Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Asasinarea președintelui haitian Jovenel Moïse

Președintele haitian Jovenel Moïse a fost ucis, în noaptea de marți spre miercuri, în locuința sa, de persoane înarmate necunoscute. Într-un comunicat, prim-ministrul interimar, Dr. Claude Joseph, a transmis că prima doamnă Martine Moïse a fost, de asemenea, rănită și este la spital. Premierul interimar Joseph a condamnat ceea ce a numit „un act odios, inuman și barbar”, adăugând că poliția națională haitiană și alte autorități au situația din țara din Caraibe sub control.

Crima de marți seara vine pe fondul adâncirii instabilității politice și economice și al unei creșteri a violenței între bande. Națiunea de peste 11 milioane de locuitori a devenit din ce în ce mai nemulțumită sub conducerea lui Moïse. Problemele economice, politice și sociale s-au adâncit, violența bandelor a crescut puternic în capitala Port-au-Prince, a crescut inflația, iar alimentele și combustibilul au devenit mai greu de găsit într-o țară în care peste 60% din populație câștigă mai puțin de 2 dolari pe zi. Aceste probleme au apărut în timp ce Haiti încerca să se refacă după cutremurul devastator din 2010 și după uraganul Matthew, care a lovit în 2016.

Moïse, în vârstă de 53 de ani, a condus prin decret timp de peste doi ani, după ce țara nu a reușit să organizeze alegeri, ceea ce a dus la dizolvarea Parlamentului. Liderii opoziției l-au acuzat că a încercat să își sporească puterea, inclusiv prin aprobarea unui decret care a limitat puterile unui tribunal care auditează contractele guvernamentale și a altuia care a creat o agenție de informații care răspunde doar în fața președintelui. În ultimele luni, liderii opoziției i-au cerut să demisioneze, argumentând că mandatul său s-a încheiat legal în februarie 2021. Moïse și susținătorii săi au argumentat că mandatul său a început atunci când a preluat funcția, la începutul anului 2017, în urma unor alegeri haotice care au forțat numirea unui președinte provizoriu pentru a exercita funcția pe durata unui interval de un an. Haiti urma să organizeze alegeri generale în cursul acestui an. Jovenel Moïse s-a născut la 26 iunie 1968 în Trou du Nord, Nord-Est, Haiti. În iulie 1974, familia sa s-a mutat la Port-au-Prince, unde și-a continuat studiile primare la École Nationale Don Durélin și studiile secundare, mai întâi la Lycée Toussaint Louverture și apoi la Centre Culturel du Collège Canado-Haïtien. În 1996, s-a căsătorit cu colega sa de clasă, Martine Marie Etienne Joseph. În același an, au părăsit capitala și s-au stabilit la Port-de-Paix pentru a dezvolta zonele rurale.

Cu un capital de investiții mic, Moïse a lansat prima sa afacere în Port-de-Paix, JOMAR Auto Parts, care funcționează și astăzi. În același an, el a început dezvoltarea unui proiect agricol de producție de banane organice într-o plantație care se întinde pe o suprafață de peste 25 de acri de teren în departamentul Nord-Vest. În 2001, Moïse s-a asociat cu Culligan pentru a demara o fabrică de apă potabilă pentru a fi distribuită în departamentele Nord-Ouest și Nord-Est. În 2012, a fondat AGRITRANS SA, a introdus proiectul agricol NOURRIBIO în Trou du Nord și a contribuit la crearea primei zone de liber schimb agricol din Haiti, o plantație de banane de 2 500 de acri în Nord-Est. Acest proiect ar fi trebuit să exporte banane în Germania, pentru prima dată din 1954. Însă, cu toate acestea, au fost trimise doar două containere și s-a ales cu porecla Nèg Bannann (Omul Banană). Agritrans intenționa să creeze aproximativ 3.000 de locuri de muncă, însă, până în martie 2015, a creat doar 600 de locuri de muncă. În 2015, președintele Michel Martelly l-a desemnat pe Moïse drept candidat la președinție al partidului politic fondat de Martelly, Partidul Haitian Tèt Kale (PHTK). În campania sa, Moïse a promovat agricultura bioecologică ca motor economic pentru Haiti, a cărei populație este în proporție de peste 50% rurală. De asemenea, el și-a exprimat sprijinul pentru politicile urmărite de Martelly: educație și asistență medicală universală, reforma energetică, statul de drept, crearea de locuri de muncă durabile, protecția mediului și dezvoltarea statului Haiti ca destinație pentru ecoturism și agroturism.

Moïse a obținut 32,8 % din voturi în primul tur al alegerilor din 2015, desfășurat la 15 octombrie, calificându-se pentru al doilea tur de scrutin cu Jude Célestin. Cu toate acestea, un sondaj la ieșirea de la urne, realizat de Haiti Sentinel, a arătat că Moïse a obținut doar 6 % din voturi, iar mulți observatori au calificat rezultatele drept frauduloase. Mii de oameni au ieșit în stradă, au protestat violent, forțând amânarea turului de scrutin. La 27 noiembrie 2016, oficialii electorali au declarat că Moïse a câștigat alegerile din 2016 în primul tur, pe baza rezultatelor preliminare, cu o prezență la vot estimată la 21%. La 7 februarie 2021, Jovenel Moïse s-a confruntat cu contestarea mandatului său din partea liderilor opoziției, care considerau că mandatul lui ar trebui să se încheie de la data alegerilor neconcludente din 2015. Cu toate acestea, în februarie 2016 au fost organizate alegeri speciale pentru a-l instala pe Jocelerme Privert ca președinte interimar până la organizarea de noi alegeri. La nivel prezidențial, pentru alegerile din noiembrie 2016, Jovenel Moïse, din partea PHTK, s-a clasat pe primul loc cu 55,67% din voturi. Moïse și-a asigurat președinția fără a fi nevoit să concureze într-un al doilea tur de scrutin. Pe locurile al doilea, al treilea și al patrulea s-au clasat Jude Celestin de la LAPEH, cu 19,52%, Jean-Charles Moïse de la Platfom Pitit Dessalines (PPD), cu 11,04%, și Maryse Narcisse de la Fanmi Lavalas (FL), cu 8,99%. Jovenel Moïse a depus jurământul la 7 februarie 2017 pentru un mandat de cinci ani.

Claude Joseph este politicianul haitian care ocupă funcția de președinte interimar al statului Haiti după ce Jovenel Moïse a fost asasinat la 7 iulie 2021. Anterior, el a ocupat funcția de prim-ministru al statului Haiti, din 14 aprilie 2021, în urma demisiei lui Joseph Jouthe. De asemenea, el a fost Ministru al Afacerilor Externe și al Cultelor.

7 aprilie 2018, președintele haitian Jovenel Moise, în centru, părăsește muzeul în timpul unei ceremonii de marcare a 215 ani de la moartea eroului revoluționar Toussaint Louverture, la muzeul Panteonului Național din Port-au-Prince, Haiti. Moïse a fost asasinat după ce un grup de persoane neidentificate a atacat reședința sa privată, a declarat miercuri, 7 iulie 2021, premierul interimar al țării într-o declarație. Foto: AFP


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *