.
Zic, în fine, pentru că volumul americanului împămîntenit la noi s-a bucurat de cea mai puternică şi mai eficientă formă de publicitate:
Din gură-n gură.

Nu puţine au fost situaţiile cînd un cunoscut şi-a plesnit palmele de uimire cînd i-am răspuns că n-am citit-o sau cînd un trecător m-a abordat pe stradă pentru a-mi întreba ce părere am despre cartea lui Larry Watts.

Se înţelege că, dînd cu ochii de ea, la locul de cinste al best-seller-urilor, într-o librărie din Centru am cumpărat-o.
Ajuns acasă, am plasat-o pe raftul destinat cărţilor aflate la îndemînă, pentru momentul cînd aş fi avut interes s-o citesc.

Altfel spus, o aşezasem acolo, în rîndul celor pe care să le iau la mînă, cu gînd că voi face, plecînd de la ea, o ediţie a emisiunii La taifas cu Ion Cristoiu, de duminică seara. De regulă, înainte de a purcede la lectura unei cărţi, îmi iau toate măsurile pentru ca ea să-mi fie de folos la ceva. Cînd vine vorba de o emisiune TV, contactez autorul, mă interesez dacă şi cînd vine în studio. Îi citesc cartea numai dacă-l găsesc şi dacă acceptă. La vîrsta mea nu-mi mai pot permite să citesc cărţi degeaba. Mi-am propus de mai mult timp să fac acest lucru şi cu Larry Watts. Să văd dacă e dispus la un dialog TV, dacă ştie româneşte etc. Mă gîndeam să-l sun pe Horia Alexandrescu, care-l ştie pe tutorele din România al americanului Larry Watts. Luat cu alte treburi, dar şi cu alte cărţi, n-am avut răgazul unor astfel de demersuri.

M-am apucat, totuşi, de cartea lui Larry Watts, pentru că am terminat-o pe cea a lui Breban Aventurierii politicii româneşti şi pentru că o carte care s-o recitesc (de citit nu mă mai încumet) de plăcere, nu-mi mai pot permite. Pe un raft mai jos stau frumos rînduite mai multe cărţi din anii proletcultismului. Le-am pescuit din Bibliotecă şi le-am plasat acolo, pe cînd începusem să stilizez Istoria literaturii proletcultiste. Pe unele le citisem, cîndva, înainte de 1989, şi urma să le revăd dintr-o nouă perspectivă. Pe altele nu le-am citit (cărţile lui Petre Dumitriu) şi ar trebui să le includ în textul iniţial.

Aşadar, istovit, după ce-am revăzut ca şi cum ar fi o noutate absolută Terminator 3, prostia omenească cu Schwarzenegger pe post de robot prevăzut cu inimă de Hamlet, mi-am luat pastilele de Melatonină şi m-am lungit în pat.

Pînă-şi vor face efectul adormitor, citesc din cartea lui Larry Watts.

Şoaptele conspirative ale celor care au parcurs-o sau doar au auzit de ea m-au încredinţat că plesneşte de dezvăluiri senzaţionale cu iz de lucrare interzisă despre războiul dus de KGB împotriva României lui Ceauşescu.

Primele pagini mă conving imediat că asta e teza cărţii:
România – ţinta campaniei duse de ţările prietene, zise şi frăţeşti.
Numai că, pe măsură ce înaintez în lectură, se dezvoltă, pornind de la ipostaza de doar sîmbure o ostilitate crîncenă faţă de desfăşurările autorului.

Am impresia – şi cred că nu mă înşel – că e o carte cu teză stabilită ferm înainte de a fi scrisă şi chiar înainte de a fi concepută:
România – victima unei conspiraţii KGB-iste planetare.

Aş fi vrut ca acest adevăr să nu-mi fie vîrît pe gît, să fiu lăsat să-l descopăr cu propria-mi perspicacitate.
Sînt curios să văd dacă ostilitatea asta faţă de carte se va menţine şi după ce voi parcurge alte cîteva zeci de pagini.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

Un comentariu pentru articolul „România – victimă la modul absolut?”

  • „Punctul ZERO – Presa Printre Picaturi” Perfect ! … dar DOAR ATAT ??? ! Vedeti maestre ca a mai scris o carte !? O aveti si pe aceea ??? Ati scris o gramada de cuvinte si nu ati reliefat nimic ! MAESTREEEEE NU ATI EVIDENTIAT NIMIC ! Macar cititi si cartea cealalta ! Poate asa veti scoate ceva in evidenta ! … UN SINGUR LUCRU MA BUCURA : MAESTRUL ION CRISTOIU ISTOVINDU-SE CU STOICISM SI NADUSIND CU OSARDIE … A MAI ISPRAVIT O CARTE AFLATA LA CETIRE ! Halal Monser
    Cu drag,onoare si consideratie … caci „prietenie” aveti destula din partea altora
    *MultaViata*
    *Lupul*Alb*GetoDac*
    *Vicentiu*I*V*
    *Zamolxienii*Zegetini*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *