Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

USR a aruncat mănușa. Urmează mișcarea liberalilor

Alianța USR-PLUS București cântă pe altă voce decât Dan Barna și Dacian Cioloș. Duminică, pluseriștii le-au aruncat mănușa liberalilor și i-au somat să intre în luptă cu soldați adevărați, nu cu pervertiți.

Alianța, în zi sfântă de duminică, dar se știe că ei, care la doi ani nu spuneau „Înger, îngerelul meu”, ci vorbeau, de pe oliță, despre mineriade cu mamele lor, trec mai ușor peste asta, și-a lansat candidații la primăriile de sector.

Orice om care face o analiză politică la nivel de începător, a stat, cam ca Moromete, s-a plesnit cu palmă peste frunte și a exclamat: Așa ceva nu există!
S-a convenit ca PNL și USR-PLUS să-l susțină pe Nicușor Dan pentru primar general. Bănuiesc că pe bază de sondaj, altfel nici unii, nici alții nu mor de dragul lui Nicușor Dan. Dat afară din partidul pe care l-a fondat, ridiculizat și ținut la ușă de liberali, tenacele Nicușor a reușit să-i aducă la un numitor comun. Până la urmă vom vedea și cum se termină treaba asta, că în politică nu-i nimic bătut în cuie. Însă, până acum lucrurile stau așa: Alianța îl va susține pe Nicușor Dan la Capitală, iar la sectoare are candidați proprii. Liberalii, de asemenea, îl susțin pe Nicușor Dan la Capitală, dar la sectoare… E, aici e cu schepsis și 1-0 pentru Alianță. Pluseriștii au aruncat pe piață niște nume. Buni, răi, nu știm. Adică, nu au spus că aceștia sunt candidații care vor intra la măsurătoare cu ai liberalilor, nu. Ei sunt candidați cu acte în regulă, cu binecuvântarea conducerii alianței. Liberalii trebuie să vină cu candidați și să-i convingă pe pluseriști că ai lor sunt mai buni. Desigur, se poate face un târg, dar deja se împart două paie la trei măgari și încleștarea e mare, ca fiecare formațiune să aibă câte un candidat la cele șase sectoare. Păi, crede cineva că, de exemplu, la Sectorul 1, Tănase Stamule, care mai are un pic și se pune și pe timbre (oricum nu se mai prea folosesc, deci ar putea măcar pe alea de 1 leu), ăla care a făcut pe delivery boy la petrecerea dată în cinstea victoriei lui Iohannis, va renunța în favoarea lui Clotilde Armand? El, care a mușcat din țărână și s-a făcut preș, să renunțe? În plus, Alianța a pus o condiție de la care nu-i dispusă să abdice. Liberalul care îl poate înlocui pe un pluserist trebuie să fie integru. Și-ai a cam sfeclit-o, Stamule. Mă rog, au cam sfeclit-o toți, pentru că și-au cam mâncat cinstea și omenia. Ăștia, pluseriștii, nu știe nimeni ce-i de capul lor, dar măcar, pe valul ăsta de lehamite față de partidele mari, cetățeanul e dispus să le dea credit. Ca la căsătorie. Nu o ceri pe una căreia i s-a dus vestea că-i rea de muscă, o iei pe aia mai stângace, care șade în fundul sălii și nu-și arată nurii în dansuri lascive.

Să zicem că liberalii nu trec testul integrității și fiecare merge pe drumul lui. Să mai zicem și că Nicușor Dan rămâne candidat susținut de Alianță și PNL.
Noroc că nu se prea poate face campanie pe afară, dar pe internet va fi un deliciu. Oricum, USR și PNL se au ca șoarecele cu pisica și în condițiile în care nu au nimic de împărțit. Mai puțin gașca lui Dan Barna, care a excelat în a duce partidul aproape la fund. Au avut un noroc uriaș cu criza sanitară, le-a picat pară mălăiață în gura lui nătăfleață, puteau face zilnic câte un pomelnic (scuze, iar am omis că nu-s duși la biserică) cu gafele, greșelile, abuzurile și hoțiile guvernului. Nu, Barna a zis că el face opoziție constructivă. Acum, să-l înțelegem și pe el. Când dai să deschizi gura, cum îl vezi pe Michiduță că apare cu o filă din dosar în dinți. Acum, între bani, liniște, o promisă putere de lungă durată și între critică, ce face un om care nu are vocație de lider, dar care are niște schelete în dulap? Se preface că scrie pe laptop, ați ghicit.

Norocul useriștilor a fost Claudiu Năsui, liderul de la București. El, în mod frecvent, a fost critic, atunci când s-a impus, cu guvernanții. Au mai încercat unii să ridice vocea, dar li s-a tăiat elanul. Eu cred că și cu Năsui s-a încercat, însă nu le-a mers. El are în spate cea mai puternică organizație din țară. Dacă vrea, cu răbdare și inteligență, Năsui îl poate detrona pe Barna. Părea că Odette Chichirău ar fi aleasa, dar ea și-a jucat rolul, și-a luat jucăriile, a spus „nu-i circul meu, nu-s maimuțele mele” și s-a cărat la Iași, unde vrea să devină primar. Focul ardea mocnit atunci când Chichirău făcea pe Xena, dar s-a ostoit repede. Înclin să cred chiar că a aruncat oleacă de apă pe foc.

Să revenim la campanie, că va fi de pomină. Fac astea trei grupări ședință și spun: Mâine, toți îl susținem pe Nicușor Dan. Bun. Acum, nu poți spune de bine numai de el, că nu o fi de capul lui acolo, în fotoliul de primar. Trebuie să spui și de aliați că-s buni. Și încep pluseriștii să spună de liberali cât de buni au fost, cum au gestionat ei pandemia de nu au murit milioane de români, cât de cinstiți au fost, cum s-au îngrijit ei să aducă măști. Și liberalii mormăie că au fost sprijiniți de parlamentarii USR, bagă ceva cu beneficiile mindfulness-ului lui Cioloș și gata. Și toți o vor toca pe Gabriela Firea.

Dar vine a doua zi, când, la sectoare, fiecare își susține candidatul. Oricât de eleganți s-ar da pluseriștii, politica nu-i un vals în salon și nu se pot baza că îl vor face praf doar pe candidatul PSD, că teoretic cu el au cea mai mică treabă. Electoratul și-l împart ei, liberalii și pluseriștii, că pesediștii nu fură de la ei. Electorat, zic. Să zicem că merg pe strategia urii și asmut electoratul pe candidatul PSD, însă tot vor trebui să convingă poporul că al lor va fi mai bun primar. Și dacă fac o înțelegere, că învinsul va primi funcția de viceprimar, tot vor trebui să se bată, adică să zică nasoale unii de alții. Pentru ca în următoarea zi, când îl susțin pe Nicușor Dan, iar trebuie să se laude. Va fi ca la nebuni, de electoratul nu mai înțelege nimic. Campania pe Capitală se face în tot Bucureștiul, deci și în sectoare.

Revenind la candidații lansați duminică. A fost o acțiune slabă din cauză că a fost multă lozincărie și promisiuni.
Clotilde Armand, Radu Mihaiu, Ana Ciceală, Simona Spătaru, Alexandru Dimitriu și Alexandru Gâdiuță – aceștia sunt candidații USR-PLUS la primăriile de sector din București. Ei nu pun minus între ei, acolo la acronimele partidelor. Pentru că și acolo e o luptă pentru supremație, dar despre asta, altădată.

Clotilde Armand a fost vedeta zilei pentru că a fost și ziua ei (La mulți ani cu sănătate), dar și pentru că și-a făcut o rochie, special pentru acest eveniment, cu două dungi în culorile partidelor, albastru și portocaliu. Ea a plusat povestind despre nașterea ei, de toată sala era în lacrimi. „Era greu de imaginat pentru cei care au asistat la nașterea mea, că voi fi azi candidat la Sectorul 1. În urmă cu 47 de ani, eram singurul bebeluș alb din clinică (un spital din Caraibe, din cauza pronunției ei nu s-a înțeles care – n. red)”, a povestit ea. Ziceam că sala era cu ochii în lacrimi la gândul că de dau ăia de la BLM peste ea, o fac praf. În fine, a vorbit mult și a fost chiar fermecătoare datorită accentului.

Ana Ciceală, care vrea să fie primar la Sectorul 3, îi va înfrunta pe Robert Negoiță, încă nu se știe de unde, că a fost dat afară din PSD, și Violeta Vijulie de la PNL. „Nu plânge, Ana”, îi vor cânta după pluseriștii.

În rest, așa cum am spus, niște iluștri necunoscuți, dar am stabilit deja că nu se știe de unde sare iepurele. Și, sunt convinsă, că în ședințele alea motivaționale li se bagă în cap, clipă de clipă, că „în ranița fiecărui soldat se află un baston de mareșal”.

Una peste alta, liberalii nu au reacționat, încă, la o așa ofensă, că le-au cerut pluseriștii oameni integri, că doar ei toți se cred ușă de biserică.
Dacă lucrurile nu se schimbă, în septembrie vom consuma mult popcorn. Dar cred că se vor schimba. E prea mare miza.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *