Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cum am trecut pe la Castelul din Heidelberg ca pe la frizer

Doar de dragul dîmbului

Una dintre multele broșuri turistice despre Heidelberg sună astfel din trîmbița publicității:

„Alături de Acropole al Atenei și de Castelul Versailles, ruinele castelului Heidelberg fac parte din curiozitățile de văzut ale Europei”.

Nu cred că există bărbat care să nu fi trecut pe la frizer cel puțin o dată în viață.
A merge la frizer nu-ți schimbă cu nimic cursul destinului.
Frizerul te tunde, pentru că între timp ți-a crescut părul.
Din nenorocire, de cum a terminat de clămpănit cu foarfeca în jurul țestei tale, părul începe să crească la loc.

Vizitarea Castelului Heidelberg e asemănătoare mersului la frizer. Altfel spus, deși n-ai nici un chef, trebuie neapărat să-l vizitezi. Nu de alta, dar toate ghidurile îl plasează pe primul loc între obiectivele turistice de văzute în Heidelberg. Toate ghidurile consacră faimosului Castel un spațiu amplu în primele lor pagini.

Spre deosebire de istoriile altor țări, cea a Germaniei nu m-a pasionat prea tare. Cu excepția, desigur, a perioadei hitleriste.
Castelul Heidelberg nu-mi trezește nici o emoție.
Poate și pentru că aici nu s-a petrecut nici un fapt cît de cît mai deosebit.
N-a fost nici o crimă, nici o sinucidere, nu s-a semnat nici un tratat continental și nu s-a practicat nici un asediu.

Merită însă efortul de a ajunge la Castel din cel puțin două motive:

  1. urcatul cu trenulețul.
  2. priveliștea Orașului admirată de pe dîmb.

Dincolo de plimbatul în sus și-n jos cu funicularul, distracție mai nimerită pentru puradei decît pentru oamenii serioși, cu credite la bănci, Castelul Heidelberg e acel gen de obiectiv turistic pe care-l bifezi căutînd cu disperare un argument că a meritat să dai banii.

Și acest argument poate fi scălîmbăiala în jurul Marelui Butoi.
Ghidul Heidelbergului e categoric în această privință:

„Vizitarea Marelui Butoi e inclusă în prețul de intrare în curtea Castelului și nici un vizitator nu trebuie s-o scape”.

Ce e Marele Butoi?
Un recipient în care prinții electori țineau vinul reclamat de petrecerile de la Castel.
Ghidurile jură că e vorba de cel mai mare butoi din lume care a fost umplut cu vin vreodată.

Nu de asta Marele Butoi se numără printre cele mai vizitate obiective din incinta Castelului.
Turiștii au la dispoziție un soi de arteră de circulație care urcă pînă deasupra butoiului, face o acoladă, după care coboară.
Operațiunea e seducătoare în sine, altfel nu-mi explic mulțimea care face coadă pentru a se învîrti în jurul Butoiului.

*

Banca lui Goethe

Slavă Domnului că marele personalități sînt oameni și nu dispozitive!
Oameni fiind, marile personalități s-au născut, au băut și au mîncat, au făcut școala undeva, s-au însurat și au murit, tot undeva.

În unele cazuri marile personalități au stat pe o bancă.
E cazul lui Goethe, despre care ghidurile jură că între 1814 și 1825 a făcut numeroase plimbări în Parcul Castelului Heidelberg.

A vizita un parc înseamnă a face tropa-tropa pe alei. Oricît de mare ar fi personalitatea, tălpile sale nu reușesc să-și pună atît de tare amprenta pe pietrișul unei alei încît urma să rămînă acolo fixată de-a lungul secolelor.
Dacă însă personalitatea se oprește pentru a-și trage sufletul și se așează nițel pe o bancă, sînt șanse serioase ca momentul să contribuie la PIB-ul unei țări.

În Parcul Castelului Heidelberg, pe latura din buza dîmbului, în stînga, se găsește o bancă despre care ghidurile spun că e a lui Goethe.
Cine n-a auzit despre Goethe înseamnă că n-a citit Wikipedia.
Și cum despre Goethe nu se poate să nu fi auzit c-a fost poet, mulți vizitatori ai castelului găsesc de cuviință s-o pornească prin parc în căutarea băncii pe care a stat Goethe.
Și, odată descoperită ce altă plăcere poate fi mai mare decît cea de a te așeza și tu cu fundul pe locul pe care a stat, în urmă cu două secole fundul lui Goethe?!
Plăcere la care m-am dedat și eu.
Mai ales că mă plictisise de moarte vizitarea Castelului.
Nu de alta, dar după atîtea călătorii de cunoaștere în străinătate, am capul plin nu numai de catedrale, muzee, case memoriale și pietre istorice din motive care-mi scapă, dar și de castele. În Germania, unde tot omul pare să fi avut un castel mai degrabă decît o nevastă, am văzut atîtea castele că le-am uitat pe toate.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Cum am trecut pe la Castelul din Heidelberg ca pe la frizer”

  • In 2004 Stolojan dupa farsa cu „Draga Stolo”, a decis din pozita de presedinte PNL sa treaca partidul la PDL; atunci chiar s-a rupt o parte din partid care a trecut la PDL. Printre cei care au plecat la PDL a fost si Raluca. Oare asta nu se numeste tradarea PNL de catre Stolojan?
    Acum la congres comisia de organizare este compusa din 4 membrii reprezentanti ai candidatului Catu, 4 membrii reprezentanti ai candidatului Orban si d-ul Stolojan care este si presedinte al comisiei.

  • Apreciez ironia fină care răzbate din articol, am simțit la fel, vizitând mai multe castele din Franța. Păcat că nu știu și ai noștri să aducă bani la buget prin vânzarea de imagini și povești de vacanță turiștilor.

  • ..despre aparitiile publice ale domnului Silviu Predoiu:
    Prima reactie a fost sa raman in expectativa si rezervat, avand in vedere capacitatea acestor profesionisti de a manipula, fascina si in general de a produce efecte programate de ei.
    L am revazut aseara la Tuca si mi am dat seama inca o data de rivalitatile pe care le au ei intre ei – diversele servicii. Totusi m am hotarat sa i acord incredere in primul rand pt. bunele intentii. Nu are nici partid si e o voce care striga: E grav ce se petrece! Treziti va, fiecare dintre voi, pe masura ce inaintam in cacialmaua asta cu catu matu si kwj consecintele sunt tot mai grave. Am intrezarit aceiasi solutie in care cred si eu: aruncarea acestor venetici peste bord, alegeri anticipate si punerea lucrurilor in ordinea fireasca. Nu trebuie sa ne fie teama, dupa cum vedem sunt oameni cu mintea limpede care stiu ca trebuie facute astfel lucrurile si mai ales cum trebuie ele facute.

  • Vai, maestre, v-ati dus pana unde a intarcat mutu iapa pentru un amarat de barbierit ???? Hai, mai ziceam daca mergeati la barbierul ala din Sevilla, ca-i meserias si nu lucreaza prea scump. Da’ cel mai bine va puteati rade gratis la Bibicu, daca nu va temeti de Pampon… ??? Insa nu despre frizeri vreau io sa va vorbesc aci, ci sa va atrag atentia c-ati comis o mare greseala cand v-ati asezat pe banca lu’ Goethe: acum sunteti condamnat sa scrieti un Faust al dvs. Nu ma indoiesc de talentul dvs. literar, insa pentru ce pe lumea asta i-ar spune al dvs. Faust clipei sa ramana ?

  • Bun, daca ati terminat cu vacanta, luati-i la scarmanat pe desteptii tzarii. Ciolhanis deja l-a sunat pe citzu sa-i spuna ca vaccinarea va fi obligatorie,cica la intilnirea cu geriatricii si amnezicii lumii, s-a discutat,printre altele, si cum sa se pregateasca globu’ pt urmatoarea pandemie. Asa ca instructiunile au fost clare.Romania sa inceapa vaccinarea obligatorie, sa faca legea si odata bagata pe gitul populatiei, o sa inceapa si alte tari la fel. Eu nu inteleg inversunarea asta a politicienilor de a face doar ce vor ei. De cind au ajuns experti in de toate?De cind parerea specialistilor adevarati nu mai are importanta?Cacarafat e o nulitate, nu mai am incredere in harapu’ asta nici daca e ultimul care poate salva planeta, dar toate deciziile par sa stea la deshtiu’ mic al lu’ cacarafat si banditu’ ala de „medic reputat” streinu cercel…Ce se intimpla? Vaccinurile astea fortate sint neomologate, neaprobate ca vaccin,sint experimentale, atit, experimentale.De cenu sint lasati specialistii sa prezinte argumente pro,cotra, detalii despre porcaria asta care de aproape doi ani a degenerat intr-un bilci infect. S-a uitat cineva la cifre?Pai cifrele de anu’ asta sint mult,mult mai mici decit cele din vara.ZIceau inca din Mai,Iunie ca o sa ne astepte apocalipsa din Septembrie…nu zau,adica vara cind toti merg in concedii, maninca te miri pe unde, intra in apa la balaceala, fara distantare, fara masca, nu se intimpla nimic 3 luni, si-l apuca strechea pe virus in Septembrie. DE CE SE VREA VACCINARE OBLIGATORIE???????CARE-I SCOPUL REAL.Nu cred niciodata in teorii ale conspiratiei, da’ de data asta e ridicol ce se intimla. Daca biden, un individ cu probleme la cap, vrea vaccinare indiferent de situatia personala a fiecaruia,de ce trebuie sa asculte Romania de comenzile lui?Am citit de un caz, tot din hamerica, cu o femeie de 32 de ani(parca), toata familia ei vaccinata, ea cind s-a vaccinat, a facut shoc anafilactic. Noroc ca i s-a fcaut rau la centrul de vaccinare.Dupa ce si-a revenit, la spital, medicul care a readus-o in simtiri,i-a spus ceva de genul”pt tine, urmatoarea doza trebuie sa fie facuta in spital”…femeii nu i-a venit sa creada…am inteles ca l-a porcait pe medic, dar si pe politicienii care ameninta medicii cu desfacerea contractului de munca daca au vreo parere personala despre vaccinare. pai la cine ascultam?La medici sau la imbecilii de politicieni cu neuroni lipsa? Deja s-a ajuns mult prea departe cu mascarada si nu pare ca politicienul cretin se va opri pina nu vaccineaza pe toata lumea, sau pina nu-i trage vreunu’ o crosa de golf in moalele capului. Va rog scrieti pe subiectul asta, al vaccinurilor,al drepturilor fiecaruia de a decide ce pastile accepta sa inghita si ce substante accepta sa-i fie injectate.Nu se poate sa fim tratati ca o turma de cretini, mai ales ca adevaratii cretini de azi sint toti in politica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *