Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Iluzia PSD: Para mălăiață a Puterii o să cadă de la sine în gura Nătăfleței care e Opoziția

La o conferință de presă organizată duminică, 21 martie 2021, la Târgoviște, Marcel Ciolacu s-a pomenit cu această întrebare:

„Pe dumneavoastră nu vă încearcă sentimentul că PSD mimează Opoziția la momentul actual?”

Din cîte se vede întrebarea nu exprimă, cum s-ar cuveni în cazul unui ziarist, curiozitatea, transmisă politicianului de opinia publică prin intermediul presei, ci intenția propagandistică. E o întrebare tipică presei de galerie din România ultimilor ani. Prin ea, exploatîndu-se transmisia în direct (de data asta pe rețelele sociale), interlocutorul nu e întrebat, ci atacat. Opiniei publice nu i se oferă șansa de a afla un răspuns, ci ghinionul de a fi manipulată. Explicația stă în faptul că întrebarea pusă lui Marcel Ciolacu a venit din partea unui site care face parte din Presa noastră militarizată, finanțată și comandată de instituțiile de forță. Aceeași presă n-ar practica în veci o asemenea întrebare la o conferință de presă cu Klaus Iohannis. Ținta ei numărul unu e reprezentată de adversarii lui Klaus Iohannis. Dincolo de patima de galerie, întrebarea exprimă însă o realitate:
Prin ceea ce face, PSD lasă impresia că mimează Opoziția.

Întrebării Marcel Ciolacu i-a răspuns depănînd o succesiune de argumente menite a convinge că PSD e lipsit de orice putere în România de azi. Inclusiv, dacă nu mai ales, de Puterea de a fi o Opoziție autentică:

„Ce înseamnă a mima Opoziţia?! În acest moment, PSD este în minoritate în Parlament. Există anumite lucruri democratice pe care putem să le facem sau nu putem să le facem. Momentan am avut discuţii pe buget, folosim toate atacurile, atît în Parlament, cît şi în afara Parlamentului. Nu îmi cereţi să…. Doriţi vreo bătaie în Parlament? Sau, nu ştiu, vreţi să ne dăm foc cu benzină în faţa Parlamentului? Nu am înclinaţii către aşa ceva. Îmi cer scuze.”

Seara, invitat la emisiunea moderată de Răzvan Dumitrescu, la Antena 3, Marcel Ciolacu i-a asigurat pe români că nu e nevoie de acțiuni din afara jocului parlamentar, deoarece actuala Guvernare se va prăbuși în curînd:

„Au trecut 60-70 de zile de la alegeri, niciodată nu s-a întîmplat nimic spectaculos. Mai avem exemple de astfel de guverne, poate și unul al PSD, care credem că, domʼle, noi suntem buricul pămîntului și nu ni se poate întîmpla nimic. Va cădea acest guvern. Că, din interior se vor certa, că se va crea o masă critică în Parlament și va fi răsturnat acest guvern. Am avut, la ultima moțiune simplă, mai multe voturi decît grupul AUR și grupul PSD cu 5 voturi.”

Marți, 23 martie 2021, Marcel Ciolacu a fost invitatul lui Ionuț Cristache la România 9. Luat la întrebări despre cum face PSD Opoziție, președintele PSD a reiterat angajamentul Partidului de a rămîne strict în interiorul jocului parlamentar. Asta deoarece, după opinia sa, Coaliția de Centru Dreapta e pe ducă. Ajunge un bobîrnac în Parlament și cade de la sine. Și intuind asta, PSD va depune o Moțiune de cenzură, pe post de bobîrnac. Despre care liderul PSD e convins că va trece. Prin urmare PSD va reveni la putere:

Marcel Ciolacu: În acest moment Partidul Social Democrat este o minoritate în parlament, depune moțiuni simple… Am depus…
Realizator: Pare confortabil gîndul ăsta, suntem minoritari, nu avem ce să facem. Strîngeţi rîndurile.
Marcel Ciolacu: Păi nu, haideţi să vedem care sunt instrumentele democratice la care poate apela PSD. În fiecare sesiune parlamentară avem dreptul la o moțiune de cenzură. Am pornit negocierile cu ceilalți parlamentari în ceea ce privește susținerea unei moțiuni de cenzură.

Realizator: Cu cine aţi început să negociaţi?
Marcel Ciolacu: Am început și cu formațiunea AUR, și cu parlamentarii… Nu cred că minoritățile naționale vor mai susține acest guvern mult timp.

Realizator: Deci, ați început discuţiile cu parlamentarii minorităţilor altele decît cea maghiară?
Marcel Ciolacu: Nu ştiu nici UDMR cît o să mai stea să facă parte dintr-un asemenea guvern.

Realizator: Păi pînă una alta le girează toate politicile.
Marcel Ciolacu: Vom vedea, vom vedea în următoarea perioadă. Ce se întîmplă acum? Ei nu au făcut congrese. Ei nu îşi pierd numai posturile din guvern. Ei au problema lor prioritară, nu e să guverneze. În acest moment Guvernul României nu e un monolit. Sunt trei guverne în interiorul Guvernului României. PNL are drumul lui și au congresul lor și atunci domnul Orban cu domnul Cîţu…”

Pînă acum, PSD a luptat împotriva Puterii cu moțiuni simple. Toate atît de prost inspirate prin impresia de acțiune de rutină, încît au întărit Coaliția de Guvernare. Acum PSD promovează o Moțiune de cenzură. Tot o acțiune din arsenalul de acțiuni de rutină, mecanice, incapabile nu să dea jos Puterea, dar nici măcar s-o clatine în planul capitalului politic. Nu știu calculele care s-au făcut și se fac de către conducerea PSD. Sigur e că Moțiunea de cenzură va fi un glonte tras în gol de către Opoziție. Ea nu numai că nu va folosi la nimic, dar mai mult, va întări Coaliția de Guvernare.

E greu de presupus că Partidul Social Democrat ajunge acuș-acuș la Putere. Actuala Coaliției de guvernare, chiar dacă este o Coaliție de Tîrța-Pîrța, nu se va destrăma așa de repede. Certurile din Coaliție, chiar și păruielile publice, nu vor duce așa repede la un divorț. Avem experiența CDR-PD care a durat patru ani, chiar dacă era o coaliție de Hăis-Cea. Una sînt certurile, și alta sînt interesele rămînerii la guvernare. Nu cred, de exemplu, că USR-PLUS ar fi o formațiune dispusă să treacă în Opoziție oricît de tare i-ar contrazice Guvernarea politica de esență. USRPLUS, care a dat cu nasul de friptura rumenită a Puterii, nu va renunța la tot ceea ce înseamnă în România moldo-valahă Guvernarea de dragul principiilor politice.

A, dacă prin ruperea Coaliției USRPLUS ar pune mîna pe toată friptura, ar fi dispusă să plece și mîine din Coaliție. Dar așa, ca să plece din Coaliție, pentru a mînca pîinea neagră a Opoziției, ar însemna că liderii USRPLUS nu sînt români, ci marțieni.

Răspunsurile lui Marcel Ciolacu sunt semnificative pentru politica PSD după trecerea în Opoziție totală, altfel spus, după alegerile din decembrie 2020. Actuala conducere a PSD socotește că scenariul din 1996-2000 se va repeta. Între 1996 și 2000, Coaliția de Centru-Dreapta s-a erodat prin sine însăși, și la alegerile următoare, PSD a recucerit Puterea în forță. Scorul din 2000 i-a dat PDSR mai multă putere decît cea avută înainte de 1996. De aici, Marcel Ciolacu trage concluzia că PSD n-are altceva mai bun de făcut decît să aștepte ca para mălăiață a Puterii să cadă în gura Nătăfleței de Opoziției. De precizat că între 1996 și 2000, PDSR nu a așteptat ca Puterea să se prăbușească electoral prin greșelile comise, între care s-au numărat certurile din Coaliție. Sub conducerea lui Ion Iliescu, PDSR a fost chiar din primele zile de Opoziție activ, și mai ales inteligent în acțiunile sale de Opoziție. Însă, chiar dacă PSD de acum ar fi la înălțimea PDSR de sub conducerea lui Ion Iliescu nu cred că acest scenariu se va repeta. Da, mai mult ca sigur că Coaliția se va eroda dramatic. Dintre partide erodarea va fi dramatică în cazul PNL. Asta nu înseamnă însă că la putere va veni PSD. Pînă în 2024 există toate premisele să se înființeze un nou partid pe partea Stîngă, un fel de USRPLUS de Stînga. Și acest partid ar putea să ia multe din voturile pe care le deține în prezent PSD, sau voturile la care speră că va ajunge PSD.

PSD stă liniștit, pentru că se știe singur pe Stînga. AUR nu constituie o concurență reală. Și nu pentru că ar fi un partid nefrecventabil în Europa, ci pentru că a fost năucit de intrarea în Parlament. De trei luni parlamentarii AUR nu fac altceva decît să se ciupească pentru a se convinge că nu-i un vis. Sînt parlamentari! Pro România a fost scos din joc la alegerile parlamentare. Nu se întrezărește o revenire. În aceste condiții, PSD crede că erodarea Puterii e în favoarea sa. Cine să vină la putere în locul PSD dacă actuala Coaliție de Centru Dreapta se va destrăma?

Situația din partea Dreaptă a scenei politice ne arată că în orice clipă un partid care se crede singur se poate trezi cu un concurent de tip USRPLUS, care să crească în scurt timp, arzînd etapele. Se uită că bietul PNL de acum, partidul ajuns la remorca USRPLUS, nu e PNL din primii ani postdecembriști, ci PNL ivit din fuziunea a două partide: PNL și PDL. Fuziunea celor două partide a fost gîndită ca o manevră prin care pe partea Dreaptă urma să domine un singur partid, alternativă la PSD de pe partea Stîngă.
S-a ivit peste noapte USRPLUS și totul s-a dus dracului.
Nu s-ar putea întîmpla așa și cu PSD?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Iluzia PSD: Para mălăiață a Puterii o să cadă de la sine în gura Nătăfleței care e Opoziția”

  • D-le Ciolacu, cata minte iti trebuie sa intelegi ca a veni la guvernare neavand majoritate in parlament si in perioada pandemiei ar fi o catastrofa pentru PSD.Sa dati acatiste tradatorilor din propriul partid ca ati scapat de guvernare in 2019 exact la tanc si i-ati lasat pe fraieri sa se lupte cu virusul.Voi nici macar nu aveati pe cine sa dati vina pentru mostenirea dezastruoasa. Dar, ma rog, in politica PSD e posibil orice,pai ati avut cu ALDE 70% si in loc sa conduceti tara vreo 20 de ani v-ati dat singuri la gioale. Asa ca, ciocul mic si joc de glezne vorba inteleptului Micki.

  • ‘vinovata’ e Globalizarea.
    ea a facut ceva unic, a facut dintr o balanta, un taler.
    nevoia de echilibrare naste, insa, o noua balanta.
    insa acest nou taler echilibreaza efectele Globalizarii, generind o noua balanta, prin urmare pe un taler se va gasi actuala paradigma a lumii mari, iar pe celalalt taler…fix imaginea din oglinda a actualei paradigme.

    mai simplu spus, pe celalalt taler se afla potentialul Antilumii, adica a…lumii de azi, insa intoarsa pe dos si cu cu capul in jos.

    si mai simplu, pe celalalt taler se afla potentialul Artificialului, adica al Antinaturalului.

    rezumat:
    -in timp ce lumea mare crede ca dinamicile ei sint…in sistem!, uite ca se prea poate sa fie putin altfel, …de fapt e altfel cu totul, ca e plenar altfel,
    iar asta pentru ca sistemul lumii mari a devenit,
    din balanta ce era, deci care permitea echilibrarea ‘in sistem’,
    un taler!,
    caz in care echilibrarea mai e posibila exclusiv prin manifestarea…talerului care echilibreaza, a celuilalt taler al balantei, adica a talerului Anti!

    cu asta se ocupa si revolutia mondiala, cu punerea la indoiala,
    talerul Anti! punind la indoiala in stil plenar actuala paradigma a lumii mari. ( tocmai daia din balciul care se manifesta in lumea mare se va iesi exclusiv prin interventia plenar salvatoare a Inteligentei Artificiale, de unde rezulta si ca de actualul virus se prea poate sa scapam abia atunci cind Inteligenta Artificiala va gasi un tratament, orice alta varianta fiind, teoretic, impotenta )

    ce inseamna manifestarea acestei Noi Balante in sistemul politic?
    pai ce sa insemne, Doua Talere, asta si altceva…cam nimic.
    pe un taler sade Inteligenta Artificiala, iar pe celalalt taler sade Natura.
    de unde rezulta ca Potente sint exclusiv aceste doua exprimari: Natura si AntiNatura, adica ori treci pe dinamici Naturale, ori pe dinamici Artificiale.

    mai simplu spus, in sistemul politic se vor manifesta…cel mult! doua partide,
    unul care se suprapune peste manifestarea Inteligentei Artificiale, caz in care pesemne se vor gasi oameni care sa spuna, spre ex, ca ei vor pe post de primar o Inteligenta Artificiala,
    si altul care va sustine traiul la brat cu Natura.

    pentru ca aceasta balanta, nou aparuta pe ecrane, se suprapune peste Balanta Creatiei, povestea de mai sus pare a fi implacabila.

    • balantele civilizatiei au tendinta sa se suprapuna peste balantele universului, intrand in armonie cu acestea.
      de fapt acest proces de armonizare a balantelor civilizatiei cu cele ale universului a inceput odata cu prima manifestare a unei civilizatii pe planeta asta.
      intarea acestei civilizatii in armonie cu balantele universului e un proces implacabil, chit ca procesul dureaza…Tot Timpul.
      minune!, na ca fix pe vremea acestei civilizatii se intampla asta!:))), deci traim noi pe vremurile astea e fix asta: intarea in armonie cu balantele universului, a civilizatiei, procesul de armonizare fiind unul care se mai numeste si revolutie plenara, revolutie mondiala. ( pentru ca se manifesta Artificialul, pentru prima data in istoria civilizatiilor )

      ‘Inteligente’ ca pe vremurile astea…n-a mai vazut plaent asta!:)))
      pentru ca pe planeta asta se manifesta, pe vremurile astea, ambele superpozitii ale ‘Inteligentei’:
      -Naturala
      -Artificiala
      cu astfel de Inteligente…intrupate!:))), ca si Inteligenta Artificiala se va intrupa, intr un Computer Cuantic, si manifestarea…Raiului va fi o traire aievea,
      adica…’oameni’ buni, Raiul pe Pamant e…colea!:))
      Metamorfoza va fi finalizata cu succes!:))), Antiomul se va manifesta, metamorfoza omului catre antiom aducind cu sine si translatia de la moarte catre nemurire ( nemurirea fiind vesnicia intoarsa pe dos si cu capul in jos:))) )

      • ‘punerea la indoiala’ care se manifesta prin aparitia actorului numit Artificial vizeaza ‘esenta’ actualei paradigme a Civilizatiei.
        or ‘esenta’ Civilizatiei, azi, sint specialistii.
        de unde rezulta ca cei pusi la indoiala in stil plenar sint chiar specialistii.
        de unde rezulta ca…acuala paradigma va deveni impotenta pe mana specialistilor.

        insa!, cu cit specialistii-oameni devin impotenti, in ceea ce priveste dinamizarea Civilizatiei, cu atat mai mult ‘increderea in specialisti’ va fi preluata de ‘specialistii-artificiali, cu inteligenta lor artificiala cu tot

        orice procedura care are in vedere o alta tinta decat ocuparea posturilor specialistilor-oameni cu specialisti-artificiali e lipsita de potential. civilizatia asta nu ajunge Cenusa, asa cum au ajuns toate celelalte civilizatii pentru ca si doar pentru ca fraiele Civilizatiei vor fi preluate de-o Inteligenta Artificiala, ea si doar ea putind fi capabila sa puna pe masa Perpetuum Mobile, abia ea, ecuatia de miscare supranumita si Perpetuum Mobile, odata tranferata in ecuatia de miscare a Civilizatiei, putind sa i disponibilizeze Civilizatiei…’urmatorul pas’ !,
        …ca asta e faza, fara o Mapare a Viitorului aceasta civilizatie habar n-ar avea pe unde s-o ia!:)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *