Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Nu cunosc tehnica scoaterii din carapacea de solzi a regelui mării

În Anglia m-am învățat să mănânc pește pescuit proaspăt din Marea Nordului. Îl cumpăram de la tarabe deschise din piață sau direct de pe plajele satelor, odinioară pescărești. Acei pești erau cei mai buni, să-i savurezi în aerul sărat al Mării Nordului, la o masă rustică de lemn cu scaune tot din lemn, sub cerul ușor schimbător, la cheremul norilor care se construiau și se deconstruiau din propria lor fragilitate. De cel pe care-l primeam fierbinte, învelit în hârtie sau ascuns într-o cutie de carton, cu sos tartar lângă chips, mi-e cel mai dor.
Așa a ajuns pentru mine peștele la un rang mai înalt decât carnea.

Interesant, cum am ajuns în Ardeal, în primele două luni am uitat de alimentul numit pește. Nici măcar nu mi-a lipsit. Am intrat, dusă de curenții unui trecut culinar – atât al familiei, cât și al zonei, cu obiceiurile culinare cunoscute mie, de acum 18 ani  și mai bine – într-o altă rutină. Adevărul e că nici nu știam de unde să cumpăr pește din acela adevărat, adică nu de supermarket, nici de păstrăvărie. Știam de păstrăvăria Albota, de unde cumpără lumea bună a Sibiului. Aveau tarabă chiar în piața Transilvania din Sibiu, dar proximitatea Mării Nordului mă nărăvise la peștele marin și oceanic. Obiceiurile de bon ton ale orașului de pe malul Cibinului nu mi-au putut stinge nostalgia de undițele lungi cu fire nevăzute-n mare, aruncate de pescari pe lângă corturi întinse pe dune de nisip și pietre rotunjite de valuri și sare.

Așa că am așteptat până am descoperit păstrăvăria din piața Cibinului. Un spațiu de trei pe trei metri, pe care îl poți rata, așa înghesuit cum este între alte magazine, poate doar o idee mai mari. Cred că i se spune La Peștioaica.

Acolo vinde și te servește o doamnă pasionată de citit și de cărți bune. Cred că se trage de undeva din sudul țării, mai pe la Dunăre, poate chiar Dobrogea, după trăsăturile chipului. Am întrebat-o dacă au clienți. Mi-a zis că da, au, și vechi și cei care descoperă locul. A văzut cum, de 22 de ani, gusturile sibienilor s-au schimbat, cum s-au dedat la pește, pe urmele celor din sud. Acum eu aș adăuga: ardelenii nu pot să uite de porc și de miel, prima lor dragoste. Chiar dacă fac și zamă de pește, din capete, cum a zis doamna de la Peștioaica.

Să cumpăr pești din Marea Neagră îmi dă un altfel de sentiment. Nu e nostalgie, e fascinația unui tărâm al necunoscutului în care stau pitite  amintirile, fără să iasă. Necunoscutul e mai tare, le ține bine, redate stadiului gestației, unde există fără manifestare ori formă… Bibanul mi-a plăcut cel mai mult. Încerc să mi-l imaginez pe pescar, dar nu pot. E Pescarul.

E pentru prima dată când curăț solzi de pește de un metru. Hai, că poate exagerez cu dimensiunile – cum lucrează poveștile pescărești în om, de cum ține un pește (viu sau mort) în brațe! Pot umple toată bucătăria de solzii aceia alunecosi și transparenți. Îmi sar pe față, mi se lipsesc de mâini, de haine. Degeaba șorț, că nu e echipament de Covid. Cu siguranță, nu cunosc tehnica scoaterii din carapacea de solzi a regelui mării.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Nu cunosc tehnica scoaterii din carapacea de solzi a regelui mării”

  • https://youtu.be/SfCnr_ubh6U
    Va remit mai sus o metodă de curățat peștele fără a umple toată casa de solzi.

  • Parca te vad în bucatarie luptându-te cu bibanul acela de un metru care avea cincizeci de centimetri, cu solzii lui lipiti de tine si cu gândul la noul articol pe care urma sa-l scrii. Draguta scena. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *